Sta je Net Monitor ???

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Ilija
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sre, 03. Nov 2004. 15:31

Sta je Net Monitor ???

Post od Ilija »

Pozdrav !
Na mojoj 6230i pojavila se 11-ta stavka u glavnom meniju...NET MONITOR.
Da li neko zna sta je ovo i o cemu se radi ? Koristim 063 mrezu.
Kada udjem u to ispisane su mi 4 nule i nista vise. Daje mi mogucnost da promenim taj broj i da stisnem Ok taster. Posto stavka nema ikonicu,predpostavljam da je vezana za mrezu, a ne u telefonu, mada kada istu karticu stavim u obicnu 6230 Net Monitor ne postoji.
Ako neko zna sta je to...thanks :)

Davor1
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pet, 14. Apr 2006. 23:18

Post od Davor1 »

NET MONITOR (network monitor) je aplikacija za nadgledanje mreze.Ima gomila prozora sa kojih dobijas raznorazne podatke (prijemni nivo u dbm,predajna snaga telefona,koliko si daleko od bazne stanice,koja celija i koja stanica te hvata i podaci o susednim stanicama......mogucnost da se zakljucas na celiju koju ti odaberes-jako korisna opcija... i jos goooomila podataka za obicnog korisnika totalno nepotrebnih.Uglavnom jako korisna sprava za ljude koji rade kod operatera (naravno TEMS je prava alatka za te stvari)
Glavno sve je predstavljeno brojevima i skracenicama tako da ti treba uputstvo i dobro teorijsko znanje GSM-a za koriscenje.
Mene zanima da li neko mozda ima verziju Net Monitora za novije modele (mislim na N 70, E 60, E 61 ili N80)-ako postoji uopste? :smutny: :smutny: :smutny:
Koliko znam ima verzija za 6630,6680 i sl. ali recimo ta verzija ne radi na N70 .

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

@Davor1: tacno, to imam i ja na 3410 i ja sam sam skontao neke stvari (tj. gde da gledam jacinu signala i josh po neke gluposti), od onoga sto se secam da ako ukucash kod 18 gasish "backlight" a ostalih kodova se ne secam.

Uglavnom to ti je beskorisno jer ne mozesh ko zna sta da vidish tu.
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

Ilija
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od Ilija »

Aha , znaci ipak je u pitanju stvar na samom telefonu.
Pa dobro...ako postoje neki korisni kodovi , interesantni...napisite ih slobodno :wink: :D , mozda cu da nadjem nesto zanimljivo da mi koristi.
Davore i Dario...hvala puno na objasnjenju .

Pozz.. 8)

Mark_Renton
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Čet, 14. Sep 2006. 00:08

Post od Mark_Renton »

Taj Net Monitor moze da bude prokleto korisna stvar.
Medjutim za obicnog korisnika prilicno bespotrebna i komplikovana

Ilija
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od Ilija »

Dobro , skapirao sam , hvala.
Ali ako postoji neki "neobican" korisnik da objasni nama obicnima...pa da i mi skapiramo. :D

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

NET MONITOR (NM) predstavlja aplikaciju koju Nokia ugradjuje u svoje aparate sa ciljem pomoci pracenju mreze od strane "sluzbenih lica mreze". Daje GOMILE podataka vezanih prvenstveno za vrednosti "radio-parametara" u zadatoj celiji mobilne mreze.
U osnovi ti podaci se u svakom sluchaju nalaze u telefonu. Na primer vrednosti jachine signala od trenutne i susednih celija mobilne telefonije sam telefon koristi da u pogodnom momentu zatrazi preskoh (hand-over) na celiju u kojoj su uslovi prenosa bolji. Ono shto NM radi je da te podatke stavlja na uvid korisniku u "sirovom obliku". tachnije receno (ko je eksperimentisao znace) dobijate nizove alfanumerichkih karaktera odvojenih _ ili /.
U zavisnosti od modela postoji i pripadajuci "shifarnik" za taj NM tako da je (npr.) prvi set karaktera ID celije, drugi ID bazne stance, treci jachina signala bazne stanice, chetvrti jachina signala na prijemu mobilnog itd.
E, sad:
1. Chemu to sve sluzi ? po projektovanju mreze potrebno je istestirati kako to sve radi. Na tackama koje se definishu (ili za koje se vec utvrdi) da su problematichne izadje se sa "ekipom" naoruzanom NM i popishu se parametri i posle "deshifrovanja" utvrdi u cemu je problem. Kako je mobilni kao merni instrument daleko od idealnog nece se dobiti nekakva "slavna" informacija, ali ce se bar relativno jeftino utvrditi da li problem stvarno postoji.
2. Zashto cela stvar ne postoji u nekom finijem obliku ? npr da program to prikaze u nekom malo "prijatnijem" i jasnijem obliku ? Jednostavno, kada je korisnik pravno lice, na zapadu njemu operater garantuje ne samo usugu nego i kvalitet usluge u "zoni odgovornosti". Samim time ako bi "na izvolte" postojao program koji bi iste parametre davao na uvid nastao bi ogroman problem. U jako velikom broju sluchajeva postojali bi materijalni dokazi da operater nije ispunio svoju obavezu i samim time bio u veoma "utuzivoj" poziciji.
3. Novije verzije neverujem da postoje poshto i sa verzijama na starim aparatima je bilo dovoljno problema (iz stavke 2.) Zamislite tek kakav bi problem nastao kada bi ljudi zahtevali "zagarantovani" bitski protok na 3G mrezi i imali dokaz da ga nisu dobili !!!

Ilija
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od Ilija »

Bravo Gorance...TO je objasnjenje :) :) :)
Sad i ja razumem koliko je to nepotrebna stvar svima nama koji ne primamo platu za to sto bismo nadgledali ponasanje mreze :wink:

Hvala jos jednom. Pozdrav 8)

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

Tako je ILIJA, to je stav !!! O nepotrebnosti necega se odluchuje tek kada DOBRO razumesh da ti je to nepotrebno. I da zaista je nepotrebno osim ako o realizacionim problemima pishesh rad (kao npr. JA). :lol: :lol: :lol:

Odgovori