Malo o pravopisu

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Ako moze nekako da se ponovo aktivira ova teme jer u poslednje vreme ima toliko :shock: "pismenih" da je to prosto iritantno. Neki se cak i hvale sa zavrsenim fakultetima ali to je toliko tuzno da ne mogu da poverujem rodjenim ocima... Treba ovu temu nekako sa novom verzijom sajta turiti negde da se pre registracije OBAVEZNO procita i doooobro prostudira pravopis pre nego sto se omoguci da se postuje cisto radi dobrobiti ove nase nacije, da se mladji narastaji ne uce pogresnom od nekih clanova. Ili makar nekako napraviti ogranicenje tipa da se napravi tema kroz koju svi novi korisnici moraju da prodju neki test i gde ce nauciti pre svega pravopis a potom i da kucaju tekst pravilno pa tek posle odredjenog broja postova ili vremena provedenog tamo da se omoguci pun pristup forumu. Ako ovako nastavimo, ljudi, pa otisi smo u *urac, ja jedva da mogu da rastumacim sta su pojedini hteli da napisu... Tuga kad na forumima ljudi moraju da nauce ono sto nisu za silne godine skolovanja naucili... :dry: :uhuh: :cry:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Miškoni napisao:......... ne samo ovom forumu, "zaraza" je uzela maha i širi se na svim nivoima... :smutny:
Uzela je maha "zaraza" i to na veliko . Slazem se .

Meni se cini da je i internet komuniciranje jos vise doprinelo tome. Uz sve moguce skracenice koje smo dosta pokupili od Amera , pa jos i dodali svoje , "zaraza" je poprimila ogromne razmere .

Dopisujem se preko sms-a , kao sto i svi rade , i provaljujem da ljudi pokusavaju da zbog brzine kucanja pravdaju svoje nepoznavanje pravopisa . A u stvari , verujem da kada bi sad bili u skoli da bi oni nastavili da pisu tako .

Primecujem dosta , kod mladjih pogotovo , strasno nepoznavanje pravopisa . Ne znam da li im u skoli ne pokazuju dobro ili nastavnici ne obracaju paznju na to , ali nekada zna da bude katastrofalnih gresaka .
Ako ovako nastavimo, ljudi, pa otisi smo u *urac, ja jedva da mogu da rastumacim sta su pojedini hteli da napisu
Azimuth , bas tako . Ponekad kad procitam nesto sto izgleda kao da je "nogama" pisano , zapitam se , da li se doticni zezao da ne bi mogli da rastumacimo sta je hteo da kaze ili stvarno blage veze nema sa pravopisom . Sve imam osecaj da smo mi malo stariji , imali prave staromodne nastavnike , ucitelje u svoje vreme , kod kojih nije moglo tako nesto da prodje ni pod razno . A da sad mladji ucitelji sve dopustaju . Jer nemoguce je da svi takvi imaju keca iz srpskog ,a posto verovatno nemaju , pitam se kako danasnji ucitelji , nastavnici smeju da im daju bilo sta osim keca ako na takav isti nacin pisu pismeni iz srpskog ?

:|

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Ma ljudi kako danasnja omladina (mislim na osnovce i srednjoskolce) da bude obrazovana i edukovana po pitanju nekih opstih stvari, kada za citavo to hajde da kazemo "obavezno" skolovanje ne procitaju vise od 2-3 knjige.Mislim...
Podrzavam u potpunosti ovu temu ali mislim da je bilo sta, osim da ova tema bude lepljiva i mozda istaknuta (boldovana), nemoguce uraditi po pitanju pismenosti na forumu.Nije to samo na ovom forumu,nego i na ostalim.
Jedino sto bi mozda moglo da se uradi,sto je po meni mozda bas radikalno,jeste da se angazuje jos koji moderator i onda da ide redom i upozorava,ispravlja daje primere clanovima.
Mogu da podnesem da neko napise nesto nepravilno ili da ne zna,ali kada se tim pocne hvaliti e tu pocnem da ludim.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Wicker Man napisao:Mogu da podnesem da neko napise nesto nepravilno ili da ne zna,ali kada se tim pocne hvaliti e tu pocnem da ludim.
To je u psihologiji vrlo poznata stvar . Ego im ne dopusta da priznaju gresku i to njihov mozak ne moze da podnese i u stanju su da brane tolike nebuloze da je to za smejanje . A samo kad bi rekli "U redu , priznajem , pogresio sam jer ne znam" , osecali bi se tako rastereceno i opusteno . A plus bi ispali ljudi i to im nijedan posten covek ne bi uzeo za zlo . Vec bi odmah pokusao da ih ispravi i nauci .

