Nokia N97

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
milkobgd
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 18. Avg 2008. 19:09

Post od milkobgd »

pomoc! kako da u app manageru (bar sam tako radio na n82) udjem u setovanje pojedinih programa (npr google maps) i stavim da kada se kace na internet pitaju da li da koriste gprs ili wifi.
koliko sam primetio (evo i accu weather cak ne mogu nikako da nakacim na wifi) ako nisam u offline profilu svi programi se odmah kace na gprs a imam wifi i kuci i na poslu.

ninolina hvala na odgovoru za proslo pitanje

markokozlina
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sub, 29. Avg 2009. 00:09

Post od markokozlina »

jel zna neko kako radi tv out na n97?
ja sam probao da ukljucim kabl tamo gde idu i slusalice, ali na tv-u nemam sliku, samo zvuk
moze li neko da mi kaze kako to da namestim? nasao sam na netu snimak za n96, mislim da je isto prikljucio kao i ja i kod njega je radilo

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

milkobgd, Koliko je meni poznato i Accuweather i Google Maps se po defaultu kače na gprs i nemaju opciju koršćenja drugačije konekcije. Tako sam negde pročitao, na nekom stranom forumu su se ljudi žalili na isti problem, doduše na drugim uređajima. Ako grešim, neka me neko ispravi.

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

milkobgd,Prilikom prvog kontakta sa bilo kojim Open WLAN mrezom,telefon kreira novi Access Point.
Idi na Menu->Settings->Connectivity->Destinations->Internet i obrisi sve AP sem WLAN-ovog.I setuj ga kao default access point.
Tako nece moci da ide preko AP koji ti je operater poslao.
Kod nekih applikacija je nemoguce staviti WLAN AP kao default,stoga,prilikom upita oznaci "Aways Ask".
Slika

milkobgd
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 18. Avg 2008. 19:09

Post od milkobgd »

nekako sam resio ovo (moze cak i accu weather prko wifi). ni sam ne znam kako. stavljao sam tel u offline i svasta ceprkao, nisam siguran da bi mi ponovo uspelo. nego imam jos jedno pitanje.
kada sam prvi put upalio tel vec tada je na C bilo samo 40ak mb slobodno, sada mi se to spustilo na 30ak. na n82 uvek mi je bilo oko70-80mb a na caletovom n79 60ak. prazne su mi poruke i skoro sve programe instaliram na E (cak i one koje su mi na starom fonu bile na C). kako ovo resavate?
a da i primetio sam da neke programe ne mogu da deinstaliram, barem i ne vidi app manager, npr Qik, JoikuSpot, boingo..)

Araphel, Cale, hvala na proslim odgovorima

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

markokozlina, isti problem, mislim da TV kabal koji ide na N97 i kabal koji ide na n96/95-8gb nisu isti, stoga ne mozes povezati telefon sam TVom preko tog kabla :wink:

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

markokozlina, Mirko BGD, isti je kabl, Nokia Video-Out Cable CA-75U odgovara za 6720 classic, N79, N82, N85, N86 8MP, N95, N95 8GB, N96, N97 i N900. N97 bez problema radi sa kablom koji je došao uz N95, provereno.

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

Miškoni, jesu li potrebna neka podesavanja ili nesto?? meni nikako nece... ubacim ga u TV i nista se ne desava :(

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Mirko BGD, moras da ga ubacis i u telefon :D :D Salim se naravno.
Teebalo bi kada povezes fon sa tv-om da ti izbaci nesto tipa "kabl tv izlaza" barem je tako na 5800.
Inace sto se tice kablova pasuje svaki koji poseduje ulaz velicine 3,5 mm. Ja koristim neki stari od diskmena jedina je fora sto su boje drugacije obelezene ( bela je crvena, zuta je bela) u odnosu na ostale uredjaje koje koriste ove cinceve.

