Formiranje i punjenje baterija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

A ako cemo i o Ni-Mh, one se koriste kao klasicne baterije ( mislim na AA ) za punjenje gde se zna cemu najcesce sluze i one se takvim koriscenjem potpuno isprazne i zato je to tako sve osmisljeno.
Nokia Lumia 630

Nix1994
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sre, 07. Okt 2009. 16:13

Post od Nix1994 »

ok... Ali nije mi logicno da se vec skoro ispraznila... Moj drug je kupio nokiu 6300 i punio ju je 3x12 sati... i drzi mu baterija po 5,6 dana... Znaci da ga stavim da se puni kada bude pisalo da je baterija prazna....
Da li da ga stavim veceras da se punii?? ili tek kada bude pisalo da je baterija prazna?

Spojio:gameforce:Zabranjeno uzastopno postovanje.Koristi opciju "Izmeni" Sledeci put brisanje bez upozorenja!
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora

djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

Jao, znaci strasno. Logicno je da ti je baterija prazna jer si slusao muziku, pa i meni se istrosi istog dana kada slusam muziku 4-5h sto je i logicno. Kad bi ga koristio normalno, trajala bi duze. Uostalom, to nema veze sa nacinom punjenja baterije, tako da je bespotrebno ostaviti duze telefon na punjac. Li-Ion mogu da se pune kada god ti zelis tako da mozes i sada da prikacis na punjac
Nokia Lumia 630

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Nix1994, to sto tvom drugu baterija "drzi 5-6 dana" nema bas nikakve veze sa punjenjem 3x12 sati (i on isto samo misli da je punio 3x12 sati - zapravo je punio 3x~2 sata). Nokia 6300 jednostavno puno manje trosi od 5800XM i u normalnom radu, a ti si uz sve to i slusao muziku ceo dan.
djolex napisao: Uostalom, to nema veze sa nacinom punjenja baterije, tako da je bespotrebno ostaviti duze telefon na punjac.
Ne samo da je bespotrebno vec i potpuno beskorisno. Svi Li-Ion punjaci prekidaju punjenje cim detektuju da je baterija puna. Od 12 sati - 10 sati nikakvog punjenja nije bilo.
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Korun
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 28. Sep 2009. 14:10

Post od Korun »

potpunoi se slazem, ne znam otkud ljudima ta prica 3x12 duze ce drzati, zasto onda nije 3x24 jos ce duze drzati, li-ion cim blinka da je napunjena to je to nema potrebe drzati je vise na punjacu

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa kada u prodavnicama i servisima i dalje svima serviraju iste priche. Kad zivimo u zaostaloj sredini. Mogu da potpishem da je 98% korisnika svoje nove telefone punilo 3x12, 15 ili koliko vec sati, a imaju najnovije modele, jer znaju da baterija mora da se "formaTira" (namerno napisano)
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Kaže mi drugar koji radi u servisu (i ok živi od toga), i zna i ovo o čemu mi trubimo godinama, tj. da novu bateriju treba prvih par puta samo napuniti do kraja, da i dalje ljudima govori da treba da pune 3x12h, da im "utera strah u kosti" (vrlo uslovno rečeno, jel). Jer inače ga neće ozbiljno shvatiti a on nema nameru da dotične čajniz baterije prima uz reklamaciju nazad više od broja koji je stvarno za bacanje, samo zato što je nekoga mrzelo da ispoštuje i to malo. Da li je ovo uredu ili ne diskutabilno je, ali je deo razloga zašto to još neki rade, a mnogi su, nažalost, i stvarno neupućeni.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

gargamel4, pre ce biti da znaju kakve skart baterije najcesce prodaju pa se izvlace, kada kupci otkriju kakve su, na to da ih "kupac nije dobro formaTirao".
Inace produzeno punjenje Li-Ion i Li-Polymer baterija je zapravo jako stetno po baterije - zato se i punjaci automatski iskljucuju cim se baterije napune.

Evo par korisnih linkova o Li-Ion baterijama:

How to prolong lithium-based batteries
Charging lithium-ion batteries
Lithium-ion battery-wiki
The care and feeding of Li-Ion batteries

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Baterije definitivno jesu krš, ali takav jedan krš kod mene u e50 sasvim normalno radi već godinu dana. U početku je bilo malo problema, baš je kratko trajala, ali posle nekog desetog punjenja je sve "leglo". Nisam stručnjak za baterije tako da neću da nagađam šta je razlog, ali od tada radi kako treba.

Samo mi nije jasno šta ima da bude štetno kad telefon isključuje punjač i on više ne puni. Hteo si da kažeš: Bilo bi štetno 8)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

gargamel4, pored kineskih baterija ima i kineskih punjaca - neki od njih ne detektuju na vreme da je baterija puna i onda se ona zaista puni duze nego sto treba i to jeste stetno.

nikolanidza
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 16. Maj 2010. 19:07

Post od nikolanidza »

Ljudi, interesuje me da li je štetno po bateriju da se telefon koristi dok se ona puni?

Pošto ja kad kupim telefon, nema šanse da sačekam bar malo da ga ne čačkam i ne isprobavam i ispitujem šta sve telefon može, a pošto je baterija skoro prazna kad se kupi, moram odmah da ga ga priključim na punjač i onda tako dok se on puni ja ga čačkam, isprobavam i slično, pa me interesuje da li to ima negativne posledice na bateriju?

