Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Pravila foruma
Windows deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AsusHTCLGNokiaMotorolaSamsungSony Ericsson
Odgovori
гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 13. Sep 2016. 17:04
:: Xiaomi Mi A2 Lite

Re: Windows 10 Mobile - generalna diskusija

Post od гари »

Kad započneš poziv, onda na ekranu ima ono široko dugme na dnu za prekidanje poziva i slično, i iznad njega ima još dva reda dugmadi. Kod mene od ta dva reda ima čediri dugmeta dole, i tri gore, a ona su za one stvari tipa uključivanje loud speakera, video, mute, dial pad, hold, add call i bluetooth. I pored bluetootha sa desne strane imam prazno mesto, i koliko znam tu bi trebalo da bude dugme za snimanje razgovora. Valjda nisu to nešto uklonili, ali mislim da nije to trebalo da se nigde omogućava u podešavanjima, nego da je to uvek tu na podržanim telefonima. Valjda ne mora da se omogućava...

Vidim da smo gledali istu stvar, ali ipak kod tebe nema toga što sam ja očekivao... :?

Aha, evo ga.
https://youtu.be/ApNBz_UnMzY?t=94

Phone aplikacija, Settings, Change more settings for Phone. Pa ima opcija Choose the app you want to use to manage recorded phone calls, i tu odabereš Voice Recorder.

I posle toga prilikom poziva imaš opciju Record iznad Pause.

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 13. Mar 2013. 18:14
:: RN3 Pro

Post od staff »

Evo jedan mali tip vezan za edge. Da vam se ne bi zamrzao na nekoj stranici pa da morate da je zatvarate i opet otvarate, prvu karticu nemojte da koristite. Meni je na prvoj kartici neka random stranica koju nikad ne gasim ali i ne koristim i ne javlja se problem sa zamrzavanjem edgea.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

Ja nemam taj problem. Možda je to prisutno samo kod modela koje potpisuje Majkrosoft?

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Mislim da je to problem svojstven CU i FCU, a FCU je svakako bagovitiji od CU. Dešava se, a i generalno, tokom rada telefona skuplja mu se razno đubre negde, i koje mu sve više smeta, i kojeg jedino možeš da se rešiš restartom telefona. CU i FCU na telefonu su izrazito nemarno napravljeni.

I meni se taj problem pojavljivao na Lumiji 730, a u nekim slučajevima je uspevalo da budem malo strpljiv, pa da on učita tu sledeću stranicu koju sam mu naredio. A mislim da je u nekim slučajevima zaista bilo potrebno restartovati Edge. Iritirajuće kad imaš u glavi da za istu stvar trošiš više megabajta samo zato što zbog takvih gluposti po dva puta učitavaš iste stranice.

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

staff, ja nikad nisam imao problem sa zamrzavanjem EDGE-a, no ono sto je definitivno problem je "sporost" pomenutog u odnosu na Chrome ili tako neki drugi browser. No, na netu sam nasao kako je EDGE najbrzi od ostalih browsera. Da li je istina ili ne, ne znam? No, cuo sam da su ljudi generalno imali problem sa telefonima koji imaju manje RAM-a sa Edge-om, pa se mozda problem tu javljao... No, opet... :smutny:
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Da, na CU i FCU se vidi da su Edge razvijai imajući u vidu samo telefone sa više RAM-a. Što naravno nije u redu s obzirom da su Lumije 550, 640 i 650 zvanično dobile CU ili i FCU.

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

гари, nije toliki problem apdejtovati sistem i za uređaje sa manje RAM.

Mongo je veći naterati da aplikacije rade kako treba u takvom stanju.

1GB je možda bilo OK za WP/WM tamo nekad 2014, kod L535.