Ovo je samo jedan primer gde to moze da se primeni , jer bi to , po meni , trebalo da bude najprirodnija stvar u svakodnevnom zivotu .

nebitan_lik61
Banned
Pridružio se: Sub, 01. Nov 2008. 03:36

Post od nebitan_lik61 »

ja se oko ovoga uopste, verujte mi, ne bih nervirao, sekirao ili brinuo . . . kada bi se svi postovi sa pravopisnim greskama brisali...ovaj forum ne bi imao 100 postova.

dalje, kada bi se svi korisnici banovali zbog nepostovanja pravopisnih pravila, ovaj forum ne bi imao 20 korisnika.

dalje, kada bi se ulagalo vreme i trud da se sve te neznalice necemu nauce...samo bi se vreme izgubilo a trud bi za dzabe bio ulozen..jer se ovde svaka susa pretplati da bi pitala nesto za svoj telefon, da bi prodala ili uvalila jos nesto nekom smrtniku ili da bi se prepucavala sa ostalim (dobronamernim) clanovima ovoga foruma, kojih hvala bogu ima!

Wicker Man, taj moderator bi imao vise posla nego li cela garda kineza na Nbg. pa on ne bi ustajao sa stolice. nema potrebe za tim.

po meni, sve dok je citljivo i dok mogu da razumem je u redu, ako nesto ne razumem onda pitam . . .

da se sada opterecujem nepismenima i da ih JA ucim pravopisu kada oni nisu mogli to da urade kada im je bilo vreme??? ma ne pada mi na pamet. pa imam ja svojih obaveza, svojih potreba... da sam zeleo da ucim ljude pravopisu postao bih profesor gramatike. neka ostanu slepi kod ociju, onaj ko prepoznaje to, znace koliko ce ih ceniti.

pozdrav za temu, mnogo je dobra, ali na zalost....ne sluzi svrsi :)
Even a clock that does not work is right twice a day

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

nebitan_lik61, svaka čast, napisao si od riječi do riječi ono što i ja mislim :)
Samo što ja još više od tebe mislim da nema vajde mučiti se time, pa nisam htio ni da pišem bilo šta u ovoj temi :)
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

nebitan_lik61, sve je to u redu . Mnogo je posla . Ali nije na odmet staviti do znanja nekima da pokusaju smislenije da pisu i da se pravilnije izrazavaju . Em je lakse tako da se cita , em mozda do nekog mozga i dodje pouka .

I kad zasadis malo drvo , ne znas da li ce izrasti veliko , ali se nadas , pa ako su tlo i seme bili dobri , izvesnije je da ce se dobiti kvalitetan plod . Tako je izgleda i u zivotu . Covekovo je da se trudi , da pomaze koliko moze , da se nada , a da li ce plod njegovog truda biti na kraju kvalitetan , zavisi od jos dosta faktora . Ali bez tog malog covekovog napora na pocetku , ne vredi se nadati ikakvom uspehu .

Znas verovatno i sam za onaj vic kad je Pirocanac , Skot ili bilo koji drugi , ( ima raznih verzija ) , molio Boga da mu da najveci dobitak na loto-u , a Bog odgovori "Pa uplati tiket bar jednom" :D

Na osnovu cega da mu da nagradu , a paralelno , na osnovu cega mi da pozelimo da cemo citati pismenije tekstove , ako ljudima ne skrenemo paznju ?

Hajde sad da budem i pametan malo :wink: , ne znam koliko godina imas , ali skoro sam siguran da ces malo drugacije misliti kad budes imao decu i kad budes odgovoran za njihovo vaspitanje itd. Onda ces se truditi sigurno da detetu kazes sta valja ili ne valja . To je duznost roditelja . Tada ne sme da se kaze , "ma ne pada mi na pamet , pa imam svojih obaveza" . Svi imamo svojih obaveza , ali dok smo vec ukljuceni u rad ovog foruma , sto da ne budemo konstruktivni . Lepse je sigurno , nego da na kraju moramo da molimo google , da uvede translator za nepismene Srbe , jer nam je potreban da bi razumeli razna pisanija po forumima :lol: :lol: :lol:

Sve je ovo bilo dobronamerno , nadam se da si tako i shvatio . Drugarski sto se kaze . :wink:
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Evo samo 2 linka pa kome treba neka gleda...
http://pravopis.tripod.com/latinica/l-index.html

http://www.ns-caffe.com/content/view/233/103/

Valjda ce neke koristi biti i od ovoga...
Nije da sam zadrt, svakome se moze desiti da omasi neko slovo i to se da lako rastumaciti ali kad neko totalno pobrljavi i pocne da mesa babe i zabe... :uhuh:

Ne zelim nikoga da vredjam, ali jednostavno mi toliko bode oci kad citam postove pojedinih persona da mi prosto dodje da se samo izlogujem.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Wicker Man napisao:...ali mislim da je bilo sta, osim da.., nemoguce uraditi po pitanju pismenosti na forumu.
Blago izvrgavanje ruglu? Blagi podsmeh? Slika

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

Vlada Zem, Ne,nikako.Kako si dosao do tog zakljucka? :?
nebitan_lik61, Ja sam to naveo kao neko krajnje i budimo realni, nezahvalno resenje,koje ruku na srce, moze biti mac sa dve ostrice po forum,ali mozda donekle delotvorno.
Evo vidim Vlada Zem, je moj komentar procenio kao neko izvrgavanje ruglu,ali ja zaista ne vidim neko efikasno resenje po pitanju dizanja nivoa pismenosti na forumu.Evo ova tema stoji,lepljiva je, a opet gresaka koliko hoces.Jos jedino mozda da je boldujemo...
Ali eto dokaz da se jako malo citaju lepljive teme, osim ako nisu vezane za neki model telefona, jesu pravila foruma koja trebaju prva da se procitaju.
Stalno imamo ista pitanja,zasto 100 karaktera,pisanje velikim slovima,izbegavanje opcije pretrazi itd.
Ja bi zaista voleo da cujem jos neki predlog.

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

...nije to zaključak već samo neko moje mišljenje i predlog...
90% ljudi ovde dobro znaju šta je to pravopis, ali ih mrzi da koriste komandne tastere na tastaturi, ili im je to smor, ili se boje da to "mišljenje o nečemu..." ne ispari dok to pravopisno izjasne.

Pinocio
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 12. Feb 2005. 23:27

Post od Pinocio »

Ljudi,niko od nas nije savrsen ni na jednom polju,tako da sam bas tolerantan kad je pravopis na forumima u pitanju,ali me jedna stvar strasno nervira,a to je cesto nesvesno zamenjivanje znacenja reci jel i jer.Toliko ucestala pojava na nasim forumima,da se cesto i sam zapitam vise,da li sam ja lud ili... :blinky:

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

Vlada Zem, Prilicno labavi argumenti,moras priznati,ali to je tvoje misljenje i ja ga postujem.
Respect.
nebitan_lik61, Hvala na ukazanim grsekama.Ova greska vezana za BIH je neoprostiva i neverovatno je kako mi se potkrala,strasno. :uhuh:
Ceste, kao sto navede Pinocio, su greske oko jer i jel.Ako vec ne mozemo da uticemo na pravilno pisanje nekih malo "tezih" gramatickih pravila, hajde bar da pokusamo smanjiti ove osnovne greske,koje se lako uoce i zaista smetaju.
Tipa:bijo,neznam,...

PS Da ne bude zabune,kada sam napisao,"da pokusamo" mislio sam na sve clanove, a ne na primer sebe ili odredjenu grupu clanova ovog foruma.Da neko ne protumaci kako mozda sebe uzdizem u "visne". :wink:

Vlada Zem
Expert
Expert

Post od Vlada Zem »

Wicker Man, mislio sam da se možda, s vremena na vreme, treba malo našaliti sa nečijom nepismenošću, lenjošću, itd...
edit
Verovatno me ne razumeš, to je samo predlog na tvoj deo posta - "Podrzavam u potpunosti ovu temu ali mislim da je bilo sta, osim da ova tema bude lepljiva i mozda istaknuta (boldovana), nemoguce uraditi po pitanju pismenosti na forumu." Eto možemo ismevati nepismenost.

