Nokia glasine u 2011.

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
rudulan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 28. Jul 2010. 15:19

Post od rudulan »

http://www.n8fanclub.com/2011/05/dual-b ... 7-and.html nisam znao dje ovo da objavim, da li u windows ili symbian, pa sam izabrao neutralnu temu :)

rudulan
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od rudulan »

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

da ovo je stvarno :) :D
al nema meego....simbain ANA je u pitanju..ok ne znam sto je dok se ne vide specifikacije,jer ako je isti hardver kao kod ostalih S3,znaci ovo je e7 sa 12mpx senzorom :chytry: :chytry:

rudulan
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od rudulan »

nije u pitanju symbian ana, nego symbian bella tj. pr.3.0 :) i treba da izadje nedje posle ljeta gospodnjeg :P

Motoman
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 11. Jan 2009. 05:46

Post od Motoman »

Neki kazu da je symbian a neki da je MeeGo. Vise bi voleo da je ovo drugo..da vidimo neku inovaciju :D Ne verujem bas da je Symbian 3.0 kad ni 2.0 nisu izbacili ko svet.

rudulan
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od rudulan »

ja sam procitao da je 3.0, a i na snimku se vide neke inovacije u odnosu na 2.0, radi mene moze biti bilo koji od ta dva :)
evo i za deksicom slika sa cetiri ikonice u nizu http://st.gsmarena.com/vv/newsimg/11/05 ... na_001.jpg :)

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

Motoman, zasto ne bi bio s^3 pr3 tj belle kad je vec najavljen imas link koji sam ja postavio na prethodnoj strani. ja jedva cekam nokiu sa wp8 tj treci cetvrti model koji ce nokia izbaciti sa windowsom. jer ce naravno prvo da ide uigravanje. ja sam se nekada mnogo radovao meego uredjaju ali ne vidim buducnost vise u tome. tesko je ubediti developere da krenu sa novom platformom sa malom publikom

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Ma da oni izbace vise PR2.0 vec jednom. lako cemo poslije komentarisati sta ce imati odnosno kako ce izgledati PR3.0 :D

Motoman
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 11. Jan 2009. 05:46

Post od Motoman »

Ipak je MeeGo, postavili su slike interfejsa na MeeGo grupi na fejsu. Mogli su makar nove ikonice osmisliti.. ali to su radili i sa N900 i Symbianom...

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

rudulan, n9 :) Kad li ce ovo da izadje ?! Nije mi jasno sada, zasto pokusavaju da rade na 3
"fronta" ??? MeeGo, S^3 i kasnija najava WM7 ? Sta li ce time da dobiju :shock: :shock: ?
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

rudulan
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od rudulan »

po nekoj mojoj slobodnoj procjeni trebalo bi krajem ljeta da izadje, posto su vec napravili vide najavu, nece sig za 2 god da ga izbace, a sad da ga najavljuju, mada i to je po meni prebrzo, ipak je n8 jos uvijek nov model :)

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

zavodnick, Pa Samsung je svojevremeno koristio Windows Mobile,Symbian i poceo da stavlja Android u prve modele a usput razvijao Badu... :) U sustini mozda ispituju trziste,gledaju sa cime ce najbolje da prodju i jednostavno idu na vise frontova...mada u sustini njihov jedini izlaz iz krize bi bio da su prihvatili android,al vidis da neceJu... :)
Nokia Lumia 1520

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od snenad »

Adams, nokia je razmisljala o androidu ali je m$ dao vise para i bolje uslove. to je izjavio covek iz googla. a dogovor koji nokia i m$ ostali mogu da sanjaju

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

Adams, to znam! Ali gdje je stigao Samsung sa Bada OS-om? Ti moras da znas da je Nokia nekada imala primat u mobilnoj industriji bas zbog Symbian-a, ali poslednjih godina Symbian se slabo razvija, a Android je napravio bum, kao i WM7... E sad, po meni, bolje je poceti jedan posao i zavrsiti ga, nego poceti nekoliko njih, pa nista ne napraviti :)

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

snenad, vidis nisam znao da je i Google zeleo da radi sa Nokiom.... :roll:

zavodnick, Pa stigao je do onih korisnika koji su kupili Wave uglavnom... :)
Ali ne moraju generalno da brinu zbog nje jer su sa androidom napravili dobar odlican posao,vidis kako S II drma mobilni svet poslednjih dana.....
I vidis tacno zaboravio sam na WP7,znaci to je peti OS....sa jednim su svakako morali da pogode... :)
Nokia Lumia 1520