WM10 je sam po sebi smeće, još kad nema na čemu da radi...
:x
Čudi me da im nije palo na pamet da uzmu deo memorije sa SD kartice na primer i da naprave nešto kao swap fajl na desktop/laptop uređajima.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Problem je ipak u samom sistemu više, aplikacije su manje krive. Mislim, jeste i prosto u činjenici da svi ti Windows telefoni rade na malo RAM-a, i na zastarelom čipsetu, ali. Na CU i FCU w10m ne upravlja dobro RAM memorijom. Negde mu se nešto taloži u RAM memoriji, i posle nekoliko dana bez restarta počinje da se vidi da telefon ima sve manje slobodnog RAM-a. I to onda guši ceo telefon, pa i sve ostale aplikacije. Oni sa 3GB RAM-a to neće primetiti jer ne stigne verovatno to da im se nataloži pre sledećeg restarta, ali to je ipak greška u sistemu, videli se simptomi ili ne.

To su dakle dve stvari, loše upravljanje RAM-om jer su pajseri, i drugo ovo da Edge kao da su nadogradili samo imajući u vidu telefone sa više RAM-a.

Ne bi ni to bilo savršeno, ali samo kažem čime su dodatno zeznuli situaciji. I pre toga na AU mnoge aplikacije nisu letele.

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

гари, ne bih se u postpunosti slozio. Naime, recimo da napravis nekakve app koje mogu da rade i sa telefonima koji imaju manje RAM-a. Samim razvojem app (mozes a i ne moras da je "otezas prema RAM-u" sto se desava u vecini slucajeva, jer vecina app danas zavisi od neta, a net je ili WiFi ili mobilni net, sto opet jede bateriju, pa onda postoji i jos ona relacija baterija - procesor ) doci ce do "tacke pucanja" gdje ce app na slabijim telefonima (citaj, manje RAM-a) jednostavno vise "podrhtavati" dok se na jacim telefonima to nece toliko osjetiti. E sad, ne dao Bog da imas dvije takve app...
PRIMJER: Sjecas li se app AccuWeather koju sam pominjao neki dan? Naime, AccuWeather je app koja u pocetku nije toliko "jela" RAM no s vremenom, kako se app razvijala ( pa kad si dobio i onaj Lockscreen opciju, pa jos mjeseceve faze... ) sve to opteretilo je app do neslucenih razmjera. Na mojoj 1520-ici app je radila solidno, ali drug je u to vrijeme imao 950 XL na kojoj nimalo nije bilo "podrhtavanja" ali kod mene s vremenom se osjetilo, kako "podrhava"... ;) E sad zamisli ako imas takve 2-3 app :)
A da ima veze relacija chipset - RAM ... potpuno ;)

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Da, to se slažem. S tim što je meni to štuckanje na slabijem telefonu tolerabilno sve dok aplikacija ipak radi. A kad je Windows u pitanju, i da imaš sedam takvih aplikacija, nećeš imati problem osim ako pokreneš svih sedam odjednom. U tom slučaju bi ti jedna od tih pokrenutih aplikacija prosto bila ubijena u multitaskingu (što bi, naravno, moglo da iritira, ali bože moj, svestan si da ti je u ruci slabiji telefon).

Nego ja imam poseban pik na loše upravljanje RAM-om na w10m na CU i FCU. :D

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Probao sam da instaliram aplikaciju Moj Telenor ali nece, pise da nije kompatibilna sa uredjajem. Jesu je ugasili za windows?

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

staff, ne znam kako je to u Srbiji ali u RS postoji app (sad nisam 100% siguran da se tako zove) "mtel go" koja je razvijena za Android telefone i "m:go" za Win telefone, ali ono sto je najgore app bi trebale da imaju istu svrhu ali ni priblizno nisu iste. Ona app za Android ima mali milion funkcija koje rade dok ova za Win nikako... Tako da pretpostavljam da je i u Srbiji tako. Ako zelis da skines nesto za Win (obicno je sr**e u bojama) inace je lose ili ne radi dok za Android to je druga pjesma. Neka me neko popravi ako grijesim :oops:

staff
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od staff »

Imam app za mts i ona radi odlicno ali za telenor ne mogu da instaliram. Pise da nije kompatibilna sa uredjajem. Vidim u komentarima da se jos neki zale na to.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

MTS-ova aplikacija za W10M i dalje radi odlično.

