@Sauriann:
-gold kartica je neophodna ako su brendirani telefoni u pitanju
-fake flash je metod da zaobiđeš spajanje usbom na pc tokom flashovanja, koje je u nekim slučajevim dovodilo do brickovanja telefona
Napisaću u ovoj temi detaljno uputstvo za root da ne bih morao da se ponavljam. Neću objašnjavati instaliranje app2sd, jer je ni sam nikad nisam instalirao, a možda se uskoro pojavi froyo
postupak koji sam ja koristio je opisan ovde:
http://nimbu.amorvi.com/2010/05/how-to- ... tc-desire/
neke stvari su u međuvremenu izmenjene, pojavila se rootovana verzija 1.21 i fake flash u samom postupku rootovanja. Ukoliko si totalni noob što se tiče tehnike, ja bih odustao od svega, ako ne postupak je sledeći:
1) rootovanje je proces kojim se telefon oslobađa đubre aplikacija koje je mobilni provider (Orange) stavio na fon i instalira se originalni HTC rom sa dodatkom napredne funkcije menjanja nekih parametara u telefonu, npr. overklokovanje telefona, oslobađanje memorije na određene načine, manjanje slike na bootu, instalacija app2sd aplikacije koja omogućava prebacivanje programa na sd karticu, umesto da sve aplikacije troše memoriju telefona, itd.
2) ako imaš brendirani telefon, a imaš, prva stvar u postupku rootovanja je pravljenje zlatne kartice (gold card), da bi se ovo moglo odraditi.
Moja preporuka je
da kupiš micro sd karticu većeg kapaciteta (ja sam uzeo od 16 giga), a
karticu od 4 giga koja dolazi uz telefon pretvoriš u gold card.
3) ako si kupio novu micro sd karticu, podatke ćeš sa stare jednostavno prebaciti na novu - uključiš fon u komp kao disk drive, prekopiraš sadržaj stare micro sd u jedan folder, iskopčaš iz kompa, isključiš fon i zameniš karticu novom. Uključiš ga opet, spojiš na komp kao disk drajv, i prekopiraš iz tog foldera sav sadržaj na novu micro sd karticu. Simple as that.
4) Sledeća faza je
backupovanje podataka da ne bi ništa izgubio postupkom rootovanja. Backup radiš na novu micro sd karticu koju ćeš i koristiti. To se radi jednom od sledeće 2 aplikacije:
Titanium backup -> Backup/Restore -> menu dugme -> Batch -> Backup all user apps + system data i onda kad završiš rootovanje instaliraš titanium backup sa marketa ili preko astro file managera i izabereš opciju "restore all apps and data" iz Batch-a
ili programom
MyBackup (može biti i Pro verzija

) gde imaš krajnje jednostavan meni i opcije Backup->Applications i Backup->Data, a kasnije Restore->Applications i Restore->Data
napomena: Titanium backup odradi 100% kompletan backup nakon što restoruješ i restartuješ fon, kod Mybackupa ćeš možda morati ponešto namestiti kasnije - npr. ja sam morao ponovo da nameštam podešavanja za mobilni internet, pošto nije mogao da se konektuje.
5) sad skineš sledeće fajlove na pc:
goldcard tool http://android.modaco.com/index.php?act ... t&id=55866 (raspakuj zip)
test RUU http://www.mediafire.com/file/1nmmv2qdy ... Desire.rar (raspakuj rar)
fake flash http://www.droidaftermarket.com/koush/r ... -bravo.zip (ovaj zip fajl odmah preimenuj u update.zip, da se lakše snalazimo)
rootovani 1.21 update http://rapidshare.com/files/395319842/r ... signed.zip (preimenuj ga u rootedupdate.zip , reda radi.)
Ovaj update ne sadrži radio i ne može da dovede do prestanka rada wifija ili zaključavanja na Orange telefonima. Postoji velika mogućnost da su i moj i tvoj Orange telefon već otključani i da redovan update sa zlatnom karticom ne bi doveo do nikakvih problema, ali pošto nemam mogućnost da proveravam, a ne bih da jurim kreditne kartice i uplaćujem funte za kodove za otključavanje, igram na sigurno
6) sad pravimo gold card. Moraš imati instaliran HTC Sync (ne treba da ga uključuješ) na windows kompjuteru. Vadiš novu micro sd karticu i stavljaš staru od 4 giga (kartica se vadi tako da je guraš dublje dok ne čuješ klik). Uključuješ fon, spajaš ga na komp u disk drive režimu, desni klik na slovo koje označava micro sd karticu u windows exploreru ili my computeru i izabereš format u fat32 režimu. Kad to uradiš isključi fon, uključi ga, startuj goldcard tool na pcu, izgleda ovako:

