6630 Orginal ili skidan sa mreze

Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
NokiaSamsungSony Ericsson
zloglasni
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pon, 09. Maj 2005. 16:58

6630 Orginal ili skidan sa mreze

Post od zloglasni »

Posto je neko od dobro upucenih reko da ce otvoriti ovu temu a vidim da je nema i dalje ocekujem odgovor da li uzeti nokiu 6630 original i skinutu sa mreze tj. sta se dobije za tih 200e vise koliko je orginal skuplji od ovih sto se prodaju po nasim mobilshopovima

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

Ja rekoh u Utorak, i bice u Utorak (dok otkucam, sredim i proverim). Ukratko, sve "savrsheno" radi dok si u GSM-u. Chim se predje u 3G cela stvar "povileni"

Asfaloth
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sre, 15. Jun 2005. 00:20

Post od Asfaloth »

Ako relativno cesto menjas telefone, ili ako ti nije vazan brzi surf od GPRS-a (sto se tice video poziva, 6630 ionako to ima samo kao opciju uz dodatnu kameru koja se prikljuci), onda ti je mnogo bolji izbor uzeti ovu skinutu sa TIM-a. Ja je imam i prezadovoljan sam. MMS i GPRS rade savrseno, ni drugih problema nemam. Uzmi je, ne isplati se dati toliko para vise!
Vrisak, Vladar, Vetar

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Evo u cemu je caka:
Moja "ratna sprava" (6630) je kupljena u Italiji. Prijateljica mi je TIM-ov aparat (bio je jako jeftin, tada se prodavao za 350 eura, dok je u redovnoj prodaji bio oko 400) registrovala ga na mene, i zatim otkazala paket TIM ovih usluga. Sta je to ? TIM se obavezuje da ce ti pruziti uslugu upotrebe njihove mreze (naravno), ALI po povoljnijim cenama. Na primer kao kada bi Mobtel nudio da usluge VIVO portala (za Telekom - MONDO) koristish po 25% cene u periodu od 18 meseci, uz besplatnu uslugu servisa visokog protoka 3G mreze do 20MB dnevno u istom periodu (improvizujem podatke i vremensko trajanje samo radi osechaja pogodnosti :))) ). Pored toga TIM ti daje mogucnost da svoj telefon kupish po povoljnijoj ceni. ZA UZVRAT ti se obavezujesh da cesh koristiti njihovu mrezu u periodu od (na primer) 5 godina. Kako je Masha izracunala da je 350+10eura (cena raskidanja TIM usluge) mnogo manje od 400 eura za telefon na bilo kom drugom mestu (za shta priznacete nije potrebna visha metematika) ja dobih TIM telefon. Zashto vas sad ja sa ovim smaram ? Jako, jako, ..... jako mnogo telefona u SCG potice iz ovakvih "sivih" izvora. Uzme se telefon "pod ugovorom" za male pare i prodaje se kod nas (otud onoliki Sony-Ericsson-i sa nadpisom VODAFON ma sebi). Sad, postoji sklop koji se moze montirati na GSM-ov MSC (ekvivalent centrale iz fiksne telefonije) koji ne dozvoljava pristup takvim aparatima (cak i ako imaju validnu SIM karticu domaceg operatera) osim u rezimu roaming-a ili ako je tel. ukraden obustavlja se mogucnost njegovog korishcenja (popularne "black liste" koje razmenjuju operateri), ali se on cesto (zbog ushtede ili lenjosti) ne instalira. Ako se telefon ipak blokira od strane EQID-a, pribegava postupku koji se naziva "prekodiranje", promeni se IMEI (International Mobile Equipment Identity) i stvar je reshena. Pazite ovo RADI za sada. Gde je problem? Ima ih nekoliko:
1. Operateri koji zele da koriste 3G standard MORAJU da instaliraju Equipment ID opremu na NOD-B stanice (ekvivalent bazne stanice iz GSM-a), i u OBAVEZI su da razmenjuju IMEI podatke ne samo sa drugim operaterima nego i sa proizvodjacima opreme. Time ne samo da nije moguce prekodirati telefon, a da telefon radi, "izmishljanje" IMEI brojeva vishe takodje ne radi.
2. Da si "u problemu" ne znash sve dok kod nas ne krene 3G usluga (vec za 1-2 godine), ili dok u inostranstvu ne pokushash da pristupish 3G-u.
3. Pored "elektronskog" postoji "ljudski". Kako bi se zaobishlo 1. Ono shto sam cuo da se radi je da se "eliminishe" deo software-a koji je po "mishljenju sa interneta" odgovoran za autorizaciju u mrezi. Kako ljudi nisu dovoljno ispitali materiju ne znaju da pored programskog i memoriskog (IMEI, IMER i IMNI) dela postoji i hardware-ska zashtita (identifikacija / chip).
4. (a vezano za 3) Kako je mnogo ljudi potezalo temu "losheg software-a" na vishe modela (ne samo na 6630). Malo sam se raspitao i saznao o cemu je rec. Nokia (kao i mnogi drugi proizvodjaci) ima dosta uspeshnu saradnju sa velikim svetskim GSM / 3G providerima (O2, Vodafon...), kao rezultat toga dobar deo software-a za telefone je adaptibilan (citaj ubacuje se od strane provider-a a ne u Nokiji) Prilikom "skidanja sa mreze" najveci broj "strucnjaka" brishe kompletan sadrzaj ubacen od strane operatera cime "eliminishe" i delove koji predstavljaju osnovni deo software-a !!! Primera radi nashao sam podatak da mnogi operateri brinu shto se na telefonima mogu saznati gomile informacija ukucavanjem "tajnih" kodova (znate ono *# [serija brojeva] #) chime se npr. moze utvrditi kvalitet signala na nekoj lokaciji. Ako i kada vam taj nivo signala opadne ispod nivoa koji vam je (ugovorom) zagarantovan (na delu mreze gde vash operater tvrdi da obezbedjuje punu uslugu) mozete od njega zahtevati kompenzaciju !!! Kako se ti podaci cuvaju i skupljaju i ovako-i onako (kako bi telefon uspeshno prelazio iz celije u celiju- Handover) samo je pitanje kako do njih doci. Sada provider ubaci/ modifikuje/ "nabudzi" software za merenje jacine signala, onaj koji zeli da ga "skine sa mreze" ga obrishe i eto - nema handovera :))). Problem nije nastao na 3G-3G handoverima nego na GSM-3G handoverima: telefon bi se jednostavno "zakucao" u GSM mrezi odbijajuci da predje u 3G, vishe modela Sony-Ericsson-a namenjenih za 3G je kritikovan zbog "greshaka u programu" mada za to nisu bili "ni krivi ni duzni" . Chesta "zrtva" kod 6630 je sortiranje "telefonsko imenika" telefona (shto mozete potvrditi citajuci bilo koji stariji test 6630-ice).
Nastavak sledi....

