Android OS *generalna diskusija*
Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
- Bošković
- Entuzijasta
- Pridružio se: Čet, 29. Jan 2015. 10:52
- :: iPhone 6S 32GB
Re: Android OS *generalna diskusija*
Juče sam telefon obezbedio Samsung nalogom. Zanima me koliko sam osiguran od kradje telefona, koje opcije ima lopov da ukloni moj nalog?
Isprobao sam opcije za detekciju uredjaja, slanje zvuka uzbune, zaključavanje ekrana, brisanje podataka i čitanje pozivanih brojeva. Zadovoljan sam kako je to sve Samsung napravio da bude korisno ali me buni toda li može npr. lopov da obriše taj moj nalog?
Isprobao sam opcije za detekciju uredjaja, slanje zvuka uzbune, zaključavanje ekrana, brisanje podataka i čitanje pozivanih brojeva. Zadovoljan sam kako je to sve Samsung napravio da bude korisno ali me buni toda li može npr. lopov da obriše taj moj nalog?
Nemoj mi verovati na reč, neka neko me ispravi ako grešim, al jedino ako ukuca tvoj acc pa da može da promeni(napravi) svoj ili pak da ubaci custom Rom..
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Mora da unese mail i sifru naloga kojim je aktivirana ta opcija.
Sve ove druge opcije otpadaju, telefon je nemoguce koristiti tj zavrsiti pocetno setovanje bez da uneses mail i pass.
Sve ove druge opcije otpadaju, telefon je nemoguce koristiti tj zavrsiti pocetno setovanje bez da uneses mail i pass.
- Bošković
- Entuzijasta
acamatic, znači jedina opcija mu je da pogodi moj mail i pw ili da ubaci custom rom?
Baš tako, da ti ubode mail i pass pa da promeni na neki svoj account. A i negde sam pročitao da custom rom, može to da zaobiđe, al nemoj me držati za reč..
- Bošković
- Entuzijasta
Hvala ti na odgovoru, ne brinem puno za to ubacivanje custom roma jer bih ga ja locirao vrlo brzo 

Poslednja izmena od Miškoni u Pon, 23. Feb 2015. 18:10, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: Povedi računa o rečniku, nismo na pijaci!
Rezlog: Povedi računa o rečniku, nismo na pijaci!
- vojkan85
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 14. Nov 2012. 22:52
- :: Samsung Galaxy S8
- :: Huawei Honor 8 Lite
Ako ti je sudjeno da ga vise nemas, ne moze ti tu nista vise pomoci. Generalno, koliko se sve brzo razvija i za to ce naci neku kvaku kako da ga jam-uju da ne mozes da ga lociras. Ne daj Boze naravno da ikada dodjes u takav polozaj i situaciju.
- Bošković
- Entuzijasta
Nadam se, al hvala bogu da se Samsung opametio i napravio zaštitu 

- vojkan85
- Mobil manijak
Znas kako, obicno onaj ko napravi zastitu napravi i neki vid zloupotrebe te zastite. Isto je sa Knox-om koji je totalno ogranicio korisnika za root i garanciju. Malo je Samsung bezobrazan po tom pitanju. Ja konkretno koristim andtivirus na mobu koji ima funckiju daljinskog wipe-a, sim lock-a, i zakljucavanja tj. kodiranja celog telefona. Dobra stvar.
Vojkane, da te pitam sada nešto? Za ovo što si nabrojao sigurno je potrebna internet konekcija na telefonu da bi sve te operacije odradio?
- vojkan85
- Mobil manijak
Location service i mobile data. Bez toga ne moze da radi. I znam sta bi me jos pitao, taj neko ko uzme aparat ce odmah da iskljuci mob itd. U onom trenutku kada se telefon izgubi odmah se loguje na portal i brise sve. Proces od pola minuta. Ako je brzi, onda jbg. Ostaje samo da se vidi kako ce da ga iskoristi, jer sa njim ne moze nista da uradi.
Vojkane , jel možeš malo detaljnije da mi objasniš ovo "sa njim ne može ništa da uradi" šta to znači. Da kada ga zaključaš preko tog antivirusa on ne može da ga koristi dok ne ukuca šifru kao kod Samsung naloga? Ili je to nešto drugo, pitam jer me zanima ako je dobro onda bih i ja koristio 

