Nokia forever???

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

miodrage, svaka cast ako uspevas toliko da izvuces iz svog telefona.
Nego reci mi koliko poruka ili mailova posaljes sa svog telefona???
Wicker Man, ali nikad neces imati taj komfor kao na lap top-u ili desk topu....nikada office paket nece biti 100% implementiran u bilo koji telefon (na hp retko koji excel fajl mi lepo otvori,dok vecinu ne skalira lepo,ili jednostavno ne otvori,mesa boje itd...).
Ako mi je bas gusto,a hp nisam poneo,preko e-mail na w850 lepo posidam zaglavlja i pregledam sve sto me interesuje....(gledajuci na svoje koriscenje,meni realno ne treba pametni telefon)
D500&E71

bobili90
Banned
Pridružio se: Ned, 19. Okt 2008. 06:02

Post od bobili90 »

Ne znam da li je nokia u krizi,mada mi se cini da jeste...ne izbacuje nove modele,nego samo menja kuciste,i dodaje 100-200e na cenu prehodnog...npr,n95,tel koji je napravio BOOM na trzistu(pored iPhonea) j imao jako dobru prodaju,pa su jako brzo izbacili n95 8gb i drasticno je pala cena obicnom,pa je dobio jos kupaca(i sad postao simbol,skoro svako moze da ga ima,ali nije vise ono uuuu imas n95 wow xD)..onda se cekalo na n96..dugo..i sta su izbacili?nista sto nema n95 8gb(sem dizajna i tva(koji nije popularan kod nas)) ali oni koji nisu imali n95 8gb ali su imali n95 vredi preci...veci display,lepsi dizajn...ostalom,oni koji su kupili n95,zasto ne bi i n96,jel :P ?
ALI ne zaboravimo na samsung koji neverovatno napreduje!
Innov8,omnia,u900...sva 3 segmenta su zastupili i savrseno ih odradili!

-all in one(all but kitchen sink :lol: ) (prvi sa 8mpx) tel sa symbianom -innov8
-touchscreen wm (prvi sa 5mpx kamerom)-Omnia
-modni tel savrsenog kvaliteta i neverovatnog dizajna sa 5mpx-u900 Soul!

Dok nokia fura samo symbian,samsung je nokiju i u tom segmentu unistio!
Nadam se da nokia nesto sprema...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

loki13, pa broj mailova koje sam poslao sa svog telefona se meri na prste jedne ruke. Sto se poruka tiche evo u zadnjih mesec dana 700 komada, a bilo je da u mesec dana posaljem mozda 10-ak poruka. Ono sto ja zaista zloupotrebljavam je WiFi, i raznorazne aplkacije.
Apsolutno koristim svaki njegov segment.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

miodrage, pitam zato sto je ovaj telefon prevashodno predvidje za mail korespodenciju (+ sms),pa bas da vidim da li ga koristis 100%...
bobili90, sto se tice samsunga,sve je istina sto pricas,ali najgore od svega je sto samsungov telefon nije ni u jednoj kategoriji the best (ni na polju muzike,ni kamere,a bogme ni na polju autonomije)
Npr U900 sto se tice kamere jede n95 ili k850
omniu jede za dorucak tytn II ili diamond
itd....
D500&E71

bobili90
Banned
Pridružio se: Ned, 19. Okt 2008. 06:02

Post od bobili90 »

ali poenta u900 nije kamera,vec dizajn...to je modni telefon... a n95 i k850 nisu..
a za omniu se ne slazem.iako je ne volim nesto posebno,ne jedu je... :wink: omnia je fenomentasticna...
Samsung beat linija-savrsen zvuk na sluskama
prvi tel sa 8mpx,prvi wm sa 5mpx
...

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

bobili90, ne mora znaciti da je Samsung u prednosti jer je prvi izbacio prve tel sa 8mpx i 5mpx + wm! Nokia sada moze da sagleda potrebe potrosaca i da vidi koje su mane ovih modela i da u svom nekom novom modelu ispravi te greskice koje su imali konkurenti!
A TyTN II je mnogo jaci telefon od Omnie po mnogim stvarima, mada i Omnia ima nekih prednosti ali ne nekih narocitih!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

loki13, znam da je prevashodno za mail namenjen, ali ja mail uopste ne koristim, ili jedva. Ne samo na telefonu, nego i inache :)

Pere Ubu
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 14. Maj 2007. 20:03

Post od Pere Ubu »

