Nokia Lumia 930

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Nokia Lumia 930

Post od Evindzer »

Za 930 moze da pita i ovde, sto da ne - ukoliko vec nije nasao odgovore na ranijim stranama ove teme.
To je samo moje misljenje, nemojte me tuci zbog toga. :wink: :D
djordje12kv, znas koliki ti je budzet, pregledaj ovaj sajt, vidi sta ti se svidja za taj iznos, pa u podforumu koji ti je predlozio cvoruga napravi temu u kojoj ce kolege sa foruma (a mozda i moja malenkost :wink:) izneti svoja misljenja i zapazanja po pitanju telefona koje zelis da uporedis.
Ili napravi temu "Telefoni iz aktuelne MTS ponude" (posto te to interesuje), pa ce ljudi reci sta misle o njima.

djordje12kv
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Uto, 02. Jun 2015. 01:15
:: Note 2

Post od djordje12kv »

Mislim da sam se odlucio za Huawei mate 7... Uporedjivao sam ga sa nekoliko dosta skupljih modela, i shvatio da za mnogo manje nudi dosta dobre stvori(u nekim segmentima i bolje performanse od duplo skupljih modela) :)

fannY
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 01. Jun 2009. 21:31
:: Redmi Note 7

Post od fannY »

Tako kazu i oni koji su ga koristili. Ali nemoj pisati o tome u delu foruma koji nema veze s tim. :)

yocasylver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 10. Okt 2008. 08:54
:: Huawei P40 Pro

Post od yocasylver »

Vidim da su ispljuvali ekran tj ima manu da se odlepi ili iskrivi.Delujemi neverovatno.Da li je neko imamo takva ili slicna iskustva?

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Na internetu ces naci dosta slika koje pokazuju takvo nesto. Ovde na forumu ima nas nekoliko koji smo zadovoljni korisnici ovog telefona, i nismo imali nijedan od problema na koje se po internetu najcesce nailazi. Mozda su nam samo zapali dobri primerci, a mozda i nije sve tako lose kao sto se pise.. :oops:

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Ni kod mene se nije javljao nikakav problem tog tipa. Mislim da je tu reč o izolovanim slučajevima u jako malom procentu.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Ma, ti si ga koristio toliko kratko da ga nisi pošteno ni zagrejao! ;) :D
Ako je tačno ono što sam ja čitao po internetu, jedan mali procenat uređaja je imao jednu stranu ekrana izdignutu pola milimetra u idnosu na kućište (levu ili desnu, zaboravio sam), i to je očigledno bio fabrički propust.
Drugi, veći (ali opet ne toliko mnogo veliki) procenat uređaja je takav problem sa ekranom imao usled velikog grejanja telefona, jer je lepak kojim je ekran pričvršćen za "šasiju" popuštao usled velike toplote.
E sad, tu drugu varijantu sam pokušao da testiram tako što sam maltretirao telefon koliko god sam mogao (sati interneta i igrica), da bi se zagrejao koliko god može - ali, niti se toliko mnogo grejao, niti mu se ekran odlepio.
Dakle, samo prilikom kupovine treba proveriti da li je sa ekranom sve u redu, i to je to - ako je suditi po mom primerku, neće biti problema sa podizanjem ekrana iznad nivoa kućišta.
I za kraj, moram napomenuti da se telefon ipak greje više od većine drugih sa kojima sam dolazio u kontakt.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Kao što sam prošle nedelje napomenuo, podstaknut odličnom analizom Lumije 930 koju je uradio kolega El Laki, imao sam želju da svoja zapažanja u vezi sa ovim telefonom - koji posedujem 2 meseca, a svakodnevno koristim mesec dana - iznesem ovde, nadajući se da će moje lično iskustvo koristiti drugim članovima foruma i budućim potencijalnim kupcima koji još nisu sigurni da li je Lumija 930 pravi izbor za njih.
Svoje iskustvo sa ovim telefonom ću izložiti analizirajući iste kriterijume koje je komentarisao kolega El Laki, čiji komentar je parcijalno citiran radi lakšeg poređenja.
El Laki napisao:Dizajn - 10\10