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Битно је само да направе нешто како ваља, Самсунг има Баду која је супер, Андроиди су им још бољи, Виндовс стандардно. Све укупно нема промашаја ни лод једног ОС-а, све урађено максимално, а код Нокие све килова, све половично :uhuh:

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od snenad »

LittlePrince, ja nikad u zivotu nisam imao telefon koji nije bio nokia i nikad nisam bio nezadovoljan. normalno je da kompanija koja izbacuje najvise uredjaja na trziste ima i najvise problematicnih modela. sad svi zaboravljaju samsungove dump modele do pre par godina ili fijasko sony ericsona, ericsona i simensa pre toga. lg se ubi od inovacija i androida pa opet nista, oce sad i sa meegoom da probaju. marketing je sve. nekad je nokiin marketing bio vrh i sve je bilo super za njih. sad su na vrhu neki drugi i njima sad cvetaju ruze. sta ce biti sutra videcemo. ko napravi bolji marketing bolje ce proci finansijski i to je to. prosta matematika. jobs je to shvatio pre 30 godina i zato nije propao. brand je sada sve.

zavodnick
Expert
Expert

Post od zavodnick »

LittlePrince, slazem se... Ali opet cu da ponovim svoj post da je nekada bolje dati svoj maksimum na jednom poslu i zavrsiti ga korektno, nego "rastrzati" se na par strana...
Adams, hehe... WM7 je sada za Nokia... "biti ili ne biti". Vjerujem da ako izbace dobar mobilni na trziste sa tim OS-om lako opet mogu da preuzmu primat, no sad ih kopka jedna stvar, jer su sa S^3 OS-om unijeli odusevljenje kod klijenata ( zato i ono odgadjanje sa prestankom razvoja Symbiana, tj. da ce se Symbian OS razvijati do kraja 2012. ) pa zele vjerovatno da vide kako ce to da "ide"... Ali kao sto LittlePrince rece:" ... a kod Nokia-e sve kilavo, sve polovicno... " :angry:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Hmmm, izgleda da ljudi ovde zaboravljaju ili ne znaju istoriju, pa ce stariji morati malo da ih "podsete".
Elem, u samom pocetku, Ericsson je imao najbolje modele i bio je najprodavaniji, setimo se samo onih pretpotopnih modela, tipa 628 i sl. E onda je na velika vrata usla Nokia sa svojim 5110, koji je imao graficki display, sto je tada bila revolucija. Imao je i 3110 neku vrstu toga, ali to nije bilo to. Pa pnda 6110, 6150, 7110 (jedan od najboljih Nokijih modela tog doba), pa revolucija sa 3210 (bez antene), potom odmah 3310 za koji slobodno mogu da kazem da je najpopularniji Nokijin model ikada, i verovatno jedan od najprodavanijih.
E tu pocinju da dolaze na velika vrata aparati sa kolor ekranima. Nokia je tu neko vreme stagnirala, ali zahvaljujuci ranijoj slavi, je i dalje bila najpopularniji brend u Evropi. U Americi je to bila Motorola a u Aziji Samsung. U to vreme Samsung pocinje da izbacuje modele na preklop kao da nista drugo i ne proizvode. T100 C200.. izuzetno popularni (ovo je neka 2002-2003). Medjutim, u Nokiji se nesto kuva i izlazi monstrum - 7650, telefon fantasticnih mogucnosti za ono vreme, i jos fantasticnije cene. Naravno - ko je mogao, priustio ga je. I tu pocinje vrtoglavi rast i uspon Symbian Nokie, sa velikim brojem uredjaja, kao i stalnim unapredjivanjem OS-a. Da sada ne duzim previse, nakon izbacivanja E71, Nokia gubi tlo pod nogama. I dalje su najprodavaniji, i dalje drze primat, ali odjednom svi uredjaji koje izbace su isti, ne razlikuju se od drugih koje izbacuju. Ovaj ima jacu kameru, onaj ima 2 GB memorije vise, treci ima i malo metala pored plastike... ulazi se u jednu hiperprodukciju, potpuno bezidejno. Za to vreme, Samsung izbacuje sve bolje modele, svaki donosi po neku inovaciju, a da stvari za zla krenu na gore, postarao se i Apple.
Nokia je postala jedan uljuljkani dzin, i niej znala kako da odgovori na nove promene koje su se desile nevidjenom brzinom. iPhone je postao najtrazeniji na svetu. Mozete da me pljujete i psujete koliko vam volja, ali ovo su cinjenice. Samsung se relativno brzo snasao, jer je video sta trziste zeli, pa je poceo da izbacuje modele koji bi na neki nacin ugrozili iPhone. Ali to se nije desilo. Nokia je dugo odbijala da uopste pomisli na modele sa TS, da bi na kraju izbacila 5800 koji je trebalo da bude iPhone killer, pa je ispao fijasko. I onda jos gomila slicnih modela gde se nije znalo sta kompanija tacno hoce. Napokon, najavljuju i izbacuju N8, koji je po svojim specifikacijama, zaista mocan uredjaj, moram da priznam i izuzetno kvalitetno napravljen, ali sa OS-om iz antickih vremena. Nekima on jeste brz - uporedjujuci sa 7650, sa E61, sa N95... ali uporedjivati ga sa iPhonom, ili sa Galakticnim - pa to je u najmanju ruku smesno, mislim, mozemo da poredimo Yuga i Ferrari. Mislim da bi nasli vise slicnosti :D Nokia potom sklapa partnerstvo sa M$, u vreme kada Samsung zari i pali mobilnim trzistem, zahvaljujuci Andriod OS-u koji je trenutno najpopularniji OS, i sa razvojem koji je zaista nevidjenih razmera. Na ovo cu jos da se vratim.
Trenutno, Nokia ne zna sta hoce. Od potpisivanja saradnje sa M$, oni nisu izbacili nijedan model. Sada kao razvijaju Symbian i dalje, MeeGo, WP7. Videcemo da ce da se uruse potpuno isto kao Ericsson pre nego sto ih je kupio Sony, ili kao Siemens. To je normalno jer sve kompanije i sve sto tako raste brzo kao kvasac se na kraju izduvao kao balon i adio.
Da se vrnem na Android: taj njegov vrtoglavi rast je i njegova najveca boljka. Za 99% korisnika, to ne znaci nista, jer ne koriste ni 70% mogucnosti uredjaja. Najcesce koriste 5%, ali to je za neku drugu temu. 1% njih koji koristi sve ove mogucnosti ili cak je u stanju da nadoda i nove, zna koliko boljki ima Android. Jedna od njih, poslednja u nizu je otkrivanje raznih bezbedonosnih rupa u sistemu. Naravno, programeri vredno rade, pa se vec ocekuju novi patchevi. Ali kad ce prosecni korisnik HTC Tattoo uredjaja, koji ga je kupio u Vipu za dinar, i koji na njemu zna neke osnovne stvari da nadogradi sistem. A kada znamo podatak da su to uglavnom pripadnice lepseg pola koje su ga kupile zbog nekog animal printa da im se slaze uz cizmice... necu da vredjam nikoga, ali svi znamo razlike u koriscenju mobilnih uredjaja izmedju polova. Govorim generalno, cast izuzecima.

