Nokia N9
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Re: Nokia N9
Ja se moram sloziti s telepom.
Android i ios su toliko rasprostranjeni i potrebno je nesto mnogo bolje od njih i uz to da se ulozi nekoliko milijardi dolara u marketing da bi se ta dva os-a pokusala ugroziti,a za sada te pare i tu moc nema niko,mozda ms,ali wp8 je fail u najavi,bar po meni.
Vidim da svi prizeljkujete 20 mobilnih os.
Ja uopste ne vidim poentu toga,a i ko je lud da pravi aplikacije za 20 razlicitih platformi.
Android i ios su toliko rasprostranjeni i potrebno je nesto mnogo bolje od njih i uz to da se ulozi nekoliko milijardi dolara u marketing da bi se ta dva os-a pokusala ugroziti,a za sada te pare i tu moc nema niko,mozda ms,ali wp8 je fail u najavi,bar po meni.
Vidim da svi prizeljkujete 20 mobilnih os.
Ja uopste ne vidim poentu toga,a i ko je lud da pravi aplikacije za 20 razlicitih platformi.
- znemanja
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
- :: Samsung S20 Ultra
- :: Samsung A52
dejan87dex, Tačno tako, normalno da Sailfish u ovom trenutku nije ni prineti androidu, ali kada bi svi odustali u startu samo zato što su izgledi takvi da neće moći da pobede ili konkurišu nečemu na tržištu, pa mi bi još uvek onda koristili dumb telefone.
Sailfish-u treba dati šansu kao i ubuntu telefonima, pritom ove OS-ove rade ljudi koji jako dobro znaju posao, Sailfish rade bivši programeri iz Nokije koji su žrtve birokratije, sada kada su se osamostalili možda zaista nprave nešto revolucionarno.U ovakvim trenucima uvek se setite Facebook-a, Zucenberg je napravio sajt samo zato što ga je šutnula devojka, a sada taj isti sajt koristi preko milijardu ljudi, znači sve počinje sa idejom , stoga, u facebook maniru, palac gore za ljude koji pokušavaju da naprave nešo drugačije i nesvakidašnje
Sailfish-u treba dati šansu kao i ubuntu telefonima, pritom ove OS-ove rade ljudi koji jako dobro znaju posao, Sailfish rade bivši programeri iz Nokije koji su žrtve birokratije, sada kada su se osamostalili možda zaista nprave nešto revolucionarno.U ovakvim trenucima uvek se setite Facebook-a, Zucenberg je napravio sajt samo zato što ga je šutnula devojka, a sada taj isti sajt koristi preko milijardu ljudi, znači sve počinje sa idejom , stoga, u facebook maniru, palac gore za ljude koji pokušavaju da naprave nešo drugačije i nesvakidašnje

Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)
- Jacbri
- Povremeni posetilac
- Pridružio se: Pet, 28. Dec 2012. 00:25
- :: Blackberry Passport
- :: Nokia E52
Sjajan tekst. Vredi procitati, s obzirom na temu koju smo ovde pokrenuli 
http://www.lowyat.net/2013/01/03/2998/t ... martphone/

http://www.lowyat.net/2013/01/03/2998/t ... martphone/
- dejan87dex
- Mobil fan
- Pridružio se: Sre, 12. Dec 2007. 01:41
- :: Lumia
Jacbri svaka cast za link, text je vise nego inspirativan i tuzan ...
Nokija je i dalje najveci prodavac obicnih telefona, vec u smartphone segmentu je na samom dnu, posto se WIN8 i WIN7 nisu nesto pokazali i pored super prodaje modela L920
... svakako ih moze pogurati neki alternativni OS poput Saifisha, niko nije rekao da se Nokija odrekla u napred svih sistema u korist WIN ...
Znam sigurno da je N9 jedan extra kvalitetan i unikatan uredjaj i da ga necu prodati dokle god me bude sluzio.
Mogu samo uzeti jos jedan rezervni N9 ili neki dolazeci Jolla, mada sumljam u taj hardware koji ce oni plasirati.
Lumia 920 je masinerija samo ga kvari taj WP...

Nokija je i dalje najveci prodavac obicnih telefona, vec u smartphone segmentu je na samom dnu, posto se WIN8 i WIN7 nisu nesto pokazali i pored super prodaje modela L920

Znam sigurno da je N9 jedan extra kvalitetan i unikatan uredjaj i da ga necu prodati dokle god me bude sluzio.
Mogu samo uzeti jos jedan rezervni N9 ili neki dolazeci Jolla, mada sumljam u taj hardware koji ce oni plasirati.

