Original telefon?

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
jacvi
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sub, 06. Nov 2004. 23:56

Original telefon?

Post od jacvi »

Na koji nacin da proverim i da saznam pri kupovini telefona da li je originalan?
specijalno me interesuje za model nokia 6230i

Nikola Vapa/CA
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 24. Sep 2005. 20:19

Post od Nikola Vapa/CA »

Mnogo puta smo o tome pisali,jednostavno je ali neisplativo.Kupis od ovlascenog prodavca,platis duplo i siguran si.Druga mogucnost je da kupis bez ikakvih oznaka na njemu (drugih mreza,podesavanja,adresa,screensavera)ali nije neka siguracija.Posto telefon nije 3g mozes uzeti i skinut sa neke od mreza(na primer TIM ne kodira telefone)Obrati paznju na prodavnicu gde kupujes,garanciju,opremu.

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

Ali ja ne razumem koja je poenta ORGINALAN telefon ??? Zar te sa tim mreze ne proizvodi nokia :D . Jedinu stvar koju ja vidim je razlika u softveru ali kao sto svi kazu i ja potvrdjujem 6630 sa tim mreze rade odlicno samo sto imaju po defaultu neke slike, temu i par shortcutova sa TIM-a ali slike mogu da se izbrisu, tema moze naravno da se stavi druga i ne smeta sto stoji tu a ikonice mogu da se skone sa strane. To je kod symbiana, a ko ostalih nesmartphone telefona isto tako ima neke "zabrane" i neke slike itd.. (koje koliko ja znam mogu da se izbrisu). Ako je telefon dobro dekodiran i sve radi kako treba onda ne kontam poentu dati josh "ne znam koliko" para za "ORIGINAL" telefon (a i dalje ne znas da li si kupio original jer prosto ne mozes da razlikujesh original od ostalih telefona koji nisu skidani sa mreze).
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

jok_jok
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 23. Nov 2005. 13:54

Post od jok_jok »

i mene muci to pitanje dal je fon skinut s mreze. ako se fon dobije u original kutiji sa svim papirima, onda mogu biti siguran da je original?? :unsure:

Motorolica
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pon, 02. Jan 2006. 01:52

Post od Motorolica »

A sto jednostavno ne kupite najjeftiniji telefon i sigurni ste da NIJE "original" i ne lupate glavom. Rade jednako dobro kao i oni 3x skuplji "original".

Sasa_NS
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 22. Jul 2004. 15:57

Post od Sasa_NS »

Iz aviona se primeti da li je telefon skinut sa neke mreže...

Evo nekoliko karakterističnih "simptoma":

- Telefon nema originalnu kutiju (možda je i ukraden?). Vrlo često nema ni svu dodatnu opremu koja mu pripada...
- U softveru ima primetne tragove nekog operatera: wallpaperi, melodije, razni propagandni materijali i linkovi koji se obično ne mogu obristati... Vrlo često softver ima i neke manjkavosti (nedostaje neka od standardnih funkcija).
- Na maski ima oznaku (ime) mreže ili je maska u zaštitnoj boji mreže
- Originalna kutija puna reklamnih prospekata nekog operatera

Ako ste dobili telefon u originalnoj kutiji (bez ikakvih reklamnih prospekata), sa full opremom i ako na i u telefonu nema nikakvih tragova nekog stranog operatera - čestitam, vi ste retki srećnik!

Inače, ne trebate se mnogo zabrinjavati oko ovoga. Dok god vam telefon radi bez problema, sve je u redu. Sve su to original telefoni (falševi su vrlo, vrlo retki), samo su rađeni po narudžbi za određenu mrežu i prilagođeni su (uglavnom softver) njenim potrebama.
Sve eventualne probleme obično bez problema rešava fleš svežim i čistim softverom, a to je "savesan" prodavac (he, savesan - fleš je u ovom slučaju nezakonit) trebao da odradi pre nego što vam je prodao takav telefon...

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

Postoji problem pakovanih telefona!Ne prepakovanih uz kutija u dzakove ili rezervoare pa kad predje ganicu u kutije prodavnice vec bukvalno spakovanih od rezervnih delova!
Imao je burazer na servisu problem sa jednom 2100 koja nikako nije htela da se puni sa klasicnim"kocka"punjacem i on odese kod malo iskusnijeg kolege koji je trebalo da utvrdi kvar jer ni fles nije pomogao!
Taj kolega je provalio da telefon hoce da se puni ali samo sa takozvanim brzim punjacem!Kad se raspitao zasto je to tako,opet malo iskusniji od njega su mu rekli da je zato sto je telefon sklopljen od rezervnih delova i tako flesnut i prodat!
Takav telefon nikad nemoze da bude kao iz fabrike jer se uvek moze desiti da ne stave sve delove ili da ne zele da stave nesto sto ne smatraju apsolutno neophodnim kako bih jos vise ustedeli!
A tada je to bio lep biznis jer si mogao da nabavis delove za 50-60 evra,sklopis,ubacis softver i kineski punjac od 1 evro u neku kutiju i prodas ga za preko 100 evra (tada) a posto se to radilo na vise komada...!
Neznam kako bi ste mogli da prepoznate takve telefone ali ako vidite da imate problema koje ni flesh resava onda ga vratite gde ste kupili!
Pozdrav ,)

jacvi
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sub, 06. Nov 2004. 23:56

Post od jacvi »

Stvar je u tome da sam vec dva puta kupovao nove telefone, i oba puta sam jos u roku dok traje garancija, morao da ih nosim u servise, flashujem, i tako vise puta, pa onda izadje iz garancije, kvar se vrati, pa se svadjam sa serviserima...
Sad bih opet kupio tel, ali eto kao hocu da maksimalno smanjim verovatnocu da mi se ponove ti problemi, a nekako mi se prirodno namece da je za to manja sansa ako kupim "original" telefon.
A da li se uopste i isplati ta razlika u ceni???

b_udder
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 15. Dec 2005. 02:33
:: iPhone 3GS

Post od b_udder »

ja licno nikada ne bih dao tolike pare za, necu reci originalan nego legalan, telefon. mobilni telefoni su, po mom misljenju, precenjeni. to je kao sa piratskim softverom - svi se zale da im se program zakucava, koci, i tako dalje zato sto je krekovan, a onda kada kupe original provale da je situacija slicna :D
pogledaj malo po stranim forumima iskustva korisnika legalnih telefona - sve varira. ja sam konkretno gledao za 6630 i video da ljudi imaju iste probleme kao i mi ovde, a telefone su kupili od operatera kod njih, dakle - legalno. jedino, sto mozda imas bolju garanciju ako kupis legalno, mada nisam ni to siguran zato sto je kod nas vecina firmi u vlasnistvu nekih lopova, bivsih pirata koji su postali "casni" i tako dalje... :D

p.s. ja imam timovu nokiju 6630 i sasvim lepo radi :)

studiovpc2
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Čet, 05. Jan 2006. 14:19

Post od studiovpc2 »

ljudi covek je lepo pitao za model 6230i jer je sigurno cuo da ima sklapanih 6230i modela. Pakovani 6230i se razlikuje po tome sto na poklopcu kod kamere ne pise 1.3 megapixels, prednja maska sece gornji deo ekrana, tj vidi se kako maska prelai preko brojki od sata i treca stvar kod nekih baterija nema onaj hologram, na ove stvari obrati paznju i neces naici na pakovanu verziju 6230i modela. Pozdrav

Odgovori