Malo o pravopisu

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
MilančeBGD
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 13. Dec 2005. 15:38
:: Sony Xperia U
:: SE K800i

Post od MilančeBGD »

Po meni za ovom temom nije bilo uopste potrebe :roll:
Prvo niko nece ni da cita ovoliki post... (vidjao sam ovo na drugi forumima, ne znam odakle se kopira tekst...)
Drugo taj koji ne zna pravopis on ne zna i ne zeli uopste ni da nauci...

btw. nisam citao prethodne postove jer je ovo izgleda jos jedna tema u kojoj je moguce spamovati :roll:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

MilančeBGD, gallee, Ево ја сам прочитао цео текст. Мислим да је тема корисна и на форуму о мобилним телефонима. Поштовање правописа је, између осталог, и знак елементарног поштовања према онима који читају поруке. То и није толико битно на форумима, али је јако битно код електронске коресподенције. Ја увек проверавам сваки e-mail, у складу са мојим несавршеним познавањем правописа, пре слања.

Иначе приметио сам да, у последње време, јако пуно људи изоставља слово "ј" из речи у којима треба да постоји, па пишу:

хемиа уместо хемија
философиа уместо филозофија
гаранциа уместо гаранција
...

Исправно је написано зеленим словима, даклем са ј.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 28. Sep 2005. 11:38
Kontakt:

Post od Spyker »

tomas.hokenberi, ne kaze se korespodencije nego korespoNdencije...

Znaci, sa dva N u sebi...
iPhone + CX300

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Treba postovati pravopis, ali ne treba sada cepidlaciti po forumima, kao sto neki rade jer se remeti normalan tok teme.
Kontam da su prigovori na pravopis u sred neke (zarke) diskusije o telefonima vise 'vatanje za slamku ili zelja da se neko s'ebe (kad vec drugacije ne moze), nego sto su dobronamerni saveti.
Meni licno vise smeta kada neko preterano/nepotrebno koristi engleske reci, tipa kada na pinku chujem FESHN UIK, umesto nedelja mode. Kao tada je veca faca, elita? Ili, taj i taj je GEJMER.
Razumem upotrebu engleskih reci u tehnici, i uopste stranih reci u nekom jeziku, ipak smo mi deo sveta, nismo izolovani, jezik je dinamicna stvar... ali ni u cemu ne treba preterivati.
Pozdrav.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

tomas.hokenberi, ma dzabe je sve ovo veruj mi ;)
Pa imao sam druga kome sam 2 godine pricao da izmedju i i o ne ide J, a on uvek pise/govori avijon, kamijon...
Da ne pricam o 80% ljudi koji ne znaju da napisu pravilno rec kompjuter, vec pisu komp, a neki ipak zele da se dokazu pa napisu kompijunter.
Najvise me nervira kad neko napise dali, to me najvise nervira, na neznam sam vec navikao jer ga svi pisu, cak i oni koji imaju 5 iz srpskog :shock:
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works...

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

Od svega ja se najvise jezim na "samnom". Ljudi moji, pa "sa mnom" se pise isto kao "sa tobom", "sa njom" i sl,jer je u pitanju ista stvar! Koliko god nekome zvucalo "logicno" da pise spojeno, NE MOZE!!! Dzabe nam Vuk dade lako pismo i smislismo lak pravopis, ne pomaze :)
A, inace, ta fora da se J pise izmedju I i A a izmedju I i O ne jeste vjestacka, niko ne zna zasto se jedno pise ovako, drugo onako. To je neka konvencija, koja meni licno vrlo odgovara, navikao sam se, ali u sustini nema utemeljenja u etimologiji ili bilo kojoj grani nauke ili nauci o jeziku.
Ja sam prilicna picajzla, volim da pisem pravilno, uglavnom mi i uspijeva, naravno niko nije savrsen. Najvise me nerviraju krupni propusti koji su trebali biti savladani u osnovnoj skoli, ove sitnice koje se desavaju zbog brzine pisanja "oprastam". Samo ne oprastam sebi, jer, kad vec popujem drugima, moram sam uvijek pisati pravilno! :D

Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Spyker, Imas pravo. Ali ja nisam napisao da je moj pravopis savrsen. A posebno nisam naglasio da ne gtam slva kada kcam tekst.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Neko vreme se i ja razmišljam da postavim jednu ovakvu temu, ali eto, preteče me Gale. Razlog za to je činjenica da članovi zaista dosta greše u nekim elementarnim stvarima. Tema ide kao obaveštenje, a kasnije ću pisati još.