Lumia 920 je masinerija samo ga kvari taj WP...
Nokia N9 Cyan, Lumia 800 Black, Lumia 720 Black
-
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
- :: HUAWEI P40 Pro +
- :: HUAWEI P40 Pro
I meni je samsung postao kao iphone,maltene mi se gadi svaki model,sem nexusa eventualno.
iphone mi je sad drazi i razmisljao sam da ga uzmem,ali N9 je N9
Snasao sam se za gledanje filmova sa prevodom preko Open video playera.Jedino sto video malo secka ponekad.
Probajte Km player.

Snasao sam se za gledanje filmova sa prevodom preko Open video playera.Jedino sto video malo secka ponekad.
Probajte Km player.
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet
- skar
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
- :: nobody know
- Kontakt:
saleki,
znas kolega forumasu,nemam trenutno veze sa N9 al sam ga koristio verovatno kad si ga ti video jos na youtube...
kako znam da ce android biti jos dugo No.1,sad cu da ti kazem,al sad se u svetu mobilne telefonije prica samo o jednom systemu,a to je android,pogledaj u Srbiji,koliko ljudi zna da Meego uopste postoji???
koliko je N9 svega prodato? verovatno jedno 5% od ukupno prodatih Ace-a,koji ne mogu ni smrdnuti nekom Trophy iz WP7 serije,a ne jednom sofisticiranom aparatu kao sto je N9,
ne gleda se bratko moj sta telefon nudi kad se flashuje,ubacuje custom rom,jb ili instaliraju XAP aplikacije,
to je za 80% visa matematika,spansko selo...e zato se ljudi upravo opredeljuju za android,sve je na marketu i potrebno i nepotrebno aplikacije se skidaju brisu..i tako u nedogled...
gledam pre neki dan kolegu igra se sa nekim mackom na i9001,crce covek od smeha...i sve dokle jedan sistem ne ponudi tako nesto NE MOZE biti konkurentan..
za mene i dalje postoji samo jedan telefon,koji je dokazao da je mama za sve buduce i nadolazece,a to je HD2
znas kolega forumasu,nemam trenutno veze sa N9 al sam ga koristio verovatno kad si ga ti video jos na youtube...
kako znam da ce android biti jos dugo No.1,sad cu da ti kazem,al sad se u svetu mobilne telefonije prica samo o jednom systemu,a to je android,pogledaj u Srbiji,koliko ljudi zna da Meego uopste postoji???
koliko je N9 svega prodato? verovatno jedno 5% od ukupno prodatih Ace-a,koji ne mogu ni smrdnuti nekom Trophy iz WP7 serije,a ne jednom sofisticiranom aparatu kao sto je N9,
ne gleda se bratko moj sta telefon nudi kad se flashuje,ubacuje custom rom,jb ili instaliraju XAP aplikacije,
to je za 80% visa matematika,spansko selo...e zato se ljudi upravo opredeljuju za android,sve je na marketu i potrebno i nepotrebno aplikacije se skidaju brisu..i tako u nedogled...
gledam pre neki dan kolegu igra se sa nekim mackom na i9001,crce covek od smeha...i sve dokle jedan sistem ne ponudi tako nesto NE MOZE biti konkurentan..

za mene i dalje postoji samo jedan telefon,koji je dokazao da je mama za sve buduce i nadolazece,a to je HD2
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
skar, upravo tako. Zato sam ovde pomenuo i "BetaMax vs VHS", ali su ovde skoro svi suvise mladi da bi se secali te dileme i razumeli sta sam hteo da kazem.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- saleki
- Neredovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 26. Apr 2012. 09:03
- :: Nokia N9
- :: Motorola Defy
verovatno je tako.skar napisao:al sam ga koristio verovatno kad si ga ti video jos na youtube...
samo kod nas se prica samo o androidu. u srbiji malo ljudi zna za meego, slazem se.skar napisao:sad se u svetu mobilne telefonije prica samo o jednom systemu,a to je android,pogledaj u Srbiji,koliko ljudi zna da Meego uopste postoji???
slazem se, ali upravo sloboda da se rutuje i flesuju romovi cini android veoma posebnim... zajedno sa brdo aplikacija koje pominjete nararvno. razumem ipak na sta ciljate. nase trziste je drugacije. manje je tehnoloski potkovano. ok.skar napisao:ne gleda se bratko moj sta telefon nudi kad se flashuje,ubacuje custom rom,jb ili instaliraju XAP aplikacije,
svaki telefon ima svog kupca. sloboda izbora u moru izbora, to je bogatstvo. pozdrav, bratkoskar napisao:za mene i dalje postoji samo jedan telefon,koji je dokazao da je mama za sve buduce i nadolazece,a to je HD2