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

staff, Evindzer, vjerujem. Zato sam i rekao da ne znam kako je u Srbiji, ali znam kako je u RS. Naime, imam jednog poznanika koji radi u Telenoru, pa mogu mozda da ga upitam pa da vidim sta ce on da kaze, iako momak ne radi na tim stvarima, ali mozda moze da se raspita. Sad sam i ja pokusao da skinem Telenor app ali ne fercera :(

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Jel se vama ne čini da je jedno vreme backup backupovao i konverzacije na Viberu? Baš bih rekao da je to tako bilo u jednom trenutku, a sad uradim hard reset, i ipak traži u Viberu od mene opet da se prijavim sa unošenjem broja, i onda naravno da se počinje od nule...

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

U seriji Dark, 6. ili 7. epizoda, spažen Windows telefon. :D

Inače vidim danas da Cortana više ne može da prepoznaje pesme. Kad probaš da vidiš koja je neka pesma odgovor bude:
Song unrecognized
on this service is retired
by music continues.

Inačem, igrao se malo sa hard resetima, WDRT, i slično. Sad sam opet na AU.

U prvoj turi kad sam stavio AU telefon je ludovao, kao da je uzeo LSD, bagovi na sve strane, totalno pošandrcao. Bilo je i nekih korisnih bagova izgleda, osim ako je to bio neki Microsoftov eksperiment. Dobio sam u kalendaru baš baš veliku mogućnost izbora boja za različite kalendare, iako nije baš savršeno radilo to. Malo mi sad krivo što nisam slikao da pokažem. Odmah u startu je bilo više od onih standardnih 9 boja, a bila je i neka paleta sa još više boja, i tu sam mogao da biram različite iz spektra, pa još dodatnu za svaku od njih koliko da bude svetla ili tamna nijansa.

Problem je bio izgleda taj što sam prilikom hard reseta slučajno naredio da povlači backup, a nisam to hteo, pa sam ugasio telefon, i onda ga pokrenuo bez povlačenja backupa. I onda je tako pošandrcao. Posle toga sinoć novi hard reset, i sve super radi koliko vidim, tj. spram očekivanja, ali mi samo još telefon nije uspeo skinuti predikciju za srpske tastature.

Ako neko ima savet šta bih mogao za tastature da probam, može da mi predloži. Znam da mogu to sa interop toolsom da se igram, ali bih radije probao da se držim nekih trikova koji su više po PS-u, a možda i bude to dobro od sledeće nadogradnje. Što bi naš Toša rekao, strpljen spasen. 8)

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

To za Kortanu možda ima veze sa ukidanjem GM-a? :unsure:
Za predikciju nemam pojma, jer to je uvek prvo što isključim. ;)
гари napisao:Jel se vama ne čini da je jedno vreme backup backupovao i konverzacije na Viberu?
Nemam pojma, Vajber me nervira pa ga retko koristim, ali mislim da je nekad moglo.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Da, to sam i ja pomislio da je ukidanje Groove Music-a u pitanju.

A za predikciju, videćemo već... Do sad sam probao soft reset, vađenje baterije i prelazak na insajder. Mada samo prelazak na insajder, pokušam da skinem predikciju za tastaturu, ne uspem, izađem sa insajdera. Namerno neću da mi opet ode telefon na Creators Update.

гари
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od гари »

Samo još da se javim dodatno... Uspeo da namestim tastaturu.

Dxdy se baš potrudio da sve lepo objasni, ima raznih stvari na njegovom forumu.
http://www.red-gsm.net/t53472/

Instalacija tastature prošla glatko i bez problema, njegova uputstva baš olakšavaju život. Kad se setim pokušaja da nešto namestim, pa sve nalazio na različitim mestima, i mučio se. Ovo je baš dosta korisnih informacija sabrano na jednom mestu.

Sad me jedino Roamit zeza, nešto sa telefona neće da primeti ostale moje uređaje. Ne znam da li je to zbog Anniversary Update-a, ili je neki privremeni problem sa aplikacijom, mada sa kompjutera radi odlično. Samo me na Lumiji izgleda zavitlava.

Odgovori