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

Po meni veoma zanimljiva i koliko-toliko korisna tema.Ipak je pravopis elementarna stvar koju bi svi trebali da znamo.Zar ne???
Pozdrav ;)

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Njami, ako cemo tako, iza tacke i zareza se kuca razmak... :wink:

Recimo:
Beograd, glavni grad Srbije, ima 1,5 miliona stanovnika ------> PRAVILNO
Beograd,glavni grad Srbije,ima 1,5 miliona stanovnika ------> NE PRAVILNO

P.S. ne znam da li Beograd ima 1,5m stanovnika, a ni ne interesuje me, lupio sam samo radi primera...

Pozdrav
iPhone + CX300

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

E, Spyker, pa i ti si napravio grešku. :P :P :P Piše se NEPRAVILNO, kao jedna riječ. :P :P :P Ili NIJE PRAVILNO. :P :P :P Šalim se, naravno! Ja imam maničnu potrebu za poštovanjem pravopisa, ali moram priznati da mi ideja pokretanja teme nije padala na pamet, ali je odlična ideja i podržavam je maksimalno!

Moram napomenuti, koliko sam ja pratio, najpravilnije pišu (bez rangiranja, svi prilično podjednako pravilno): Miškoni, araphel, Spyker, Ninolina, miodrage, Azimuth, tomas.hokenberi, Phantom Lord, MilančeBGD... Izvinjavam se ako sam nekog preskočio, za navedene znam sigurno! I moja malenkost. :oops:

Mislim da je ovo bilo važno reći :)

Njami
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 23. Feb 2008. 15:59

Post od Njami »

Spyker, hvala na napomeni. Ma znam da treba, ali jednostavno sam navikao da pisem spojeno. Ne uz prideve uvek ide spojeno...
Pozdrav :wink:

Spyker
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Spyker »

Vincent, ako se zaista tako pise, onda uredu... Ne znam bas sve da napisem pravilno, ali ono sto znam se trudim da ispostujem...

Njami, ja sam pravio istu gresku, pa me profesor korespondencije opomenuo :wink:

gallee, opusteno :)
iPhone + CX300

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Nepismenost je na ovim prostorima počela da uzima razmere epidemije, zato i jeste potrebno ukazivati na taj problem, bez obzira da li se radi o ovom forumu, nekom naučno-stručnom ili štampanim medijima. Svi mi, koji visimo na internetu svakodnevno pročitamo gomilu šarenolikog teksta, što pravilno napisanog, što nakaradno sklepanog. Da li vam se desilo da u jednom trenutku više niste sigurni šta je pravilno a šta ne? Podsvesno ste bili izloženi "trovanju" i u glavi se javila nedoumica. Kako ono beše - "podsetiti" ili "potsetiti", "ćemo" ili "će mo", itd. Ovome su posebno podložni oni koji retko čitaju knjige (časopise, štampu) i uopšte malo vremena posvećuju svom kulturnom obrazovanju.

Sa druge strane, koliko je takvih spremno da pročita tekst ili knjigu koja ne sadrži znakove interpunkcije? Verovatno niko od njih, ali baš ih briga kako će drugi reagovati na njhovo "ravno" pisanje. Nisu svesni da je način na koji pišu podjednako važan kao i ono o čemu pišu.

Dosta ljudi pominje naviku, u ovom slučaju - lošu. Zašto je problem navići se na pravilno pisanje? Tada će sve greške biti svedene isključivo na greške u samom kucanju.

Ovo što je VeNoM naveo:
ima jedna fora za /ne znam/. u nekim delovima Srbije se piše odvojeno što je kao pravilno dok negde ljudi isključivo pišu spojeno.zanimljivo
Nije zanimljivo, upravo je potvrda onoga što sam gore napisao - epidemija nepismenosti. I za njih važe ista pravila kao i u krajevima gde se "ne znam" piše odvojeno, ali su se "otrovali"... :roll:

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Često se viđa, ali je nepravilno:
Sonyericsson-ov... model,
Sharp-ova... kamera,
Samsung-ova... prodavnica.
:wink:
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

Bravo, Miškoni, to je riječ - epidemija! Zaista se slažem da se sa tim "zlom" treba boriti i upravo tako - nije teško pisati pravilno! Imam isti problem sa povremenim nedoumicama, ne mogu sad trenutno da se sjetim koju sam dilemu skoro imao... Kod nas je to svugdje prisutno, skripte koje nam profesori pišu na fakultetu, čak ponekad i knjige imaju dosta nepravilnosti!!! Mislim, to je apsolutna katastrofa! A ja šizim samo tako!!!

