Pravila foruma Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Nokia ● Samsung ● Sony Ericsson ●
Posto ovde ima dosta ljudi koji znaju sta pricaju, de der da cujem sta imaju da kazu na ovo.
-Koji je prvi Symbian telefon !?
(iskreno,bio sam iznenadjen kad sam saznao...)
blade_bre, pa nisi samo ti obavešten... ...ali jeste iznenadjujuće, i mnogi koji su ga imali nisu ni znali da je to symbian telefon...Odgovor na ne nagradno pitanje je... Ericsson R380...
Pozdrav...
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
Bravo Nina,nisam ni sumnjano da ces ti dati prvi (i tacan) odgovor. E sad ko nije znao idealna mu je prilika da nauci (i da slaze kako je VEC znao za to) hehe.
Nabacite i neke specifikacije ako imate slobodno...
vjeruj mi da nisam znao da je ovo prvi symbian telefon , cuo sam za njega , ali uopste nisam znao da ima symbian , sto jest jest , uopste i nema nikakve dobre funkcije , iako je stari telefon , ali mi je bzv.
a evo specifikacije http://www.gsmarena.com/ericsson_r380-195.php
DEL BOY, pa čovek se uči dok je živ... ...ma i nije imao neke funkcije, ali i nije u tome poenta...ni danas symbian sam po sebi nema neke funkcije, već ga moćnim čini upravo mogućnost instaliranja najraznovrsnijih programa i aplikacija...
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
Pa taj Ericsson. Symbian je i zamisljen kao OS za mobilne telefone... Nokia,Ericsson, Motorola i neki tamo na F su prvi zajedno uzeli licencu. Znaci R380, za njim N7650 itd...
blade_bre, prvi telefon da, ali ne i prvi uredjaj ..... to nije Symbian v1 u tom Ericssonu .... moguce je da je PSION imao neke uredjaje pre njega .... ne znam ...
2004
Sharp licenses Symbian OS
Sir Peter Gershon joins Board of Symbian Limited as an independent chairman
Symbian shareholders purchase Psion stake in Symbian and invest a further £50m in cash funding
Lenovo, China’s largest IT corporation, licenses Symbian OS
Symbian OS v8.0 announced
Arima and LG Electronics license Symbian OS
New Symbian OS phones unveiled: Panasonic X700, Motorola A1000,
Nokia 6260, 6630, 9500, 7610 and N-Gage QD, Samsung SGH-D710, Sony Ericsson P910, FOMA F900iT,F900iC and F880iES
2003
Nokia 6600, the first phone to utilize Symbian OS v7.0s, produced
Symbian OS v7.0s unveiled
Successive new Symbian OS phones unveiled:
FOMA F2102v and F900i, Motorola A920 and A925, Nokia 7700, Sendo X, Siemens SX1, Sony Ericsson P900
BenQ announces the P30, based on UIQ
Samsung becomes a Symbian shareholder
2002
NTT DoCoMo launches 3G FOMA F2051 from Fujitsu
Sendo licenses Symbian OS
Siemens becomes a Symbian shareholder
Symbian OS v7.0 for 3G mobile phones unveiled
Sony Ericsson joins Symbian as a shareholder and licensee
2001
Fujitsu licenses Symbian OS
The first 2.5G Symbian OS phone, the Nokia 7650, is announced
The Nokia 9210 Communicator goes on sale to the public
2000
Sony and Sanyo license Symbian OS
The world’s first Symbian OS phone, the Ericsson R380,
goes on sale to the public
1999
Matsushita (Panasonic) joins Symbian as shareholder and licensee
Symbian awarded title of 'best overall' company with the 'best long term potential' by US magazine Red Herring
1998
Symbian established as a private independent company in June 1998, owned by Ericsson, Nokia, Motorola and Psion
Prvi NOKIA Symbian! Da. Ali ne prvi uopste. Procitaj GORE... E sad,7650 je bila apsolutni super telefon u odnosu na konkurenciju u to vreme i samim tim privukla je vise pazenje kako na hardver tako i na OS... Pa su ljudi tek tada poceli da saznaju nesto o njemu. Inace,sta si mogao o Symbianu da naucis na R380? Nista...
pa mislim da je u vrijeme kada je izasao r380 , da mu je symbian bio potpuno beskoristan , jer sigurno nije bilo programa za njega ili je bilo u malim kolicinama , pa ljudi i nisu vidjeli prednost symbiana , ali je onda dosla 7650 koja je proslavila symbian
Ja sam iznenađen jer sam mislio da je prvi Symbian telefon Nokia 7650, mada je po meni to prvi Symbian telefon koji je prikazao prave mogućnosti Symbiana zato što su se u njega mogle instalirati dodatne aplikacije, mada nije imao proširivu memoriju, a Ericsson R380 je verovatno bio čisto primer tj. demonstracija Symbiana.
PS. Video sam specifikacije, da li je možda taj telefon imao Touch Screen? Meni se čini da je on preteča SE P800, P900, 910, 990 zato što po obliku pomalo liči na njih.
nevidljivi napisao:PS. Video sam specifikacije, da li je možda taj telefon imao Touch Screen? Meni se čini da je on preteča SE P800, P900, 910, 990 zato što po obliku pomalo liči na njih.
Imao sam jedno vrijeme p380 kod sebe... jeste, imao je touch screen i stylus, i podržavao je neke zanimljive funkcije poslovne prirode, za to vrijeme - čudo. Recimo, sasvim dobro je prepoznavao rukopis, moglo se s njim prilično lako rukovati, bilježiti, editovati... tastatura se preklapala preko dijela ekrana, i tada je preostali dio postajao klasični Ericsson phone menu.
Mnogi su mislili da je Nokia 7650 prvi Symbian. Ja sam ga koristio nešto kratko, za to vreme kada je izašao je bio jako dobar, mislim da je to prva Nokia sa slider mehanizmom, mada mi se čini da sam slider nisu baš najbolje odradili, džojstik je takođe bio veoma tvrd i nezgodan za upotrebu.
mislim da je symbian mnoogo vise iskoristen na Communicatoru , nego na r380 , a i mnogo je bolji od r380 , a mogao bi se i on zbog toga nazvati prvim symbian telefonom jer je on po meni prvi "iskoristen" symbian telefon
P.S. pa nije dzabe google moj sajt
Poslednja izmena od Del Boy u Sre, 17. Maj 2006. 22:26, izmenjeno 1 put ukupno.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.