Ne mogu a da se ne slozim da je na kraju dana uvek dizajn ono sto je bitno. Ceo proces je jasan kao dan: prvo kupimo telefon, pa ga onda izmaltretiramo par dana bez milosti, a posle ga (uglavnom) koristimo za razgovor, sms, i slikanje, eventualno muziku i sl. I ako se na pocetku navucemo na karakteristike, kasnije je dizajn ono sa cim moramo da se susrecemo svaki dan kad se probudimo (cast izuzecima koji telefone menjaju svake nedelje :D )
Btw., ako Nokia moze postventivno da sagledava potrebe potrosaca i da ispravlja greske konkurenata (kao npr. Samsunga), to je mozda OK, ali onda nema ni traga ni glasa od inovativnosti iste (Nokije), vec se radi samo o kaskanju za konkurentima, priznao to neko ili ne. A TyTN II verovatno ima bolje karakteristike od Omnie, samo sto nema ozbiljnijeg sajta na internetu koji kao major drawbacks za HTC aparate generalno ne navodi prilicno los kvalitet izrade, za razliku od Samsunga :wink:

LesaZMN
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 16. Sep 2008. 14:38

Post od LesaZMN »

2. Nokia Q3 profit slides nearly 30%
By Phil Goldstein Comment | Forward
Helsinki-based Nokia reported that its third quarter net profit dropped 28 percent to $1.46 billion, down from $2.09 billion in the year- ago period.

The world's largest handset maker also saw its sales drop 5 percent to $16.39 billion (12.237 billion euros) and said that it had shipped 117.8 million phones in the third quarter, up 5 percent year-on-year, but down 3 percent from the second quarter.

The company also saw its market share drop to 38 percent, down from 39 percent from the year-ago period and 40 percent from the second quarter.

"Multiple factors contributed to the sequential decline in our mobile device market share... (including) our tactical decision not to meet certain aggressive pricing of some competitors," Nokia said Thursday.

In a separate development, Nokia said that it was making a one-time payment of $2.29 billion to Qualcomm as part of its patent agreement with the chip maker, and said the payment would be made in the fourth quarter.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

loki13 napisao: Wicker Man, ali nikad neces imati taj komfor kao na lap top-u ili desk topu....
Da, to si u pravu.
Pere Ubu
Malo si mi konfuzan. :)
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

miodrage, pa onda ako gledamo bukvalno ti i ne izvlacis svih 100% mogucnosti iz aparata (jer je napravljen da mu gl funkcije pored call,sms bude i mail...),razumes me....
Pere Ubu, sada ispade po tebi da je samauing ne inventivan(ili sam te ja tako razumeo)???
D500&E71

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

loki13, ne razumes... imam ja mail u njemu podeshen i sve, ako mi treba, ali generalno gledano ja email kao vid komunikacije skoro uopste ne koristim.

Pere Ubu
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od Pere Ubu »

Wicker Man, loki13, upravo suprotno, na drugo citanje sve je jasnije: ako Nokia "ispravlja greske proizvodjaca", onda su ti drugi proizvodjaci inventivni (i.e. Samsung), a Nokia nista vise nego inertna. Samo se nadovezujem na post, ni traga od konfizije :wink:

Pere Ubu
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od Pere Ubu »

P.S. Cisto da potkrepim svoje prethodne postove prostim primerom:
Ja bih (npr.) u.v.e.k. pre kupio ovo:
http://www.gsmarena.com/samsung_i7110__ ... ws-634.php
nego ovo:
http://www.mobilnisvet.com/mobilni-slik ... kia/N82/1/
Naravno, o ukusima ne vredi raspravljati... ali o dizajnu i materijalima upotrebljenim za izradu oba modela itekako vredi, sve i da apstrahujemo neinventivnost onog prvog u izboru naziva modela koji asocira na jedan prethodni model onog drugog (7110) ;)

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

miodrage, shvatam sta hoces da kazes...ali posto je ovo off mislim da ne vredi dalje ici u tom pravcu!
Pere Ubu, shvatam sta si hteo da kazes,ali sa druge strane manje kompanije su mnogo inventivnije nego gorostasi (kao sto je Nokia)....
Nokia jednostavno ide putem koji je davno utabala,i malo sta moze da je zastavi ili poremeti...pa cak ni Samsung ili SE.
Samsung u ponudi vec ima dva dual sim tel (dolazi i 3. sa TS....),dok ce SE ubaciti dual sim telefone npr 2010 god u ponudu (ako budu postojali do tada),a Nokia ce ih uvrstiti u portfolio tek npr 2011...
tu se na jednostavnom primeru vidi,koliko ove dve kompanije imaju strogo zacrtane puteve razvoja itd
100% sam ubedjen da i Nokia i SE imaju vec razvijene kamere od npr 10Mpx,ali im to sada nije isplativo da ugradjuju u svoje aparate,jer su svesni da ce mali broj ljudi dati veci novac za takav aparat (a veliki novac je potreban da bi sam proizvod bio isplativ),zato im je bolje da kao novu predstavljaju kameru od 5Mpx i kao takvu je prodaju za manje pare (ali kamera od 5mpx kosta 5x manje od one od 10mpx,a cena aparata je npr 3x manja)
D500&E71

