Nokia Lumia 520

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Re: Nokia Lumia 520

Post od Vlada Zem »

Ne moze koliko znam, imas "win" back dugme za to, imas i svajp levo-desno za back-forward.
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Resničanin
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 02. Mar 2007. 23:05
:: Lumia 520

Post od Resničanin »

Od juce sam zvanicno presao u Windows Phone familiju, Lumia 520. Sve pohvale!
KISS ME I AM 93

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Resničanin, Dobrodosao, neces se pokajati to ti je zagarantovano :)
Festina lente.

Resničanin
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 02. Mar 2007. 23:05
:: Lumia 520

Post od Resničanin »

Mogu da kazem da sam prijatno iznenadjen, iako sam hteo da idem prvo na Lumiu 625 zbog veceg ekrana, ali stvarno za ove pare za koje se prodaje, bolji pametan telefon ne moze da se nadje. Jos je rano da dajem neke krajnje utiske, mozete samo da mi date neku adresu gde mogu da skinem nase domace aplikacije [SMILING FACE WITH SMILING EYES]. Sad sam malopre pokazao drugarici telefon, ona mi dala da na njenom ZTE Androidu da joj resim problem, ja joj pokazujem da kupi ovo i resila je sve probleme [GRINNING FACE WITH SMILING EYES].

Ja vise ni ne palim racunar da bi proverio sta mi treba, sve preko telefona :D
KISS ME I AM 93

the_radosh
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sre, 19. Mar 2014. 12:58
:: Nokia Lumia 730

Post od the_radosh »

Tacno tako. Evo posle mesec dana, ja sam prezadovoljan. Sa proslim LG L5 (isti cenovni rang) su vec posle 3 nedelje poceli kojekakvi bagovi i lagovanja, da sam se vec odvikao bio kad hocu da udjem u inbox ili listu poziva da se to trenutno izvrsi. Ovo mi je bilo osvezenje, a potpuno isto radi i posle mesec dana. Nisam ga bas prepunio aplikacijama, ali sam skinuo sve sto mi je potrebno. Takodje, baterija, dan i po lagano izdrzi, sa sve ukljucenim 3g/wi-fi, doduse nocu gasim, da me bas ne cimaju mailovi i slicno. Nikakvih problema, zaista. Preporucujem svakom, ne samo ovaj, vec bilo koji WP.

Apolo
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 26. Dec 2013. 21:37
:: Sony Xperia 5 II
:: Samsung A6+ (2018)

Post od Apolo »

Kako da napravim novi word/excel fajl na samom telefonu, odn. kako da ga iskucam?
Festina lente.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Otvoriš Office, pa ideš na ekran "nedavno". Ikonice u dnu će ti se promeniti, na levoj će biti plusić. Klikneš na njega i onda imaš da biraš hoćeš li novi Word ili Excel fajl.

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Za par meseci mi ističe ugovor kod Telenora, pa razmišljam da uzmem Lumiu 520. Trenutno koristim ZTE Blade III i nervira me sto puno laguje, koči, i generalno loše radi...
Androidi, sa 1GB rama su skupi, a sa 512 mi se ne uzima da ne bih imao isti problem kao sa Bladeom.
Jeste da mi Android izgleda lepše, ali bih žrtvovao lepotu zarad brzine uređaja. E, sad, interesuje me nekoliko stvari:

1. da li telefon radi fluidno i kada je pokrenut i instaliran veći broj aplikacija?
2. da li na njemu normalno rade zahtevnije igrice i programi?
3. kakva je kamera i video zapis?
4. kakav je što se tiče reprodukcije video fajlova (da li ima seckanja kad se reprodukuje video u FullHD rezoluciji)?

Verovatno sve to piše u ovoj temi, ali nemam vremena da čitam svih 32 strana. Zato, ako neko može, neka mi sažme. :)
Hvala.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

zahtevnije igrice i neki programi neće uopšte raditi, zbog 512mb RAMa. Full HD mislim da će ga isto malo mučiti, možda ne, ali svakako ne vidim potrebu za full HD na tolikom ekranu i sa tolikom rezolucijom. Kamera onako, solidna, ništa specijalno. Telefon generalno leti, i stabilnost i brzina se ne mogu porediti između WP i androida, pogotovo slabijih. Ali koliko para daš, toliko i dobiješ. Ne očekuj vrhunske performanse od telefona za 100 i kusur evra.

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

Hvala araphel. Pitao sam za Full HD, po principu "ko može više, može i manje". Uglavnom će mi trebati 360-540p, možda nekada 720p, ali kako i na kompjuteru gledam 480-540p, i to će mi završavati posao. A što se tiče igirca i programa, dovoljno je da ono što radi, radi kako treba. A ono što ne može, bolje da uopšte ne radi, nego da "štuca", kao što je slučaj sa mojim Bladeom.
Imam još neka 3 meseca da porazmislim, ali mi je za sada, L520 favorit.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Moj savet, bolje i doplati malo vise pa uzmi jaci telefon, nego da se vezes ugovorom pa pokajes.
Procackaj ga malo ako imas mogucnosti. Instaliraj neku aplikaciju sa marketa i uporedi brzine sa Androidom na istoj toj aplikaciji, npr B92. I procitaj ove stranice, ne moras svaki post ali prelistaj i procitaj iskustva korisnika uopste sa WP. Ipak sebi uzimas telefon a ne nekom drugom.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od araphel »

720 bi trebalo da potera bez problema. Na WP ti je tako, aplikacije koje zahtevaju više RAM ili imaju osakaćenu verziju za uređaje sa 512mb, ili jednostavno ne rade uopšte i ne možeš čak ni da ih instaliraš sa stora, dobiješ obaveštenje da neće raditi na tvom telefonu. Sve što telefon može da odradi, odradiće glatko. WP je tu super, nema vidljive razlike u fluidnosti uređaja, možda nešto jedva primetno.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Araphel je sve rekao, ja bih samo da dodam, da je kod WP najbolja sgvar sto jednako dobro radi na najslabijem i na najjacem uredjaju. U korisnickom iskustvu nema razlike.
Sto se aplikacija tice, receno je, ili postoji osakacena verzija za slabiji hardver, ili ne radi uopste, odnosno, ne moze da se stavi na uredjaj. To je to. Sistem je u potpunosti zasticen, nema zezanja, to je sto je. Ako volis nesto da petljas, cackas, akas, njakas, zaobidji WP u najsirem mogucem luku. Ako zelis stabilan sistem, koji radi po specifikacijama, ali bez da mozes mnogo da utices na njega, a takvu zelju ne pokazujes, ovo je sistem stvoren za tebe.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

mezzano
Expert
Expert

Post od mezzano »

Azimuth, ja već godinama uzimam telefone preko operatora. Pošto sam na postpejdu, iskoristim priliku da za par hiljada uzmem telefon, uz paket koji koristim. Nikad ne doplaćujem puno, i zbog toga uzimam telefone iz donjeg segmenta. Tako ni sad neću doplaćivati puno. Lumia 520 je uz moj paket 1900 din, što mi odgovara.
Sve sam bliži odluci da uzmem Lumiu. Hoću da probam i WP, pa da vidim da li će mi nedostajati "prilagodljivost" Androida, ili će brzina i fluidnost WP učiniti da mi to ne znači puno.
U svakom slučaju, prelistaću temu pre kupovine.

Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Post od Joxy »

Pa lepo, ako uzmes Lumiu javi utiske, bilo bi lepo da cujemo misljenje nekoga ko direktno prelazi sa jednog na drugi OS i koji je novopeceni clan WP sveta. :)

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ja sam uzeo 520 caletu pa ti zato govorim da na 520 radi lepo samo i iskljucivo ono sto je doslo sa romom. Sve naknadno sto stavis ce raditi uzasno sporo, mnogo sporije nego sto mi je radilo na S2.
Sa druge strane, ovo sto su Araphel i Miodrage napisali je istina. Ima jako osakacenih aplikacija, a sve samo zato da bi kako tako radile na ovom telefonu. Ima i onih koje telefon prosto ne moze da potera. Ipak je ovo najslabila moguca varijanta. Kapiram da ke 520 napravljen samo da bi pokazali kako isti WP 8 moze da radi i na jako slabom hardveru isto kao i ma mnogo jacem.
Ne kazem da trebas puno da dodajes, ali mislim da ce dodatnih 30€ za npr 620 ili 720 mnogo znaciti sutra u radu.
Meni se licno WP ne svidja kao sistem. Ne sporim da ono sto radi to radi lepo, ali mi je sve nekako bezlicno, kao da gledas crno beli tv pored toliko ovih u koloru. I da ne bi krenulo drvlje i kamenje po meni, hocu da se ogradim u startu i da kazem da ovo sto sam napisao vazi za 520.

mihan174
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Sub, 22. Mar 2014. 21:17
:: lg optimus hub

Post od mihan174 »

@Azimuth Ni ja ne volim kada iznesem neko svoje misljenje pa se nadje neki pametnjakovic da mi svira, tako da cu jedan deo tvog posta preskociti, ok tvoje misljenje. Ali na nesto moram da skrenem paznju. Kazes da doda jos para i uzme 620 ili 720 jer ce mu mnogo znaciti sutra u radu. Ne znam da li si ti uopste procitao specifikacije ta dva telefona? Da jesi video bi da je hardver potpuno identican kao na 520. Potpuno isti procesor, grafika i ram memorija. Jedino se razlikuju po velicini ekrana (cak je i rezolucija ista) i po kameri i to na 720, dok 620 ima istu kameru kao 520 samo sa blicem. Tako da to sigurno nece uticati na brzinu i stabilnost. Kome ne treba prednja kamera, blic i ekran veci od 4 inca, 520 je keva. Ja sam upravo taj tako da sam zadovoljan sa 520, eventualno pratim situaciju i cekam da naleti neka 525 za male pare, pa da zamenim. Ne zato sto mislim da ce mi taj 1gb rama doneti nesto specijalno u radu, nego da izbegnem one peripetije oko otkljucavanja telefona i ubacivanja preko kompa aplikacija koje traze giga rama.

alphablue597
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 15. Feb 2012. 13:38
:: Nokia Lumia 520

Post od alphablue597 »

Ja imam lumiu 520 oko 6 meseca,i mogu da potvrdim da svaka aplikacija radi normalno,bez ikakvog seckanja ili bilo sta.Jedina aplikacija za koju ja znam da ne radi na 512mb ram je nokia beamer,ostalo sve radi.Ako hoces da igras igrice,onda uzmi jaci, ali ja bih uzeo lumiju 520 jer nije skup a moze sve sto i skuplji.
E sad,problem kod windows-a je manjak aplikacija,i meni to sve vise predstavlja problem.....

Coni
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 21. Apr 2013. 10:26
:: LG Leon LTE

Post od Coni »

Meni to apsolutno nikakav problem nije. 6tag, metrotube, trackrunner, wptorrent, onenote, office, tv program, vieather, imaginecam, here maps, here drive, nokia kamera aplikacije...zadovoljan sam i radom fb aplikacije iako se mnogi zale. Eto jedino taj viber i skype sto se dugo pale. Sad bih ustedeo za 720 zbog kamere, malo veceg ekrana, bolje vidljivosti na suncu i dizajna.
Poslednja izmena od Coni u Pon, 26. Maj 2014. 08:27, izmenjeno 1 put ukupno.

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

mihan174, tebi dijagonala ne znaci nista?! Kamera nista? Nista blic? Svaka cast. Meni je ono premalo jer telefon bukvalno mora da se koristi sa dve ruke kada zelis da zumiras npr., meni je prednja kamera bitna jer je koristim, meni je blic bitan jer ne slikam samo po danu niti nosim baterijsku lampu sa sobom da osvetlim predmet koji fotkam nocu a i sam blic dobro sluzi kao bat. lampa u mrklom mraku. To su stvari koje znace u radu, nekome manje a nekome vise, koje te nece nervirati. To sto neko ne koristi neku opciju koju mu telefon pruza, to ne znaci da je ta opcija suvisna ili da ne treba da postoji/radi, vec naprotiv.
Kako god bilo, mislim da je previse slab model, da nije nesto sto bi se u ovom momentu trebalo uzeti u razmatranje na duze staze. Nemam nameru da odgovaram od WP kao sistema, ali moram da iznesem cinjenice. I dajte, pisite o negativnim stranama, lako cemo za pozitivne. To je ono sto sve nas interesuje kada uzimamo nov telefon.
I da, za kraj, citam ja svasta nesto, pa i specifikacije telefona :wink:

Odgovori