Pun pogodak! Imao sam kompletno crni model, ali nevezano za boju dizajn ovog modela nikoga ne ostavlja ravnodusnim i upravo je to jedan od glavnih razloga sto sam odlucio da dam sansu WP. Minimalan okvir oko displeja, cista jasna lajsna i zadnji poklopac. Od prvog do poslednjeg dana koriscenja, svakim pogledom na telefon sam bio odusevljen. Crte jako elegantne, nacin na koji se displej preliva na lajsne, tako da cini lakim za ruku prelaz sa ivice displeja. Bez ikakvih zamerki! Mislio sam da nikada ovo necu reci, ali lepsi uredjaj od do tada za mene neprikosnovenog Note 4.
Danas imamo mnogo veoma lepih telefona koji, kad je estetika u pitanju, prosto oduzimaju dah - ali i onih "rustičnih", koji izgledaju robusno i avanturistički, mada ne i privlačno, kao i onih koji su estetski jednostavno neprimetni. Za razliku od većine drugih, 930 u sebi nosi savršen spoj nenametljivog i elegantnog. Po pitanju spoljnjeg izgleda, od mene dobija ocenu 9,5 - i to samo zbog zadnje strane koja svojom pojavom nije na nivou prednje i bočnih strana telefona.
El Laki napisao:Izrada - 9\10

E tu se vidi razlika. Jeste Lumia sasvim solidne izrade, dobri materijali, tezak, kompaktan, cvrst uredjaj. Medjutim, zadnji poklopac se dosta lako masti i prlja, pogotovo crna boja i neke od tih fleka se ne mogu nikada skinuti. Sve drugo, displej dosta otporan na otiske i grebanje, lajsna laka za podizanje telefona sa telefona ili vadjenje iz dzepa, ali malo nezgodna prilikom rukovanja zbog nesto ostrijih ivica. Uglavnom, ne tako sjajno i zato ocena 9. Note 4 primetno bolje izrade.
Ovde bih napomenuo da do sad nisam imao nikakav problem sa mašćenjem i prljanjem zadnjeg poklopca, na kome ne ostaju otisci prstiju (barem meni), ali je taj poklopac iznenađujuće klizav za plastiku sa mat završnicom. Takođe, postoji mali, ali primetan luft između prednje strane telefona (stakla) i bočne, metalne lajsne - i tu može doći do skupljanja fine prašinice, što je za nekoga poput mene izuzetno iritantno. Iz tog razloga, izradi telefona dajem ocenu 8,5. Svestan sam da se sličan problem sreće i kod mnogih drugih telefona, pa i boljih i skupljih od ovoga, ali to ne menja činjenicu da se tako nešto sreće ovde, a to je, po momo mišljenju, veliki propust u izradi, pa svejedno koje marke telefon bio.
El Laki napisao:Displej - 9.5\10

Velik (pogotovo za kuciste ovih dimenzija), svetao, jasne boje i dobar kontrast. Jedina zamerka je na ugao vidljivosti, jer se pod uglom boje dosta menjaju i gube smisao. Moralo je to bolje za jedan flagship model.
Ekran je odličan. Pošto je AMOLED, ima sve mane i vrline ekrana rađenih ovom matricom. Tako, prikaz na njemu nekad može biti zapanjujuće dobar, a nekad kao da je sve iscrtano jarkim voštanim bojicama - meni je najpribližniji prikazu Samsunga S5; ko je koristio oba telefona, može da potvrdi ili opovrgne ovo poređenje, ja sam S5 vrlo kratko imao u rukama, i odatle ovo moje viđenje, koje, naravno, može, a ne mora biti adekvatno. Ono što je za svaku pohvalu jeste automatsko podešavanje osvetljenja pri direktnim sunčevim zracima. Tu je ovaj ekran neprikosnoven, bar po mom ličnom iskustvu - koje, opet, ne mora da se poklopi sa iskustvima nekih drugih korisnika. Takođe, WP interfejs se savršeno slaže sa AMOLED matricom, po mom mišljenju, mnogo bolje nego sa Androidovim zabavnim šarenilom, i to je još jedan plus kad je u pitanju odabir ekrana. Nema "Glens", ali to mi nije neophodno, pa taj nedostatak u mojim očima ne umanjuje vrednost ekrana. Konačna ocena koju mu dajem jeste 9. Na kraju, moram da napomenem da sam upravo proverio da li na mom primerku ima promene u bojama prilikom promene ugla vidljivosti - nema, tako nešto nisam uočio, što opet ne znači da neki pojedini primerci ovog modela ne "boluju" od takvog problema.
El Laki napisao:Performanse - 9\10

