iPhone, za i protiv

iPhone (1st, 3G/S, 4/4S, 5/5C/5S, 6/6+)
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za iOS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
iOS
Odgovori

iPhone, za ili protiv

za
48
55%
protiv
40
45%

Ukupno glasova: 88

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Re: iPhone, za i protiv

Post od araphel »

Zato sto se kod nas moze loviti u mutnom do mile volje. Evo dacu par primera koij gledam svakodnevno, iako rizikujem da odem u mali off:

Galaxy S3 na austrijskoj mrezi 3 - 0 evra uz paket od 30 evra mesecno.Koliko je kod nas uz pakete?
Galaxy note 2 u Telenoru u Srbiji uz bilo koji razumni paket - koliko kosta? U Becu ga kupim za 500 evra bez ugovora

Ako operater kod nas moze uz paket od 3000 dinara (otprilike) da vam uzme 200-300 evra za telefon, dok se taj isti telefon u drugim zemljama daje za dzabe, zasto mislite da bi taj isti operater hteo da prodaje uredjaj po bilo kakvoj tarifi osim one zulumcarske koju je sam smislio? A apple ima vrlo jedostavnu logiku: petica je 200 evrica uz paket od oko 30 evra, cetvorka s je nula uz paket od 45 evra li 50-100 uz paket od 30 eura, cetvorka obicna je nula uz paket od 30, i to je manje vise isto bilo gde. Nas operater bi voleo uz paket od 3000 dinara da vam uvali ajfon za barem 300-400 evra, da ga sto manje zaboli subsidy koji placa Apple-u.

Ceftriaxone
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Dec 2008. 23:07
:: XZs
:: S7e

Post od Ceftriaxone »

Ја се апсолутно слажем са тобом. Али на основу реченог испада да овај теленор нема везе са Теленором који је, ако се не варам, 7. највећи оператер на свету.
Ко држи наш теленор? Да ли је могуће да се таква фирма овако зајебава са својим угледом?
ex ivan87

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

Ja licno mislim da to zavisi od nacina upravljanja samom firmom. Ako pogledas recimo Vodafon koji je veoma centralizovan, gde sve u svakoj zemlji mora biti maltene identicno, onda tu nema problema. Tamo gde je lokalnom menadzmentu data sloboda da igra u lokalnim okvirima, svaka uniformnost nestaje. Nisam se nikad bavio konkretno Telenorom u Sbiji, nisu mi interesantni ko operater, pa nisam poredio njihove ponude u razlicitim zemljama, ali mogu recimo da kazem da vidim generalnu razliku izmedju onog sto operateri nude kod nas i u svetu, a to je da se ovde nudi mnogo manje za mnogo vise para, sto je paradoksalno s obzirom na standard.

Da ne idem dalje u off.....

Ceftriaxone
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Ceftriaxone »

У суштини, докле год теленор има милион(е) корисника у недостатку правеконкуренције, они ће се са нама играти као у луткарском позоришту.
ex ivan87

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Одг: iPhone, za i protiv

Post od toda81 »

Nasi operateri su navikli da deru kozu ljudima koji kupuju preko njih telefone uz ugovornu obavezu, dok u inostranstvu telefon moze da se uzme za mnogo manju svotu novcica
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Jos jedna stavka je da Apple propisuje da u paketima mora d abude toliko i toliko minuta i megabajta. Da paket ne sme da kosta nesto basnoslovno. Operator placa Apple-u 600€ za uredjaj, + Apple ima prava na 30% od svakog prodatog paketa. Ovi nasi lihvari nece da cuju za tako nesto.
Oni bi da ponude iPhone vrlo rado, ali za 200€ nego za 550, i da kazu da je to ultra povoljno :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Steta sto je takva situacija, a ne kao u inostranstvu. Znam da je moj prijatelj uzeo i4 za neku smesnu sumu uz mesecnu pretplatu od cini mi se 30 ili 40e
Note IV N9100 dual

Chobby88
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 12. Jun 2012. 22:27
:: LG Nexus 5X

