Nokia 3660

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
chale
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 20. Avg 2004. 16:44

Post od chale »

sta sad znaci sumnjivo trziste? jel to ponavljanje diskusije o mad in.... ili nesto drugo? a i sto se tice tih ''made in'' prica, jel to neko prica iz licnog iskustva ili svi samo prenose tudje utiske? koliko bitna stvarno moze da bude razlika izmedju baterije napravljene u kini i baterije napravljene u madjarskoj ili finskoj? ja mislim da su sve to manje ili vise iste stvari
Ako kanis pobediti ne smes izgubiti!

`Dr. Nick Riviera`
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 21. Jul 2004. 21:59

Post od `Dr. Nick Riviera` »

Kad' kazem sumljivo trzishte onda mislim na telefone koji nisu napravljeni u Finskoj [i iz lichnog iskustva znam da su kod tih telefona npr. maske loshijeg kvaliteta...] ili su skinuti s' neke mreze :arrow: treba izbegavati telefone sa bilo kakvim natpisom stranog operatera. :wink:
¨°o.O Nokia N70! O.o°¨

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Za sve što se proizvodi postoji klasifikacija, u kojoj je meri ispoštovan standard, kvalitet izrade, kvalitet upotrebljenog materijala za izradu, itd. Prva klasa se uvek ostavlja za najrazvijenija i najzahtevnija tržišta (Amerika, Kanada, naprednije zemlje EU, Japanci su takođe posebna priča). Na ove prostore stiže svašta, od 1. do 18. klase, naravno, mnogo više je drugorazrednih uređaja. Ima i dosta toga što nije testirano, ili škarta koji nije ni prošao test. Na žalost, naši trgovci (čast izuzetcima) gledaju da uvezu nešto po što nižoj ceni, a kvalitet nije bitan. Dosta toga će raditi, ali koliko i kako, to je pitanje.

Evo primera: drugar je pre nekog vremena išao u Mađarsku na sastanak sa jednom Kineskom firmom koja proizvodi memorije, i imao je dve varijante - testirana memorija je bila 50 evra po komadu, a za takođe 50 evra je mogao da uzme 10 netestiranih modula, uz rizik da je sve neispravno. A isto tako je sve moglo da bude i ispravno! Pa ko voli...

A što se tiče telefona koji su "skinuti" sa neke mreže, trebalo bi da su bolji, jer su uglavnom testirani pre nego što su pripremljeni za određenog operatera, mada i tu može da se desi da je cela serija vraćena ili odbijena, pa takvi telefoni recimo završe kod nas, po dosta nižoj ceni i bez ikakve garancije. I onda nije ni čudo što u slučaju nekog kvara naši bajni prodavci neće da daju nov aparat, nego pokušavaju da ga poprave u nedogled. Što bi se oni drndali sa popravljanjem ako već imaju garanciju? Lepo spakuju neispravan mob i pošalju svom dobavljaču, pa neka on lupa glavu šta nije u redu, zar ne? Ali, ako nema garancije....?

Eh... :|

sova
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 15. Avg 2004. 02:15

Post od sova »

I sad kao zakljucak na celu pricu : Jedno je sigurno - nista nije sigurno. :evil: Znaci kupovina telefona u Srbiji je cista lutrija. :evil: A ako je sa mreze da izbegavam taj telefon?

`Dr. Nick Riviera`
Mobil manijak
Mobil manijak

Ako je sa mreze, onda je sam telefon dosta kvalitetan (poshto ti operateri ne uzimaju loshe telefona), ali reklame tih operatera nekad umeju dosta da smetaju (pogotovu dok se surfuje preko G). :wink:
A da ne pricham koliko su lepshi telefoni koji nisu sa mreze...
¨°o.O Nokia N70! O.o°¨

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Ne moraš da zaobilaziš skinute sa mreže, osim ako baš ne bode oči neki operater logo posred telefona. :wink: Mada, ja lično ne videh ni jedan 3650/60 sa nekim natpisom, uglavnom se svodi samo na softver koji je u telefonu, a to se uklanja za par sekundi. Eventualno zaobiđi "Made in Hungary", kažu ljudi da nisu baš nešto srećno urađeni. A kupovina telefona kod nas jeste donekle lutrija, malo povedeš računa da vizuelno ispregledaš mob, malo se uzdaš u sreću, i eto. Ipak, većina ljudi nema nikakvih problema sa aparatima (osim onih koji sami sebi stvore problem, tipa - igralo se dete, pa su im posle svi krivi). :wink: :mrgreen:

Ludak
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 07. Avg 2004. 17:15

Post od Ludak »

Ja mislim da je najzanimljiviji slučaj sa ovim Mobtelovim 3410, koji se raspadaju 20 puta brže nego standardni. Čak mi nije jasno da li je to uopšte Nokia proizvela. Telefoni su krševi. Tako da ono na šta me navodi ovaj Mobtelov slučaj jeste da čak i neki operatori uzimaju telefone lošijeg kvaliteta, pa ako se uzima telefon koji je dekodiran, obavezno treba gledati da se uzme Vodafone, Orange ili T-mobile, jer sa ostalim može da bude svašta... :(
U susret novim izazovima...

sova
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od sova »

Koliko mogu da vidim sad 3650 ima da se nabavi po Bgdu :D Sutra cu da pozovem te radnje da se raspitam. Jer i na 3650 TFT ekran? I sem tastature i 4k displeya to su dva identicna telefona, zar ne?Jos jedno pitanje: Da li znate nesto o fabrickoj gresci kod ovih modela jer to buva ili ima i istine u tome :?

