iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

iPhone (1st, 3G/S, 4/4S, 5/5C/5S, 6/6+)
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za iOS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
iOS
Odgovori
telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Re: iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

Post od telep »

Ti mozda jesi programer, ali blage veze sa engleskim nemas, splash screen je splash screen, ovde je u pitanju da OS pravi snapshot poslednjeg stanja aplikacije i pri sledecem pokretanju prikazuje taj snapshot dok se u pozadini aplikacija ne ucita.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

telep, bas sam hteo to da napisem... preduhitri me. :)

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Одг: iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

Post od Baraba »

miodrage napisao:Ovo jedino ne vazi za hipnotisanu masu Androidasa koji tvrde da osim Androida drugi sistemi nisu vredni pomena, a za recimo one koji favorizuju iOS smatraju da su drogirani od strane duha Steve Jobsa licno :lol: :lol: :lol:
Gresis, ako jabuka dodje i legalno sa garancijom bude mogao da se kupi u Srb ip5 i da ima ovlascen servis ja cu prvi testirati ip5 i s3, ako je bolji ip5 odmah prodajem s3 u uzimam ip5, ali bez garancije 2god ne uzimam i necu da me neko dere sto ga je prosvercovao i lupa po usima a nemam ni garanciju, to ne. Isto vazi i za neki win8 telefon. Ali za sad ni jedan telefon meni nema sta da trazi pored s3, telefon je zver za sad.

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Apr 2010. 19:29
:: iPhone 4s
:: uskoro iPhone 5

Post od gorang »

psyhound napisao: Druze, mislim da malo nisi u toku... vec sam par puta postavio link i sad me mrzi da trazim ali imas ga na forumu. Apple sa ovim svoje korisnike laze, a gleda ih u oci... i jos im to i prolazi! Kada otvoris neku aplikaciju prvo ti se pojavi staticni screenshot aplikacije dok se u pozadini ta aplikacija ucitava! Naravno da ce mnogo brze ucitati *.jpg fajl nego celu aplikaciju!
telep E jos da vam se pridruzi drug green pa da budete u kompletu. Ali za vas generalno, vazi pravilo: "sto je baki milo to joj se i snilo".

Znaci pricamo o startovanju aplikacije, bez ono ponovno ucitavanje aplikacije, snapshot, cache i sl, to spada u malo naprednije tehnike.

Naime, psyhound kaze: "Kada otvoris neku aplikaciju prvo ti se pojavi staticni screenshot ", znaci prvi put je otvaras i predpostavljam da se pojavljuje splash screen tj. psyhoundow JPG - nema druge!!! Iz tog razloga ja u opste nisam citao taj link koji je postavljen - prosto za tim nemam potrebe ljudi. Znaci splash screen sam objasnio, nadam se... Nemojte da opet postavljam neki link sa wikipedije ;)

Sad malo saberite utiske, razmislite o gornjem sto je napisao psyhound, pa ako ste to razumeli, onda mozemo da predjemo na naprednije tehnike. pozovite i druga greena da vam pomogne. Ja sam uvek na raspolaganju :)

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

gorang, :? ako je tebi screen shot odredjene aplikacije isto sto i splash screen bas si pokazao svoje znanje i mislim da u buduce vise nemam sta da komentarisem i polemisem sa tobom...

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gorang »

psyhound, prijatelju, kada prvi put startujes aplikaciju nema teorije da se pojavi njezin screenshot, to prvo sto se pojavi moze da bude samo splash screen! Sad skontao?

