Institut za majku i dete

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Re: Institut za majku i dete

Post od Sale_M »

Nisu dobre klime za bebe koliko sam cuo,ili bar ne neke nize mnogo temperature od spoljnih.
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

Nikako nisu dobre, osim ako nemaju kontrolu temperature i vlažnosti (koje koštaju nekoliko puta više).

Naša ćerka je rođena u julu '00, trpeli smo +40 tog leta. Jbg.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

Znaci bice veselo i kod mene ovog leta. Ako je mali na mene, a deluje da jeste jer se stano otkriva, onda ce i on da pati zbog visoke temperature. Ja sam šorts man ;)
Klima mora redovno da se odrzava i da se cisti, a sto se tice legionarske bolesti 3x su ugrozeniji muskarci nego zene
Note IV N9100 dual

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

Legionela je bakterija koja se razvija u kondenzatu sistema klimatizacije, uz prašinu iz koje se hrani.
Bejaše mi to muka u jednoj firmi, pa sam morao da naučim.
A Matija neka se otkriva koliko hoće, samo ćete paziti da se ne prehlađuje. Ništa se ne brini, dvoje smo odgajili, evo ih stigli nas sa visinom (ja 188, žena 178)! :D
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Moj sin mora na operaciju i ugradjivanje cevcica :(
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Nisam hteo da mracim druze ali sam ja iz svega pretpostavljao da ce ovo da bude. Ima Hydrocephalus (visak vode u komorama mozga da se izrazim laicki). Srecom, ako se otkrije na vreme, i uradi operacija, moze normalno da zivi sa time. Ubaci se cevcica u mozdinski prostor, mikro pumpica i drugi kraj cevcice sprovede u stomak gde se visak tecnosti ispumpava.
Prognoza je dobra.
Drzi mi se.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

kutijagreha
Banned
Pridružio se: Uto, 05. Jul 2011. 21:41
:: Telefon na pipanje
Kontakt:

Post od kutijagreha »

Komso kao sto miodrage, kaze,prognoza je dobra. Budi jak,bice sve kako treba :wink:

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Majka moje bivse zivi vec nekih 10tak godina sa tim cevcicama, sve je ok i sve normalno. Koliko sam skontao gledajuce je, nema nikakvih ogranicenja i nista se ne primecuje. Ali to je bilo pre 10 i vise godina, verujem da je medicina uznapredovala za svo to vreme i da ce mali junak biti dobro. Ti prvi moras ostati pribran, ostati jak bez obzira na sve. Potreban si im, nemoj da posustanes.
Ako ti bilo kako mozemo pomoci, slobodno se javi bilo kome od nas. Svi smo tu i svi smo voljni kako god da pomognemo.
Drzi se, bice sve kako treba :wink:

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Miodrage, bas tako kao sto si napisao ce biti. Nadam se samo da ce imati normalan zivot kao i svi mi. Moj rodjak neurohirurg kaze da hoce. Da li me tesi jer mi je uzasno tesko ili je stvarno tako pokazace vreme.
Sad ne znam ni sta je to normalan zivot kada se ugrade te cevcice. Moracu da procitam na net-u kako to ide i kakva su ogranicenja ako postoje.
Azimuth, lepo mi zvuci to sto kazes da majka od tvoje bivse dobro funkcionise sa tim cevcicama, ali mi stalno pada na pamet koliko to traje i koliko moze da se zivi sa tim i to me ubija.
Prelepo bi bilo da mogu da se menjam sa njim i da meni to rade, a ne njemu jer je pred njim zivot, ali na zalost to ne moze.
Hvala pu o svima na podrsci. Ja sam skroz umrtvljen, a najbitnije mi je da sam smirio zenu, bar ja mislim da sam uspeo.
Ne znam samo to da li i majke budu sa decom u Tirsovoj ili ne, ali cu da probam i to da nadjem na net-u
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Toda, kazem ti, to je rutinska procedura, i onda se ide na redovne kontrole, i moze i da se sve izvadi, ako se stanje popravi, ali moze i dozivotno da ostane. Uglavnom, sanse da malisa ima normalan zivot su oko 83% po nekoj svetskoj literaturi. To su u medicini ogromni procenti, budi miran.
Kad je operacija, gde i ko je radi?

