Nokia E72
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Re: Nokia E72
Fedex, probaj da reinstaliras softver ili ubacis naj noviju verziju softvera ako je nemas.
Drugo moguce resenje je hard reset, hard resetom brises sve sa telefona.
Ako sve ovo ne pomogne onda je moguce da je hardverski problem.
A gde ti se necuje ton, u slusalici ili zvucniku.
Drugo moguce resenje je hard reset, hard resetom brises sve sa telefona.
Ako sve ovo ne pomogne onda je moguce da je hardverski problem.
A gde ti se necuje ton, u slusalici ili zvucniku.
- milanovic986
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Pet, 22. Dec 2006. 13:46
- :: Nokia E7
Da li se cuje bar neko tiho krcanje? Meni je na N70 tako nestao zvuk i hard reset resio problem.
NOKIA E7 User
- zoreli
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 28. Feb 2004. 01:38
- :: Galaxy S21 Plus
Jedno pitanje danas sam uzeo E72 i da pitam dali može kao na E52 da se promeni funkcija e-mail tastera da kad stisnem ide u sms poruke a ne u email , to sam na E52 mogao promeniti ovde nevidim opciju ?
Edit: našao sam , Opšte/Personalizacija/jednodod.tast./taster poruke/kratki pritisak - dugi pritisak (tu se menja)
Edit: našao sam , Opšte/Personalizacija/jednodod.tast./taster poruke/kratki pritisak - dugi pritisak (tu se menja)
16 godina na forumu MOBILNISVET
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Tako je zoreli, sve je tako, naravno da je moguce
. Uzdravlje telefon i da te dobro sluzi.
E72 je odlican telefon za zaljubljenike u fizicku qwerty tastaturu, jos kad nebi izbacivao "memory full" bio bi odlican model.

E72 je odlican telefon za zaljubljenike u fizicku qwerty tastaturu, jos kad nebi izbacivao "memory full" bio bi odlican model.
- zoreli
- Moderator
Danas kad sam pazario E72 u njemu je bio neki fw iz 2009 , odradio sam mu hard reset tasterima i formatirao memorijsku , odradio sam apdejt softvera na 091.003 03-Apr-2012 , hakovao sam fon i instalirao dosta toga , povremeno kad restartujem telefon odjednom mi se pojavi prozorče da ukucam šifru blokade
, nemam pojma zašto
mahinalno ukucam 12345 , pogrešan kod i izbaci SISTEMSKA GREŠKA
stisnem taster NO i izađem i
u sigurnosnim podešavanjima je sve podešeno na Vreme do autoblokade telefona - isključeno , Šifra blokade -nemogu da je provalim- jel može ona da se resetuje sa Nemesis Service Suite ???
Jel imao neko te probleme i kako je rešio ?
Inače E72 je iz Telenora u full pakovanju , bez tragova korišćenja - kao iz radnje , za 90 evra .

Jel imao neko te probleme i kako je rešio ?
Inače E72 je iz Telenora u full pakovanju , bez tragova korišćenja - kao iz radnje , za 90 evra .
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Postoji i novija verzija softvera 091.004 od 02-jun-2012 ali sve je isto.
Hm, po meni je bolji redosled sa si uradio update sw pa onda reset.
Pa nije li ranije bio u njemu neki program za neko zakljucavanje kao Handy Guard pa da je nesto zaostalo od njega iako si radio reset. Jer reset ipak ne obrise sve, neki delici nekih aplikacija ipak ostanu. Ako ti nije tesko uradi mu opet reset pa da vidis sta ce biti.
Telefon nisi skupo platio.
Hm, po meni je bolji redosled sa si uradio update sw pa onda reset.
Pa nije li ranije bio u njemu neki program za neko zakljucavanje kao Handy Guard pa da je nesto zaostalo od njega iako si radio reset. Jer reset ipak ne obrise sve, neki delici nekih aplikacija ipak ostanu. Ako ti nije tesko uradi mu opet reset pa da vidis sta ce biti.
Telefon nisi skupo platio.
- zoreli
- Moderator
Deksi meni meni Nokia Suite kaže da nema novije verzije softvera , verovatno za Telenorove E72 malo kasni apdejt
odradio sam upravo sada reset security code sa ovom metodom nađenom na netu:
Reset Security Code Steps:
Install Nokia PC Suite
Install Nemesis Service Suite (NSS)
Connect your phone to your PC with data cable. If the phone ask for connection mode, choose default mode or PC Suite mode (But don't open Nokia PC Suite)
Open Nemesis Service suite (NSS)
Click scan for new devices button (on top right corner of NSS)
Click Phone Info button.
Click Scan button.
Under Power Mode, click Local and then click Change button. At this part, your phone should restart, and you should see the text Local mode across your phone screen.
Under Production Data Edit, click Read button. The textboxes should now contain values.
Check the Enable check box beside Product Code.
Click Write button.
Select Tools button on top
Click Factory Settings tab
Tick Full Factory button and click Reset button.
Final step, go back to Phone Info and click Normal then Change. Now your security code is 12345.