- Bošković
- Entuzijasta
Retko ko će kad mazne uredjaj da preuzme sve potrebne mere da bi ga takoreći oslobodio od tih naloga za zaštitu. Valiki je broj onih koji će ga maznuti jer im se ukaže prilika i to urade bez razmišljanja o posledicama, a mali je broj onih koji se bave time u vidu zanata pa da će ga 10min. nakon nestanka osloboditi zaštite. Meni je iskreno Samsung nalog neophodan 70% zbog gubitka telefona (da bih ga locirao ako je negde van kuće izgubljen) i 30% zbog kradje...
- vojkan85
- Mobil manijak
Konkretno je rec o Kaspersky antivirusu. Prvo sto radis na aparatu je Kaspersky admin, gde preuzima kontrolu od android admina, i samim tim postavlja svoje uslove zastite itd. Prva stvar koju moras da uradis je da postavis sifru za lock screen, koja nije pattern itd. mora da bude strong password. Nakon toga, mozes da kreiras Kaspersky account i da lociras i registrujes telefon preko portala. Od opcija imas full wipe, sim lock, phone lock, pin lock. Generalno, ako sve ovo uspe da uradi onda je neko ko zna kako se skidaju zastite sa odredjenih modela, tj. neka iznutra. Ja sam konkretno testirao alarm da mi je aparat ukraden, locirao je u milimetar gde se nalazim i naravno kroz komandu fullwipe obrisao ceo aparat. Ja sam prezadovoljan. Naravno, ja sam ovo morao da uradim zbog posla, jer za njih radim, ali opet kazem, korisna stvar ako za tim ima potrebe.
Hvala vojo, na objašnjenju, znam da radiš za njih, pričao si već negde. A da hteo sam da te pitam, jel je moguće ako ti zaključaš telefon ovom metodom koju si napisao (naravno tada bude neupotrebljiv) da neko uđe u recovery i odradi hard (full) resset i da obriše aplikaciju i onda posle normalno uđe u telefon i koristi? Ako je moguće da se obriše ikako resset - om?
- Bošković
- Entuzijasta
vojkan85, šta konkretno radiš za Kaspersky ako nije tajna?
Ovaj Kaspersky mi postaje sve zanimljiviji s obzirom da ima takvu zaštitu.

Ovaj Kaspersky mi postaje sve zanimljiviji s obzirom da ima takvu zaštitu.
- Zile995
- Expert
- Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 10:27
- :: Xiaomi Redmi Note 4X
- :: HTC M8 | Galaxy SII
On je beta tester koji mrzi Kaspersky 

ROM: Stock Asia WWE 5.0.1, Sense 6.0
Kernek: Stock 3.4.0
Kernek: Stock 3.4.0
- vojkan85
- Mobil manijak
@acamatic Bas danas testiramo ulazak u recovery i wipe pa pokusaj da udjes u telefon opet
. Javljam ti za to danas u toku dana. Izasao je novi build pa ga testiramo na to.
@Boskovic Nije tajna
. Tehnicka podrska i Kaspersky biznis sistem inzenjer. Kao sto @Zile995 rece testiramo proizvode na bagove, pokusavamo da ih ugasimo, da pronadjemo neke rupe itd. Jeste Kaspersky dobar antivirus, ali ume tako da zaglupi aparat da to nije normalno. Jednom mi se desilo da sam postavio sifru za VPN vezu preko telefona...koja je to smrt bila za Android u tom trenutku....u poruke sam ulazio 10 sekundi, bilo sta sto sam probao da otvorim nije reagovalo, a naravno kada smo pisali Rusima, baga nije bilo, tako da...nije da vidim neku potrebu za AV-om na aparatu, ali nema lose opcije. Konkretno je radjeno neko istrazivanje za viruse na android platformi...nije to nista strasno i veliko kao sto se predstavlja.

@Boskovic Nije tajna

- vojkan85
- Mobil manijak
Da se nadovezem za pricu o recovery-ju. Ne moze da se zastiti taj deo price a evo i razloga zasto. Morao bi da postoji poseban cip u samom telefonu koji bi radio na principu zastite od strane nekog vendora. Sada sam bas testirao kod mene na Alcatel-u i daljinski ga wipe-a medjutim, uspeo sam da udjem u recovery i sve ponistim. Za sada Intel i McAfee rade na tome da se recovery ban omoguci na telefonima.
- m@c|-|oR
- Expert
- Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
- :: Samsung Note 20 Ultr
Pazi, kada bi nešto moglo da se uradi na nivou firware-a, bootloader-a (naravno da ne može da se otključa za početak), onda bi stvar bila održivija.
Čitam ovu temu neko vreme i stalno mi je na pameti to - ulazak u recovery. Nakon toga nijedna zaštita više ne postoji. Ne moram čak ni custom rom da stavim, mogu samo da preflešujem neki "prazan" stock.
Čini mi se da je kod Apple-a baš zbog zatvorenosti bootloader-a takva vrsta zaštite mnogo uspešnija.
Čitam ovu temu neko vreme i stalno mi je na pameti to - ulazak u recovery. Nakon toga nijedna zaštita više ne postoji. Ne moram čak ni custom rom da stavim, mogu samo da preflešujem neki "prazan" stock.
Čini mi se da je kod Apple-a baš zbog zatvorenosti bootloader-a takva vrsta zaštite mnogo uspešnija.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica