Nokia N900

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Ovde možete skinuti n900 User manual (USA, english&spanish), ako nekoga zanima, 4,8MB - direct link
Mene je malo iznenadila siromašnost "onboard" aplikacija (u odnosu na WM), ali ok, ovde je valjda i poenta u razvoju 3rd part app :) . Video je sa AF, SAR=0,8...
pozz
Edit: Kopte3 Again, pratio sam talkmaemo i (po meni) neslavno "gostovanje" EldaraM, u šta se to pretvorilo ne znam, prestao sam zbog mase nebuloznosti. A u vezi ovog sajta, izjaviti da Nokia pravi "specijalne, balkanske, naravno lošije ili šta već" 5800xm, mislim da ovde takva glupost ne bi prošla bez reakcije...
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 23:33
:: Lumia 1020

Post od Kopte3 Again »

Da ne odgovaram svima pojedinacno. Nista od toga sto ja kazem nije "validno" i zvanicno objavljeno jer nista zvanicno nije ni receno. Uzmite to kako god da vam se svidja, verujte, ne verujte, na vama je. Ja to licno ne prihvatam sa 100% sigurnosti pa ne savetujem ni vama.
Necu da poredim forume. Nisam hteo nikog da uvredim, ponovicu to jos jednom. Samo konstatujem da postoji dobar broj nestrucnih ljudi koje vole da pricaju o svemu i svacemu sto dovodi do nekonstruktivnih razgovora. Ne kazem nista lose. Nekada sam bio clan ovde pa sam svratio da vidim kakvo je stanje, koje se teme prate, sta rade stari clanovi.. i dobio sam zelju da podelim ono sto sam saznao jer znam da ima ljudi kojima bi tako nesto znacilo. Nista vise. Jos jednom, nadam se da se niko nije uvredio, ovo je samo moje misljenje.
Maemo zajednica je dosta velika i nazalost pojedini clanovi nisu upuceni u neke stvari pa se ta tema pretvorila u nesto sto svakako nije trebalo. Svuda ima budala, to stoji.
Btw pomenuo sam novembar misleci na one ljude koji ce dobiti svoje preorder-e u inostranstvu pa doneti ovde da preprodaju po paprenim cenama.
Ja se nadam svom primerku pocetkom novembra, a ako to propadne moracu da sacekam pocetak januara. Ukoliko se desi ovo prvo, a ovde jos ne bude neko ko ce uraditi review, podelicu rado svoje utiske sa vama.
I'd explain it to you, but your brain would explode.

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

http://www.youtube.com/watch?v=JUCc2C4J ... tube_gdata

nisam do sad video ovaj klip ako je bio sorry

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Kopte3 Again, jbt ne znam čemu takvo "snebivanje", pa naravno da su "N900 utisci" dobrodošli, član si i postuj ako želiš :) . I nezvanične priče kad se napomene da su "nezvanične". Shvati samo 1 stvar, ovo nije "worldwide" forum - "geografske/jezičke" barijere... samim tim dosta "info/user" ograničen.
Hrabar preorder, s obzirom na unknown camera, sound etc HW issue. Pozz

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Nema snebivanja ili bilo cega slicnog.
Bez rizika nema zabave. :) Nisam te shvatio, sta je unknown?

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

...tj, imaš li bilo kakvu predstavu kakav si telefon naručio po pitanju multimedije? Nešto što će se isto "peglati" kroz naredne FW?

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Ako mislis na audio chip, kvalitet zvuka, media player i sl. Sve sto me je interesovalo sam manje-vise saznao. Takodje znam da nece imati neke funkcije na pocetku prodaje, kao sto je portrait mode za web browser (dolazi krajem godine sa vecim firmware-om), mms, equalizer u audio player-u itd. Ali te stvari mi nisu u prvom planu, pa mi nece smetati njihov nedostatak u pocetnih mesec, 2-3..

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Znaci poluproizvod. Sve vise razmisljam da ga ne uzimam ako ne bude upgradeabilan na maemo 6. A na izradu cu posebno da obratim paznju.
Sve u svemu tek za pola godine bi eventualno usao u razmatranje kod mene.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Kopte3 Again, samo sipaj info :)
Lobachewsky, ni meni nije jasno, proste stvari. Taj "upgrade" je pravo pitanje, logično da može, ali... Nokia će izbaciti novi model (capacitive one) i možda u cilju bolje prodaje istog "blokira" n900 upgrade na 6, možda lupam...
Ovo je interesantno, >gsmarena<, Tmobile, 50 faking $, unlimited voice, data, sms, mms (kad ga bude).

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Hmm. Daleko da je to poluproizvod. Moras imati u vidu da je N900 vise internet tablet nego telefon. To najbolje pokazuje nedostatak hardverskih komandi za upravljanje pozivima (zelena i crvena slusalica) kao i skoro iskljucivo koriscenje u landscape modu. Maemo 5 je operativni sistem razvijen na linux kernelu prvobitno zamisljen kao OS za internet tablete. Implementacija telefona u sam sistem nije jednostavna, jer on fakticki nije pravljen za to. Naravno OS je evoluirao, ali je jos mlad i neiskusan na polju telefona. Kako sve ima svoj prioritet tako su i zaposleni u Nokii odlucili da neke stvari nisu toliko bitne za prvi oficijelni firmver koliko npr. sveobuhvatna stabilnost pri radu samog telefona. U prevodu svoje vreme i resurse su usmerili ka bitnijim stvarima kako bi telefon sto pre mogao da bude pusten u prodaju. MMS, video pozivi.. Sve su to stvari koje ce kranji korisnik dobiti prilikom sledecih update-ova jer nisu kljucne za potencijalne kupce u datom trenutku.
Sto se tice nadogradjivanja na Maemo 6 - zvanican stav ne postoji, prerano je da se bilo sta kaze i zbog toga oni ne zele da se nicim obavezu. Maemo 6 je jos uvek u fazi izrade. Maemo 5 ce se unaprediti dosta u narednim mesecima i smatram da je glupo razmisljati kako nesto sto jos uvek ne postoji mozda nece moci da se implementira na nesto sto jos nije ni izaslo u prodaju. Uvek ce postojati nesto bolje. Bitno je da se gleda da li vama kao pojedincu odredjeni produkt ispunjava zahteve. Naravno da ce njegov naslednik biti bolji. Ali to nikuda ne vodi. Onda niko nista ne bi kupio, uzaludno cekajuci...
Maemo 6 ce podrzavati multitouch - sto upucuje da ce uredjaj koji bude koristio ovaj OS imati kapacitivni ekran. N920 koliko je poznato nece imati kapacitivni ekran. Maemo 5 ne podrzava multitouch. N920 bi trebalo da bude slican N900 samo bez tastature.
Btw, nije toliko "logicno" da operativni sistem moze tako lako da se nadogradi. Ukratko stvar je u tome sto bi to oduzimalo previse resursa za uredjaj koji nije vise aktuelan. Ta tema nije tako jednostavna a prekasno je da bih pisao i o tome. Drugi put, ako nekog bas zanima.
50$ za Everything Unlimited je po mom misljenju odlicna ponuda. Steta sto kod nas ne postoji nesto tipa Unlimited data, ili Unlimited voice, text... U SAD je npr Unlimited data samo 20tak$.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa to unlimited bilo sta bih ja prvi, a verujem i jos hiljade drugih bukvalno zloupotrebljavali. I mreza bi pala najdalje u drugom satu koriscenja. Pa nek kosta sta kosta... Ja bih bio spreman dati do 50€ mesecno za unlimited voice, data i sms.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

I ja se pridruzujem zeljama(cestitkama i pozdravima.... :D :D :D ),ali avaj to su samo puste zelje!!!
:x :x :x
D500&E71

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Sjajna ponuda, sve mi se nekako čini da je u tom paketu "uračunata" i free betatesting n900 budućih juzera. Moje mišljenje, I'm out :wink:

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

miodrage, nema sta da zloupotrebljavas. Odredjeni Unlimited planovi su u stvari limited, ali na nekom prilicnom velikom broju npr. za data na 10 ili 20GB. Unlimited text recimo nije, skoro je postavljen novi svetski rekord sa preko 660000 poslatih SMSova u toku jednog meseca. Da, znam, zvuci neverovatno. Poenta je sto nema sta tu da se zloupotrebi. Operateri nemaju nikakve gubitke s obzirom da nakon pocetnih ulaganja u infrastrukturu oni nemaju nikakav gubitak u proizvodnji. Samo kupe kajmak. Kada kupite majicu neko je morao da plati taj pamuk, farbanje, izradu dizajna, nalepnicu, pakovanje, transport, zakup radnje u kojoj je kupujete itd. A mobilni operater? Pa on vam naplacuje signale. Npr 1MB = 50 din. Sta je on tu izgubio? Mili A? Jedini gubitak je placanje poreza drzavi. Tako da "zloupotreba" nema nekog smisla.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Ovaj...
Miodrage je dao sebi pesnicku slobodu da upotrebi taj izraz.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Kopte3 Again, citao sam taj clanak o tim SMS-ovima, ali ja pricham o placanju fixne pretplatea sta potrosim - moja stvar - e to je unlimited. I odgovorno tvrdim da bi nam mreza otisla u 3 lepe sa 2 sata.

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Kazem ti, ne postoji bukvalni unlimited. Svi su oni limitirani na nekom broju minuta, ili GB...
Docice to i kod nas pre ili kasnije, naravno sa paprenim cenama...

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Nema ni javu!
Ovakav kakav je, definitivno me vise ne interesuje.
Ocekujem da ce sve te mane ispraviti, pa da ce ovaj telefon konacno biti vredan kupovine do sledeceg leta.
Nesto sto ce kostati preko 600 evra ne moze da bude samo tablet, bez obzira sto je on tako zamisljen.
@Kopte3 Again, Telenor daje unlimited u mrezi za 3000 dinara mesecno, vec nekih godinu dana... Unlimited znaci 16 sati dnevno razgovora, odnosno 100% vremena u budnom stanju. 8 sati ipak mora da bude rezervisano za obavezno spavanje. Dakle, prakticno jeste unlimited, ako ga koristi jedna osoba.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Lobachewsky, to je u mrezi, ovde se misli na sve. Ja necu da imam racun ni cvonjak preko obavezne pretplate. Hocu da mi je u nju uracunato sve sto moze da mi padne na pamet. Osim eto ti posebnih SMS-ova, i eventualno inostranih poziva i poruka, mada bi i to mogli da inkorporishu u odredjene pakete.

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Phonearena preview (prototipa naravno), ufff - LINK

Odgovori