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

vidis, meni ne izbacuje nista, mislim da ga automatski prepozna kao sluske bez mikrofona :o

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Mirko BGD, pa onda idi u podesavanja telefona i tamo ces vidjeti da mozes da biras kako hoces da bude kad povezes kabl, prebaci na tv-out pa onda probaj.
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

misha
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 10. Apr 2004. 18:20
Kontakt:

Post od misha »

Mirko BGD, meni nije radio TV out dok sam koristio stari sw, v11! Cim sam ubacio novi, proradilo je i radi savrseno!:) Naravno, sa jednim jedinim kablom koji dolazi uz N95...

sokol
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Uto, 21. Jul 2009. 15:50

Post od sokol »

ljudi, pomagajte, molim vas! Ja takodje imam jednu N97, ali moja nece da se update-uje sa v11! Znachi uvek NSU pokazuje da je v11 najnoviji softver za nju! Shta da radim? Hvala vam svima< unapred...

madness99
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 07. Mar 2006. 20:40

Post od madness99 »

Problem je sto tvoj product code nema noviji verziju softvera. Promena Product Code-a bi resila problem.

Nego ljudi ako su ovi iz Nokie precizni i tacni u narednih 6 dana dobijamo novi FW :)
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D

sokol
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od sokol »

Chek, znachi da ja nikako necu moci uopshte da promenim FW ako ne promenim Product Code?
Ja to ne umem da radim, je li to jedino reshenje?
P>S Telefon je uzet u Telenoru, da nije i to u pitanju?

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

sokol, ukoliko izadje sw i za tvoj product code onda neces morati da menjas isti...
A ukoliko ne budes mogao da updateujes na poslednju verziju sw,tada ces morati da promenis product code ne neki za koji je omogucen update... :wink:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

sokol
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od sokol »

Znachi verovatno cu morati da menjam product code....a ja sam laik za takvo petljanje....ajooj kuku meeeni! :S
Jel mogu to u nekom servisu da odradim bezbedno..?

noodles
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 25. Okt 2009. 16:55

Post od noodles »

Pre svega, zdravo svima...

Ja sam dugogodišnji korisnik Nokia telefona - i to stvarno mnogo njih :-) (sa samo 2 izleta - Motorola MX220, čini mi se i još neki SE T610, ako je tako nešto nekada postojalo). Trenutno koristim dva telefona (Oba Nokia, naravno - N97 i 6700 classic). Obzirom da puno putujem, smatram sebe veoma zahtevnim korisnikom telefona pa mi samim tim isti i ne traju dugo - od 3 do 6 meseci.

Crnu Nokiu N97 sam kupio prvog dana kada se pojavila u prodaji. Odmah sam uradio SW update, promenio Product Code preko Nemesis-a i prešao na novu verziju FW 12. U toku UPDATE-a telefon je zakočio pa sam primenom Hard Reseta koji sam našao pomoću Google-a i ponavljanjem procedure, uspešno završio postupak.

Poslednjih nekoliko sati proveo sam čitajući ovu temu i pročitao razna mišljenja. Vidim da su uglavnom podeljena... Pa rekoh da se obratim za savet ...

Što se mene tiče, ja bolji telefon nisam imao nikada (osim možda E71). Ima sve što je meni potrebno:

1. Savršen prijem signala
2. Autonomnost baterije od 1/1,5 dana
3. Touchscreen i QWERTY
4. Symbian OS, čiji sam veliki ljubitelj
5. Integrisan GPS prijemnik
6. PUSH E-mail - MOŽDA ČAK I NAJVAŽNIJE

Pošto vidim da na Forumu ima puno stručnijih od mene, molio bih Vas da mi odgovorite na pitanja, na koja čitajući ovih 40-ak strana nisam našao odgovor.

