Sta vozite?

teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova.
Odgovori
Evindzer
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 24. Avg 2014. 20:07
:: Samsung Beleška 10
:: Široka Noklica

Re: Sta vozite?

Post od Evindzer »

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

^ Što je onomad Ayrton Senna upitao, kada su u F1 počeli uvoditi silnu elektroniku i ostala pomagala: "Gde je tu vozač?"
Lepo je to, te Tesline auto novotarije, ali se time previše odvlači pažnja vozača. Šta kad nešto zakaže i desi se udes? Ko je kriv? Vozač ili proizvođač? Noćna mora za advokate...

vla-do
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Nov 2008. 02:06

Post od vla-do »

Green napisao:Šta kad nešto zakaže i desi se udes? Ko je kriv? Vozač ili proizvođač? Noćna mora za advokate...
Mislim da je ovo noćna mora za vozača samo. Advokati će na ovakvim parnicama zaraditi milione.
U ostalom se slažem sa tobom. [emoji6]

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Green »

^ A šta ako vozač uključi Teslin auto-pilot mod, on zakaže i desi se sudar? Krivac je...?
Ja jesam za elektronska pomagala u vozilu, ali se sada stvarno predaleko ide.

ilija98
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 28. Avg 2013. 19:36
:: LG Spirit
:: E72, 5800

Post od ilija98 »

Ja od elektronskih pomagala priznajem samo ABS i ESP:)
Ove novotarije kao sto su sistemi za automatsko kocenje, upravljanje, parkiranje, lane assist... ne podnosim. Gde je tu vozac, kao sto kaze kolega Green?? Jos malo pa ce nam uz svaki automobil dostaviti i jednog robota da upravlja umesto nas. A posebno imam averziju prema el. rucnoj kocnici. ( kako da okrecemo auto pod rucnom sad ?!?!? :) )

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

ilija98, rucna kocnica nije namenjena za okretanje kola :D

Sto se elektronike u kolima tice, ja sam za sto je moguce vise, jer vise=bolje.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

vla-do
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 19. Nov 2008. 02:06

Post od vla-do »

Green napisao:A šta ako vozač uključi Teslin auto-pilot mod, on zakaže i desi se sudar? Krivac je...?
I dalje mislim da je noćna mora samo za vozača. Kad advokatu dodješ sa ovakvim pitanjem, odmah mu se pojave simboli dolara u očima. [emoji1]

Da je po miodragu, dizali bi windows u kolima svakih par meseci, ili za svako godišnje doba. [emoji1]

iamivan
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 12. Jul 2012. 11:11
:: Sexus 6P Graphite
Kontakt:

Post od iamivan »

ilija98 napisao:Ja od elektronskih pomagala priznajem samo ABS i ESP:)
Ove novotarije kao sto su sistemi za automatsko kocenje, upravljanje, parkiranje, lane assist... ne podnosim. Gde je tu vozac, kao sto kaze kolega Green?? Jos malo pa ce nam uz svaki automobil dostaviti i jednog robota da upravlja umesto nas. A posebno imam averziju prema el. rucnoj kocnici. ( kako da okrecemo auto pod rucnom sad ?!?!? :) )

Ti sistemi koje si naveo pomažu vozačima i smanjuju broj nezgoda i nesreća.

Sent from my Sexus 6P

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Svaka stvar je korisna od nove tehnologije i elektronike na bilo kom autu, kao što miodrage napisao, što više, to bolje. A sto se tiče saobraćajnih nesreća, sa ili bez elektronike nažalost se dešavaju. Vozač kao vozač je po meni odgovoran ako se i desi nešto, neće auto sam da ide od sebe 200km/h itd itd...
Zapalo mi je za oko koliko npr Kia ima dodatne opreme, odusevio sam se... Zna, i da drugi imaju, ali nisam bas nesto puno obraćao ni pažnju... Svaka nova stvar je dobrodošla na auto bas iz sigurnosti, jer ipak čovek upravlja autom i odgovoran je za volanom, a svi dodaci su tu da vozaču olakšaju vožnju uz naravno vozacevu opreznost na putu. To je bar moje mišljenje :)

Huawei Mediapad X2 7.0
Huawei

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Bato, potpisujem sve sto si rekao.
Green: Ne mora Windows, može bilo šta gde korisnik neće moći da papka i time zezne nešto. Fabrički namažemo da radi i nema da se misliš.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

ilija98
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od ilija98 »

Ali upravo dolazi do kontra efekta, okruzen svim tim pomagalima, vozac se lako opusta zbog osecaja sigurnosti i dolazi do opadanja paznje i koncentracije u saobracaju.

iamivan
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 12. Jul 2012. 11:11
:: Sexus 6P Graphite
Kontakt:

Post od iamivan »

Ne slažem se sa tobom. U teoriji to možda pije vodu, ali ipak mislim da nije tako. Sigurno ima takvih slučajeva, ali nisu u većini.

Sent from my Sexus 6P using Tapatalk

novak
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 04. Jan 2009. 06:09

Post od novak »

Nemas se sta opustati sa elektronikom. Ona nije napravljena da se opustats vec da vozis normalno pa i ako se desi problem da ti pomogne.

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od Green »

Nešto baš nisam ubeđen da je na putevima manje nezgoda, jer elektronika drastično pomaže vozaču. Pravilna edukacija vozača je ključ, a ne trpanje silne opreme u kola. I nije tačno da je odgovornost za nezgodu samo na strani vozača. Čuli ste za milione i milione neispravnih vazdušnih jastuka firme Takata? Vozaču se pri udesu ne aktivira jastuk, utvrdi se kvar na istom i krivica je vozačeva? U Americi je bilo dosta smrtnih ishoda, jer se u Toyotama Prius zaglavljivala papučica gasa, na primer.

