Mate 10 Lite, moji utisci posle oko mesec dana.
Dizajn
Najkraće rečeno odličan. Male gornje i donje ivice(bezeli) simetrija nazad -kamera i senzora otiska. Završna obrada na visokom nivou.
Lep uređaj ,i baš fino deluje u ruci.
Ekran
Prvi utisak ,velik. Drugi utisak, meni ne manje bitan boje vrlo prirodne a oštrina prikaza odlična (vid mi je odličan

)
Sa oko 409 piksela po inču nije šampion rezolucije, jasno, ali više i onako ni nevidimo.
Znači velik ekran, odlične oštrine, prirodne boje.
Moglo bi biti nešto jače maksimalno osvetljenje, ali nije problematično.
Procesor/brzina rada
Osmojezgreni Kirin 659 4x2.36Ghz & 4x1.7GHz. 4 gb radne memorije i 64 gb skladišne -proširiva SD memorijskom. Stavio sam karticu od 64gb tako da s njom ima oko 121,98 gb dostupne skladišne memorije-dovoljno za razne stvari. Sa ,za sada bez mnogo slika i snimaka, pouneno pre svega aplikacija oko 27gb telefon radi vrlo brzo i fluidno. Bez i najmanjeg otklona(lagovanja), ili seckanja u radu.
Vrlo brz, dovoljno skladišne memorije.
Kamere
telefon ima ukupno 4 kamere, 2 glavne nazad i 2 napred.
Glavna kamera ima kombinaciju 16+2 Mp senzora. Postoji gomila raznih opcija i varijanti pravljena fotografija. Snima video 1080p. Nalaze se po sredini telefona ,čemu pripisujem vrlo dobru/odličnu oštrinu i bez optičke stabilizacije. Naravno i dosta brzo okidanje automatike pomaže u tome, a i sam odabir koliko sam primetio u brzini okidanja. Oštrina, dovoljno detalja, i vrlo dobar kontrast. Mogu se praviti odlične fotografije. Druga kamera pomaže određivanju dubine i mogu se praviti lepi efekti zamućene pozadine. Po danu odlična i u uslovima dobrog svetla. U uslovima slabog svetla mogla bi biti i bolja.
Predna ili selfi kamera 13+2Mp, odlična. I ona ima nekoliko raznih opcija. Ima i prednji blic, mada nisam ljubitelj blica. Pravi vrlo detaljne oštre slike, takođe se može zamutiti pozadina.
Ne sviđa mi se opcija ulepšavanja, preterano jako deluje i ˝pegla˝-mada kapiram neko/neke će to voleti

, dobro je što može bez toga što se mene tiče.
Baterija
3340 MAh. Kao i na većini modela Huaweia odlična optimizacija i vrlo dobra izdržljivost (sem P8 lite naravno). Korišćenjem oko 2,5-3 sata upaljenog ekrana dnevno i oko 30-60 min razgovora ,sa wi-fi i mob netom traje oko 45-50 sati uk.rada. Koliko sam upamtio 45h standby /6,5 h up.ekrana, npr.
Vrlo dobra, možda i odlična, mada ima i boljih.
Ostalo
Najprijatnije me je iznenadio zvuk u slušalicama. Ima Histen sistem ,treba ga podesiti po ličnom ukusu, mada i nemora. Zaista odlično u praksi. Same slušalice su samo prosečne i bilo bi dobro da su kvalitetnije, pa koristim druge .
Glavni zvučnik ,jedan, vrlo glasan, dosta solidan zvuk. Ima lampicu za obaveštenja .
Od mana bi istakao nedostatak NFC ,mada ga ja ne koristim ali ima ko koristi. I ove gore pomenute stavke, ali realno sve to bez mana ima model Mate 10 pro koji je znatno skuplji.
Ukupno gledano za ne previše para, za mene trenutno idealan telefon ,i verujem jedan od najboljih velikih telefona sličnog cenovnog ranga.