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

Ljudi, svaka vam čast što ovako dobro održavate ovu temu! Potpuno vas podržavam, jer sam ja totalno netolerantan na pravopisne greške! Zato, samo par ispravki: nebitan_lik61, "jel'" se piše ovako, dakle spajaju se "je" i "l'", jer nastaje jedna riječ (izgovara se "jel'" kao jedna riječ, a "je li" se ipak izgovara odvojeno). To pamtim, jer su nas žestoko masirali u osnovnoj time (mnogi bi rekli "s time", kao da su nas nastavnik i to zajedno masirali :)). Prije "jer" uglavnom ide zarez, ali ne mora uvijek, ako tok misli dozvoljava da se govori bez pauze i ako bi pauza mijenjala smisao. Poslije veznika "i" je pravilo da se ne piše zarez, što je po meni ponekad glupo i ponekad se namjerno oglušujem o to pravilo da ono što pišem ne bi izgubilo na smislu. Taj zarez prije "i" se koristi u engleskom kao "Oxford comma" u slučajevima nabrajanja (npr. "pare će dati Marko, Andrija, Nemanja i Stefan, i Ivica", jer su Nemanja i Stefan braća i daju zajedno novac, a ne pojedinačno, pa bi se zarezom između njihovih imena promijenio smisao).
vlado1970, ti praviš jednu krupnu grešku (koju ti ja "trpim" dugo vremena jer te poštujem kao dosta starijeg člana koji ne pravi nikakve druge pravopisne greške, ali Poper je rekao da je neophodno odbaciti uzore da bi se napredovalo :)), a mislim da je to zato što vjerovatno učiš/govoriš/pišeš dobro francuski, pa te to vuče. Ta greška je sledeća: u srpsko-hrvatskom jeziku (tako se jezik u lingvistici zove i tačka) se znaci interpunkcije ne odvajaju od riječi poslije koje dolaze. Riječ koja dolazi poslije njih se obavezno odvaja, ali se znaci pišu uz riječ poslije koje idu (primjer: dakle, mislim da, u skladu sa tim... i tim: to je to.). Pojedini članovi stavljaju dva apostrofa za kraticu/skraćenicu, što je nepravilno. Tipa: ''zika (muzika) ili 'aj' (hajde). Pravilno je: 'zika i aj'. Ne zamjerite što vas ispravljam, to mi je uslovni refleks i mislim da vam može koristiti. Očekujem isto (fino, oštro, ali civilizovano :)) da ospete i vi po meni za moje greške.
Najveći broj ljudi na forumu pravi krupne greške, dok jedan solidan broj članova (uglavnom oni koji su redovno postovali u ovoj temi) piše izuzetno pravilno, maltene bez ikakvih grešaka. Bar im ja, kao jedna ultra-picajzla, ne nalazim greške. Primijetio sam da se dosta ljudi na te članove ugleda, ali ipak dijelim Azimuthov pesimizam o opštem stanju... :smutny: Mada Vladin predlog mi djeluje kao neko moguće rešenje, bar da se zabavimo. :) Pismenost, inače, nije stvar obrazovanja, jer se uči u osnovnoj školi, koja je obavezna. To valjda znači da je svako dužan da nauči da piše. Aj' da predložimo da se nepismenjaci zakonski gone! :D
Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

Pinocio
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 12. Feb 2005. 23:27

Post od Pinocio »

Ne znam da li su me svi dobro razumeli,ali moja kritika se odnosi na ovakve primere:

1.
Jel ti imas Nokiu 6300?
Jer ti imas Nokiu 6300?

2.
Ostao sam kuci,jer sam bolestan.
Ostao sam kuci,jel sam bolestan.

Znaci na 60% domacih foruma se primeri 1 i 2 pisu u oba oblika :(

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Vincent, hvala ti na uocenoj gresci a pogotovo na iskazanom postovanju kao starijem clanu 8) Pazi kad sam se osecao kao deda dok sam citao . Stvarno . Imao sam osecaj kao da sam iz 19-og veka :lol:
u srpsko-hrvatskom jeziku (tako se jezik u lingvistici zove i tačka) se znaci interpunkcije ne odvajaju od riječi poslije koje dolaze. Riječ koja dolazi poslije njih se obavezno odvaja, ali se znaci pišu uz riječ poslije koje idu (primjer: dakle, mislim da, u skladu sa tim...
U vezi ovoga cu morati da poradim . Prvo , nisam te bas najbolje razumeo . To ce neko vec da mi rastumaci . A drugo , volim te zareze k'o 'lebac . Ne znam ni sam zasto , cak i ja primecujem da ih dosta puta preterano koristim 8)

Ne znam ni sam , evo jedan predlog ako mislite da je ok . Na primer , uocim gresku u pravopisu ili u izrazavanju ( naravno ne bas malecku gresku , nego neku koja mi bas 'upada' u oci i smeta pri citanju ) u nekom postu , onda bih trebao taj odgovor od tog clana da pojacam crnim i prenesem tj. kopiram u odredjeni topik , koji bi odredeli za to . Da li vam je ovo smisleno ? Na primer , topik bi se zvao "Pravopisne greske - primeri" i onaj ciji su postovi najvise preneseni , na kraju meseca bi morao odredjeni period da zameni svoj avatar sa slikom Vuka Karadzica , kao primer da se uvek seti kako pise :D

Sad sam se i sam nasmejao 'kazni' , hahahaha :lol:

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

vlada1970, koliko sam ja primeti pišeš nešto[razmak],[razmak]nešto, a treba nešto,[razmak]nešto ako me razumeš :)
Nokia C6

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

vlada1970 Hahahaha,zaista lep predlog,a kazna je VRH.Samo,da li bi se modovi slozili? :unsure:

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

tehno maniac napisao:......a treba nešto,[razmak]nešto ako me razumeš :)
Hvala ti mnogo . Sad mi je jasno tehno maniac

;)

Wicker Man, sta mislis koliko ce Vuka Karadzica da bude posle mesec dana? :lol:

Odgovori