Malo malo pa neki proizvođači povlače na hiljade vozila jer je utvrđen kvar na nekom sistemu. Šta će se sve dešavati u budućnosti kada sad i ta autonomna vozila preplave drumove, mogu samo da zamislim. Zgrozim se svaki put kad pročitam da neki proizvođač na javnom putu testira auto bez vozača. Ko će biti kriv kada takvom autu zakaže elektronika i bude odgovoran za udes?

9R94
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jan 2013. 18:08
:: Lumia 520
:: 6233

Post od 9R94 »

Ja sam too much old school tako da mi je vrhunac elektronike u automobilima klima uredjaj, elektronski podizaci stakala. I nema tu vrisne ti sijalica na migavcu i ne mozes da ukljucis motor dok onaj sa tabletom ne dodje da vidi sta je error 2000067 i zamena sijalicev i destinacija na koju si krenuo ti ispadne 60€.
Da ne bude da migavac nije bitan al to uglavnom mozes na starijim automobilima sam da zamenis i da te kosta cirka 200din.

Ceftriaxone
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Dec 2008. 23:07
:: XZs
:: S7e

Post od Ceftriaxone »

Ја ево као с крушке да сам пао, треба ми савет, па реко вас да питам, јер видим да је тема опасна :)
Већ две године сам у Италији, и како стоје ствари, или остајем овде још једно годину и кусур, или ћу после у швицу. Зависи од посла.
Највероватније ће ми се девојка придружити од јесени, и сад ми је дунуло да купим ауто.
У Београду имамо 206 и 307 караван, оба 2006 . годиште, очувани јако добро, прелазе 8-10к годишње
Не бих довозио моју 206ицу,јер код куће моји матори и буразер возе, а сестра је на путу да постане возач.
Па сам тако почео да размишљам шта бих могао узети.
Изложићу вам неке своје навике, жеље, могућности, па бих волео да ми помогнете.

-Мислим да годишње не бих прелазио више од 10ак хиљада (2-3 доласка у Бг, 1000км по смеру).
-На посао идем искључиво бициклом, али за сваки потенцијални одлазак ван града сам поприлично ограничен.
-Буџет, да заокружимо на 5к,мада сам видео неких пар аутића за нешто веће паре.

У аутомобиле се не разумем претерано. Тј рецимо да се не разумем уопште :) возим лепо, не турирам на семафору, дакле нисам залуђеник и пасионирани возач. Ауто ми је више као средство, а не циљ.

Волео бих неку машину која је штедљива, удобна за дужа путовања, пристојног ентеријера (дакле Фиат панду и мултиплу бих заобишао :) ).

Оно што се мени свидело је рецимо зафира (ваљда због метана).

Е сад, мене занима да ли и шта је најисплативије узети у тој категорији до неких 5,6 хиљада евра, да је одговарајуће за дужа путовања, да не триши као Пежо (206 1.4 је луд ауто, троши нам више него 307, караван, 1.6, оба бензинци).

Да ли јурити ауто на метан (фабрички не накнадно уграђивани), или неки дизелаш, или опет нешто што иде на плин? Заиста немам апсолутно никакву представу у потпуно сам погубљен :)

Хвала унапред
ex ivan87

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Moj predlog za te pare da kupis passt 2005/2006/2007god dizel, udoban komforan auto, možeš da biraš karavan ili limuzina, bar ovde u de može da se nadje za tu neku cifru oko 5k eura. E sad, ti biraš po svojoj želji i volji :)

Huawei Mediapad X2 7.0
Huawei

9R94
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jan 2013. 18:08
:: Lumia 520
:: 6233

Post od 9R94 »

Reno twingo :P
Ne znam zasto, nit volim te male automobile, nit one farove al nesto mi je simpatican auto, stedljiv i za divno cudo prostran pozadi.
Jedino sto mi izgleda kao smart- kao da je tek izasao iz sudara sa sleperom.

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

Paesano...
:)
Da ne ulazimo u beskonačne diskusije benzin vs dizel vs TNG, vs CNG - sa tvojom planiranom godišnjom kilometražom neopravdano je plaćati više za motore koji imaju TNG/CNG. Čak bi se postavilo i pitanje opravdanosti razlike u ceni koju bi doplatio za dizel, ali rekoh - da ne otvaramo polemiku u tom smeru.
Zafira je lep porodični auto, posebno druga generacija. Prostrana je, komforna, ali i teška i ume da troši. Imaj to u vidu.
Ako voliš taj tip, pogledaj C4 Picasso, na primer, koji je meni jako lep.
Za tvoj budžet, složio bih se sa bata bogdan, Passat bi ti legao... Samo tako. Možeš na subito.it da nađeš B6 za te pare.
Ne znam da li si razmatrao Alfu 159, koja ulazi u tvoj budžet, ili je izbegavaš jer je to auto za "Terone" ;)?
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

ilija98
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od ilija98 »

Ja sam se iznenadio koliko je Twingo prostran unutra za svoju velicinu. Passate B6 2.0 tdi sa oznakom motora bkp, izbegavaj u sirokom luku zbog cuvenih Siemens dizni. Ostali 2.0 tdi nemaju problema sa diznama. I 1.9 tdi je dobar, jedino ako ti nije slab za tu karoseriju, i ima za nijansu vecu potrosnju od 2.0
Mada tesko ces naci dobar B6 za 5k.

Odgovori