Naime problem sa ovim telefonom je samo jedan: KAMERA - Pominjano i pitano nekoliko puta, ali bez odgovora. Šta je sa grebanjem sočiva? Smeta li to uopšte fotografijama ili ne? Koliko sam ja primetio, moj telefon perfektno slika kada nema potrebe za blicem. Čim se upali blic, kamera je nefunkcionalna. Leva polovina ekrana je u nekoj bledoj boji, i slike ne liče ni na šta. Isto je i sa video snimkom - možda malo bolje. Ima li još neko ovih problema, ili je to samo kod mene slučaj? Kako se ovo rešava? (meni je lično neprihvatljivo da aparat od 500 i više € ima kameru koju je nemoguće koristiti kad padne mrak). Prateći neke Youtube linkove koje nađoh na ovom forumu, pokušavao sam čak da skinem i onaj mali poklopac kamere, i čak ni to nije pomoglo kvalitetu fotografija. Inače poklopac sočiva mi je izgreban, kao i blic. Šta sa tim da radim? Gde mogu to da zamenim bez previše čekanja i filosofije?

Još jedna mana ovog telefona je, naravno, KVALITET ZAVRŠNE IZRADE - Ono što najviše razočarava kod ovog telefona je zaista previše plastike, ali jednostavno, treba se navići na to. Nokia, recimo, puno više stila i kvalitetnijih materijala uloži u jeftinije modele serije 6000 i E nego u N, koja predstavlja njenu najprestižniju seriju. I tako je to oduvek još od N95 (sramotno plastičan), pa N95 8GB (koji je ruku na srce bio dosta bolje odrađen od svog prethodnika), pa čak i N96 (koji iskreno rečeno, jedino žalim što sam kupio pošto je on samo stilizovanija verzija N95 8GB). Postoje li negde da se kupi originalna maska? Mislim na poklopac baterije ...

Na kraju, moje mišljenje je da je ovaj telefon definitivno najbolje što je Nokia ikada napravila. Kao i svaki N, on ponekad blokira pa mu je potrebno skinuti bateriju i "oživeti" ga... Lepo izgleda, funkcionalan je, itd.

Ja ovde neću pričati o muzici, filmovima, kvalitetu zvuka u slušalicama, video izlazu, itd. Jer mi telefon zaista za to ne služi vas zaista molim za rešenje ovog problema sa kamerom ukoliko ga ima. Ako, ne, ostaje mi da sačekam E72 i da zauvek zaboravim na N seriju :-)

Takođe, ne mogu a da ne prokomentarišem mnogobrojne prepiske članova ovog foruma koje se tiču poređenja Nokia N97 i nekih alternativnih telefona drugih proizvođača. Jedino što može da u nekom segmentu parira ovom aparatu je BlackBerry (mada njihova tehnologija kod nas još uvek ne živi), sve ostalo Samsung, HTC itd. su jako lepe i skupe igračke ali jako loši telefonski aparati. Čiji su ekrani možda i bolji i kvalitetniji, ali su im telefonske funkcije ekvivalentne onima na Nokia 3110 modelu.

Što se Iphone-a tiče, on je jako, jako lepo izgleda, atraktivan je za korišćenje. I popularan je. I sa tim bih završio.

U očekivanju vaše pomoći, srdačno vas pozdravljam.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

noodles, za pocetak, dobrodosao na forum.
Sto se ogrebanog ociva kamere tice, tj tog stakla/plastike, naravno da smeta tj da umanjuje kvalitet fotografije. Mozes i sam da uradis jednostavan test. Uzmi slaninu u ruke i tako masnim prstima predji preko sociva i onda slikaj. Uporedi sliku sa muzgavim socivom i sa cistim. Razlika je vise nego ocigledna, zar ne? Ista je prica i sa ogrebotinama.
Sto se blica tice, to sto je ogreban nema veze jer on svakako sluzi samo da osvetli objekat koji zelis da uslikas. To ne treba da te brine.
Masku mozes kupiti u ovlascenim radnjama a posto, kako kazes, puno putujes onda mozes i bilo gde napoju naci originalnu masku. Mislim da ti niko nece prodati samo poklopac baterije nego iskljucivo celu masku.
Sto se tice drugih brendova, kao sto si i sam rekao, nisi koristio nijedan drugi osim Nokie i ta dva izleta. Dakle, nisi kompetentan da komentarises. Ja ti mogu, iz prve ruke reci, da je HTC odradjen mnoooogo bolje nego bilo koja Nokia. Mislim pre svega na masku jer je svaki neverovatno utegnut a i sam kvalitet materijala je na visem nivou. Sto se tice operativnosti i upotrebljivosti tj. "telefonske funkcije" su u mnogo cemu na istom novou a u nekima i na visem u odnosu na Nokiu. Jedino sto je Nokia obratila paznju i na multimediju, a to po tvojim recima, tebi ne igra nikakvu ulogu. Slicna ako ne i ista prica kao sa HTC-om je i sa top modelima iz Samsunga.
Dakle, dolazimo do sasvim logicnog zakljucka. Ti derane, bez uvrede, si neverovatno subjektivan i niceg, ali ni u najmanjim naznakama, nemas objektivnog sto se tice brendova.
Da me ne razumes pogresno, i ja sam koristio i koristim trenutno Nokiu, ali, budimo malo realni, ima daleko boljih telefona za ove novce koliko inace kosta N97. Daleko od toga da je ovo los telefon, cak sta vise naprotiv, ali... :wink:

S' postovanjem...

noodles
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 25. Okt 2009. 16:55

Post od noodles »

Hvala na dobrodošlici!

Obzirom na Vašu kategorizaciju kao Experta na ovom forumu, očekivao sam malo konkretnijih objašnjenja od primera sa slaninom. Ali hvala, verujem na reč i neću pokušavati. Takođe, zahvaljujem se i na objašnjenju čemu služi blic, to me je bunilo sve ove godine :). Ja nemam problema sa kamerom kada su dnevni snimci (bez blica u pitanju). Ogrebotine ne smetaju, ili ih ja ne vidim.

Ima li još ko problema sa blicem u noćnim fotografijama? To je ono što je nekoliko puta pitano na ovom forumu i svi su ostali bez odgovora?

Sve ono što sam ja napisao, nisam napisao proizvoljno. Ja sam rekao da nikada nisam imao drugi telefon, a ne da nisam koristio. Moji prijatelji i kolege koriste Samsung, HTC, Iphone, Blackberry... Ja sam koristio sve te telefone, pa ne smatram sebe laikom. Doduše, ne mogu se kategorizovati ni kao Expert ...

Slažem se da je HTC odrađen mnogo bolje, ali isto tako, provereno znam da HTC Touch Pro, čija cena nije mnogo niža od cene N97 ima fabričku grešku i resetuje se svakog puta kada pokuša da uspostavi konferencijsku vezu sa dva ili više pozivaoca. To je problem koji WM telefoni imaju još od moje Motorole. Isto tako, Samsung Omnia HD blokira ukoliko je otvorena bilo koja aplikacija, a korisnik u toku poziva dobije još jedan (Call Waiting). I to sam se lično uverio, na nekoliko telefona, ne samo na jednom.

I ne slažem se da je Nokia baš obratila pažnju na MultiMediju, jer recimo IPhone dominira na tom polju, ali zato mnogo zaostaje na nekim drugim poljima...

I bez svađe, rasprave i dalje prepiske, jer ovaj forum nije namenjen tome, ja sam napisao post bez želje da se hvalim, ili uvredim bilo koga... Jednostavno trebala mi je pomoć, i očekujem da ću je naći na ovom forumu, a Vi pak gospodine, ste samo kritikovali ono što sam ja napisao, niste pokušali da mi odgovorite na bilo šta.

Na kraju bih Vas samo pitao, zašto, pored približne cene, i mnooooogo bolje odrađenih telefona sa većim stepenom operativnosti i upotrebljivosti, Vi korisite Nokia telefon a ne neki HTC ili Samsung?

Ja sam jako veliki ljubitelj lika i dela kompanije Microsoft, i vrlo bih voleo da koristim neki telefon sa njihovim OS, ali je MOJE MIŠLJENJE (subjektivno ili objektivno) da čitavu deceniju kaskaju za Nokijom u telefonskom smislu. Inače su super spravice - "kompjuterčići" ...

Veliki pozdrav i pomagajte oko blica i noćnih snimaka.

Odgovori