- Jacbri
- Povremeni posetilac
Ne razumem cemu tolika agitacija za Android na delu foruma posvecenom N9. Gospodo, sta god vi rekli, mi necemo reci da je MeeGo los i to je fakat. Nama se svidja, zato sto je jedistven i zato sto je vrlo lagan i prirodan za koriscenje. Niko vam ne brani da promovisete Android, ali ne morate bas ovde. BTW HD2 je imao WP 6.5 koliko se secam.
Za kraj mali podsetnik:
Troll (Internet)
From Wikipedia, the free encyclopedia
In Internet slang, a troll (pron.: /ˈtroʊl/, /ˈtrɒl/) is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as a forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.
Za kraj mali podsetnik:
Troll (Internet)
From Wikipedia, the free encyclopedia
In Internet slang, a troll (pron.: /ˈtroʊl/, /ˈtrɒl/) is someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as a forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.
Vi ste pljuvali android korisnike koliko se ja secam a ne obratno tako da taj link za definiciju trola procitaj jos jednom.
Jacbri, Moze objasnjenje sta je prirodno u vezi UI na N9.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Ja sam danas otisao do telenora i pogledao famozni n9, i moram reci da me razocarao, lagovanja ima na sve strane, jedino sto su mi se svidele ikonice to morsm da priznam i lockscreen ovo ostalo je uzasno lagovalo...
- tomas.hokenberi
- Moderator
Vidim da se ovde neki nerviraju oko rasprave o stvarnim kvalitrtima N9, pa cak drugacije mislece neopravdano proglasavaju za trolove. Da se podsetimo kako je sve pocelo:
Jacbri napisao:Pozz sa sve ljubitelje ovog čuda od telefona. Imam ga od aprila ove godine. Dugo sam vagao da li da ga kupim ili da predjem na Android. Sva sreca pa sam i pored toga sto sam znao da je MeeGo napusten od strane Nokie, kupio N9, jer to je bila jedna od najboljih kupovina koje sam ostvario. Naime, moj brat se profesionalno bavi razvojem sofvera u Berlinu i kada sam mu rekao da imam N9, ali da MeeGo ima slabu podrsku, on mi je rekao da ce N9 i MeeGo, na neki nacin imati mnogo duze podrsku, nego recimo Samsung GS2, zbog cinjenice da n9 nije pomodarski telefon kao Iphone ili Galaxy serija, i pored toga sto vizuelno izgleda sjajno. Druga stvar je sto su vlasnici N9 u svetu, vecinom programeri, i oni ce zahvaljujuci open source-u jos dugo raditi na ovom telefonu, dok ce Galaxy svi kroz 6 meseci zaboraviti. N9 je mozda najblizi Nexus seriji uredjaja koji rade na Androidu. E, sad, ako ste uzivo pratili predstavljanje Sailfish OS-a, mozda ste primetili malu ikonicu Android-a. Vec kruze glasine da ce Sailfish moci na neki nacin da koristi jedan deo Android aplikacija. Ukoliko se to ostvari, onda ce N9 da bude telefon bez premca. Nokia kvalitet, Sailfish OS, koji izgleda sjajno i android aplikacije pride. Taman nece biti potrebe da se cimam oko Nitdroid projekta. Obavestenje za sve koji zele da kupe N9 je da ima dosta dobra ponuda preko zvanicne Nokia prodavnice, preko paketa naseg najveceg operatera. Ako se razmisljate, necete pogresiti. Lumia 900, koju ima moj rodjeni brat je dobar telefon, ali verujte mi, nije ni prineti N9. Kupicu naravno Lumiu 920, ali N9 nema sanse da prodam. Probajte aplikaciju Easy Answer, cisto da pokazete ovima sto se loze na Samsung GS3, da je jos davno N9 imala mogucnost javljanja bez pritiskanja dugmica.
- skar
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
- :: nobody know
- Kontakt:
ajd da nastavim gde stadosmo,posebno o pomodarstvu,
do pre neki mesec dana sam pljuvo po iphoneu samo zvoni,nisam ga ocima mogao videti...
onda uzeh Lumiu da koristim po ko zna koji put,e sad treba mi skype,vyber i Icq,to aplikacije na wp su reci neupotrebljive,koja je svrha imati neki mesendzer ako on ne radi u pozadini...glupost...