LesaZMN
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 16. Sep 2008. 14:38

Post od LesaZMN »

loki13 - kad spominjes vec gorostase i njihovu inerciju, pa po tome bi Samsung trebao da bude najsporiji. Nisam siguran, ali mislim da jedino avione ne proizvode. Zadnja informacija koju sam nasao je da je Samsung 16% bruto proizvoda Juzne Koreje?!?!? Pa to je drzava u drzavi (i to ne finansijski slaboj). SE - ako uzmes da imaju pozadinu koja se pise Sony - sta reci o njima isto. Od svih kompanija, po samoj vrednosti, Nokia je jos najslabija, ali radi jedino telefone (izuzmi eksperiment sa Nokia Siemens networks). Mozda, ono sto je bila Nokijina prednost pre - uska specijalizacija na mobilne - sada postaje mana, jer sigurno je da je potrebno dosta ulaganja u razvoj novih modela - a Nokia to mora da finansira samo iz prodaje mobilnih, dok Samsung moze da finansira iz prodaje naftnih platformi npr (i to proizvode, provereno). Slicni i neinventivni modeli su mozda rezultat upravo tog nastojanja da se troskovi razvoja smanje (manje novih stvari, manje ulaganja)

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Ako se dobro secam Nokia je kupila neku firmu sa kojom se dugo sporila oko nekih autorskih prava pa sada pod okriljem Nokie razvijaju softver za nove telefone!
Svaka kompanija (ne samo mobilne tehnologije) tezi da ima sto manju cenu kostanja odredjenog proizvoda tj. tezi smanjivati troskove proizvodnje, ali Nokia je trenutno izbacila nekoliko skoro identicnih telefona koji gadjaju isto trziste i iste potrosace pa je moguce da ce doci do smanjivanja zarade; ustvari vec je doslo, ali prema izvorima njihovog coveka 5800 izlazi u pravi trenutak i tezi da bude jedan od best sellera u predstojecem praznicnom periodu!
A treba uzeti u obzir da i Nokia treba da odgovori na trzisne trendove "nove" mobilne tehnologije!
HTC koji je veoma skup nalazi kupce na trzistu i belezi najveci uspeh u istoriji kompanije, tako ce i Nokia ili bilo koji drugi proizvodjac proci kada ubode nekoliko modela koji ce bit veoma rasprostranjeni na trzistu i koje ce da bije dobar glas bez obzira na cenu!

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

LesaZMN, Nije to bas tako jednostavno.Samsung je jedna gigantska kompanija,koja ima razne sektore namenjene proizvodnji opet raznih proizvoda.Svaki sektor je za sebe i tu nema: "daj malo kesa sa naftnih platformi da sredimo malo bolje ovaj model".Jok.Svaki sektor je zaseban i ima svoje prihode i rashode koji se sumiraju kvartalno.Ako neki sektor ima frku onda se na nivou kompanije razmatra sta dalje,gasiti ili ostaviti jos neko vreme.
Tako da to nije uopste nikakva prednost a ni mana.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

loki13
Expert
Expert

Post od loki13 »

LesaZMN, inace Nokia pored prozivodnje mobilnih telefona ima i proizvodnju aitomobilski h guma (mozda zvuci neverovatno,ali je istinito)
Ako cemo ispratiti tvoju pricu,sta npr ako taj Samsung mora prodajom telefona da finansira pronalazenje novih busotina (ili jos gore neuspela busanja)???
Mada prica vise zvuci kao sto je kolega Wicker Man rekao!
Po meni neinventivnost dolazi od prevelike uspavanosti na lovorikama :D :D :D ,pa je lako I-phone sa svojih par modela (razlika je samo kolicina memorije) uzeo pristojan zalogaj (a i profit) gigantima.
D500&E71

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Moram da nadodam na sve ovo da je Nokia nekada proizvodila i monitore.
E sad, IDzO je spomenuo smanjivanje cene proizvodnje radi zarade na modelu. Odgovorno tvrdim da proizvodnja jednog N96 ne kosta vishe od 150E. Ako mu znamo cenu od oko 700E onda je vrlo jasno kolika je tu zarada kompanije po jednom primerku. Jer sve su to jeftini delovi - plastika, stampana ploca, kola... Jedino sto je iole skuplje je ekran.
Drugo je to koliko kosta razvoj jednog modela, ali sumnjam da u Nokiji ne znaju da prave profit i pare. Do sada su se odlicno pokazali. To sto im je sada malo opala vrednost na trzistu ne znachi nista. Svetska ekonomska kriza je uzela pun mah, i nece nikoga ostaviti postedjenim.

Odgovori