odradio sam upravo sada reset security code sa ovom metodom nađenom na netu:
Reset Security Code Steps:
Install Nokia PC Suite
Install Nemesis Service Suite (NSS)
Connect your phone to your PC with data cable. If the phone ask for connection mode, choose default mode or PC Suite mode (But don't open Nokia PC Suite)
Open Nemesis Service suite (NSS)
Click scan for new devices button (on top right corner of NSS)
Click Phone Info button.
Click Scan button.
Under Power Mode, click Local and then click Change button. At this part, your phone should restart, and you should see the text Local mode across your phone screen.
Under Production Data Edit, click Read button. The textboxes should now contain values.
Check the Enable check box beside Product Code.
Click Write button.
Select Tools button on top
Click Factory Settings tab
Tick Full Factory button and click Reset button.
Final step, go back to Phone Info and click Normal then Change. Now your security code is 12345.
- zoreli
- Moderator
Evo kako da sinhronizujete kontakte iz telefona sa Gmailom (E72)
Sync Gmail contacts to your Nokia E72.
Here’s how:
Step #1: Locate and open the SyncML configuration application.
Depending on your E72 variant, such application might be located in different places in the menu. In my case I found it under: Menu > Ctrl. Panel > Phone > Sync
Step #2: Set up a new profile for Google sync by selecting Options > New Sync profile
Step #3: Select “Start” on the new profile wizard and fill in the input fields following the instructions below:
Profile Name: Google Sync (click next)
Server Version: 1.2 (click next)
Apps. in Sync: Make sure that only Contacts is ticked (click next)
Contacts database: contacts (make sure you spell it exactly like this, all in lower case or it won’t work, then click next)
Data bearer: Internet (click next)
Host Address: https://m.google.com/syncml (note that it is important you use HTTPS so to have a secure connection, then click next)
ServerID: Google (note the capital G, it has to be spelled exactly like that, then click next)
User name: here type in your full gmail address you have associated your contacts with (e.g. mailto:name.surname@gmail.com), then click next
Password: type your gmail password here, then click next and read the notification message that follows.
Step #4: Activate new profile
Click Yes to activate the profile you have just created. Google Sync will become your active sync profile. The screen will now show you the data types that are part of it. Only “contacts” should be marked.
Step #5: Synchronize contacts
Select Options > Synchronize
The sync process will start and your contacts will get synchronized from gmail to your phone. The sync is by default “Both ways” so if you already have any contacts data in your phone it will be synchronized to your Google Contacts. You can change that in the SyncML application by selecting: Options > Edit Sync Profile > Synchronization Type (select to Phone Only or to Server Only depending on what you prefer).
If you get some error, click Options > Edit sync profile and verify that you have typed all settings correctly.
One more thing: this sync process is manual. That means that every now and then you should go back to the syncML application (step #1) and start the synchronization (Step #5) to make sure that your phone contacts and your gmail contacts remain in sync. I do this about once a week or whenever I add a new contact to my phone and I want it immediately saved on my Google Contacts. This way I have a backup of all my contacts online in Google Contacts and I can easily restore them if I lose my phone, get a new one or use multiple phones at the same time.
Edit:
Gore navedeni način na mojoj E72 nikako ne uspeva a na N8 radi perfektno
Na E72 sinhronizovanje imenika sa Gmailom mi je uspelo ovako: http://www.youtube.com/watch?v=WBLQywAoIdY
Sync Gmail contacts to your Nokia E72.
Here’s how:
Step #1: Locate and open the SyncML configuration application.
Depending on your E72 variant, such application might be located in different places in the menu. In my case I found it under: Menu > Ctrl. Panel > Phone > Sync
Step #2: Set up a new profile for Google sync by selecting Options > New Sync profile
Step #3: Select “Start” on the new profile wizard and fill in the input fields following the instructions below:
Profile Name: Google Sync (click next)
Server Version: 1.2 (click next)
Apps. in Sync: Make sure that only Contacts is ticked (click next)
Contacts database: contacts (make sure you spell it exactly like this, all in lower case or it won’t work, then click next)
Data bearer: Internet (click next)
Host Address: https://m.google.com/syncml (note that it is important you use HTTPS so to have a secure connection, then click next)
ServerID: Google (note the capital G, it has to be spelled exactly like that, then click next)
User name: here type in your full gmail address you have associated your contacts with (e.g. mailto:name.surname@gmail.com), then click next
Password: type your gmail password here, then click next and read the notification message that follows.
Step #4: Activate new profile
Click Yes to activate the profile you have just created. Google Sync will become your active sync profile. The screen will now show you the data types that are part of it. Only “contacts” should be marked.
Step #5: Synchronize contacts
Select Options > Synchronize
The sync process will start and your contacts will get synchronized from gmail to your phone. The sync is by default “Both ways” so if you already have any contacts data in your phone it will be synchronized to your Google Contacts. You can change that in the SyncML application by selecting: Options > Edit Sync Profile > Synchronization Type (select to Phone Only or to Server Only depending on what you prefer).
If you get some error, click Options > Edit sync profile and verify that you have typed all settings correctly.
One more thing: this sync process is manual. That means that every now and then you should go back to the syncML application (step #1) and start the synchronization (Step #5) to make sure that your phone contacts and your gmail contacts remain in sync. I do this about once a week or whenever I add a new contact to my phone and I want it immediately saved on my Google Contacts. This way I have a backup of all my contacts online in Google Contacts and I can easily restore them if I lose my phone, get a new one or use multiple phones at the same time.
Edit:
Gore navedeni način na mojoj E72 nikako ne uspeva a na N8 radi perfektno

