Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Pravila foruma
Windows deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AsusHTCLGNokiaMotorolaSamsungSony Ericsson
Odgovori
srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 13. Maj 2014. 15:35
:: microsoft lumia 532

Re: Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Post od srđan obradović »

Ma ko zna, koliko update-a, pa fast insider, pa skidanje sa njega, pa povratak na 8.1... Evo sad sam ovde. Izgleda svaki korisnik ima svoju jedinstvenu verziju... Kakvi kraljevi
Slika

Lumia 532ds Win10 continum carl zeis 256gb Grand surface
lumia-lumia-lumiaaaaa-lumia-lumia-lumiaaaaa

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Post od гари »

To je ono standardno kao što je ranije bilo da neko prosto tako nema neka podešavanja, tipa za glance screen, ili tako nešto, a u tvom slučaju nije da ti sad nešto fali, nego si dobio i nešto dodatno. :D Što sumnjam da radi, ali neka ga, leba ne jede. :D

brankisha
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 04. Sep 2014. 07:33
:: Xiaomi Mi5
:: Lumia 925

Post od brankisha »

Ajde da utvrdimo gradivo posle ovoliko postova win10 je mrtav ili ne?
Da li ljudima preporucivati win telefone ili android?

Cak i ja koji odavno imam Lumiu i sve prijatelje sam navukao na istu (mislim Lumiu), malo se koljemo sa odgovorima. Evo idu najave za Surface telefon, ali ono sto vidim je pristup vise za biznis korisnike.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Mrtav nije, to je definitivno. Da bi bio mrtav trebalo bi da ga je Microsoft napustio, a nije, i za sad se može reći da im taktika sa univerzalnim aplikacijama pali.

Da li preporučivati, to zavisi od osobe koja je u pitanju. Smatram da nekima Windows i ovakav kakav je više odgovara nego Android, ali Windows tek treba da postane onoliko dobar koliko mi želimo i koliko se nadamo da će biti. Ja mislim da mu je svetla budućnost, ali ipak ne uzimam to u obzir kad nekom preporučujem sistem. Tu je bitno šta je sad, a ne šta može biti.

A ovo za biznis - zavisi ko sve spada u "biznis korisnike". U neku ruku tu i ja spadam iako nisam "biznismen". Ne trebaju mi igre i tako neke gluposti, treba mi recimo mejl i tako neke stvari, i tim stvarima sam skroz zadovoljan... A nakon što se sistem razvije, zašto bi razvoj sistema bio ograničen Microsoftovim prioritetima. Naravno da će biti i aplikacija za društvene mreže, igara, koješta za multimediju, i šta sve ne.

I što se tiče Surface telefona, to nije za nas buraniju kao što nije ni Surface tablet. Neka oni pokazuju sa Surface telefonom šta njihov sistem može, neka pokazuju s njime kako je Windows 10 mobile kul, a ja ću uzeti nešto što liči na njega. Isto kao što sam kupio ne Surface, nego Lenovo 2u1 uređaj kojim sam zadovoljan.

Mada sad s ovom Lumijom 730 u rukama me uopšte ne svrbi novčanik.

Sent from mTalk on Windows 10 phone

filip89x
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 07. Sep 2013. 17:38
:: Nokia808PureView
:: Xiaomi Mi note 10

Post od filip89x »

Pitam se vredi li cemu jos uvek Lumia 1520 ima za 160 dolara na Aliexpresu 8) Mene privlaci samo Zeiss prosto mi fali na Mi4 :oops:

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan

Kolega gari je optimističan, ja ipak ne... Wp kao neki takmac androidu je definitivno mrtav. Naravno biće podrške još koju godinu za trenutne korisnike ali dalje ne. Ja ga ne preporučujem ljudima. Jedino bih mogao da im dam moj fon da probaju pa ako im se baš sviđa da uzmu neku noviju Lumiu. A Surface je samo dokaz da napuštaju. Zna se šta je proizvođač smartphone-a i kakvu to produkciju podrazumeva. Microsoft je odatle izašao. E sad uvek ima entuzijasta koji će kupovati 2-3 godine stare Lumia flagshipove u dobrom stanju... Ja volim miris novog iz kutije, a toga više sa win OS neće biti tako da gulimo moja Lumia i ja pa dokle stignemo...

brankisha
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od brankisha »

filip89x napisao:Pitam se vredi li cemu jos uvek Lumia 1520 ima za 160 dolara na Aliexpresu 8) Mene privlaci samo Zeiss prosto mi fali na Mi4 :oops:

Uzmi sa amazona. Da li vredi? Vredi, definitivno. Jos je mrcina, sjajna baterija, imas 10-ku na njoj. I ja se lomim 950xl-1520- Huawei.

