Sta vozite?

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Re: Sta vozite?

Post od bata bogdan »

Ajd da i ja koju napišem :)
Danasnji dizel su bas jako dobri, ne troše puno i naravno ko se vise vozi, isplati se.
Posto planiram auto da menjam tamo na proleće, za sad jos uvek djiram opel vectru bi, karavan 1,6 motor. Kacin sam ovde vec slike. Fino me sluzi, nije velik potrošač.
Razmatram da bi sledeći auto mogao da mi bude BMW 5 3.0D od 2004god pa nadalje, ili VW Passat V6 TDI 2,5...I to dolazi u obzir samo karavan...
Cene sam vec gledao i po mobile.de, sve varira naravno u odnosu na godište, kilometre i opreme...
U svakom slučaju, dolazi u obzir samo dizel...
To su neke realne zelje...
Inace sam ljubitelj BMW-a... Imao sam vec BMW, tako da sam oduševljen... Ali ni ti noviji Passat-i nisu loši...
Huawei

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

bata bogdan napisao:...jos uvek djiram opel vectru bi, karavan 1,6 motor...
+1
Moja ima 240.000, a kao zmaj je još uvek (od tih sam ja napravio 100.000!)
Spremam joj zamenu kvačila (seca na 'ladno) i mali/veliki servis, pa na proleće cenim da će sazreti situacija da se ponovim.
Ima svakakvih "kandidata" u opticaju za to... :)
bata bogdan napisao:Danasnji dizel su bas jako dobri, ne troše puno i naravno ko se vise vozi, isplati se.
Sa ovim se ne mogu potpuno složiti.
Vozio sam neke (iznajmljene) dizele. Mojim stilom vožnje troše tek nešto malo manje od benzinaca, što ne opravdava razliku u početnoj ceni auta i u održavanju.
Praktično (sad malo preterujem) - benzincu menjaš svećice, a kod dizela dizne koštaju kao od zlata da su pravljene. ne daj Bože da se nešto desi sa turbinom! :(
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

m@c|-|oR, prednost modernih dizela se ogleda pre svega u lakoći vožnje
zbog razvijanja obrtnog momenta na niskim obrtajima, i neuporedivo manje potrošnje u odnosu na benzin.
Primera radi, benzinac svaki u BGu troši 10+l ko kaže manje laže, a moderni dizel max7l.

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Dobro sad, stoji to za elastičnost.
Ali ta razlika od 3 litra na 100 km (na otvorenom putu na 130 km/h je i manja) - da li je vredna?
Za onog ko prelazi 20.000 km godišnje (što nije malo u Srbiji) to je 600 litara godišnje. Sa ovom cenom pričamo o 800 EUR godišnje.
A koliko je skuplji dizelaš u startu?
I opet pričam o troškovima održavanja - dizel motori su i kompleksniji od dizela, pa je održavanje skuplje (ne redovno, već vanredno).
Kineska Poslovica

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Moderni dizel lako trosi i 8-9l po gradu. Meni 1.8 benzin, trosi oko 9-10L, centar Beograda.

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Ja vozim 10+ godina i nisam video benzinca koji troši manje od 10l u BGu.
Ne pričam o vožnji na bulevarima NBGa, nego o starom delu grada.

m@c|-|oR, napisao sam da pričam o novim motorima, nov dizel, nov benzin.
Sa računicom o godišnjoj km se slažem.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Ja imam skroz pozitivno misljenje o dizelima.
Pred kraj studija sam uzeo novu Fiestu 1.4 tdci, krajem 2005. godine. Relativno slabasan motor, ali opet, gledao sam tadasnju finansijsku situaciju a da sa druge strane bude pouzdan autic. I kako su se godine nizale, evo mene na 150 000km. Jeste, istina je, na svakih 10 000 ide na servis, u proseku kosta oko 4500-5000 din (filteri, ulje i ruke). Nikakvih problema sa njim nisam imao, jedino sto je auspuh dotrajao pa trebam da ga zamenim pre nego sto prosvira.
U gradu (pricam o NS) mi trosi izmedju 5 i 5.5L sa klimom. Na otvorenom trosi koliko i upaljac. Zasto je sve ovo jos zanimljivije? Zato sto kada idem npr na more i uporedim cene prevoza (bus za dve osobe), za 50% jedne karte mi je jeftinije da idem kolima ;) Neko ce reci da se moze iznajmiti auto i na destinaciji, ali zasto bih placao jos to? Pre cu uplatiti jos par dana :wink:
Nema kuda nisam isao sa njim. Obisao Italiju uzduz i popreko, Hrvatku, Sloveniju, CG, Grcku i jednom do Nemacke. Srbiju i ove izlete do Madjarske i Rumunije da ne racunam. Sa jednim rezervoarom mogu da se popnem na Meteore, a krenuo sam iz NS 8) Maksimalna brzina mi nije toliko interesantna iz jednog jedinog razloga, ogranicenja brzine i rupa na nasim putevima. Lepo je imati jak auto, super je sto ces brzo stici od semafora do semafora, ali osim 3-4x vece potrosnje, nista vise se ne dobija. Planiram da ovaj ostavim mojima a sebi uzmem opet nesto novo u neko skorije vreme, verovatno do sredine naredne godine. Gotovo sigurno ce to opet biti neki dizel, i nikako preko 2000 kubika.

knezevic76
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 06. Sep 2014. 13:35
Kontakt:

Re: Одг: Sta vozite?

Post od knezevic76 »

cvoruga napisao:m@c|-|oR, prednost modernih dizela se ogleda pre svega u lakoći vožnje
zbog razvijanja obrtnog momenta na niskim obrtajima, i neuporedivo manje potrošnje u odnosu na benzin.
Primera radi, benzinac svaki u BGu troši 10+l ko kaže manje laže, a moderni dizel max7l.
Evo ja lažem i za benzince i za dizelaše.
Evo navešću primere iz ličnog iskustva za neke modele, prosek je u pitanju pri normalnoj vožnji bez divljanja i uglavnom po ograničenjima
Vožnja po BG svakodnevno između 70 i 100km.

Fiat marea 1.6 16v 8.5-9l bmb
BMW 320 CD čip 9-10l dizel
Jugo koral in 1.1 9l bmb 10l tng
Audi b4 8-9l dizel
Fiat stilo 1.9 jtd 6-8l dizel
Škoda oktavija 1.9 tdi 6-7l dizel
Golf 4 1.6 7-8l bmb

Za nove TSI motore sam čuo samo reči hvale, što se potrošnje tiče, ali nisam lično probao pa neću da pišem.Ali im je potrošnja u rangu dizelaša pa i manja dok se ne nagaze.

Generalno benzinci troše najviše pri velikim brzinama gde dizel dolazi do izražaja pogotovo uparen sa nekim DSG menjačem.Pa se dolazi u situaciju da dizlo na 2000 obrtaja održava brzinu kao i benzinac na 3500-4000 obrtaja.

Što se tiče isplativosti tu treba uzeti u obzir koliko se godišnje prelazi pa razlika u ceni servisa u korist benzinca i još brdo faktora.
Po meni je najbolja varijanta benzin+sekvent :twisted:

Idu dizeli super ali kad zavrtiš benzinca u obrtaje.......

Dizeli su bolji za čipovanje i idu ko nevreme i to sa jednostavnim zahvatima i mapama o komplikovanijim da ne govorimo.