Do subote se necu javljati, imam mnogo posla, pa sad slobodno mozete vasu pricu.... poz
Poslednja izmena od Miškoni u Pon, 01. Okt 2012. 22:08, izmenjeno 2 puta ukupno.
Rezlog: ukljonjen nepotreban citat

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

Ljudi... pa ovaj nije normalan... Je l' ti, druze, razumes o cemu se ovde radi?!
Kad si ves spomenuo wikipediju - da je u pitanju SPLASH SCREEN - http://en.wikipedia.org/wiki/Splash_screen - niko se ne bi bunio jer je to normalno da se pojavi kada se ucitava aplikacija, nego se pojavljuje SCREENSHOT - http://en.wikipedia.org/wiki/Screenshot - da bi korisnici imali utisak da se aplikacija vec ucitala, a nije, i to se racuna kao laziranje! Jesi ti sad skontao? :uhuh:

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gorang »

psyhound, Jel ti pravis razliku izmedju otvaranje i ponovno otvaranje aplikacije?
Jel moguce kad prvi put otvaras aplikaciju da se pojavi njezin screen shot? Znaci Ukljucis telefon, u memoriji nema nista, startujes aplikaciju, odakle taj tvoj screen shot? Znamo da je SJ genije, ali toliki ipak nije.

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol

gorang, onda su svi koji su to provalili budale i svi su to istripovali... cuo sam za masovnu halucinaciju, ali bas da funkcionise na vise kontinenata u isto vreme bas i nisam. :dry:

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

gorang napisao:Green, Druze, komentar sam uputio coveku koji je nedavno rekao kako je ocekivao nesto veliko od iPhone 5, pa sam se na to nadovezao. Moje metaforicko izrazavanje su svi ostali razumeli osim tebe, pa ti evo saljem link da malo procitas o tome.
http://sr.wikipedia.org/sr/Metafora
'Fala veliko, moracu da se pozabavim malo cim u'vatim vremena. Ortak si. Najveci...
gorang napisao:Kao drugo, ti si svog rodjaka nazvao sektasem, junosom i fanatatikom pa me ni malo ne cudi sto i druge pokusavas da vredjas. Inace, tvoji komentari ovde nicemu drugo i ne sluze.
Ti se vredjas? Je l' ti tepas nekad svom telefonu? Da li mu pevas neke uspavanke pre spavanja? Da li ga nekad cvrsto zagrlis i kazes mu da ga volis?
E sad, ostatak drustva ce shvatiti ovo moje metaforicko izrazavanje, a ti ces se verovatno i dalje osecati uvredjenim.

Whatever... :roll:

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Bože, oko čega se vi raspravljate, k'o deca ste... :uhuh:
Ta priča splash screen/screenshot je toliko generalizovana kao da se odnosi na sve a u stvari dotiče svega par aplikacija, zavisi od teme koja se koristi, kako aplikacija koristi multitasking, u kom je stadijumu (not running, inactive & active (foreground mode), background, suspended)... Uostalom, zar je bitno? To su neki trikovi koje i ostali operativni sistemi koriste. Koga zanima neka pogleda kako funkcioniše multitasking na iOS-u, vrlo zanimljivo i za poštovanje. Naravno, sve ovo pada u vodu ako je aplikacija loše urađena.
Stavio sam link u iOS odeljak...
viewtopic.php?f=58&t=25794

P.S. Ako ova tema ovako nastavi, više neće biti ni za đubre... :roll:

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gorang »

Miškoni, Samo sam rekao da se aplikacije na 4s brze startuju nego na s3 i onda jbg... U svakom slucaju hvala na pomoci.

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

gorang, nije ovo pomoć tebi konkretno, nisam stao ni na čiju stranu. Hteo sam da skrenem pažnju da se raspravljate oko nečega o čemu niste dovoljno informisani, a na osnovu uopštenog pisanja ljudi koji takođe nisu dovoljno u materiji. Možda i jesu, ali onda je trebalo objasniti kako tačno stvari funkcionišu, a ne napisati "Apple vas laže".

Dalje, zar je zaista bitno da li se neka aplikacija pokrene za 0,2 sekunde brže na 4S ili S3? Mislim, shvatate li koliko je apsurdno na to trošiti reči?

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od gorang »

Miškoni, Mislim na pomoci da nam svima objasnis sta je multitasking a sta startovanje aplikacije. Mislim da nije zgoreg pomenuti neke cinjenice, ali sad o tome raspravljati u sitna crevca, zaista postaje smorno.

