Poplave u Regionu!

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
Joxy
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Uto, 25. Feb 2014. 13:31
:: Samsung & Apple
:: Spajamo nespojivo :D

Re: Poplave u Regionu!

Post od Joxy »

Pa da su im dali i 30 000€ to nije ništa naspram onoga što su izgubili. Da ne pominjem ljudske živote koji nemaju cenu. Kuće, imanja, stoka, živina, kola, poljoprivredne mašine...

Re_EDuCaTiON
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 26. Feb 2013. 16:30
:: LG G7 ThinQ

Post od Re_EDuCaTiON »

dobro dala nam i opstina po 10.000 rsd bezpovratne pomoci, ali nam uzeli posle... opet zbog lepe nase vlasti zbog koje nemamo sada ni ulicna svetla i vodu nam non stop iskljucuju, alibto sad nije tema...

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

Mislio sam da je cela ova priča ispričana, ali ajde i ja da napišem nešto.

Nekom ludom srećom celo dvorište sem kuće mi je bilo popravljeno (nagib terena) i svega naših par kuća od celog sela nije zahvatila voda. Dosta rođaka i prijatelja je izgubilo kuće, nekima se srušila kuća. Bio sam svedok kako se i koliko delila prva pomoć (hrana, piće, lekovi, pelene, itd). Delilo 4 puta više nego kolike su bile potrebe. U Obrenovcu su delili to do pre 2 meseca. Ej, do pre 2 meseca! Romi iz Obrenovca su pribijali sve vremenske granice zadržavanja u areni i na ostalim mestima. Naš narod je stoka. U grad se vratili posle 3 meseca da traže pare, dok se mali deo ljudi vratio odmah posle vode, očistio šta ima i nastavio sa životom. Ono što svi moramo da shvatimo i što je činjenica jeste da država nije u obavezi da bilo kome šta plati ili da. Prirodna katastrofa i kraj priče. Ovo je dobra volja što išta daju i to je sve od stranih donacija. Ljudi ne kapiraju da nije poplavljeno jedno selo, jedna opština, poplavljeno je 20% države bilo. Pa sa tolikom štetom bi se mučile mnoge razvijenije zemlje kamoli ova naša. Pa nema da plati deci operacije i porodiljama pristojne uslove, a ima da obnovi 200.000 kuća. Da je strašno što se desilo, jeste. Da treba svima pomoći, treba. Ali da je to obaveza ili moranje, nije. Ako jeste, izvoli tuži državu pa vidi šta će biti. Mora da se pokaže malo razumevanja da je ogromna šteta, ogroman broj oštećenih a država nema para. Ne branim nikog, samo mi je puna glava ljudi koji hoće da zarade od svega ovoga. Traže za nameštaj desetine hiljada evra. Nemamo bre leba da jedemo, prosečna plata 300e a nameštaj Luj XVI.

Neka se niko ne nađe prozvanim, ovo se odnosi na većinu naših ljudi.

Zaključak, budi srećan druže što si išta dobio. Em jer živiš ovde u ovoj državi, siromašnoj, propaloj, em što je šteta istorijskih razmera.

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

El Laki, da je bila prirodna katastrofa - bila je.
Da je mogla da bude izbegnuta u mnogim gradovima - mogla je.
Baš zato što krivicom državnih institucija nije izbegnuta, vlast je delom odgovorna za ono što se desilo i dužna je da to plati.
Na stranu to što je vlast dužna da pomaže svoje stanovništvo u kriznim situacijama. Pomenuću samo slične situacije u Češkoj i Nemačkoj od pre par godina.
Da je poplavljeno 20% države - nije.
Katastrofa se desila na ograničenom broju lokacija, ali je gubitak koji su ljudi pretrpeli katastrofalan.
To što su drugi pomagali slanjem pomoći, poruka ili lično govori o našoj nacionalnoj solidarnosti (previše si mlad da se sećaš šta se dešavalo '90-tih, ali nas ima koji i to pamtimo), ali je ona ograničena. Pre ili kasnije ljudi nastave da žive svoj život i prestanu da brinu o pogođenima.
Iznos koji je deljen i način kako je sve rađeno puno govori o stanju u našoj vlasti. Ne želim da ulazim u to. Nesrećni Blagojević je u priču ubačen kao žrtveni jarac.

