Pitanje oko punjaca
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Pitanje oko punjaca
Da li neko tacno zna koliki treba da bude "output" punjaca u zavisnosti od baterije na mobilnom? Da li te dve brojke treba da budu iste ili kako... i da li to "ima" neke veze sa trajanjem baterije kasnije??
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Koje brojke bi ti da budu iste? Mislim da si nesto pobrkao - kapacitet baterije se meri u mAh - a "output" punjaca je odredjen mA. U pitanju su RAZLICITE FIZICKE VELICINE pa ih NIJE MOGUCE IZJEDNACITI.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- tomas.hokenberi
- Moderator
tuxonko, Zavisi od konkretne baterije u principu to nije neka fiksna vrednost - svaka baterija ima neki opseg xxx do yyy mA koji se moze smatrati "optimalnim" za punjenje ali to nije npr 504-506mA vec je pre opseg tipa 400ma-800mA (brojke su samo primer).
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Samo da dodam:
Kada je struja punjenja manja - baterija se puni duže i obrnuto - veća struja omogućava brže punjenje. Brzina punjenja svakako utiče na životni vek baterije ali je to nešto oko čega se ne treba zamajavati. Treba koristiti punjač za telefon koji je preporučio proizvođač, izbegavati loše punjače za kola i nepotrebno izlaganje baterije toploti.
tuxonko, imaš dosta korisnih informacija u temi:
viewtopic.php?t=1595
Kada je struja punjenja manja - baterija se puni duže i obrnuto - veća struja omogućava brže punjenje. Brzina punjenja svakako utiče na životni vek baterije ali je to nešto oko čega se ne treba zamajavati. Treba koristiti punjač za telefon koji je preporučio proizvođač, izbegavati loše punjače za kola i nepotrebno izlaganje baterije toploti.
tuxonko, imaš dosta korisnih informacija u temi:
viewtopic.php?t=1595
● PRAVILA FORUMA ●
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Ajde da i ovde dam neki komentar, mozda ce nekome da bude od koristi. Sa E61 sam dobio originalni punjach (telefon u fullu zapakovan) od 890mA, i posle nepunih godinu dana je taj punjach rikn'o. Srecom, imao sam adapter za starije punjache, pa sam koristio onaj sto sam dobio sa 3300 od 500mA, i sada sam opet kupio ovaj od 890mA. Razlike u punjenju nema, treba mu oko 2 sata. Takodje, neku razliku u radu ne primecujem. Inache imam i neki punjach za kola koji sam dobio sa GPS uredjajem, i sa njim sam par puta takodje punio fon, i problema nije bilo.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- tomas.hokenberi
- Moderator
ZzHn, procitaj moj odogovor tuxonkou - mAh i mA nisu ista stvar. Daklem to sto je baterija od 1500mAh ne znaci da ti treba punjac od 1500 mA.
- tomas.hokenberi
- Moderator
Vidovac, Najbolje je da se puni onim punjacem koji je predvideo proizvodjac telefona - odnosno punjacem istih ili pribliznih parametara.
Moram da kažem ovde da mi je crkao TREĆI punjač za nokiu u roku od dva meseca
(istina, nijedan nije ''crkao'' nego standardno - žica se pokidala pa gubi kontakt).
Ovo što Nokia pravi nisu punjači nego obično SMEĆE. Alo, pravite dobre telefone, ali štedite na LICNAMA??? Da bi naivčina kupovala novo,
e pa nećemo više...
Nakon odrađenog lemljenja i posle dva dana i pojave oštećenja žice na drugom mestu odlučio sam da uzmem stari Sony Ericsson punjač
koji ima skoro iste parametre, ali je po kvalitetu neuporedivo iznad gorepomenutog smeća,
pa me zanima ako neko zna gde mogu da kupim nekakav adapter SE-->Nokia jer mi je žao da sečem žice na ovom.
(istina, nijedan nije ''crkao'' nego standardno - žica se pokidala pa gubi kontakt).
Ovo što Nokia pravi nisu punjači nego obično SMEĆE. Alo, pravite dobre telefone, ali štedite na LICNAMA??? Da bi naivčina kupovala novo,
e pa nećemo više...
Nakon odrađenog lemljenja i posle dva dana i pojave oštećenja žice na drugom mestu odlučio sam da uzmem stari Sony Ericsson punjač
koji ima skoro iste parametre, ali je po kvalitetu neuporedivo iznad gorepomenutog smeća,
pa me zanima ako neko zna gde mogu da kupim nekakav adapter SE-->Nokia jer mi je žao da sečem žice na ovom.
Nokia N82 black hacked + microSD 2GB, SW v.31.0.016, Telenor postpaid
- nebitan_lik61
- Banned
- Pridružio se: Sub, 01. Nov 2008. 03:36
mladj, sve zavisi sta si radio sa tim punjacima...ja imam jedan nokiin punjac za 3210 koji mi traje verovao ili ne oko 11 godina... a telefon se puni svaki dan, i to po celu noc, jer zaspim pa zaboravim da ga istekam iz struje.... nije mu nista, savrseno odradjuje posao..
dakle, ako ti je maca pregrizla kabl, ili si ga cupao iz struje a ne kulturno izvadio, nije ni cudo sto su se pokidali...
a sto se tice prelaz se-nokia........mogu samo da se
pitanju.
dakle, ako ti je maca pregrizla kabl, ili si ga cupao iz struje a ne kulturno izvadio, nije ni cudo sto su se pokidali...
a sto se tice prelaz se-nokia........mogu samo da se

Even a clock that does not work is right twice a day
Ti stari punjači su bili drugačiji, i ja imam 3210 sa originalnim punjačem koji isto traje 10 godina, ali na prvi pogled se vidi da je onaj kabl na njemu tri puta deblji i izdržljiviji od ove žičice.
Nisam im ja ništa radio, nego jednostavno negde putujem i ponesem punjač a on se nalazi u torbi sa još nekim stvarima, stvari ga valjda malo pritiskaju, a kabl pukne tamo na izlazu iz kućišta.. mislim stvarno, šta treba, da nosim punjač u zaštitnoj metalnoj kutiji...
A što se tiče ovih prelaza verovao ili ne to postoji, pre godinu dana sam video u radnji sa komp. opremom kit koji sadrži sve dodatke koji su potrebni da bi svaki telefon mogao da puniš svakim punjačem.. samo što sad to više ne mogu da nađem
Nisam im ja ništa radio, nego jednostavno negde putujem i ponesem punjač a on se nalazi u torbi sa još nekim stvarima, stvari ga valjda malo pritiskaju, a kabl pukne tamo na izlazu iz kućišta.. mislim stvarno, šta treba, da nosim punjač u zaštitnoj metalnoj kutiji...
A što se tiče ovih prelaza verovao ili ne to postoji, pre godinu dana sam video u radnji sa komp. opremom kit koji sadrži sve dodatke koji su potrebni da bi svaki telefon mogao da puniš svakim punjačem.. samo što sad to više ne mogu da nađem
Nokia N82 black hacked + microSD 2GB, SW v.31.0.016, Telenor postpaid