Ko kaze da WP radi bezuslovno bolje od Androida ili se ne razume dovoljno u mateirju ili laze. Ni sa S5, ni sa Note 4, Lumia ne moze da se uporedi. Daleko od toga da je bagovit i spor telefon, ali vise i dosta cesce su se javljali problemi nego na dva pomenuta modela. Mogu slobodno da kazem da sam za 10 dana vise puta naisao na bag na Lumiji nego za 2 meseca na Note 4. Bez i malo preterivanja. Ne znam do cega je problem, niti sam imao previse aplikacija (cak podosta manje nego na androidu), teleofn je kupljen nov tako da nije nista cackano, itd. Jednostavno dosta cesce zabaguje, zaglupi, izbaci iz aplikacije (i to iz oficijalnih aplikacija, ne onih 3rd pa da se okrive aplikacije). Sve u svemu, ocekivao sam vise iz onoga sto sam cuo. Moram reci malo razocaran, jer sam ocekivao da to u najmanju ruku bude u rangu sa S5, ako ne sa Note 4.
Ovde se neću dugo zadržati. Rekao bih samo da WP na ovom telefonu nije ni izbliza onako brz kako sam očekivao - ali je zato apsolutno dosledan: bukvalno sve otvara istom brzinom, bilo da je u pitanju sms, kamera, Ofis, neka igrica, stranica na internetu itd. Po tom pitanju sam zadovoljan, jer sam zaključio da sam pre kupovine ipak očekivao previše po pitanju brzine telefona. Probleme sa bagovima i usporavanjima nisam imao, osim pomenutih kašnjenja notifikacija za Vajber i Telegram, a i to se sporadično dešava, i tada kašnjenje bude po par sekundi, što je zanemarljiv problem, i verujem da nije do WP-a već do aplikacija. Dakle, performanse telefona po mom mišljenju zaslužuju ocenu 8,5.
El Laki napisao:Zvuk - 9.5\10

Zvuk u slusalici prilikom razgovora odlican - jasan i glasan. Bolji nego na S5 ili NOte 4. Medjutim glavni zvucnik dosta tisi i tu mi je jedina i glavna zamerka. Pored toga, jeste on dosta cist, niovi izmedju maksimalnog i minimalnog su jako lepo izbalansirani tako da ima uravnotezene prelaze.
Zvuk je odličan - kristalno jasan, oštar i prirodan - kako u slušalici, tako i iz zvučnika. Što se mene tiče, zaslužuje ocenu 9. Ono što zaslužuje mnogo nižu ocenu jeste sam položaj zvučnika, koji je stavljen na najnesrećnije moguće mesto - tako da ga skoro svakom prilikom pokrijem šakom ili prstima, i zato kvalitet zvuka skoro nikako ne može da dođe do svog punog izražaja. Na položaj zvučnika idu moje najveće zamerke po pitanju ovog telefona.
El Laki napisao:Softver - 9\10

Ovde je glavni razlog mog vracanja na Android. Razumem celu filozofiju Windowsa na pametnom telefonu, podrzavam, ali... Ono sto je odradjeno, radi lepo i lepo izgleda. Zaista. Ali, ostalo je dosta toga jos za uraditi. Mozda ne bih tako gledao da nisam pre toga bio na andoridu, pa sam razmazen brojnim funkcijama, ali jednostavno postoje stvari koje mi nedostaju. Ne znam da li cu nabrojati sad sve ali pre svega nepregledan UI, nedostatak clipboarda, dosta problema prilikom prostog kopiranja teksta iz poruke ili sa sajta, lose renderovanje internet sadrzaja, primoravanje na odredjene apikacije i nedostatak aplikacija. Postoje mnoge zamenske aplikacije za gotovo svaku na koju pomislite, ali ogromna vecina ne radi kako treba. Do te mere da smem da tvrdim da ne postoji aplikacija medju tim 3rd koja nece zabagovati jednom u 5 pokretanja. To je nedopustivo. Mora se dosta poraditi na tome. Jos neke tako sitnice poput kopiranja i slicnog, ali se sada ni ne secam, a mnogima nisu toliko bitno. Uglavnom, nije windows udoban kao andriod a kada se doda to da ne radi fluidnije od androida, cak naprotiv, ne vidim svrhu u pravljenju kompromisa na ovaj naicn.
Na ovom telefonu imam trenutno preko trideset aplikacija različite težine, i nijedna mi nije pravila problema. Istovremeno, moram napomenuti da ne koristim Tviter ni Instagram, kao ni neke slične stvari koje su danas obavezne u meniju skoro svakog telefona, pa zato ne znam kako se takve aplikacije ponašaju na ovom modelu. Ono što imam instalirano (skoro sve iz Lumijinog portfolija vezanog za kameru, Cool Tiles, Dream League Soccer, FB, GetThemAll, Mondo, MUSIC+, One Touch Lock, Photo Lock Free, Real Racing 2, Skajp, Telegram, Vajber, Votsap, VLC, Voice Recorder Pro, zbox i skoro još toliko drugih kojima trenutno ne mogu da se setim tačnog naziva) radi potpuno istovetno - dobro i pouzdano, i bez ijednog problema. Da li bi sve moglo da bude bolje? Da. Da li sve trenutno radi dovoljno dobro da zadovolji moje potrebe kao krajnjeg korisnika? Ponovo, da. Zato ovde dajem ocenu 9.
El Laki napisao:Baterija - 8.5\10