pored Lumie imao sam i Sensation,za mene prelep telefon,kod njega imam sve ove aplikacije koje rade dobro,ali jedu i podosta baterije,skype posrce za par sati...
onda uzmem od kolege da koristi iphone,instaliram ove aplikacije,sve rade neuporedivo bolje nego na oba sistema,non stop sam onlajn,i zavrsim dan sa 60% baterije...
znaci probajte ne tandrljajte za dz....pozz i svako dobro
do pre neki mesec dana sam pljuvo po iphoneu samo zvoni,nisam ga ocima mogao videti...
onda uzeh Lumiu da koristim po ko zna koji put,e sad treba mi skype,vyber i Icq,to aplikacije na wp su reci neupotrebljive,koja je svrha imati neki mesendzer ako on ne radi u pozadini...glupost...
pored Lumie imao sam i Sensation,za mene prelep telefon,kod njega imam sve ove aplikacije koje rade dobro,ali jedu i podosta baterije,skype posrce za par sati...
onda uzmem od kolege da koristi iphone,instaliram ove aplikacije,sve rade neuporedivo bolje nego na oba sistema,non stop sam onlajn,i zavrsim dan sa 60% baterije...
znaci probajte ne tandrljajte za dz....pozz i svako dobro
skar, Generalno htc ima uvek slabu bateriju, sensation, one x uvek su slabiji od samsung konkurenata. Jednostavno htc ne zna da napravi telefon sa dobrom baterijom.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
- dejan87dex
- Mobil fan
Ako cemo kod baterije ajmo malo sada o cinjenicama, kad smo kod N9 
Dajte mi primer nekog uredjaja na kernelu 2.6 da je android (toliko izvikani) da drzi bateriju tako dobro kao N9 koji radi na 2.6 bazi kernela, eto Nokija ima 1450mah a taj uredjaj neka ima i 2000mah...
Da dodam: Evo upravo sada vristi fon battery low na 4% je vec dva sata...sta reci vise.
Druze sto si rekao da N9 laguje, pa ni najjaci telefon nije imun na tu boljku...jos ako si probao neku verziju sa PR 1.1 nije ni cudo, ali ni ovako nije cudo N9 nije tehnoloski bio ni najpredniji kada je izasao, iako je lansiran sa 1gb rama i 1ghz proc, koji je dovoljan za obicnog korisnika...
Vidjao sam ja frikove koji su zeleli da sa S3 konvertuju HD filmove u MP4 ripove - toliko im je mocan fon da neznaju kako da iskoriste njegovu snagu procesora i "prejake" baterije
N9 koristim umereno i nikada ispod dva dana baterija ne popusta.
Multitasking - pojam za Android... nazalost i druge popularne sisteme.
Opet N9 pominjem - drzao sam i do desetak otvorenih aplikacija na ovom cudu, i nijednog trenutka iste se nisu smrzavale ili pauzirale, odaziv je momentalan iako je u pitanju mddr memorija znaci stariji sttandard sada se vecinom koriste mddr2 moduli...a uskoro i mddr3.
Secam se tek sam uzeo Arc S - super telefon bio sam zadovoljan, tj odusevljen imao je 2.3.4 i SE ui, i tako vidim na yt lep klip kako lik minimizuje kompass i u multitaskingu ga okrece - kompass nfluidno radi...i to nisu fore to se zove implementacija lepog i korisnog u cilju jednostavnosti. Odusevljen sam bio...
Ko se razume u linux znace da MeeGo fura cisti linux kao sto je NPR Ubuntu sa odredjenim UI.
Android otvara i barata aplikacijama preko davlik VM - emulator...nebi vise o tome duga je to prica...zato i nema valjan multitasking.
Da bi stekli utisak kompletan o uredjaju nije potrebno samo uzeti ga u Telenoru i koristiti ga 5min i pricati kako i sta nevalja...valja.
Potrebno je malo duze upoznati se pogotovo sa drugom platformom i Markom - Modelom uredjaja.
Povrsno misljenje proistice iz ne znanja, a ovde vidim vise onih koji mrze ono sto Vecina nevoli da koristi...
Meni nedostaje savrseni Google maps na N9 ali mogu ziveti i bez toga - Cinjenica.
EDIT:
danas sam procitao u nekim novinama Blic ili
tako nesto da BB placa Nokiji neke milione
dolara verovatno zbog Swipe-a (Patentiranog
UI) zato sto ga plasira na BB 10 sistemu...
Kompromis Nokije - od svakog BB10 telefona
Nokiji odredjena suma
To ce biti dobro ako BB10 zazivi a Nokija
pocne dobijati pare na kontu Mrtvog OS-a

