Android OS *generalna diskusija*
Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
- Anony
- Neredovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 01. Jul 2010. 00:00
- :: iPhone 6 16GB Silver
Re: Android OS
Posto cu se uskoro rastati od svog telefona i uzeti novi, zanima me sledece:
1. Sta podrazumeva factory data reset? Brisu li se sms poruke, accounti, aplikacije...?
2 Da li se factory data resetom android vraca sa 2.2 na 2.1?
Imate li vi bilo kakav savet sta odraditi pre prodaje telefona?
Hvala.
1. Sta podrazumeva factory data reset? Brisu li se sms poruke, accounti, aplikacije...?
2 Da li se factory data resetom android vraca sa 2.2 na 2.1?
Imate li vi bilo kakav savet sta odraditi pre prodaje telefona?
Hvala.
- VeNoM
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
- :: Sony Xperia Z5P
- :: Sony Xperia Z
Anony,
1. da
2-ne
savet.formatiraj mob i nemaš šta da brineš
1. da
2-ne
savet.formatiraj mob i nemaš šta da brineš
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!
- pelleruma
- Mobil poznavalac
- Pridružio se: Ned, 27. Nov 2011. 16:59
- :: LG G2
Одг: Android OS
Ali brisanjem iz tacke 1.obrisani npr. Gugl nalog je obrisan sa TOG telefona,a na buducem telefonu se ponovo aktiviramo na isti?
stara japanska poslovica - nikad ne veruj staroj kineskoj poslovici
- VeNoM
- V.I.P. MobilniSvet.com
pelleruma baš tako.meni 2xperie i transformer rade na jednom istom nalogu i nema nikakvih problema.
- Anony
- Neredovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 01. Jul 2010. 00:00
- :: iPhone 6 16GB Silver
Evo jos par pitanja. Pre prodaje, formatirao bih SD karticu. Zanima me da li je bezbedno samo formatirati ili treba sacuvati neke foldere? Hteo bih da dam potpuno cist telefon, ali ne bih da ugrozim funkcionisanje androida brisanjem nekih npr. sistemskih fajlova. Dakle, da li je potrebno sacuvati neki folder? I nakon formatiranja, da li treba kreirati neke foldere za funkcionisanje androida? I da li postoji neka posebna procedura kod formatiranja ili samo desni klik u my comp i format (ntfs)? Hvala 

- VeNoM
- V.I.P. MobilniSvet.com
Formatiraj ti lepo sve i nema problema. Time si sebi a i njemu smanjio probleme.
Da li se ikako moze proveriti da li je tel zakljucan bez menjanja sim kartice? Ubih se trazeci telenor karticu, zagubio je negde po kuci. Hocu da vidim da li je otkljucan Xperia U.
Upao sam mu u onaj service menu (*#*#7378423#*#*) i tu mi pod "sim lock" stoji"
network 5
network subset 5
service provider 5
corporate 5
Upao sam mu u onaj service menu (*#*#7378423#*#*) i tu mi pod "sim lock" stoji"
network 5
network subset 5
service provider 5
corporate 5
- VeNoM
- V.I.P. MobilniSvet.com
antec meni su sve tu nule na obe xperie.a simfree su.
- Baraba
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
- :: Ivan I. na Kupujem
- :: Prodajem
Ima li neki program koji sa marketa da se skine sa kojim može da se vidi? 

- nidzo_bb
- Povremeni posetilac
- Pridružio se: Ned, 21. Feb 2010. 20:19
antec
I meni su sve petice, telefon Sony Xperia U. Inace sad je u njemu vip kartica, a stavljao sam i mts. Radi normalno sa obe, telefon uzet preko vipa.
I meni su sve petice, telefon Sony Xperia U. Inace sad je u njemu vip kartica, a stavljao sam i mts. Radi normalno sa obe, telefon uzet preko vipa.
Da, ja sam bas malopre probao mts karticu, I kod mene radi bez problema.
edit: Koliko sam razumeo bitno je da ni u jednoj od zagrada koje stoje ispred naziva ne stoji x, ili da imate jos jednu stavku "sim lock 0", da bi vam telefon bio otkljucan. Ispravite ako gresim.
edit: Koliko sam razumeo bitno je da ni u jednoj od zagrada koje stoje ispred naziva ne stoji x, ili da imate jos jednu stavku "sim lock 0", da bi vam telefon bio otkljucan. Ispravite ako gresim.
Zasto android ne voli nesto posebno data konekciju?? Cesto mi aplikacije izbacuju no connection a data je stalno ukljucena. Na wifi-ju je sve super. Inace, mts je mreza, ako znaci nesto.
Motoman, Zato sto koristis mts
ne stvarno, ja koristim i telenor i vip i nikada mi se to nije desilo. Znam da mts ima problema ako ti je upisan proxy u apn podesavanjima.

Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
-
- Sertifikovani Trol
- Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
- :: Samsung Galaxy A52s
- :: Nokia 8.1
-
- Neredovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 16. Avg 2012. 12:14
- :: Nokia Lumia 730
Imam jedno pitanje. Kupio sam Samsung Ace 2 koji na sebi ima 2.1. Kako mogu da proverim da li postoji zvanican 4.1 upgrade za moj mobilni?
-
- Sertifikovani Trol
- Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
- :: Samsung Galaxy A52s
- :: Nokia 8.1
mpetrovickg, tako sto ces, kao prvo, pronaci temu o tvom telefonu i u njoj postavljati sva pitanja za njega, kao drugo, google.com je tvoj prijatelj, a kao trece - Ace 2 dolazi sa 2.3, ne 2.1!
- marko 0401
- Mobil fan
- Pridružio se: Sre, 13. Sep 2006. 11:04
- :: Z2
Pozdrav ljudi, ja sam od skoro po prvi put korisnik androida, pa mi treba par razjašnjenja.
Od skoro sam vlasnik mnogo hvaljenog Galaxy S3 modela, svakako da je bilo oduševljenja kada sam sa N95 i symbiana
prešao na S3/android, ali nije sve tako savršeno naravno. Zna telefon da "zaštuca", nešto je do telefona (to je već druga tema
)
a nešto je do androida, pa sve više razmišljam o custom ROM-ovima.
Oni me i bune najviše...
Tu sad postoje i peripetije oko rootovanja/gubljenja garancije/crkavanja ovog modela (ja imam kritičnu ploču btw),
ali i to je neka druga tema, ja bih htio da mi neko pojasni malo bolje šta je Custom ROM.
Kapiram ja priču oko open source-a i oko toga kako svako (tj. developer) može da uzme kod i prepravi android OS prema svojim potrebama i željama,
ali mene buni koliko je taj custom rom drugačiji od JB OS-a koji sam ja instalirao preko OTA prije neki dan.
ŠTA je to što najviše razlikuje neki custom rom od original android sistema koji je izašao iz googla?
Da li je (jedina) razlika što taj custom rom nema preinstalirane aplikacije koje su došle uz moj telefon kada sam ga uzeo?
Jel to jedna od najvećih prednosti custom rom-a?
Dobro se snalazim sa windowsom, i dobro mi je poznata priča da kada kupite laptop uz koji dobijete OS,
dobijete i gomilu bloatware-a koji vam nikad neće trebati i koji samo umanjuju performanse tog računara.
Formatiranje i ponovno instaliranje windowsa je rešenje za ovu situaciju i u mnogome popravi stanje.
Da li je instaliranje custom rom-a u stvari isto to kod androida?!
Takođe, koliko je taj custom rom drugačiji u tehničkom smislu, tj. u tome kako funkcioniše JB.
Da pojasnim malo, da li ja na nekom custom rom-u imam ista podešavanja za displej, za bateriju,
da li imam Blocking Mode, Multi window i ostale karakteristike JB-a?!
Da li isto postoji onaj "padajući meni", tj. mogućnost da se ekran "svuče" i da se dodje do onog notification panela.
Da li se koristi touch wiz, ili se po pravilu koristi neki drugi launcher.
Sve bih ja to isprobao sam pa ne bih ovoliko pitao, ali sa modelom telefona koji sam uzeo se ne isplati igrati,
jer nisu male pare date sa njega a može sve za čas da ode u smeće...
A i hoću prvo da dobro upoznam "originalni" android, pa da tek onda predjem na neki custom ROM pa da budem
u mogućnosti da prepoznam sve njegove prednosti.
Imao bih još neka pitanja, ali dosta je za sada...
Od skoro sam vlasnik mnogo hvaljenog Galaxy S3 modela, svakako da je bilo oduševljenja kada sam sa N95 i symbiana
prešao na S3/android, ali nije sve tako savršeno naravno. Zna telefon da "zaštuca", nešto je do telefona (to je već druga tema

a nešto je do androida, pa sve više razmišljam o custom ROM-ovima.
Oni me i bune najviše...