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Miodrage, nadam se da ce on da bude jedan od tih koji ce imati normalan zivot. Posebno se tome nadam jer smo na vreme reagovali, a citao sam da je to izuzetno bitno prepoznati na vreme i na vreme odreagovati.
Moj zet je neurohirurg u KG, a i brat je pri kraju specijalistickih isto vezanih za neurohirurgiju.
Dr Mirjana Raičevic je nacelnik neurohirurgije u Tiršovoj i ona je u stalnoj komunikaciji sa dr koja je primila mog sina na odeljenje neonatologije i ona ce ga operisati. Rekla je mojoj supruzi da cim ja uzmem uput da odmah idemo u Tirsovu i da joj se javimo i ona ce nas odmh primiti i operisace ga preko reda.
Ja tek u ponedeljak mogu sa ovim papirom sto uzmem ovde da idem kod pedijatra u PO i onda moram taj uput da nosim u socijalno i da cekam da mi komisija overi i tek onda ga donosim u BG i vozim ih u Tiršovu.
Ne svidja mi se sto je to toliko zamrseno umesto da neke stvari idu po sluzbenoj duznosti i samoj komunikaciji BG i PO. Meni nece toliko da bude tesko da sve to uradim ali gubim nepotrebno vreme, a mogu misliti kako bi bilo nekome ko je npr dosao cak iz Surdulice pa mora celu ovu proceduru da prodje
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Druze, birokratija nas ubija sve. Ta papirologija i sve sto se trazi to je direktan atak na zdravlje svakog pacijenta.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Drago mi je sto imamo isto misljenje povodom tog pitanja. Danas svi imjaju internet tako da sve to moze da se zavrsi par minuta da smo normalna drzava. Dovoljno bi bilo da su svi umrezeni u neki softwer preko kog i mogli medjusobno da dele informacije. Bilo bi prelepo da svako ima ima pristup izvestajima lekara u toj bazi, tj. da za svakog pacijenta postoji sifra kojom bi upao u svoj dosije sa svim nalazima koje je radio od rodjenja i gde bi samo mogao da vrsi pregled tih dokumenata bilo gde da se nalazi, a da i svaki dr ima naravno mogucnost da vidi sve te podatke. Da informacije ne bi bile previse javne mogli bi da odrade kod dr da covek mora da prisloni prst zbog otiska i da se onda otvara njegov dosije kod nekog dr. Poceo sma previse da fantaziram :)

Zaboravih jos nesto da napisem. Na zalost ima i ljudi koji nemaju internet i oni bi slobodno mogli da traze sve to da i dalje imaju u pisanom obliku
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