Nisam nazalost sacuvao nijedan SS, ali prilicno slabija baterija od S5 ili Note 4. Moje prosecne upotrebe gde je Note izvlacio 30h uz 5-6h sot, i S5 slicno, Lumia nije uspela da izgura jedan dan od 15 radnih casova. Ustanem ujutru oko normalno je koristim i sve, na kraju treninga (19h), meni je vec telefon ispod 20%. Kada se na to doda da mi trening traje oko 2h, gde je teleofn u totalnom mirovanju... Slabo. Bas slabo.
Baterija jeste slaba, i, da nemam još jedan telefon (Asusov fablet koji radi na Androidu), ne bih mogao da iz ovog telefona izvučem ceo jedan dan. Ovako "miksujem" telefone i zadatke pred koje ih stavljam, pa tako oba izdrže od ujutru do uveče bez problema. Dalje, baterija se vrlo brzo prazni igranjem igrica - to je nešto svima poznato - ali se još brže prazni ako ste na mobilnom internetu. To, bar prema mom iskustvu, ubedljivo najbrže troši bateriju. Skoro nikad nisam na vaj-faju, pa ne znam kako se baterija ponaša u tim uslovima. U stanju mirovanja (dok je ekran neaktivan), procenat napunjenosti baterije jedva da se spusti za par procenata tokom cele noći. Sinoć je telefon mirovao 12 sati, a baterija je sa 100% pala tek na 94% - što je, po mom mišljenju, izuzetan rezultat. Ipak, prilikom korišćenja telefona, taj procenat neverovatno brzo pada, i zato bateriji dajem ocenu 7,5.
El Laki napisao:Kamera - ?

Nisam sacuvao slike, pa necu da komentarisem i ocenjujem. Sta mogu da kazem - odlican interfejs, jasan, cist i pregledan, mnostvo mogucnosti i podesavanja, veoma bogata kamera da se tako izrazim. Slike dosta ciste i jasne, na oko lepe sto se kaze. Jedini problem koji sam primetio jeste fokusiranje kod makro slika, gde je nemoguce pribliziti se objektu kao kod nekih drugih telefona (npr 808, Note 4). No kvalitet slika nikako ne zaostaje za S5, Note 4. U rangu su. Koja je za nijansu bolja, nisam pokusao da ocenim pa ne mogu da kazem. Uglavnom, kamera ispunanjava ocekivanja.
Najbolja kamera koju sam do sad imao na telefonu. Nisam imao prilike da slikam sa 808 ili N4, ali jesam sa N3, i rekao bih da je kamera na 930 u blagoj prednosti. Makro mod jeste problematičan. Slikanje u skoro mrklom mraku je dalo iznenađujuće dobre rezultate - dupli blic vrši sasvim pristojan posao. Gomila mogućnosti u podešavanjima, kao i obilje aplikacija brendiranih nazivom Lumia koje se mogu instalirati - garantuju da će najveći broj vlasnika ovog telefona biti zadovoljan kamerom, kao što je slučaj i sa mnom. Ipak, ponekad mi nedostaje jednostavnost kamere kakvu ima IP6 i mogućnost "Point-and-Shoot" za trenutke kad nisam u mogućnosti da se bavim podešavanjima. Kameri dajem ocenu 9,5. Tokom leta ću imati priliku da uporedim kameru ovog telefona sa kamerama G2, G3, N3 i IP6, i tada ću moći da zaokružim utisak o njenim kvalitetima.

Dakle, kao zaključak, mogu da kažem da sam više nego zadovoljan ovim telefonom. Neke stvari nisu na onom nivou koji sam očekivao (očigledno sam očekivao previše), a neke druge stvari, opet, upravo su onakve kakve sam očekivao - ili bolje. Moj kompletan utisak o Lumiji 930 je više nego pozitivan, i stoga sam spreman da je preporučim svakom ko je eventualno zainteresovan za kupovinu ove Nokije, jer njene vrline daleko prevazilaze njene mane, i smatram da će svaki novi korisnik (bude li imao sreće da dobije ovako pouzdan primerak kao što je moj) biti više nego zadovoljan njenim mogućnostima.