Na E72 sinhronizovanje imenika sa Gmailom mi je uspelo ovako: http://www.youtube.com/watch?v=WBLQywAoIdY
-
- Novajlija
- Pridružio se: Sre, 25. Jan 2012. 20:42
hocu da stavim sliku na pozadinu tel da bude preko celog displeja. koja rezolucija slike treba da bude?

- zavodnick
- Expert
- Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
- :: N8
- :: N95 8 Gb, Lumia 1520
malazucina, mislim da ti za takvo nesto treba program da bi ti slika bila preko cijelog ekrana... Nisam se odavno druzio sa tim, pa nisam u formi, ali neko ko to moze znati je sigurno cika Deksi pa njega upitaj na PP 

Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
malazucina, hmm a koju sliku? Da bude kao walper ili sliku nekog kontakta koja ce se pokazivati prilikom poziva istog.
-
- Novajlija
- Pridružio se: Sre, 25. Jan 2012. 20:42
pa imam sliku od muza koju hoce da stavim preko celog displeja, kada je stavim ona bude siroka i na nista nelici

- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Hm pa uslikaj svog lepotana telefonom pa tu sliku postavi.
Ja sam postavljao slike za walper, slikao sam prirodu i bilo je sve kako treba.

Ja sam postavljao slike za walper, slikao sam prirodu i bilo je sve kako treba.
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Kako vi koristite internet na ovom telefonu. Kodmene da nepostoji opera mini nebih mogao ni da privirim internetu jer i kod njegovog i opera mobile pretrazivacu ako ne na prvoj otvorenoj stranici onda na drugoj sigurno bude "memory full" i pretrazivac se zatvori. Prijavljuje neke aplikacije da zatvorim a sem Theme Scheduler i Best Reminder nista drugo neradi.
Kada ga ugasim i upalim ram bude oko 42 mb. i posle danima polako opada i dodjr do 35 mb. a samo opera mobile trosi oko 15 mb.
Dodje mi da ponovo uradim reset i ne instaliram nista i da testiram jedno mesec dana kako ce raditi opera mobile.
Stvarno je sramota za nokiu da damo dvesta i kusur evra a da nemozemo koristiti internet na njegovom ili opera mobile pretrazivacu.
Uh

Kada ga ugasim i upalim ram bude oko 42 mb. i posle danima polako opada i dodjr do 35 mb. a samo opera mobile trosi oko 15 mb.
Dodje mi da ponovo uradim reset i ne instaliram nista i da testiram jedno mesec dana kako ce raditi opera mobile.
Stvarno je sramota za nokiu da damo dvesta i kusur evra a da nemozemo koristiti internet na njegovom ili opera mobile pretrazivacu.
Uh