Znaci vracamo se temi. Da li je iPhone 5 jos jedno razocarenje?

http://www.giga-portal.com/1/post/2012/ ... -test.html
zrno, po zrno pogaca... 0,2 po 0,2 - skoro 100% veci FPS
igre: skoro duplo veci FPS 14:27 u korist i5.

ili kvalitet
http://www.youtube.com/watch?v=6M5q5TRuAsY 8)

ili za one koji ne znaju sta je dobro ali znaju sta je skupo
oko 700 : oko 1000e u korist i5

Mislim da se za sve ovo ipak ne moze reci da je u pitanju 0,2 :)

Nadam se da ce pojedinci sada razumeti dualCore 1,2 : quadCore 1,4. iliti peglanje IOS-a, bla bla bla.... ili Junosu Malog, Stevicu, ostale apple zaludjenike i moju malenkost. 8)

Miskoni, zakljucavaj ovo, valja mi sad glavu sacuvati....

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

Post od gargamel4 »

Ljudi, ovaj čovek je psiholog. Jel prepoznajete neke simptome: http://www.youtube.com/watch?nomobile=1&v=8r1CZTLk-Gk
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

gorang, ajd ti fino otiđi u sekciju foruma gdje su postavljeni rezultati nas korisnika sa S3 modelom pa ćeš vidjeti kakav je rezultat dao Geekbench. ;) Tako da ti tvoji linkovi i ne piju vode nešto pretjerano. :)

Dulee
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sub, 15. Sep 2012. 08:48
:: Samsung Galaxy Note
:: II Titanium Gray

Post od Dulee »

Zasto je iPhone 5 bolji od 4S: http://9gag.com/gag/5494045 :lol: :lol: :lol:
Salu na stranu, slazem se sa tim da je ip5 za nijansu bolji od 4s, ali je ocekivana revolucija, a ne evolucija i apple sada prati konkurenciju, dok je ranije bio za koplje iznad ostalih. Mada mozda i ne zele sve da ispucaju za peticu, vec ostavljaju nesto za 5S...

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

Ja sam iskreno mnogo vise ocekivao od i5, ali ko zna zato je ovo dobro :)
Note IV N9100 dual

Kamiondzija
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 16. Avg 2006. 00:59

Post od Kamiondzija »

Nije me bilo na temi par nedelja, a vidim da se ovde nakupilo dosta đubreta i raznoraznog prepucavanja. Prosto moram da iznesem neke stvari iz sebe, da sagledamo objektivno situaciju, koliko god je to moguće.

Dakle, pošto studiram softversko inženjerstvo i od nedavno se bavim razvojem iOS aplikacija, ispričaću vam svoju životnu priču kada je tehnologija u pitanju, a onda prelazimo na konkretne stvari.

Prvo i osnovno, koristio sam Windows 15 godina. Dobro me je služio, uvek sam uspevao da ga doteram da radi baš onako kako ja hoću, sve je bilo super. U međuvremenu sam čačkao raznorazne Linuxe, sviđaju mi se i oni, valjda zato što sam u IT industriji i lično i profesionalno. A furao sam i razne BSD sisteme jedno vreme, tako da se može reći da sam probao sito i rešeto kad su OSovi u pitanju. Onda se moj laptop prošle zime bukvalno raspao, a plaćen je isto kao i neki MacBook Pro. Odlučio sam se da ovog puta uzmem upravo njega, da probam i OS X. Malo je reći da sam zadovoljan. Za razliku od iPhone - a, OS X je potpuno otvoren operativni sistem. Možete da instalirate šta god poželite i nemate nikakva ograničenja. Zavoleo sam ga i sad se ne bih vratio na Windows/Linux ni po cenu života. Nije tačno da su Apple sistemi nepogrešivi, i ovde krešuju aplikacije, sistem zna da uspori ponekad, ali to se dešava drastično ređe nego na Windowsu i Linuxu. Jednostavno, Apple filozofija je takva da se softver i hardver projektuju tako da rade najbolje moguće u tandemu, i tu prosto moramo da im skinemo kapu.