sova
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od sova »

Miskoni,
A sve Nokie "Made in Hungary" ili samo ova dva? Eh da, setila sam se. Pre neki dan sam zvala "handy land' i "ljubazni" prodavac mi rece da vise ne postoje Finske nokie :? :)

Ludak
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ludak »

Mij ortak ima 3660 od januara i aktivno je koristi i nema nikakvih grešaka. 3650 ima TFT ekran(samo što to niko ne kaže, ali ima). Ekrani su skoro isti, tastatura na 3660 je i lepša i bolja. To su sve razlike. :D

chale
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 20. Avg 2004. 16:44

Post od chale »

kako to mislis ne postoje finske nokie? pa to je smesno. taj je verovatno pokusao da ti uvali neki kineski telefon pa ti je to rekao :evil: ua zli prodavci :)
Ako kanis pobediti ne smes izgubiti!

sova
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od sova »

Ma pusti coveka... OK shvatam ja da sad nokia ima fabrike svuda po svetu i sve to ali da ne postoje vise finske nokie... E tu je debelo slagao :x

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

@Sova
Jeste, sad Nokia u Finskoj proizvodi čokoladice, kako da ne! :mrgreen:
Generalno, za Mađarske urađaje je ranije bilo pravilo da je bolje zaobići ih, ali vremenom će i oni morati da budu na nekom nivou, da li je još uvek tako, zaista ne mogu da tvrdim. A razlike između 3650 i 3660 je Ludak rekao, tek noviji modeli (kao 6600) imaju "Bright active matrix TFT color display", znači bolji kontrast, živahnije boje, itd. Nema fabričke greške na 3650, ako je i bilo nekih problema, to je rešeno novim verzijama firmvera.

@Ludak
A te Mobtelove Nokie 3410 su stvarno totalni krševi, dosta ljudi kod mene u firmi je uzelo taj paket (preko sindikata!) i telefoni su takav fuš da je to strašno! :?
Nisam ni mislio na naše operatere kad sam pominjao kvalitet skinutih telefona. :roll:

sova
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od sova »

Posto vec vise od mesec dana nema 3660 u radnjama da li da pojurim neku polovnu ili da kupim u nekoj od tri ponudjene radnje po Bgdu novu (?) 3650? :?

`Dr. Nick Riviera`
Mobil manijak
Mobil manijak

Sachekaj josh neko vreme, ipak razlika izmedju ta dva telefona nije toliko zanemarljiva. :wink:
Ako nadjesh neku polovnu, a dobro ochuvanu, shto da ne.
¨°o.O Nokia N70! O.o°¨

sova
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od sova »

A na nekim telefonima je internet pretrazivac xHTML a na drugima je WAP :? U cemu je razlika izmedju ova dva? Mobilni znalci pomagajte :oops: Koje je bolje

Ludak
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ludak »

Ovako, sve 3660ke imaju xHTML pretraživač, koji i nije nešto, ali ga imaju. xHTML je zapravo HTML koji sadrži elemente XML programskog jezika, a koji čitaju skoro svi internet pretraživači. Sada bih mogao da pričam vazdan dan šta XML podrazumeva, pa kako sve to ide u HTML, ali, kao što rekoh to je spoj ova dva i čitaju ga svi iole ozbiljni internet pretraživači. Ono što xHTML znači u 3660 je da se može otvoriti manje-više svaka stranica, ali naravno da će kočiti dok se skroluje... Sve u svemu xHTML pretraživač u 3660 nije nešto naročito dobro urađen, pa ćeš sigurno naći potrebu za Operom. :D

Miškoni
Administrator
Administrator

Post od Miškoni »

Da dodam, WAP je skraćenica za "Wireless Application Protocol", i namena mu je da omogući laku i brzu razmenu informacija i servisa mobilnim korisnicima. Znači da svede količinu potrebnih podataka na minimum i samim tim ubrza komunikaciju i smanji troškove prenosa podataka. Da pojednostavim, kao da gledaš internet stranu bez sličica, reklama i ostalog što nije nužno potrebno. WAP pretraživač je mnogo manje zahtevan od xHTML pret. po pitanju brzine prenosa, fino radi preko GSM konekcije, dok za xHTML ipak treba GPRS. Bolji i jači telefoni podržavaju i jedno i drugo, dok slabiji modeli imaju samo WAP, jer kakva je korist od šarenih i bogatih stranica na telefonu sa crno-belim ekranom i sa malom rezolucijom. :roll:
I za kraj: znači, WAP je protokol za razmenu podataka, xHTML je programski jezik (Extensible Hypertext Markup Language), kao što je Ludak napisao i objasnio. :wink: 8)

sova
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od sova »

Ali generalno ako na nekom fonu ima WAP a ne XHTML jer se to smatra za velikom manom? :oops: (Npr. 7250i ima xhtml a 6610i wap???) Thx!

Ludak
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Ludak »

To se smatra manom 10 od 10 u koliko telefon nema mogućnost instaliraja nekog novog pretraživača(ovi nemaju, mada oni kobajagi imaju xHTML, ali mož misliti kako to funkcioniše u praksi, nikako). Ujedno, da kažem da ćeš pogrešiti MNOGO u koliko ne kupiš 7650, 3650, 3660, 6600 ili N-gage, već neki od ta dva telefona. :cry:

Odgovori