Nokia 808 PureView

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 07. Jul 2010. 09:53
:: iPhone 6
:: Nokia 808 PureView

Re: Nokia 808 PureView

Post od RandjaPO »

znemanja, na mojoj N8-ci je softverski onemoguceno pa mi nista ne vredi to sto ga imam kad ne radi. Koliko sam citao po netu vecini ljudi je onemogucen ND filter na N8 a i ostalim modelima koji ga imaju, sem na 808. Zasto je to tako ja stvarno neznam.

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Na 808PV može da se postavi na auto, isključi i uključi. RandjaPO, možda zato što na 808PV ima stvarno hardverski, a na ostalima pokušano softverski da se nadomesti to parče hardvera?

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

RandjaPO, pa sto nedjete firmware kod kog je to omoguceno i njega phoenixom upisete u fontele. Ako i postoji takav fw.... :unsure:

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Baraba, ja koliko znam na ovim modelima koje sam nabrojao postoji hardverski, kao kod 808. Neznam da li sem njih postoji jos neki sa pravim ND filterom ali je na vecini to pokusano softverski da se izvede ali bezuspesno pa se zato i ne naglasava nigde.
Deksi, verovatno da moze da se nadje ali uzaludan mi je to posao. N8 i ovako ne koristim vise a i da nadjem fw kod koga je omoguceno ne znaci mnogo tj. filter se iskljucivo ukljucuje automatski i to ukoliko se slika neki bas svetao objekat. Kod 808 postoji manuelna kontrola tog filtera, kao sto rece Baraba, i jedino se na 808 moze iskoristiti pun potencijal.

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Pa moguće da se to na N8 aktivira automatski, no ako ND filter smanjuje količinu svetla u uslovima jakog osvetljenja, to znači da ako pokušam da slikam sijalicu ili neki jak izbor svetlosti, on će smanjiti količinu svetlosti da bi mogao što bolje da "uhvati" tj fotografiše objekat ?
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Bas tako ali to mu je samo jedna od funkcija i ukoliko se filter aktivira automatski aktivirace se samo ako je fotografija previse svetla. Druga, a po meni jednako bitna funkcija, je to sto ND filter daje gustinu predmetima, to se najvise vidi na vodenim povrsinama. Pogledaj malo po netu, ima bas lepih primera sa i bez filtera. I nikako mi nije jasno zasto na tim starijim modelima nije ostavljeno manuelno upravljanje filterom.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

E pa onda mislim da je to na mojoj N8 verovatno uključeno.Naime, ima neki produkt kod koji je namenjen valjda za evropu, nemam srpski jezik, ali sam po defaullt-u imao FM transmiter kada sam kupio telefon, i odamh po najavi da je izašla nova verzija Belle, Belle Refresh moga sam da je preuzmem preko Ovi Suita.Da ne dužim priču, evo slikao sam neonku, tj neonsku sijalicu (valjda je to naziv ove vrste sijalica :) ) i pored jake svetlosti, dobio sam sledeću fotografiju :

Slika

Sada nisam baš siguran dali i to znači da mi je ND filter zaista uključen, ali s obzirom na količinu svetlosti koju emituje ova sijalica, slika je pristojno ispala.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Taj filter se pojavljuje ispred sociva kao crni krug, znaci uperi kameru u svetlo i onda pogledaj da li ce se pojaviti.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Znači to je famozni ND filter :), a ja sam se pitao zašto se to pojavljuje kada slikma svetle objekte tj. leti kada slikam na jakoj sunčevoj svetlosti, mislio sam da nešto nije kako treba sa mojim primerkom N8 :)
Evo sada sam baš testirao na istoj neonci i zaista kako sočivo više približim svetlosti pojavi se taj crni krug preko sočiva.

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Eto, imas srecu da ti radi. Meni ne izbacuje filter a koliko citam po netu i vecini ljudi ne radi.

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Kod mene se takodje aktivira ND filter,i na N8 i na N82-ojci. 8)
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Zbog ND filtera sam izvadio svoju staru N73 iz fioke, baš me zanimalo da li je i na njemu aktiviran ND filter i jeste, radi i na N73 8)

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Meni na N8 ne radi a na N95 radi. Imate srecu sto vam na N8-ici radi, mozda ako budem imao vremena potrazim fw kod kog je omoguceno ali me iskreno nesto mrzi da se cimam oko toga.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

A kako vidite dali radi i dali ga telefon ima taj ND filter. Bas me zanima dali to imaju n79 i e72.

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Deksi, Pokušaj da slikaš sijalicu i pogledaj da li se pojavi crni krug preko sočiva kada približiš kameru izvoru svetlosti, ako se pojavi znači da imaš omogućen ND filter koji se aktivira automatski kada ima previše svetlosti.

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Deksi, e72 nema sigurno a za n79 ne mogu da tvrdim ali postoji realna mogucnost da ima.

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Čekajte, 808PV N8 po specifikaciji gsmarene imaju ND filter, ali ostali koje pominjete nemaju?

znemanja
Moderator
Moderator

Post od znemanja »

Baraba, Imaju i N73, N82 i N95, ja na mojoj N73 imam aktivan ND filter, a možda ima i n79.Dosta telefona ima ugrađeno ND filter, ali iz nekog razloga nije u svakom fw-u to aktivirano.

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Baraba »

Gde li ima tačna specifikacija koji sve telefoni imaju? Gledao sam slike sa i bez nd filtera i velika je razlika, dosta znači. Za sve ovo je kriv RandjaPO :lol:

RandjaPO
Mobil fan
Mobil fan

Post od RandjaPO »

Dosta znaci ukoliko mozes manuelno da ga kontrolises, a ovako automatski jedino ti moze pomoci pri jakom osvetjenju. U svakom slucaju jeste sjajna stvar ali samo ako postoji rucna kontrola, ovako je slaba vajda od njega.

Odgovori