Ljudi, svaka vam čast što ovako dobro održavate ovu temu! Potpuno vas podržavam, jer sam ja totalno netolerantan na pravopisne greške! Zato, samo par ispravki:
nebitan_lik61, "jel'" se piše ovako, dakle spajaju se "je" i "l'", jer nastaje jedna riječ (izgovara se "jel'" kao jedna riječ, a "je li" se ipak izgovara odvojeno). To pamtim, jer su nas žestoko masirali u osnovnoj time (mnogi bi rekli "s time", kao da su nas nastavnik i to zajedno masirali

). Prije "jer" uglavnom ide zarez, ali ne mora uvijek, ako tok misli dozvoljava da se govori bez pauze i ako bi pauza mijenjala smisao. Poslije veznika "i" je pravilo da se ne piše zarez, što je po meni ponekad glupo i ponekad se namjerno oglušujem o to pravilo da ono što pišem ne bi izgubilo na smislu. Taj zarez prije "i" se koristi u engleskom kao "Oxford comma" u slučajevima nabrajanja (npr. "pare će dati Marko, Andrija, Nemanja i Stefan, i Ivica", jer su Nemanja i Stefan braća i daju zajedno novac, a ne pojedinačno, pa bi se zarezom između njihovih imena promijenio smisao).
vlado1970, ti praviš jednu krupnu grešku (koju ti ja "trpim" dugo vremena jer te poštujem kao dosta starijeg člana koji ne pravi nikakve druge pravopisne greške, ali Poper je rekao da je neophodno odbaciti uzore da bi se napredovalo

), a mislim da je to zato što vjerovatno učiš/govoriš/pišeš dobro francuski, pa te to vuče. Ta greška je sledeća: u srpsko-hrvatskom jeziku (tako se jezik u lingvistici zove i tačka) se znaci interpunkcije ne odvajaju od riječi poslije koje dolaze. Riječ koja dolazi poslije njih se obavezno odvaja, ali se znaci pišu uz riječ poslije koje idu (primjer: dakle, mislim da, u skladu sa tim... i tim: to je to.). Pojedini članovi stavljaju dva apostrofa za kraticu/skraćenicu, što je nepravilno. Tipa: ''zika (muzika) ili 'aj' (hajde). Pravilno je: 'zika i aj'. Ne zamjerite što vas ispravljam, to mi je uslovni refleks i mislim da vam može koristiti. Očekujem isto (fino, oštro, ali civilizovano

) da ospete i vi po meni za moje greške.
Najveći broj ljudi na forumu pravi krupne greške, dok jedan solidan broj članova (uglavnom oni koji su redovno postovali u ovoj temi) piše izuzetno pravilno, maltene bez ikakvih grešaka. Bar im ja, kao jedna ultra-picajzla, ne nalazim greške. Primijetio sam da se dosta ljudi na te članove ugleda, ali ipak dijelim
Azimuthov pesimizam o opštem stanju...

Mada
Vladin predlog mi djeluje kao neko moguće rešenje, bar da se zabavimo.

Pismenost, inače, nije stvar obrazovanja, jer se uči u osnovnoj školi, koja je obavezna. To valjda znači da je svako dužan da nauči da piše. Aj' da predložimo da se nepismenjaci zakonski gone!

Pozdrav!