Post od Chobby88 »

Koja je racunica operateru da plati eplu 600 evra za uredjaj plus 30% od paketa?
I u pravu su sto nece da uzmu to precenjeno djubre.
Ne vidim da ostali proizvodjaci traze 30% od paketa i tolike pare za uredjaj koji kosta jos manje u slobodnoj prodaji.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Slazem se da su nasi operateri lopuze², ali cu se ipak vise sloziti sa ovim sto je napisao Chobby88
600€ + 30% od paketa. Nije ni cudo sto su najprofitabilnija kompanija kad traze toliko, a sto je jos gore ima budala koje ce im placati.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Da izvedemo racunicu:
prosecna cena paketa sa iPhonom u svetu je oko 65€, uz cenu telefona oko 170€
Recimo: http://www.t-mobile.de/shop/wk_tarife/0 ... l?process=
U Italiji je na Tre mrezi oko 75€, telefon je oko 200€, a za te pare se dobije oko 500 minuta, 500 poruka, i 10 GB neta.
Za 0€ se moze dobiti uredjaj u tarifama koje nisu ispod 100€.
Pa onda sve to puta 24, i dobija se racunica koja je i te kako na strani operatora.
A to sto ovi nasi lihvari zele da i na S3 zarade nakon samo 2 mesecne pretplate, krivi smo mi jer pristajemo na takve uslove, i jos ljudi idu, dizu kredite da bi imali tako nesto... FUJ! i za narod i za operatore.
Poslednja izmena od Miškoni u Uto, 11. Dec 2012. 21:17, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: povedi računa o rečniku

Ceftriaxone
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Ceftriaxone »

Али чекај. Ако они узму толике паре, онда би оператер овде био у минусу.
Јер ја нпр имам пис1000. Рецимо да ми ајфон буде 200е + уговор. 24х1820+ 200е= 66000 (отприлике).
Какав би онда оператер имао профит?
Никакав. А реално, већина људи има пакете те величине.
ex ivan87

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

miodrage, u Austriji nije takav slučaj. Trenutno većina operatera nudi peticu za 200 u paketu koji je 30-40 eura mesečno. Četvorka S ima da se nađe za oko 50-100 uz paket iste cene.. A dobija se negde oko 1000-2000 minuta, poruka i "neograničen" net. Možda čak i više, nisam siguran. Tako je barem po austrijskim mrežama, zatrpaše reklamama na sve strane.

Da se malo vratim bliže temi, zaključio sam da mi JaTelefon sasvim solidno paše kao telefon, otkako ne rasturam uređaj do maksimuma. Ok, mrzim ceo svet kad treba da izvučem neki fajl sa njega na komp ili da promenim muziku u telefonu. Ali iPad kao tablet....za njega sve manje imam razumevanja. Ok, sve to kao radi.......ali navika da se tablet koristi kao kompjuter, dakle za sve (a što sam radio sa galaxy tab) može jednostavno da se zaboravi. E to ne mogu da im oprostim. Ekran od deset inča na kome imam samo oversized ikonice i ništa drugo. Fajlovi koje moram u tri kruga naokolo da vrtim dok ih dobacim do aplikacije kojom želim da ih otvorim, nemogućnost direktnog skidanja audio i video fajlova i otvaranja istih bilo kojom aplikacijom koja podržava taj format......užas. Samo se setim priče kako je iPad post-pc uređaj.......jeste, al do mojega. I dalje je bolesno zavisan od PC. što sa android tabletima nije slučaj.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Araphel, lepo se i precizno napisao ovo pod kojim uslovima se moze uzeti iphone u Austriji. Znam da mi je drug pricao koliko je on platio, ali nisam mogao da se setim tacnih cifara uredjaja i pretplate. Steta je sto nasi ooerateri samo gledaju da sto vise opljackaju narod umesto da daju povoljne uslove i da sto veci br ljudi uzme telefone preko njih i na taj nacin sigurno ne bi bili na gubitku jer bi im se novac vratio na drugi nacin preko pretplate. Kada gledam cenu telefona kod operatera bez ugovorne obaveze dodje mi da puknem od smeha jer su cene MNOGO vece nego u pojedinim radnjama
Poslednja izmena od toda81 u Uto, 11. Dec 2012. 11:11, izmenjeno 3 puta ukupno.
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