Sama činjenica da postoji tačno određen skup komponenti koji se javlja u njihovim proizvodima znači da će uređaji daleko bolje da rade i mnogo manje da se ruše. Uporedite to sa Windowsom/Linuxom/Androidom koji trče na raznoraznom hardveru, prosto je nemoguće da se održi taj sistem stabilnosti kao kad je u pitanju iOS/OS X. Jednostavno, proizvođači računara i mobilnih telefona izbacuju godišnje nekoliko desetina modela, tako da imaju mnogo manje vremena za testiranje i QA nego Apple koji izbaci svega nekoliko proizvoda godišnje.

S tim u vezi, iPhone će uvek biti upeglaniji od Androida UPRAVO ZATO što se izvršava na tačno definisanom hardveru za koga je i optimizovan do krajnjih granica. Android, s druge strane, mora da podrži znatno više procesora i arhitektura, drajvere moraju da pišu sami proizvođači telefona, a onda se vraćamo na onu priču o testiranju i obezbeđenju kvaliteta koji jednostavno MORA da bude kraći i manjeg obima nego kod Apple - a jer se godišnje izbaci mnogo više Android modela nego iPhone - ova.

Za razliku od Androida, iPhone je totalno zatvoren sistem, i to je Apple - ova filozofija koja itekako ima smisla. Svako, naravno, ima pravo da ne prihvati takva ograničenja i zato će uvek pre uzeti Android telefon, i to je nešto što svi moramo da poštujemo. I sam koristim Android već 2 godine, i njega sam uspeo da doteram da mi radi baš onako kako ja hoću, dakle, sve što može iOS, može i Android, i obrnuto. Od nedavno koristim iPhone zato što mi je potreban zbog posla kojim se bavim, a iOS development je čak i u Srbiji izuzetno prespektivan, vrlo lepe pare se tu vrte. Daleko više nego u Android taboru, verovali ili ne.

Druga stvar, znamo da je Android baziran na Javi, a Java prosto MORA da se izvršava u virtuelnoj mašini. To znači da će uvek biti potreban jači procesor i više memorije, zbog raznoraznih garbage collectora i sličnih čuda. Ipak, mnoge stvari u Androidu prosto ne možete da pišete u Javi jer su performanse katastrofalno male. Upravo zato postoji i native SDK za Android (NDK) i svi native browseri u Androidu su pisani upravo u njemu, a to je manje - više čist C/C++.

Treća stvar, Android je daleko više fragmentisan na verzije i podverzije, što samo otežava razvoj aplikacija i svega ostalog. Zbog toga mnoge kompanije koje razvijaju igre za Android imaju i po stotinu Android telefona na kojima testiraju to što razvijaju. S druge strane, iOS aplikacije se pišu u Objective-C - u, a on je striktni superset C - a, što znači da se aplikacije izvršavaju nativno. Prošle godine je Apple predstavio nešto što se zove Automatic Reference Counting, a to je nešto što je još bolje od garbage collectora, jer program sam broji reference na objekte i briše ih istog momenta kad se izgubi potreba za njima. Ovo je daleko efikasnije od garbage collectora gde program mora da se kompletno zaustavi da bi garbage collector protrčao kroz memoriju i pokupio đubre. I to je jednostavno tako, to su dve potpuno različite filozofije, svako ima izbor da uzme ono što mu se više sviđa.

Nadam se da sam sad objasnio neke stvari, i nadam se da je sad svima jasno zašto će uvek iPhone sa sporijim procesorom da šije Android, i zašto Android uvek mora mnogo više da se napuca u domenu sirove snage.

Eto, ovo vam je stručan pregled te 2 platforme, sad svako neka iskulirai neka popije pivo, a onda nek pazari telefon koji mu više leži.
iPhone 4 16GB SIM Free

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Sad moram da probam MacBook posle ovog teksta.

Odgovori