@srdjane : Slazem se sa tobom. Evo prosto ne mogu da se odvojim od moje. Koji je to kvalitet. Pa ovi novi telefoni jos nisu ma tom nivou kvaliteta, mislim u odnosu na Nokia Lumie.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Znaš kako, Srđane, ako me pitaš šta mislim, znaš šta ću reći. Ako me neko pita vredi li kupiti windows telefon, reći ću mu DA. Ali neću nikome sad preporučivati da kupi windows telefon, a da sam ne želi da ga kupi jer mu se to sviđa. Objektivno, budućnost je neizvesna, ne mogu sa sigurnošću da kažem da je windows mobile OS budućnosti.

I baš ovo što si rekao "kao takmac androidu je mrtav" - sa time se slažem, windows sada neće dobijati nove korisnike, može samo da ih gubi, a oni verniji će se na njemu zadržavati. Takva je trenutna slika, i u tom smislu je zaista na aparatima. Ali, sigurno Microsoft ne bi ulagao toliko novca u taj sistem do sad da hoće od toga da odustane. Šta ima veze što su objavili ranije l950, mogli su da dovedu sistem do stabilnog stanja, da ne uvode nove mogućnosti, i to bi bilo to. Takav bi bio scenario da hoće da odustanu, ali oni to ne rade, i dovode sve više mogućnosti windows telefonima.

A Surface phone je zapravo samo dokaz da ostaju verni platformi. Naravno, pod uslovom da on uopšte postoji. :D Ali mislim da je očigledno - to je ono što je windowsu potrebno. Kao za Sifrace tablet što kažem. Napravili su neki svoj proizvod, naložili su ljude, i ko je imao para za njega, kupovao ga je, a ko nije, oni su gledali šta je od te kategorije bilo u ponudi od drugih proizvođača. Realno, da objave Lumiju 960 šta bi bilo - isti očin, drugo pakovanje, kao malo drugačija kamera, drugačiji dizajn, ali isti đavo. Kao i kad gledaš Samsongove S4, S5, S6, S7, S8... E, umesto da prave "svoj S8" hoće da naprave nešto čime će ljudima skrenuti pažnju na svoj sistem.

A što se tiče proizvodnje, najmanji problem, oni kad imaju softver i znanje, lako će proizvesti šta im treba. Svakako je i moja stara l532 made in Vietnam, a ova l730 made in China, nije made in Finland...

Samo polako. ;) A do tad neka svako koristi šta želi, niko ne mora da gleda u Microsoft ko ozeb'o sunce. :) Može to što tek treba da stigne (ili možda i ne, otkud ja znam) da se dočeka i na windowsu i na androidu. :)

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan

Eto meni istice ugovor u oktobru ove godine. U to vreme svi budget win phone ce biti stari najmanje po 2 godine, znaci kao kad bi neko sad uzeo Samsung trend 2[emoji3] Iako će imati najnoviju verziju win10, zahtevnost app i sistema će polako gaziti l435, pa l532, pal535, pa l550, pa l640, tako da ce ostati samo flagshipovi kao kod S serije Šljamsunga. I šta po vama da uzem ja u oktobru a da nije android? Gejtse pokopaj me i izbaci L533 sa blicom[emoji3][emoji3][emoji3]

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

filip89x, po meni 1520 ne vredi uzimati, alo ljudi, ipak je to 3 godine star uredjaj.
гари, videcemo, ja isto mislim da platforma nije napustena, ali da je ovakva kakva je na paaratima za odrzavanje zivota. Mislim da ce uvodjenjem x86 app udahnuti novi zivot svojim uredjajima, i da je to ono sto ce Microroftu pomoci. E sad, ostaje jedino da ubede korisnike da im je bolje da imaju svoj komp uz sebe umesto tamo nekog Androida. Mene su definitivno zainteresovali.
srđan obradović, do juna ce svasta jos da se izdesava, sacekaj.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Čak bi i bez x86 mogli po mom mišljenju, ali sa time može samo da im bude daleko lakše da skrenu pažnju na sebe.