toda81, evo da ti kazem, posto sam prilicno upucen u neke stvari, trenutno svaka zdravstvena ustanova, i zdravstveni centar imaju neki svoj software. Krajem ove godine, drzava ce da odluci ko ce da dobije pravo da tokom 2016. umrezi jednim software-om sve ustanove (citaj: ko podmaze najvise), i onda nastavljamo to da koristimo. To je tzv DRG - Dijagnosticki Rodne Gupe, razno sifriranje i automatska obrada podataka. E sad, Nemci su to uveli pre nekih 15 godina, i sada vec pocinju da napustaju, shvatajuci da to i nije najbolji sistem, a mi ga uvodimo.... sto dovoljno govori o svemu, najvise o stanju u drzavi.
Sto se drugog dela tice - pristup medicinskim informacijama - ja sam jako protiv, jer pacijenti ne treba uvek bas sve da znaju. Takodje zbog laicizma, mogu da se pogresno informisu na Internetu, i da tok lecenja ne bude zeljen (saznanje o nekim bolestima, pa da oduzmu sebi zivot i sl). Vrlo cesto ja pacijente drzim pomalo u zabludi, znajuci da nece podneti istinu do kraja kako treba. To se moze samo uz dobro poznavanje psihologije, i svakoga treba individualno procenjivati.
Znanje je moc, ali i veliko prokletstvo.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Miodrage, ocigledno mi uvodimo sve ono sto ne valja. Nije mi jasno zasto nam nije dovoljan primer jedne mocne i organizovane zemlje poput Nemacke kako bi videli da li je nesto dobro ili lose.
To mu dodje slicno kao i zakon da obavezno moraju da budu ukljucena kratka svetla u toku dana sto su mnoge zemlje ukinule, ali mi uvodimo.
Nezgodno je ovde sve ispisati precizno sta sam mislio, ali ni ja nisam mislio da sve treba da zna pacijent, vec samo ono od papirologije sto i inace dobije od dr da ima mogucnost preko interneta da vidi. Nista vise od toga.
Slazem se da bi mnoge labilne licnosti podigle ruku na sebe kada bi saznale neke podatke koje je bolje da ne znaju i zato podrzavam to sto si ti napisao. Ceo zivot je psihologija i moramo jedni prema drugima da pristupamo na razlicite nacine kako ne bi povredili jedni druge i kako bi na pravi nacin svakome preneli neku informaciju koja je bolna, a da ta osoba sto bolje primi tu informaciju.
Na internetu se moze svasta procitati i tacno je da je u vecini slucajeva ostati "slep kod ociju" i biti neupucen u neke stvari, posebno kada je vezano za neke bolesti jer ako neko ima npr hidrocefalus i ugradili su mu šant i npr ne moze kako treba da se krece, to ne znaci da ce i neko drugi kome je takodje ugradjen šant imati isti problem. Razumem je tao da ima mnogo faktora od kojih zavisi kakav ce neko zivot da ima posle neke intervencije. Mislim da je glavni faktor brzina kojom se registruje neki problem
Note IV N9100 dual

Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Post od Evindzer »

miodrage napisao:(...) To se moze samo uz dobro poznavanje psihologije, i svakoga treba individualno procenjivati.
Znanje je moc, ali i veliko prokletstvo.
toda81 napisao:Miodrage, ocigledno mi uvodimo sve ono sto ne valja.
Tacno i tacno. :angry:

godja
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 05. Maj 2005. 09:27

Post od godja »

toda81, mogu samo da ti kažem da moraš prvo ti da budeš jak,a onda i supruga da bi to izdržali zbog sina. želim vam da sve prođe u najboljem redu a posle samo polako. muka je sve sa malom decom,ja sam isto sa klincem prošao svašta. drži se
Samsung S10+ red

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Ја знам девојку која има 20 година и сасвим је нормална, да ми њена сестра из зезања није рекла да ова има уграђене цевчице не бих ни знао (има их такорећи од рођења). Не знам за друге случајеве али по овом могу рећи да имају потпуно нормалан живот.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Godja, covek mora sve da izdrzi kada je u pitanju zivot.
LittlePrince, prelepo je cuti tako nesto. Najbitnije je da se na vreme odradi operacija i da mozak ne trpi pritisak.

Danas sam odveo suprugu i Matiju u Tirsovu. Dr je rekla da ce ga oprisati sutra ili u cetvrtak. Daj Boze samo da sve prodje kako treba. Pokazala mi je kako mu izgledeju komore. Presiroke su i kaze da vec ima pritisak na mozak. Daj Boze samo da to ne ostavi neke posledice. Nadam se da nije preveliki pritisak bio.

Samo moram da vam kazem da je ogromna razlika izmedju Instituta za majku i dete i Tirsove. Institut je raj, bar kada je neonatologija u pitanju
Note IV N9100 dual

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Samo da vam javim da je danas bila operacija i da je sve proslo kako treba. Nadam se samo da ce sve da bude u redu i kasnije
Note IV N9100 dual

Odgovori