Ono što je u celoj priči - bar po meni - najgore je što ni iz jedne takve katastrofe mi ne naučimo lekciju i stalno ponavljamo taj prokleti prvi razred.
- U Vojvodini nije zasađeno drveće koje sprečava formiranje smetova. Neke sledeće zime ćemo se opet čuditi kako se to baš nama dešava.
- Reke i kanali se i dalje ne održavaju. Ne daj Bože slične situacije kao ove godine!
- U iste reke i kanale i dalje bacamo otpad i time pomažemo da do katastrofe brže dođe.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

E baš taj zadnji deo se nadovezuje na prvi. Naime, kanali, nasipi, odbrana od poplava i ceo taj sistem su urušavani već dugi niz godina. Država nije radila ništa, ljudi su bacali smeće, kopali rečna korita, u Obrenovcu su nasip uzorali i posadili kukuruz. Pa da li je to normalno, reci ti meni? Da li smo stvarno tolika stoka? Jeste kriva država za svoj deo neodržavanja ali ne samo ova vlast, to se već 2-3 decenije ne radi na tim stvarima. Ljudi misle da je problem nastao u maju. Možda 1970.

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

U Vojvodini je bilo drveca,dok se neki foteljas iz Beograda koji nikad Dunav nije presao dosetio da posece sva stabla jer tako treba.
Pa nisu moji pradeda i deda bili ludi kad su isli na akcije sadjenja drveca bas zbog takvih stvari.
Vi niste svesni kako ovde duva vetar,ono sto duva u Bg-u i ostatku zemlje je povetarac,ovde je zimus duvao 190 na sat.
Doslovno ne mozes da hodas ulicom.Meni je podigao iz sarki metalnu kapiju duzine 4 metra kao da je od papira.

Posle se tamo neki ministri cude sto ima smetova po 3 metra na magistralnim putevima.
Zatrpavali su kanale za navodnjavanje pa sad kad hoces da preores njivu zaglavis se traktorom.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Behemoth napisao:U Vojvodini je bilo drveca,dok se neki foteljas iz Beograda koji nikad Dunav nije presao dosetio da posece sva stabla jer tako treba.
Pa nisu moji pradeda i deda bili ludi kad su isli na akcije sadjenja drveca bas zbog takvih stvari.
Upravo tako, bilo nekada, više nema.
Behemoth napisao:Zatrpavali su kanale za navodnjavanje pa sad kad hoces da preores njivu zaglavis se traktorom.
E ovo je živa istina i totalna sprdnja. Ali narod je gladan, uvek hoće još koji cm zemlje više, ne razmišljajući da u te iste kanale puste vodu kad dođe do kritičnog nivoa, ne razmišljajući da iz tih istih kanala mogu da navodnjavaju svoje oranice.
Ljudi su čudo, alavi i gladni, oni drugi su pravi raritet, a vlast k'o vlast, udobna je ta fotelja.

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Behemoth, drug moj, znam kako tamo duva, veruj mi! :)
To drveće tamo stoji od Marije Terezije naovamo i upravo ima svrhu da "razbija" vetar i da "rasipa" sneg.
kao što kažeš, onda ga neko poseče i ne posadi novo. I onda - blokirana Vojvodina od oluje. A Mađarska nije. I njihovi putevi uvek očišćeni, a na našima haos.
El Laki, sve to nečinjenje je čista odgovornost vlasti i sistema. Mogu ja da budem stoka koliko hoću, ako budem kažnjen zbog nečega što sam uradio povešću računa da to više ne radim - as simple as that.
Vrlo si blizu sa godinom kada se prestalo da se radi na projektu zaštite od poplava!
Bio u januaru u Holandiji. Ako je neko ugrožen poplavama oni su. I video kako su naučili školu i kako koriste vodu, umesto da je se boje. A probaj da baciš đubre tamo u kanal! 500 evra kazna!!! I to će te prijaviti prvi koji te vidi, bez razmišljanja i dvoumljenja!
Zbog svega toga je kriva i ova i sve prethodne vlasti 40+ godina unazad. I zbog svega toga treba da plate ljudima koji su nastradali. A i oni treba da razmisle koliko su doprineli ovoj katastrofi - činjenjem ili nečinjenjem.
Kineska Poslovica

m@c|-|oR
Expert
Expert

Post od m@c|-|oR »