dalje prati ova uputstva (mrzi me da pišem sve:
* Connect Android device to USB (USB Debugging must be enabled on the device)
* Click 'Get CID' (If MMC1 fails try MMC0)
* Click the link to open revskills.de, enter the CID number from Goldcard Tool and create your goldcard image, which will be e-mailed to you.
* Enable USB Mass Storage on the device.
* Click 'Refresh' and select your microSD card in the drop down menu.
* Click 'Load GoldCard.img' and open the .img file you got by email.
* Click 'Patch MMC'
You now have a goldcard!
7) sledeća faza, isključi telefon, pa ga opet uključi. Spoji usb-om na komp u hard drive modu, prebaci fajlove koje smo ranije skinuli ( update.zip i rootedupdate.zip) u osnovni folder (root, npr E:\ ili F:\) zlatne kartice. Isključi telefon, a zatim izvuci USB iz kompa. Držeći back dugme (<-) pritisni power dugme da bi uključio telefon u fastboot modu. Mrzi me dalje da objašnjavam ovaj deo, pa ću prekopirati malo sa drugog sajta:
# Turn it on again while holding the back button.
# You will see FASTBOOT on the screen in a red box.
(ovo smo uradili, sad ide dalje)
# Connect the phone to your Windows PC and run the textruu.exe you downloaded earlier.
# Once the update is complete, your phone will enter the default configuration wizard. Turn your phone of right away at this point.
# With the phone turned off, unplug it from your PC.
8 ) ako si religiozan, sad je trenutak da se pomoliš Bogu

koristićemo modifikovano zlivanovo uputstvo:
Telefon se pali tako što se drži volume down pa pritisne power.
Sačekajte par sekundi pa odaberite Recovery (biranje se vrši pomoću volume up, volume down i power dugmeta koji služe kao gore, dole i potvrda)
Kad se pojavi crveni uzvičnik, držite volume up i opet stisnite power.
Pričekajte malo, pa na ekranu gde su plava slova odaberite Apply sdcard:update.zip.
Posle par sekundi ste u Recovery modu (zelena slova). Ovde se kroz menije krećemo pomoću optičkog trackpada, a potvrđujemo klikom na isti.
Mislim da radi i back dugme.
Iz glavnog menija idemo u Wipe > Wipe Data/Factory Reset.
zatim mislim da opet iz glavnog biramo: Flash ZIP from SDCard, pa biramo rooted update, potvrđujemo klikom na optički trekped.
Uslediće flešovanje roma koje će malo da potraje, kad se to završi izabereš opciju Reboot, i to je to.
9) ako se telefon uspešno podigne, isključiš ga, zameniš gold kard sd karticom koju ćeš redovno koristiti, uključiš opet. Sada je potrebno da instaliraš backup program ( sa marketa ili ako ga imaš na sd kartici ili na hardu) i uradiš restore programa i sistemskih podešavanja. Zlatnu karticu čuvaš, trebaće ti kod novih updatea
svako buduće flashovanje radite onako kako je to zlivan opisao u jednom ranijem postu:
viewtopic.php?t=20038&postdays=0&postor ... &start=420
kažem, imamo sreću što ovde na forumu ipak ima jedan napredniji korisnik, zlivan, koji ima malo više iskustva od nas u flešovanju romova. Ako primeti neke greške u ovom postupku koji sam naveo, molio bih ga da nam ukaže na njih
NAPOMINJEM DA NE SNOSIM NIKAKVU ODGOVORNOST ZA EVENTUALNE PROBLEME KOJI MOGU NASTATI U RADU SA TELEFONOM KAO REZULTAT ROOTOVANJA!