Zaboravio sam da u svoju "grupu" stavim i VeNoMa i Vladu Zem, oni isto u 99,999% slučajeva pišu pravilno. Opet, izvinjavam se onima koje nisam pomenuo a pišu pravilno!

Spyker, izvini, znam da si ovo uradio slučajno, ali ja "uživam" u tome! Napisao si "uredu" :)

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Vincent, pa dobro ne moras se izvinjavati ako nisi nekog spomenuo. :wink: , to je samo tvoje misljenje, nisi nikog uvrijedio, to bi bilo u slucaju kad bi spisak bio dijametralno usprotan, tj. kad bi naveo one sto najvise grijese.

Ja grijesim, najvise u tome sto su slova sva na broju, i to sva ona koja bi trebala uci u rijec, ali mi je redosljed pogresan, i to se sve desava u brzini.
Ima sigurno i gramatickih gresaka, jer je cesto izgovor pogresan, pa se moze desiti da umjesto
rekao napisem reko, ima i drugih primjera ali da se ne blamiram sada. :wink:
I mozda najveci razlog zbog koga, barem u mom slucaju greske ostaju vidljive, je to sto me mrzi da napisano iscitam, a date greske ispravljam, samo ako su po mojoj slobodnoj procjeni krupne, u suprotnom ostavljam ih.

Miškoni, je apsolutno u pravu kada je spomenuo neke greske koje se javljaju, ali ja kada sam u nedoumici, oko neceg, u smislu,kako se pise, nastojim da onda datu misao modifikujem na drugaciji nacin.

Eto na kraju, moram da napomenem da se i ovjde potkrala jedna greska u brzini, koju da nisam iscitao ne bih ni primjetio.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

MilančeBGD
Expert
Expert

Post od MilančeBGD »

Miškoni, a da li ti mislis da neko ko pravi greske, da ga zanima ovaj tekst??
Pa ja evo tvrdim 90% da ga ne interesuje i da ne zeli uopste ni da cita... Pa ljudi zavrsili fakultete i ne znaju da pisu neke osnove reci koje je trebalo nauciti u osnovnoj skoli.
Da ne pricam o nekim casopisima i dnevnim novinama gde se pojavljuju ovakve i slicne greske :shock:
Ljudi uglavnom misle, ih sta moram da znam kako se pisu neke reci, vazno je da znam da pricam.Pa evo primera iz moje skole, radili smo pismeni i prof. srpskog je morala da izdvoji reci koje se navode ovde i na kojima 90% ljudi gresi, i svi su morali da pisu u svesku te reci.Ja kad sam video te reci samo sam se zapitao sa kim ja idem u odeljenje(ili odelenje mozda :dry: )
Ne kazem ja da znam sve reci kako se pravilno pisu, jos imam 1 iz srpskog ali znam kako se pise i govori, a oni koji imaju 5 oni naravno prave greske.

Pre sam ukazivao greske drugima, sad vise nemam zivaca, prvenstveno zbog toga sto ljudi misle da ja njih ucim necemu i ja im solim pamet.
Ali treba davati drugima primer kako pisati, tako ako 50% foruma pise normalno i zna da pise/upotrebljava osnovne reci, onda ce neko da se zapita da li je u redu kako on pise i onda ce shvatiti da on gresi i time ce naterati sebe da pise pravilno.

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Ja se najvise zgrozim kad vidim nekog da napise dump telefon !!!
Inace, ja cesto, vrlo svjesno, napravim gresku u pisanju, cisto da bi naglasio kako se govori u mojoj sredini :D
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

Pa to je logično, ja isto to radim ponekad, naročito kad je nešto šaljivo u pitanju ili kad hoću da "rečem što se kod nas čini". :) Jao, dump telefoni! Ponekad to nije greška, uzev u obzir šta "dump" znači. :)

MilančeBGD, potpuno si u pravu, ja se svakodnevno pitam sa kim to idem na fakultet, a ove iz škola sam već otpisao... Ej, fakultet, dom duha i znanja! Bilo nekad u divnom dugom mračnom šesnaestom vijeku! Čak je profesor novinarstva mojoj drugarici rekao da nije važno da li je vijest u novinama pravilno napisana, već da li je dobra!!! Ej!!! Nevjerovatno! I taj tip je bio UREDNIK jednog mjesečnog lista! Katastrofa! Neka ti imaš keca iz srpskog, na forumu si odličan, daj profesorici da pročita one tutorijale koje si stavljao, da malo bude ponosna! :)

Odgovori