Deksi, ovaj primer sto si dao uopste nije los,da probas da testitras bez ijedne aplikacije,pa da vidis da li ce tada raditi,a i to nije resenje ne mozes telefon da drzis ovako bez potrebnih aplikacija,stvarno mi nije jasno sto kazes kako su mogli to dopustiti da ne moze normalno da se koristi internet na pretrazivacu..Al ne postoji neko podesavanje ili neka aplikacija koja ce omoguciti normalan pristup internetu(ovo dajem samo primer,nagadjanje..),jer mi je cudno da tako dobar telefon ima problem sa tim,mada dosta se ljudi zalilo ovde za to,a koliko njih a da mi ne znamo na ostalim forumima
...Si mozda razmisljao da predjes na neki nov telefon,mozda n8..

- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
acamatic, ma ovaj mi savrseno odgovara posebno njegova tastatura i lepo izgleda, ali da sam znao da cu imati ovaj problem debelo bi se razmisljao dali da ga kupim.
N8 je odlican Telefon ali ja i kad bih sada birao mozda bi se odlucio pre za X7 ili 701. Ovaj drugi ima poboljsanja u odnosu na N8 ali ima i nedostake u kameri i izradi.
Kad dobijem vreme uradicu reset pa cu isprobati kako ce raditi, ali izem ti takav telefon bez potrebnih aplikacija.
U nekim ranijim dopunama softvera bilo je reci da su radili na poboljsanju ram memorije ali ja nigde nevidim poboljsanje.
N8 je odlican Telefon ali ja i kad bih sada birao mozda bi se odlucio pre za X7 ili 701. Ovaj drugi ima poboljsanja u odnosu na N8 ali ima i nedostake u kameri i izradi.
Kad dobijem vreme uradicu reset pa cu isprobati kako ce raditi, ali izem ti takav telefon bez potrebnih aplikacija.
U nekim ranijim dopunama softvera bilo je reci da su radili na poboljsanju ram memorije ali ja nigde nevidim poboljsanje.
- zavodnick
- Expert
Deksi, mislim da je bolje da uzmes Opera Mini... Trosi manje, a i puno nepotrebnih stvari moze da se podesi. Realno, ja na kojoj god NOKIA-i sam koristio Opera Mini nikad nisam imao problema, a Opera Mobile... ---> sam si opisao problem koji sam i ja imao
Sad ti je izasla Opera Mini 7 i jako je dobra... Stabilna i zauzima jako malo RAM-a
Sa srecom!

- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
zavodnick, ma koristim operu mini i ona radi odlicno ali neke radnje na ponekim sajtovima sa njom se nemogu odraditi. Tu mi je potrebna opera mobile ali avaj "memory full".
Tad mi jedino pomaze da restartujem telefon i tad se podigne malo ram i mogu da obavim potrbnu radnju.
Tad mi jedino pomaze da restartujem telefon i tad se podigne malo ram i mogu da obavim potrbnu radnju.
- zavodnick
- Expert
Deksi, da znam, ali idi na ovistore.com i vidjeces koliko Opera Mobile zauzima vise memorije pri samoj instalaciji od Opera Mini i onda ce ti sve stvari biti jasne... Meni je, za nekakvu osnovnu upotrebu dobra i Opara Mini, mada sad na N8 imam i Opera Mobile 

- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
O problemu koji ima E72 sa ram memorijom sam vec pisao ovde negde. Telefon ima posle samog restarta oko 45 mb. rama, vec narednog dana ona spadne ispod 40 mb. a opera mobile trosi oko 15 mb. Tu je problem.
Sinoc sam ukucao u google nokia e72 memory full i video da se o tom problemu bas pise.
Danas sam malo koristio n79 i operu mobile i internet radi odlicno, nijednom nije bilo upozorenja o memoriji, ali n79 ima slobodnih 60 i kusur mb.
Izgleda da procesor koji je brzi u e72 za rad zahteva i vise ram memorije.
Sinoc sam ukucao u google nokia e72 memory full i video da se o tom problemu bas pise.
Danas sam malo koristio n79 i operu mobile i internet radi odlicno, nijednom nije bilo upozorenja o memoriji, ali n79 ima slobodnih 60 i kusur mb.
Izgleda da procesor koji je brzi u e72 za rad zahteva i vise ram memorije.