Dajte mi primer nekog uredjaja na kernelu 2.6 da je android (toliko izvikani) da drzi bateriju tako dobro kao N9 koji radi na 2.6 bazi kernela, eto Nokija ima 1450mah a taj uredjaj neka ima i 2000mah...

Da dodam: Evo upravo sada vristi fon battery low na 4% je vec dva sata...sta reci vise.
Druze sto si rekao da N9 laguje, pa ni najjaci telefon nije imun na tu boljku...jos ako si probao neku verziju sa PR 1.1 nije ni cudo, ali ni ovako nije cudo N9 nije tehnoloski bio ni najpredniji kada je izasao, iako je lansiran sa 1gb rama i 1ghz proc, koji je dovoljan za obicnog korisnika...
Vidjao sam ja frikove koji su zeleli da sa S3 konvertuju HD filmove u MP4 ripove - toliko im je mocan fon da neznaju kako da iskoriste njegovu snagu procesora i "prejake" baterije

N9 koristim umereno i nikada ispod dva dana baterija ne popusta.

Opet N9 pominjem - drzao sam i do desetak otvorenih aplikacija na ovom cudu, i nijednog trenutka iste se nisu smrzavale ili pauzirale, odaziv je momentalan iako je u pitanju mddr memorija znaci stariji sttandard sada se vecinom koriste mddr2 moduli...a uskoro i mddr3.
Secam se tek sam uzeo Arc S - super telefon bio sam zadovoljan, tj odusevljen imao je 2.3.4 i SE ui, i tako vidim na yt lep klip kako lik minimizuje kompass i u multitaskingu ga okrece - kompass nfluidno radi...i to nisu fore to se zove implementacija lepog i korisnog u cilju jednostavnosti. Odusevljen sam bio...
Ko se razume u linux znace da MeeGo fura cisti linux kao sto je NPR Ubuntu sa odredjenim UI.
Android otvara i barata aplikacijama preko davlik VM - emulator...nebi vise o tome duga je to prica...zato i nema valjan multitasking.
Da bi stekli utisak kompletan o uredjaju nije potrebno samo uzeti ga u Telenoru i koristiti ga 5min i pricati kako i sta nevalja...valja.
Potrebno je malo duze upoznati se pogotovo sa drugom platformom i Markom - Modelom uredjaja.
Povrsno misljenje proistice iz ne znanja, a ovde vidim vise onih koji mrze ono sto Vecina nevoli da koristi...
Meni nedostaje savrseni Google maps na N9 ali mogu ziveti i bez toga - Cinjenica.
EDIT:
danas sam procitao u nekim novinama Blic ili
tako nesto da BB placa Nokiji neke milione
dolara verovatno zbog Swipe-a (Patentiranog
UI) zato sto ga plasira na BB 10 sistemu...
Kompromis Nokije - od svakog BB10 telefona
Nokiji odredjena suma
To ce biti dobro ako BB10 zazivi a Nokija
pocne dobijati pare na kontu Mrtvog OS-a
dejan87dex, Bre pa ti pričaš sve napamet.
RIM plaća zbog WiFi-a ne zbog Swipe UI-a, suma je 50 miliona eura (smejurija), i Nokia će dobijati 2-5 dolara po BB telefonu.
RIM plaća zbog WiFi-a ne zbog Swipe UI-a, suma je 50 miliona eura (smejurija), i Nokia će dobijati 2-5 dolara po BB telefonu.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
- Jacbri
- Povremeni posetilac
dejan87dex Trebalo bi uskoro da izadje update za Nokia maps i za Srbiju. Tako su mi odgovorili iz Nokie. To ce onda biti prava stvar 

- dejan87dex
- Mobil fan
U >Blicu nisu precizirali tako da sam nagadjao, a vrlo je moguce da izbog Swipe-a dobiju kintu... tako da ne nagadjam baziram se koliko toliiko na realne stvari...
Jacbri to ce biti super, ovako su mape gotovo prazne, beskorisne...
Jacbri to ce biti super, ovako su mape gotovo prazne, beskorisne...
- tomas.hokenberi
- Moderator
dejan87dex, kada napises "a vrlo je moguce da izbog Swipe-a dobiju kintu", a to nije zasnovano na nikakvoj zvanicnoj/pouzdanoj informaciji, vec samo na tome sto ti mislis "da bi mogli da dobiju kintu", to se zove nagadjanje, bez obzira koliko ti mislio da je to realno.