I tačno, do juna može svašta da se desi, a za to da će oni neki telefoni biti dve godine stari modeli se slažem. Tada već će se valjda pojaviti neki Alcatel ili tako nešto što bi moglo lepo da nam legne.

I ne slažem sa tim da će neke aplikacije (ili sam sistem) postati mnogo zahtevnije, i da će neki telefoni izvisiti. To je ono što je kod Windowsa dobro, neće ga neke tamo aplikacije gušiti kao što to bude na jednom drugom sistemu slučaj. Tj. jedino može da se dogodi da neki od telefona ne dobiju neku tamo sledeću veliku nadogradnju ako se pojavi veći broj novih modela na tržištu.

brankisha
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od brankisha »

Pazi neke stvari koje su na androidu i iosu standard mi nemamo. Mislim ne zanimaju me ali me ipak malo nervira. Tipa krsteni Instagram, snapchat ne koristim i ne treba mi, facetime nije lose imati. Doduse dodatak lepog offica na one driveu je sjajna stvar. Jer koji ce mi word na kompu kad mogu da ga koristim online. Mozda nije kao verzija koja se placa ali je i dalje veoma upotrebljiva. Kazem opet, sve zavisi za sta se koristi ali opet kaska. I to rastezanje, kao creva. Oce kaki-nece kaki.

O HP x3 da ne pricam. Cena je bolesno velika. Da ti imas more aplikacija pa i ajde ta cena ali ovako, neka hvala.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

To je tačno. I u skladu sa tim svako neka bira da li mu sistem sad odgovara, a Microsoft bi morao da poradi na tome u budućnosti radi svoje platforme. Jbg, možda i taj poslovni korisnik hoće da ide baš snapchat kao ja što idem na Mobilni Svet. :)

Ni meni ništa od toga ne treba, a baš taj Office na telefonu mu je isto dobar, s njim mogu u hodu nešto da napravim, bude posle sačuvano odmah nas OneDrive ako hoću, i kasnije samo sednem za komp, tekst mi je tu, odštampam, i vozim dalje. Većinom mi kažu za ovo "ma daj, možeš i da sedneš za komp i uradiš šta treba", ali ovako nemam prazan hod. Tako ja bar gledam. :)

Ali ta većina ništa ne koristi ni na Androidu, kupili telefon koji ima gomilu aplikacija u prodavnici, ali memorija telefona i dalje zjapi prazna. Zato ja govorim da se preteruje često kad se aplikacije navode kao razlog zašto neko da kupi Android, i da bi čim i ovakav Windows mnogima (ali mnogi nije isto što i većina) bio bolji.

srđan obradović
Mobil fan
Mobil fan

Realno svaki fon bez dock-a i procesora koji moze da gura x86 je upravo ono sto ja sada imam u rukama i toga teško da će biti više. A sa svim tim opcijama je rang hp x3. E sad ako ce da emuliraju app da rade na budget mašinama to je druga priča. Uvek sam voleo emulatore....[emoji3]

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Koliko sam ja razumeo, to sa pokretanjem x86 aplikacija/programa je priča vezana isključivo za SD835, tj. za najskuplje telefone. I zato UWP ostaje značajna, jer ne mogu da guraju svoj sistem samo sa telefonima koji imaju prebudžene cene. Činjenica je da neće ljudi da plaćaju telefone od po 500-1.000 evra svako malo. Ajde ja sad kad sam sam, ali još da imam decu srednjoškolce, pa i njima po telefon od po 500 evra, pa meni, ma hajde molim te... To je većina ljudi, a onaj ko toliko tržište prepusti drugome je glup. Čak se i Apple okrenuo malko tom tržištu sa svojim iPhonom SE. Konkretno, Microsoft može da uzme deo udela u jeftinijim telefonima, i sigurno ne planira to da prepusti Googlu samo tako. Ako na duge staze može da uzme i 5% tržišnog udela, i to je ogroman broj ljudi.