araphel, ne znam za Austriju, ali ovo ti je aktuelna nemacka ponuda. Sve je crno na belo.
Ceftriaxone, pa uz PiS1000 ti definitivno ne bi ponudili iPhone za 200 jura, nego minimum 400 :D
Pazi - pricamo o paketima koji su oko 50€ (da ispostujem i araphela) na mesecnom nivou. 24*50=1200, plus 200-300€=1500€ - 600 za Apple - dolazimo do zaradice od 900€. Nije lose, ok, jos i 30% da daju Appleu, opet imaju 600€ zarade!
ALI, nasi su navikli na 1500€ zarade od prodaje samog paketa, a gde je jos i prodaja telefona :D
Jel sad imamo matematiku?
Jasno je da ne zele da se odreknu kajmaka koji ovde skupljaju vec godinama! Ponudili su sta su ponudili, a i to po uvecanim cenama, i mogu slobodno da se zavale i uzivaju.
Recimo meni je apsolutno sumanuto da u Vipu Omnia 7 (uredjaj star vise od 2 godine) i dalje kosta 400€ uz Smart 1200 npr. Pa to je bolesno!!!

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

miodrage, tvoja računica u svakom slučaju ima smisla, bez obzira na visinu paketa. Jednostavno, profit koji operateri ubiru po minutima je u svetu procentualno daleko manji nego što bi ovi naši da uzmu, rekao bih.

O cenama i kod operatera bez ugovorne obaveze, i u legalnim prodavnicama, ne želim ni da pričam. Neverovatno kolike su razlike. Baš gledam u poslednje vreme, i frapiram se po pitanju razlika u cenama između Beograda i Beča.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

araphel, pa zato sto su kod nas odavno prestali da imaju mere sa "trgovackim marzama". To vise nema dodirnih tacaka sa realnoscu. Plati carinu, pdv, trgovca, radnju... brate mili, nakarikaju i po 250€ vise i to bez ikakvog blama... A zastupnici su necega - pa valjda bi kod njih trebalo da je najjeftinije, a da se druga i treca ruka malo ovajde za po 10-15€ po prodatom artiklu. UZAS!
A kod nas, sve obrnuto!

iLuka
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 17. Maj 2005. 11:13
:: iphone 11 pro max

Post od iLuka »

ja zaista ne znam koliko radnji mobilnih telefona dobavlja robu od zvanicnih uvoznika a ima cene na tom nivou, verovatno samo 5 u Bgd, ali zato znam pouzdano koliko njih kaze da je sve to ''legalno'', sa fiskalnim, cenama tj. marzama i po 200posto a uzimaju telefone na istim mestima gde i mali prodavci...
ne smem da imenujem ovde nikog, sve je proverena informacija...
to se zove bezobrazluk... :wink:

035
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sre, 04. Feb 2009. 16:40

Post od 035 »

zar ovo nije tema za i protiv a ne o tarifama u zemljama.
mogao bi da prekopiram razne ponude u raznim zemljama da nebiste mogli da ih procitate 2 dana.
imam 4s godinu koliko mi se za nesto svidja toliko mi se za nesto ne svidja, ugovor imam jos godinu,
videcemo sta ce tada biti u ponudi i mogu reci da nisam toliko odusevljen da bi slepo pratio istu marku.

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Sad gledam,jedna prodavnica ovde prodaje Iphone 5 po sledecim cenama

Apple iPhone 5

16GB = 620e
32GB = 720e
64GB = 820e

Pa da li ovo ima zdravog razuma
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Behemoth, pa vidi, na oglasima cu cene 30-50€ nize, za onog ko zna da nadje. A neko se upeca i kupi iPhone4 po ovoj ceni. Ja znam idiote koji su kupovali i za 900€.

Odgovori