Al' ste me uvukli u diskusiju
c c c c
:( :( :(
Što reče neko skoro - upecao sam se kao som na durdubak.
Pola dana sam se smejao tome!
:lol: :lol: :lol:
Kineska Poslovica

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Pa naravno,znali su ti stari ljudi kako se Kosava ponasa i kako je ukrotiti donekle.
Moj grad nije dzabe asimetricno izgradjen,nema ulica pod pravim uglom,jer tek tada ne bi mogao da se kreces istom.
Sve ide pod ostrim uglovima da se zaobidju jaki udari vetra.
Medjutim i pored toga lesi neverovatno.
Na aerodromu je zimus prevrnuo poljoprivredni avion AN-2 na krov.
Bez obzira sto je bio zakacen lancem i ankerima u beton,sve je pocupao.

Videcemo kad padne sneg dal ce opet iznenaditi putare,ne sumnjam u to.
Ono sto se desilo u Majdanpeku je zalosno.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

Behemoth, eh da je samo Majdanpek, nego cenzurisali, nisu ni javljali gde sve nema :cry: .

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

Tuga i velika neodgovornost. Tako je za sve. Neplaćanje struje i poreza npr. U Obrenovcu su pravili reprograme, opraštali i opet ništa. Što neko reče, isečeš mu struju i vodu pa da vidim dal nema. Ima za pivo, cigarete i kladionicu, a nema za struju i porez. Sramota. Takvima da se ja pitam, sada ne bi trebalo ništa dati, makar kuću izgubili. Svakom po zaslugama. I treba da se podigne svest pojedinaca da svaki naš postupak utiče na ljude oko nas. Pa ćemo onda možda kao u Holandiji čuvati ono što treba i suprotstaviti se bahatima.

Re_EDuCaTiON
Mobil fan
Mobil fan

Post od Re_EDuCaTiON »

sto se tice duznosti, da krivica je, bar za palanku, od drzave, mi imamo 2 reke, naselje se nalazi izmedju, oni NE odrzavaju ni jednu iako su u obavezi, da vlast nas je poplavila jer su NAMERNO probili branu da ne bi poplavilo susedno selo, isto su uradili kal i 99' , sto se tice skupocebog namestaja, nije ga ni bilo to je namestaj sa buvljaka kad moram tako da se izrazim, sve sto smo imali sticali smo od 0 od 99', cale na crno radi, keva ima frizerski salon 17.000 din plata, sto se tice donacija, da primali smo ih, prvih 3 meseca! posle nista, cinjenica je da je obrenovac najgore prosao, ali cinjenica je da je palanka druga na listi, ali to niko nije spomenuo!! samo obrenovac, pa obrenovac i samo obrenovac, i ne, ta pomoc koju smo dobijali je Ш klasa, sve najjeftinije, i samo su hranu delili, cinjenica je da su u obrenovac otisle glavne donacije, pa zi ce samo cini da smo dobili mi iz palanke vise nego sto smo izgubili, drugo, imam legalizaciju na kuci, oni ne smeju da izdaju legalizaciju na mesto koje je sklono plavljenju, trece, pare koje su dali, nisu drzavne, eu je dala i plus pomoc sto je sakupljana, sve to kad se sabere pa se podeli na sve kuce, ostalo je drzavi ohoho para, znaci zaradila je, a to sto je zaradila treba da sad obnovi puteve i brane ali to se nece desiti nazalost, nama niko ne garantuje da se nece desiti i cetvrta poplava, jer ih zabole da odrzavaju brane, nasu branu niko ne ore i ne sadi kukuruc niti suncokret , brana je kao obicna brana, nju su gradili turci jos u njihovo vreme zato sto je reka u istom nivou kao i naseljr pa je plavila stalno, sad se postavlja pitanje zasto se ta brana nije produbila? zasto je urasla u vrbi koja ne daje reci da nosi djubre dalje koje dolazi vec sakuplja ga, na kraju krajeva ne bi mi ni poplavili ,ali arandjelovac ima dobar sistem koji vodu iz jezera, kada predje nivo odliva i pravo ide kod nas i zato plavimo... izvinjavam se za los rukopis, preko fona sam, a on koci bas...

