Telefon, baterija, punjac, usb, cd, sluske, 2GB kartica sa adapterom, kozna fotrola, trakica za ruku, prospekti i uputstva.milos e71 napisao:Nikoola, sta se sve dobija u origi pakovanju sa E71?
Nokia E71
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
- Phantom Lord
- Mobil poznavalac
- Pridružio se: Pet, 28. Okt 2005. 12:10
mrkixxx, pa ne skracuje! Ja sam imao takav problem na starom sw-u, gde su Č, Ć, Ž i ostala nasa slova sa kukicama jela karaktere i kada sam nabacio novu verziju sw-a radi sve bez problema!
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
IDzO, Idzo ako koristis nasa slova - bez obzira na telefon i softver - menja se kodiranje SMS poruke umesto 7-bitnog kodiranja koristi se 16 bitno kodiranje (UTF16) (u najboljem slucaju osmobitno UTF8) sto efektivno dovodi do toga da u jedan SMS staje manje karaktera. Duzina jednog SMS je odredjena ne brojem slova koja vidis vec broj bajtova koje ti karakteri zauzimaju.
Poslednja izmena od tomas.hokenberi u Čet, 20. Nov 2008. 04:25, izmenjeno 1 put ukupno.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Raspored na tastaturi je QWERTY. Sa prethodnog telefona sam prenela preko Outlooka i Nokia PC Suite preko 300 kontakata sa sve nasim slovima. Sad je problem pronaci ih u imeniku E71. Kad koristim pozivanje glasom, tel ne prepoznaje kontakte jer ih izgovara engleskim itd. Drugari bi mi uradili flash, ali nijedan od njih ne zna tacan product code sa srpskim jezikom za njega.
Secam se da si bio to objasnjavao na forumu. Ranije su mi nasa slova jela karaktere tj iskucam recimo neku rec sa Č i odjednom pojede 10-tak karaktera. Sada mi nije tako, redovno mi je jedno slovo jedan karakter.
- tomas.hokenberi
- Moderator
IDzO, ali to je nemoguce - nasa slova se kodiraju kao unicode karakteri i svako mora da pojede 2 karaktera - ona jednostavno ne postoje u 7-bitnim ASCII tabelama (kodovi 0 do 127). A kodiranja SMS poruka su standardizovana tako da ne zavise od modela telefona (inace bi bio problem da se procitaju na nekompatibilnim modelima).
Nasa latinicna slova je moguce kodirati i u 8-bitnim kodovima (tada umesto 160 imas 140) ali nikako 7-bitnim.
Ubacivanje nasih slova ti je odmah "jelo" 10-ak karaktera zato sto se menjao metod kodiranja pa su sva slova sada bila prekodirana sa 2 bajta (UTF16) cak i ona koja postoje u ascii tabeli. Mozda sada imas telefon/softver koji koristi UTF8 pa se razlika manje primecuje.
Nasa latinicna slova je moguce kodirati i u 8-bitnim kodovima (tada umesto 160 imas 140) ali nikako 7-bitnim.
Ubacivanje nasih slova ti je odmah "jelo" 10-ak karaktera zato sto se menjao metod kodiranja pa su sva slova sada bila prekodirana sa 2 bajta (UTF16) cak i ona koja postoje u ascii tabeli. Mozda sada imas telefon/softver koji koristi UTF8 pa se razlika manje primecuje.
Transmission of short messages between the SMSC and the handset is done using the Mobile Application Part (MAP) of the SS7 protocol. Messages are sent with the MAP mo- and mt-ForwardSM operations, whose payload length is limited by the constraints of the signalling protocol to precisely 140 octets (140 octets = 140 * 8 bits = 1120 bits). Short messages can be encoded using a variety of alphabets: the default GSM 7-bit alphabet (shown below), the 8-bit data alphabet, and the 16-bit UTF-16/UCS-2 alphabet.[18] Depending on which alphabet the subscriber has configured in the handset, this leads to the maximum individual Short Message sizes of 160 7-bit characters, 140 8-bit characters, or 70 16-bit characters (including spaces). Support of the GSM 7-bit alphabet is mandatory for GSM handsets and network elements,[18] but characters in languages such as Arabic, Chinese, Korean, Japanese or Cyrillic alphabet languages (e.g. Russian) must be encoded using the 16-bit UCS-2 character encoding (see Unicode). Routing data and other metadata is additional to the payload size.
Larger content (Concatenated SMS, multipart or segmented SMS or "long sms") can be sent using multiple messages, in which case each message will start with a user data header (UDH) containing segmentation information. Since UDH is inside the payload, the number of characters per segment is lower: 153 for 7-bit encoding, 134 for 8-bit encoding and 67 for 16-bit encoding. The receiving handset is then responsible for reassembling the message and presenting it to the user as one long message. While the standard theoretically permits up to 255 segments,[19] 6 to 8 segment messages are the practical maximum, and long messages are often billed as equivalent to multiple SMS messages. See Concatenated SMS for more information.
Stoji mi u podesavanjima Character encoding: Reduced support i nema jedenja slova !
- tomas.hokenberi
- Moderator
IDzO, To znaci da koristis UTF8 - 8-bitno kodiranje.
sssikisss, Jeste nemoguce. Nasa slova jednostavno ne postoje u 7-bitnim tabelama i nikako ih nije moguce ugurati. Ako se koristi 8-bitni standard onda umesto 160 se moze uneti 140 karaktera (ukljucujuci nasa slova) i bice pre da se to desava - tj da vam se samo cini da se nista ne gubi.
sssikisss, Jeste nemoguce. Nasa slova jednostavno ne postoje u 7-bitnim tabelama i nikako ih nije moguce ugurati. Ako se koristi 8-bitni standard onda umesto 160 se moze uneti 140 karaktera (ukljucujuci nasa slova) i bice pre da se to desava - tj da vam se samo cini da se nista ne gubi.