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Mar 2005. 13:05
Kontakt:

Post od Miljance »

trebalo bi da bude vise ljudi sa etf na ovom sajtu narocito sa telekomunikacija... :wink:
Ja sam doduse sa rti-a :).
Cuo sam da je na eti bilo predavanje o gps-u tako da bi mogao sirem auditorijumu da izneses i neke podatke o tome.
A sto se tice 3g-a lepo to zvuci (narocito zato sto dolazi od strucnih ljudi tj. profana) sto si do sada opisao ali videcemo kako ce to biti prakticno realizovano kod nas, jer cela Srbija ima skidane telefone. Pod Obavezom verovatno mislis da kada operator kupuje 3g opremu ona vec sadrzi equipment id?
A sto se tice obaveze razmenjivanja IMEI brojeva to cemo tek videti. :)
Ne vidim kako ce provajder imati koristi od uvodjenja 3g ako niko ne bude mogao da koristi tu uslugu. Jedino ako ubace u svoju ponudu neki 3g telefon.
Ja pretpostavljam da ce prvi tu uslugu ponuditi sirem audoritorijumu u mobtelu za jedno bar 2 godine.

BurekUSvemiru
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 18. Mar 2005. 21:02
Kontakt:

Post od BurekUSvemiru »

znaci oce li, ako uvedu 3g s tim ogranicenjem, oni koji imaju 6630 skidan s mreze moci da koriste gprs i mms normalno?

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Zanimljivo je da se vecina ljudi kada se pomene 3G seti video poziva, shto je jedna od retkih opcija koja je prva "pala" u praksi. Video poziv se u strucnim krugovima vec smatra za promashenu investiciju prvenstveno zbog cene (Ljudi mnogo vole da NE-gledaju sagovornika i da znaju da ih on NE-vidi da je to neverovatno, a i vole (bre) ljudi da se krevelje i prevrcu ocima dok iz zove keva, cale, bivsha, bivshi, roditelj i/ili dosadni rodjak). Lazno moralisticki receno: U razgovoru vishe nismo u stanju da "pogledamo sagovornika u lice". :) I josh da tu "muku" platimo iz svog dzepa=STRASHNO. 3G je mnogo vishe:
- Omogucava adaptivne protoke: Ako ti treba 9.6 Kb/s za prenos glasa - dobijesh toliko, naplati ti se toliko. Treba ti video stream (1+)Mb/sec dobijesh toliko - naplati se toliko.
- Pozovesh nekoga, on te stavi na cekanje, u GSM-u tebi je alociran radio kanal i dokle god je veza aktivna (bez obzira shto niko nishta ne prica !!!) tebi se zauzece veze naplacuje. U 3G-u ti u tom momentu razmenjujesh samo sinhronizaciju sa mrezom (1-2 Kb/sec) cime ti se samo toliko naplacuje !!!
- Bolja veza sa internetom nego na vecini "bangavih" fiksnih centrala !!! Trenutno ako imash mnogo srece (digitalna centrala) - 3-6 KB/sec (kilo bajta ne kilo bita razlika je -8bitova u jednom bajtu). U 3G-u ti se garantuje da ako se krecesh brzinom manjom od 120 km/h imacesh protok od 384 kbs-a (48KB/sec) tj. 8-16 PUTA brze. ako stojish ili se sporo krecesh (do 5km/h) protok je 1-2 Mb/sec (256KB/sec) shto ti je protok blizak onom na ADSL-u i/ili kablovskom Interneru !!!
- Kako je 3G sistem - sistem proshirenog spektra (malo komplikovano za objashnjavanje koga zanima gslavic@gmail.com) on radi sa snagama u radio delu koje su 10-20 puta manje nego u GSM-u. Citaj: manje zracenja od mobilne jedinice, manje zracenja od bazne stanice i (mozda najbitnije) baterija ti duze traje !
- Nazalost sve ovo ne ide bez onog ALI. Princip rada sistema je jako tezak za objashjnavanje (pa je tako teshko objasniti ga ljudima koji nemaju pameti ali imaju novca za investiranje) i jako skup. Pored toga zahteva mnogo vishe planiranja, testiranja i projektovanja nego GSM (cije komponente bukvalno slazesh kao lego kockice).

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Odgovori na pitanja.
1. Shto se equipment ID-a tice tu (bojim se) nema "cile mile". Vecina stranih proizvodjaca je prilicno :x na nashu "mobilnu praksu". Predstavljamo "crnu rupu" za veliku vecinu mobilnih aparata koji "ispadnu iz kamiona" u EU-u, i to ajde da ih samo koristimo nego ih "shecerimo" nazad u EU. Cak i ako se pravila o pracenju i onesposobljavanju kradenih ili "ugovornih" telefona ne budu primenjivala strogo ni na teritoriji EU-a, nashe ce operatere naterati da ih rigorozno primenjuju iz chisto "pedagoshkih razloga".
2. Nazalost aparat je posle "bliskog susreta" sa EQID opremom veoma strucno onesposobljen. Nisam saznao detalje, ali jedna od verzija glasi da se "jednostavno" ugasi dekodiranja SIM (tj USIM za 3G) kartice.
3. Za razliku od GSM-a 3G je prvi realni svetski roaming standard (telefon iz Indije, Kine ,SAD-a, Evrope jednako dobro radi bilo gde u svetu). Kako je zbog toga u okviru standardizacije proliveno mnogo "krvi, znoja i suza", bojim se da ce se vecina operatora (a i ovi nashi skorojevici) odnositi veoma indeferentno ili cak zlonamerno prema problemu "problematichnih" telefona. Ja sam po tom pitanju izraziti persimista. Ocekujem "oshtru" kampanju oblika "shtapa i shargarepe" po modelu: "Kupite telefon uz vashu USIM karticu, u suprotnom PATITE na vashem NELEGALNOM. NE DEMOKRATSKOM Bljak, bljak telefonu" :x :x :x :x

Odgovori