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

O Obrenovcu se toliko priča jednostavno jer je najveći grad, tu je TE, i jednostavno kao što si i sam rekao, ubedljivo najgore je prošao. E sad, donacije evropske unije i drugih država, ne raspodeljuje država Srbija nego donator naglasi kome je donacija namenjena, kom gradu, ulici, naselju, a država samo sprovodi te naredbe. Da li stvarno veruješ u to da je država ukrala pare od eu i da eu ćuti i dopušta to? Ne budi naivan. Činjenica je da nam džabe sve donacije i naše pare, jer je šteta nenormalno velika. I to ne samo kuće i putevi, prodavnice, kafići, hoteli, kola, škole, bolnice, banke, njive, itd. Velika katastrofa iz koje kažem, mnogo bismo lakše izašli da smo iole razvijenija i uređenija država i mi kao narod malo odgovorniji i normalniji. Jer, jesu prethodne vlasti krive, ne kažem, ali i mi da smo retko loš narod, jesmo.

Re_EDuCaTiON
Mobil fan
Mobil fan

Post od Re_EDuCaTiON »

na mom racunu su legle pare koje je dala drzava, a ne eu, a obrenovac se najvise spominjao jer je bg opstina, a eto jbg mi smo smederevska, a ko sisa ostatak srbije, vazno da je bg ususkan, u palanci nije bilo ni v od volontera, bila 2 gradska bagera koja su nesto muvala sitno oko brane pravili neki nasip i to je to...

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

Ne znam ja ko je tebi dao pare, ja sam ti odgovorio na tvoju konstataciju da je država pokrala pare od eu donacija i tako zaradila. A zašto se Obrenovac više pominjao po vestima, to je drugo pitanje. Blizu je Beograda i Šapca, ima jednu od najvećih TE u Srbiji, tu je i Kolubarski basen... Od te pompe po medijima, nismo dobili ništa.

Re_EDuCaTiON
Mobil fan
Mobil fan

Post od Re_EDuCaTiON »

a to da eu niko ne moze da zavrne, to ne pije vodu, kod nas su prosto nestala 3 slepera sa hranom, 2 slepera sa odecom, 2 slepera sa belom tehnikom i 60% donacije koja je stigla u palanku pa se eu nije zapitao gde je sve to, i kuda je otislo... mada mi znamo eno su stvari na buvljaku romi ih prodaju a ostatak to je pojeo dim...

vla-do
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Nov 2008. 02:06

Post od vla-do »

El Laki napisao:Ono što svi moramo da shvatimo i što je činjenica jeste da država nije u obavezi da bilo kome šta plati ili da. Prirodna katastrofa i kraj priče. Ovo je dobra volja što išta daju
Ovde se naša mišljenja razilaze. Umesto da pomognu svom narodu u nedaćama, oni prave paradu/parade? :disgust:

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od El Laki »

Ako eu kaže parada, onda ima da održimo i 10 ako treba. Politika je čudo. Jači naređuje.

cvoruga
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 25. Mar 2011. 09:05
:: BG

Post od cvoruga »

El Laki, vidim da braniš vlast, pa evo pitanje za tebe, što ne objave gde nema struje?
Je li i to ubrajaš u elementarnu nepogodu (a nije) ili njihovu nesposobnost?

Odgovori