Ja bih samo najkrace da prenesem svoje odusevljenje FBReader-om, dugo sam se mucio sa citanjem sa svog Desire, al sad stvarno uzivam, genijalan softver. Sta je dobro?
Knjige za probu mogu da se nadju preko opcije Network Library u Meniju, ima svasta, vecina je na engleskom ali ima i drugih jezika. Ne, nema srpski. Ja sam odma' dovatio nekog Cory Doctorow-a, mozda ga znate sa Boing Boing bloga, ili sa XKCD, gde sam ja cuo za njega. Fantastike na engleskom koliko 'ocete, naravno free... Format koji FBReader koristi pravi jako male fajlove, meni na 1Mb/sec download knjige traje neverovatnih 5 sekundi. Jednom downloadovanu knjigu naci cete u Meni/Library, a ako napravite folder Books na SD, sam ce da ukljuci sadrzaj tog foldera u Library.
Knjige su organizovane u stranice, text reflow je odlican, radi pomocu zoom, i trenutno se promeni broj reci na stranici/broj stranica automatski. Ovo radi u vrlo sitnim koracima, tako da svako moze da nadje svoju dioptriju
Ima pod Meni opcije Day/Night. Day daje crna slova na beloj ili sivkastoj pozadini, zavisi od kolicine svetla. Night daje bela na crnoj, ili siva na crnoj pozadini, zavisi od toga koliko je mrak. Ovo radi fantasticno, vidljivost sjajna bez obzira na to gde ili kad citate, dostupno na jedandva.
Volume dugme radi kao change page. Down=forward. Udobno da nema gde, nema potrebe za dodirivanjem (mozda obrisanog) ekrana ili d-pada.
Na kraju, jako je ekonomican prema bateriji, verovatno zahvaljujuci pametnom izboru pozadine/osvetljenja. Ko ima Amoled, bice mu drago zbog crne pozadine, mnogo manje trosi struju... Nisam jos provalio sve, za konvertovanje svih vrsta teksta u njegov format koristi se takodje free software Calibre (za Win, Linux, Mac OS), to sam skinuo al jos nisam instalirao, posto Network Library ima neke zanimljive naslove.