Ako bi trebao da biram između dizela to bi bio MJET.Posle JTDa žabari su napravili još jedan vrhunski motor.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

U te potrosnje uracunajte i kvalitet goriva. Nase je ocajno a najskuplje (ko ne veruje neka proba na shell-ovim pumpama barem jedan rezervoar). I valjda smo, pored Svajcarske, jedini u Evropi (verovatno i sire) gde je euro dizel skuplji od bmb 95 oktana.

cvoruga
Expert
Expert

Post od cvoruga »

Ma da, troše manje od fabričkih podataka :lol: .
Realno, mora se priznati da je most na Adi i besparica značajno smanjila potrošnju u BGu,
dosta manje kola ima i zastoja pa je srazmerno tome i potrošnja manja.

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Azimuth, Nije najskuplje, veruj mi. A da je najgore - to jeste. Doduše, malo se kvalitet benzina popravio u poslednjih godinu dana (nakon rekonstrukcije rafinerije).
Kad sam pre 6 godina išao za Italiju i sipao OMV Carrera 100 u Sloveniji, auto mi se preporodio. Ali zaista!
Kineska Poslovica

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Dovoljno da sipate u Bosni gorivo i da primetite osetnu razliku.

Sto se potrosnje tice, pricam O centru, zivim na Vracaru i uglavnom su mi kratke relacije tu po gradu. Corsa C 1.2 benzin mi je trosila oko 7l po gradu, a Nova Fiesta 1.25 benzin uglavnom oko 9L isto po gradu...

Ledjo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 05. Feb 2014. 15:03
:: G2

Post od Ledjo »

Corsa C (barem ona koju sam ja vozio) ima tako dobar menjac da je to bruka!

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 23. Jul 2008. 16:28
:: iPhone 13 mini

Post od Cooomi »

bata bogdan, u Sloveniji su jeftinija kola, pogledaj na avto.net. Brat moj radi u Minhenu i pre 5 dana je kupio Mazdu 5 u Sloveniji jer mu se više isplatilo... Tamo su četvoročlane porodice imale po 2-3 auta i sada je neka kriza tamo, slabo ima posla pa prodaju kola po smešnim cenama...

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Hvala za tip, ali ovde gde radim, Gazda moze jeftinije da kupi auto za mene.
Huawei

danil80
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 15. Sep 2014. 17:30
Kontakt:

Post od danil80 »

Evo i ja da predstavim mog ljubimca : u pitanju je Volvo XC60, 2010. godište, 2400 ccm i 185 ks 4x4, prešao je oko 108.000km i šta drugo da kažem osim da je to auto mojih snova. Iskreno se nadam da ću ga zameniti sa Volvo XC90 2015. :) evo i par fotografija :

Slika

Slika

Slika

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Danasnji dizeli imaju vise elektonike nego benzinci,kvarovi su izuzetno skupi a glavni razlog je lose gorivo (Srbija).Benzin ima alternativu(tng,kpg),jeftiniji je u nabavci,jeftinije odrzavanje ali ako se vozi samo na benzin nije ekonomican,ni startan kao dizelasi.Ako se kupuje polovan auto,mnogo je bolje ocivan benzinac.Dizelasa vredi kupiti iskljucivo novog i ako se prelazi mnogo kilometara.
LG G2 Black,16GB

danil80
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 15. Sep 2014. 17:30
Kontakt:

Post od danil80 »

Evo i ja da predstavim mog ljubimca : u pitanju je Volvo XC60, 2010. godište, 2400 ccm i 185 ks 4x4, prešao je oko 108.000km i šta drugo da kažem osim da je to auto mojih snova. Iskreno se nadam da ću ga zameniti sa Volvo XC90 2015. :) evo i par fotografija :

Slika

Slika

Slika

Kompresor
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pet, 10. Okt 2014. 18:36
:: Sony M2

Post od Kompresor »

Ja sam fan VW. Vozim Golf 5, 2004 godiste, kupljena u Luksemburgu, kao iz fabrike je iako je star 10 godina. Preporuka za svakog :D :D pored Golf 4 :wink:

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Jbt dal' je proslo vec 10 godina kako je izasao G5?
Au kako leti vreme
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

Odgovori