Tu sad postoje i peripetije oko rootovanja/gubljenja garancije/crkavanja ovog modela (ja imam kritičnu ploču btw),
ali i to je neka druga tema, ja bih htio da mi neko pojasni malo bolje šta je Custom ROM.
Kapiram ja priču oko open source-a i oko toga kako svako (tj. developer) može da uzme kod i prepravi android OS prema svojim potrebama i željama,
ali mene buni koliko je taj custom rom drugačiji od JB OS-a koji sam ja instalirao preko OTA prije neki dan.
ŠTA je to što najviše razlikuje neki custom rom od original android sistema koji je izašao iz googla?
Da li je (jedina) razlika što taj custom rom nema preinstalirane aplikacije koje su došle uz moj telefon kada sam ga uzeo?
Jel to jedna od najvećih prednosti custom rom-a?
Dobro se snalazim sa windowsom, i dobro mi je poznata priča da kada kupite laptop uz koji dobijete OS,
dobijete i gomilu bloatware-a koji vam nikad neće trebati i koji samo umanjuju performanse tog računara.
Formatiranje i ponovno instaliranje windowsa je rešenje za ovu situaciju i u mnogome popravi stanje.
Da li je instaliranje custom rom-a u stvari isto to kod androida?!
Takođe, koliko je taj custom rom drugačiji u tehničkom smislu, tj. u tome kako funkcioniše JB.
Da pojasnim malo, da li ja na nekom custom rom-u imam ista podešavanja za displej, za bateriju,
da li imam Blocking Mode, Multi window i ostale karakteristike JB-a?!
Da li isto postoji onaj "padajući meni", tj. mogućnost da se ekran "svuče" i da se dodje do onog notification panela.
Da li se koristi touch wiz, ili se po pravilu koristi neki drugi launcher.
Sve bih ja to isprobao sam pa ne bih ovoliko pitao, ali sa modelom telefona koji sam uzeo se ne isplati igrati,
jer nisu male pare date sa njega a može sve za čas da ode u smeće...

A i hoću prvo da dobro upoznam "originalni" android, pa da tek onda predjem na neki custom ROM pa da budem
u mogućnosti da prepoznam sve njegove prednosti.
Imao bih još neka pitanja, ali dosta je za sada...

- bachika
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pon, 20. Feb 2006. 18:45
- :: Iphone 7
- :: Lenovo P780
Nisi ti još dovoljno savladao materiju, ali polako, sad će ti sve biti malo jasnije!
Stock romovi koji nam stižu na telefonima su svi "zaključani". Pod pojmom zaključani podrazumevam da mi imamo samo korisnička prava na telefonu, i ništa veliko ne možemo menjati. Tu na scenu stiže ROOT. Root-ovanje je "otključavanje" telefona, tj dobijanje administratorskih privilegija na telefonu. Ne brkati ovo sa dekodiranjem!
Dakle kad imamo root privilegiju, možemo instalirati custom rom, custom kernel, i mnogo čega još...
Razlike kod custom romove, a osim odsustva fabričkih aplikacija, su što se zavisno od kernela procesor može klokovati, ili čak spustiti takt i samim tim direktno uticati na performanse ili bateriju uređaja. Moguće je kompletno menjati izgled androida, itd...
E sad, ti brkaš određene stvari! SAMO NEXUS telefoni dobijaju od GOOGLA update, svi ostali dobijaju od matičnog proizvođača (Samsung, HTC, ZTE, Motorola....). Razlike u custom romu i stock romu se mogu videti na prezentaciji tog roma na npr xda forumu. Tamo je opisano kakav je taj rom, i šta sadrži u njemu. Da li je rađen na bazi AOSP (čistog androida), na bazi touchwiz-a, ili možda neki npr motorola klon...
Moja preporuka je da se još dobro raspitaš, i da puno čitaš o svemu tome!

Stock romovi koji nam stižu na telefonima su svi "zaključani". Pod pojmom zaključani podrazumevam da mi imamo samo korisnička prava na telefonu, i ništa veliko ne možemo menjati. Tu na scenu stiže ROOT. Root-ovanje je "otključavanje" telefona, tj dobijanje administratorskih privilegija na telefonu. Ne brkati ovo sa dekodiranjem!
Dakle kad imamo root privilegiju, možemo instalirati custom rom, custom kernel, i mnogo čega još...
Razlike kod custom romove, a osim odsustva fabričkih aplikacija, su što se zavisno od kernela procesor može klokovati, ili čak spustiti takt i samim tim direktno uticati na performanse ili bateriju uređaja. Moguće je kompletno menjati izgled androida, itd...
E sad, ti brkaš određene stvari! SAMO NEXUS telefoni dobijaju od GOOGLA update, svi ostali dobijaju od matičnog proizvođača (Samsung, HTC, ZTE, Motorola....). Razlike u custom romu i stock romu se mogu videti na prezentaciji tog roma na npr xda forumu. Tamo je opisano kakav je taj rom, i šta sadrži u njemu. Da li je rađen na bazi AOSP (čistog androida), na bazi touchwiz-a, ili možda neki npr motorola klon...
Moja preporuka je da se još dobro raspitaš, i da puno čitaš o svemu tome!

Live to Ride, Ride to Live. I prefer to reboot my phone through SetCPU
- marko 0401
- Mobil fan
- Pridružio se: Sre, 13. Sep 2006. 11:04
- :: Z2
bachika, HVALA, stvarno sam pobrkao svašta nešto.
Hvala na pojanjenju osnova, sada znam 0.1% više
, ali bitnih 0.1%...

Hvala na pojanjenju osnova, sada znam 0.1% više