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

Evindzer, dobar opis, može da posluži kao vodič za kupovinu,
samo da još ubaciš i koju sliku koju si napravio sa 930 da se vidi kvalitet fotografije uživo.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Hvala, drago mi je da ti se dopada. Ne mislis da sam bio preostar u ocenjivanju? Uglavnom sam dao slabije ocene od Lakija.
Mrzi me da preko "trece strane" ubacujem slike ovde, ali stvarno bih mogao. Iako nemam pojma sa fotografisanjem, uradio sam nekoliko odlicnih pejzaza i slika arhitekture BGDa.

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Što se razlike u ocenama tiče, i logično je, jer ti dužeš koristiš uređaj od El Zorelija pa mu znaš mane,
a opet ne postoji savršen uređaj koji bi dobio sve 10ke.
Što se mene tiče, treba dodati par slika da se vidi kvalitet, i uraditi poređenje sa cenovnim konkurentima,
da bi se dobila zaokružena slika o top modelu Nokije.

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

Pitanje za vlasnike. Treba li mi neka zaštitna futrola, maska... za ovaj fon? Generalno nisam ljubitelj istih ali dobio sam ga na poslu i verovatno neću skoro da ga menjam. I da je moguće zameniti zadnju masku, ne sviđa mi se crna.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Snenad, nikakva zastita ti nije potrebna. Sto se zadnje maske tice, moze da se menja, originali kostaju oko 13-15€ na aliexpressu, ali da znas da je zamena prava gnjavaza. Naime, sa unutrasnje strane se nalazi folija za bezicno punjenje, kao i njeni kontakti sa baterijom, te kontakti za blic i kameru. Oni NE dolaze sa novom maskicom, te se moraju pazljivo prelepiti na tu novu. Za foliju za bezicno punjenje sam cuo da se jako lako osteti prilikom skidanja, te posto kosta par evra, svi preporucuju kupovinu nove i stavljan iste.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Ja bih jedino uzeo neku dobru kožnu futrolu za njega, ako uspem da nađem takvo nešto. A i to bih uzeo pre iz estetskih razloga (dobra futrola za dobar telefon), nego što mislim da mi je potrebna.

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

@Evindzer, hvala za pregled.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Nema na cemu, nadam se da ti se svideo.
Inace, upravo sam ispratio gospodjicu na autobus, pa iz dosade uzeo da izracunam prosecnu ocenu koju smo 930-ici dali Laki i ja. Lakijeva prosecna ocena je 9,2 - a moja 8,8. :roll: 8)

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

Naravno, lakše varim kilometarski komentar koji je koristan, nego da se ne izrazim sada... Nisam razumeo, otvorićeš flickr? Zanimaju me fotke iz prve ruke, neklog ko nije mnogo vešt sa kamerom (bez uvrede, mislim izvadi i opali).

Uvek sam mislio da će 930 uzeti @kutija aka LG reklamožder :)

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

@miodrage hvala tako sam i mislio. Znači bez maskica eventualno neka futrola kako @evidzer predlaže.

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Evindzer »

Baraba napisao:Naravno, lakše varim kilometarski komentar koji je koristan, nego da se ne izrazim sada... Nisam razumeo, otvorićeš flickr? Zanimaju me fotke iz prve ruke, neklog ko nije mnogo vešt sa kamerom (bez uvrede, mislim izvadi i opali).

Uvek sam mislio da će 930 uzeti @kutija aka LG reklamožder :)
Izrazavaj se, svi smo svoji. :D :lol: :D :lol:
Ma kakva uvreda, pa i sam kazem da nisam nesto vest. Zapravo, tek sa 930 se (na duze staze) susrecem sa nekom bas dobrom kamerom (ili je bar ja tako dozivljavam), i tek sad, posle mesec dana koriscenja, polako ulazim u stos kad su u pitanju neke stvari - tako da nisi nista pogresio.
Videcu za taj Flikr, nesto mi dosadno da se smaram s tim, ali ako nema drugog nacina.. :roll: ;)
A LG reklamozder ce uzeti G4, pa ce moju kamericu poslati u drugu ligu. ;)

PS: ono za koznu futrolu sto sam pisao ranije - da li neko zna gde bi u BG-u takvo nesto moglo da se nadje?

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Baraba, prelaziš na WP ?

Odgovori