Microsoft neće proizvoditi jeftine telefone, ali njihov sistem odlično radi na jeftinijim telefonima, pa prema tome biće i novih jeftinijih telefona. ;) Jedino možda bez x86 aplikacija, ali i telefoni sa takvim mogućnostima bi sigurno postajali sve pristupačniji.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

гари napisao: Ali ta većina ništa ne koristi ni na Androidu, kupili telefon koji ima gomilu aplikacija u prodavnici, ali memorija telefona i dalje zjapi prazna. Zato ja govorim da se preteruje često kad se aplikacije navode kao razlog zašto neko da kupi Android, i da bi čim i ovakav Windows mnogima (ali mnogi nije isto što i većina) bio bolji.

Nije bitan samo broj vec i kvalitet a windows i tu kaska za androidom. Eno aplikaciju za Mondo godinu dana ne mogu da srede da se vide komentari. Ne da ne mogu nego ne zele. A takvih aplikacija ima mnogo.

Iskreno, sada nikome ne bih preporucio windows, narocito ne preko operatera, pa da se zarobi na 2 godine. Osim ako je nekome najbitnija kamera pa za male pare ima 640xl ili za malo vise 950. Za sebe bih i mogao da uzmem lumiu jer znam sta me ceka ali drugima ne preporucujem. Zasto sutra da me psuju i kunu. [emoji1]

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

To i ja kažem, ni ja nikoga ne nagovaram da kupi Windows, ali kome vidim da se sviđa, pitam ga kakve ima navike, i ako vidim da mu ne bi nešto falilo, onda ga ohrabrim da mislim da se neće pokajati.

A ovo drugo - isti đavo i da kupuju telefon za keš. U tom slučaju se nisu bukvalno zarobili, ali mu neće biti svejedno da ponovo daje pare na drugi telefon jer mu ovaj prosto ne ispunjava potrebe, i može se desiti da čovek bude prinuđen da dve godine koristi sistem koji mu ne paše zbog manjka aplikacija.

Hehe, a te aplikacije kao što je Mondo, na njih se ne obazirem - kao da ih ni nema. Jednostavnije čitati preko browsera, nego čekati da se ti portali nakanu da naprave dobre aplikacije. Već sam pričao kako mi je sajt b92 smrzavao browser na nekoliko platformi. Očigledno da im je sam sajt očajan, pa o čemu više da pričamo. Naprave smeće od sajteva, i mole se univerzumu da im browseri izvade fleke.

Abioye
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 02. Okt 2016. 16:06

Post od Abioye »

гари napisao:To je ono što je kod Windowsa dobro, neće ga neke tamo aplikacije gušiti kao što to bude na jednom drugom sistemu slučaj.
Za ovih nekoliko nedelja koliko koristim Lumiu primetio sam da to i nije baš slučaj.
U početku mi je Viber radio normalno a onda su došli problemi sa notifikacijama, kada neko pošalje poruku stigne obaveštenje ali potrebno je po nekoliko minuta da se ta poruka i pojavi, ako je poruka slikovna onda i duže.
Kočile su mi i sistemske aplikacije kao store i kamera.
гари napisao:Ali ta većina ništa ne koristi ni na Androidu, kupili telefon koji ima gomilu aplikacija u prodavnici, ali memorija telefona i dalje zjapi prazna. Zato ja govorim da se preteruje često kad se aplikacije navode kao razlog zašto neko da kupi Android, i da bi čim i ovakav Windows mnogima (ali mnogi nije isto što i većina) bio bolji
Da li stvarno misliš da većina ne koristi aplikacije na Androidu? Otkud toliki broj aplikacija ako ih niko ne koristi?
Ali čak i da je tako, zašto bi onda koristili Windows phone, zašto ne neki dumb telefon ako su aplikacije nebitne?
гари napisao:Microsoft može da uzme deo udela u jeftinijim telefonima, i sigurno ne planira to da prepusti Googlu samo tako. Ako na duge staze može da uzme i 5% tržišnog udela, i to je ogroman broj ljudi.
Jako teško, zato što postoji ogroman broj proizvođača koji prodaju jeftine Androide koji rade veoma dobro. Google je od početka išao i na taj deo tržišta. Microsoft ne može da "prepusti" nešto što nema, a Google sigurno neće prepustiti to što ima.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Pa i nema ih :-D
Ma ne rade na windowsu ni one bitnije aplikacije kako treba. App za Facebook i messenger su bile krs, ne verujem da su ih nesto mnogo popravili.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Abioye
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 02. Okt 2016. 16:06

Post od Abioye »

To srećom ne koristim, imam na Androidu onu lite aplikaciju, ne znam ni sam zašto

Odgovori