Da i ja napišem kratko poređenje Lumije 730 i Lumije 650. Ali da počnem sa
poređenjem ova dva telefona na Microsoftovoj stranici.
Naravno, oba telefona komentarišem sa Windows 10 mobile sistemom.
Prvo, Lumia 730 mi je mnogo lepša od Lumije 650. Lepše mi leži u ruci, sviđa mi se više taj dizajn, a i više mi odgovara telefon od 4,7 inča nego ovaj od 5. Nekako je Lumia 650 glomaznija, ali nekome će se baš to i sviđati. Mada je ipak razlika u veličini prilično mala, 730 je 7,3mm kraća, 2,4mm šira, i 1,8mm deblja.
Displej mi je lep na oba telefona, nisam primetio neki nedostatak ni na jednom od ta dva. Oba mi imaju lepe boje i čistu sliku koliko vidim.
Osetna razlika je u memoriji - Lumia 650 ima 16GB, a Lumia 730 8GB interne memorije. Ipak, na Lumiji 730 ne osećam nedostatak prostora. Ne igram neke igre tipa Asfalt 8, a da igram stavio bi je na memorijsku karticu (što ruku na srce može učiniti performanse u igri lošijim).
Malo jača baterija na Lumiji 730 koja dodatno ima i manji displej, ali razlika u upotrebi nije osetna.
Od senzora Lumia 730 ima magnetometer, što je pretpostavljam kompas, a to je zanimljivo ako bi neko hteo da gleda zvezde sa nekom od onih aplikacija sa tom namenom. Izvodljivo je to i bez kompasa, ali malo mi je bezveze.
CPU/čipset je na strani Lumije 730. Radio sam jedno od onih po meni besmislenih testova sa otvaranjem aplikacija i zadavanjem istih naredbi istovremeno, i Lumia 730 je tu neosetno brža. Da ih nisam ovako poredio rekao bih da nema razlike. Međutim, do sad mi je utisak da je w10m na Lumiji 650 mnogo stabilniji. Devojkin telefon se jedino restartuje kad dobije neko ažuriranje od meseca do meseca, a moj izdrži sve nedelje. Juče sam ga restartovao nakon 13 dana rada bez restarta jer je nešto negde počeo nešto sporije da obavlja operacije u određenim trenucima, a posle restarta opet sve super. Ali moram napomenuti - ja sam fanatik za telefon koliko ga njakam, možda bi se tako nešto i sa Lumijom 650 dogodilo kad bi je ja koristio kao ovu Lumiju 730. Samo mi je utisak takav da je Lumia 650 stabilnija.
Eh, da, što se tiče bežičnog povezivanja na drugi ekran, Lumia 730 radi savršeno u odnosu na Lumiju 650. Kod Lumije 650 se pojavljuje lag na tom drugom ekranu, dovoljan lag da bi mnogi odustali od te mogućnosti nakon što probaju. Možda bi nekome bilo ok da gleda film tako, verovatno bi bilo gledljivo, ali nije kvalitet uglavnom kakvom bi se nadali. Sa Lumijom 730 to radi prilično dobro! E sad, mogu kasnije to i opet da probam na Lumiji 650, možda je to bilo zbog nečeg privremenog da se ona na tom polju nije dobro pokazala, ali probao sam to već par puta sa istim ishodom.
Nadam se i da će nekom skorijom nadogradnjom pored mogućnosti projektovanja slike na Windows 10 kompjuter sa AU stići i mogućnost da se koriste tastatura i miš sa tog kompjutera za upravljanje telefonom. To bi nam donelo neki "socijalni Continuum". Kod telefona sa Continuumom to radi tako u Continuum režimu (a mislim i prilikom ovakve projekcije), i ovo što kažem zavisi sad samo od Windows 10 mobile koliko znam. Jer prilikom projektovanja ja imam mogućnost da koristim tastaturu, ali mi kad probam odgovoru da to taj moj mobilni uređaj ne podržava. Ja sam to sa tastaturom i mišem sa laptopa probao i sa Lumijom 730 i sa Lumijom 650.
Kamera na oba telefona mi je dobra, i otprilike su iste klase. Nisam primetio tu neku drastičnu razliku.
Lumia 650 ima mogućnost snimanja razgovora, ovo nekome može biti vreme veoma značajno, i to je opcija koja bi i meni u nekim trenucima dobro došla.
Toliko što se tiče mojih zapažanja, ako sam na nešto zaboravio, ako nekog zanima - recite.
Sent from mTalk on Windows 10 phone