E sad, ja iskreno cekam da se Nokia trgne iz svoje letargije i da izbaci neko cudoviste, slicno N8 po kvalitetu izrade, kao i po specifikacijama, ali da ima minimum dvojezgarrni procesor, 2 GB RAMa, i da radi na necemu drugom osim Symbianu. S obzirom da to nece biti Android, zelim da to bude WP7, pa kojeg ce oni dodatno da ispeglaju, jer navodno imaju dozvolu M$ za to.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od snenad »

miodrage, uglavnom se slažem s tobom ali nisi skroz u pravu i podsetio bih na siemensovu 35 seriju (naročito na m model otporan na udarce i vlagu) koja je poslednja dobra stvar koju su uradili. 5800 je jedan od najprodavanijih modela kod nokie što potvrđuje i support koji su pružili za firmware više od 10 verzija je izaslo.
Kad si pomenuo probleme sa rupama u androidu tu postoji jedan drugi problem koji je mnogo ozbiljniji od postojanja samih rupa u sistemu. Skoro je google izjavio da ce pružati podršku 18 meseci za svaki android telefon u smislu firmware update-a. Ta izjava nikako ne obavezuje proizvođače i operatere da omoguće update na samom uređaju. Po statistici samo 10% telefona koristi poslednju verziju firmware-a. Apple je to genijalno resio i svaka cast na tome. Pouku su izvukli m$ i nokia a google jos uvek nije.

Odgovori