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

nikolanidza, nema nikakvih stetnih efekata ako koristis telefon, dok se puni. Nadam se da nisi dosad iskljucivao telefon tokom punjenja?

nikolanidza
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od nikolanidza »

tomas.hokenberi, pa ne, uglavnom ga ne isključujem, ili radim na njemu, ili ostane uključen. doduše ponekad mi je ostajao i isključen, ne često ali ipak je ostajao... :smutny: A to ne valja?

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

nikolanidza, nisi me dobro shvatio - potpuno je svejedno da li je iskljucen tokom punjenja ili ne. To nece imati bas nikakav uticaj na vek baterije. Jedino je besmisleno iskljucivati telefon tokom punjenja posto je tada nedostupan.

nikolanidza
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od nikolanidza »

tomas.hokenberi, u pravu si. Pogrešno sam protumačio šta si rekao. U svakom slučaju, hvala na informacijama i pomoći! :wink:

Ensiferum
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Nov 2008. 21:13
:: Xiaomi Mi 9T 6/128
:: Nokia 8 4/64

Post od Ensiferum »

Li-Ion-ske baterije se ne FORMIRAJU (govori ti ETF-ovac i to energeticar!) :o To je bio slucaj sa Ni-MH baterijama, starijim zbog memorijskog efekta, da sad ne tupim sa terminima. Dakle, stavis na punjac i kad se napuni skines sa punjaca, vreme punjenja zavisi,a li krece se od 1.5sat do 3 sata, zavisno od punjaca i kapaciteta baterija! Kupuj originale, od Kineza i kopija ne ocekuj previse, a to da se baterija puni 15min, verovatno je u pitanju neki feler, tj neorginalna baterija ili feler na telefonu... necu detaljisati... :uhuh:

Edit:
Da, i jos nesto... noviji modeli telefona (od 2007) imaju zastitu, pa ne postoji mogucnost prepunjavanja Li-Ion-skih baterija, to su gluposti! Mozes caprkati telefon dok se puni, ali ce se sporije puniti, i punjac ce ti se najverovatnije zagrejati!!! Pozdrav!

vanjuska
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 31. Avg 2009. 00:45

Post od vanjuska »

Mene isto jako nervira kada ljudi u mom okruzenju kupe telefon i onda pune 3x12 sati zato sto su im tako rekli u radnji i nece da slusaju kad im objasnjavam da se novije baterije ne pune toliko nego se iskljucuju cim je baterija puna. I jako mi ide na zivce sto to kao govore ljudi koji su strucni za to (jer kao ajde to prodaju, time se bave, trebalo bi da znaju), pa se postavlja pitanje da li su ti ljudi u radnjama stvarno nestrucni i zadrti ili se samo na neki nacin stite od eto neko rece ranije reklamacija ili cega vec. I ne morate tako osipati paljbu po nekim kineskim baterijama kao da su one nesto najgore, kinezi imaju skart robu kakvu mi kupujemo u srbiji i na kakvu smo navikli a imaju vala i vrlo kvalitetnu robu i moze ta baterija iz kine biti 3x bolja od one iz finske ili gde vec, a uz to i jeftinija. Tako da kineski delovi telefona ne znace automatski i njegov los kvalitet ;)
Life is not the amount of breaths you take, it's the moments that take your breath away! HTC DESIRE!

brn
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 06. Jul 2010. 00:00

Post od brn »

Hmm...citajuci komentare nisam bas primetio expertno poznavanje baterija, punjacha, i sam proces punjenja.
Probacu sa svojim ''skromnim znanjem'' da malo iskarikiramo i upotpunimo stvari.
U svemu je bitna kilometraza ( iskustvo ) pa i ovde.
1. D ali ste znali da su Nikl Kadmijum najizdrzljivije baterije od svih? Posle deset i vise godina
stajanja ( lagerovanja ) mozete im vratiti punu kapacitivnost !!!
Potreban vam je samo ''pravi punjach'' koji ume da budi bateriju !!!
Kako on to radi? Prvo testira bateriju da li reaguje na nominalnu vrednost vucenja struje, ukoliko je baterija ''lenja'' on je periodicno u kratkim intervalima ''blica'' dosta jacom strujom i u ciklusima
pravi pauze...da bi se hemiski procesi u bateriji ''stalozili''. Kad je dovoljno probudi, krece sa normalnim punjenjem.

Sve ovo skoro da uopste ne vazi za Nikl - Metal - Hidrid baterije...
Dugo lagerovanje ovog tipa baterija ih trajno unisti...i nema Boze pomozi.
Za njih vazi prosto pravilo...sto su duze u upotrebi...duze traju...
Za njih jedino vazi princip ''formiranja'' i muka oko memori efekta...
Naravno ''memori'' efekat je prisutan i kod Ni-Cd.

Sta je u stvari memori efekat u osnovi ???
Baterija ima u sebi puno struje, ali je nominalni napon ispod radnog, tako da mobilni ili drugi osetljivi uredjaj odbija rad na tom naponu !!!
Postoji vrlo jednostavan '' TRIK'' za prevazilazenje toga. Jednostavno iskljucite telefon ili drugi uredjaj, prikljucite punjac i punite svega 5 min.
Onda otkacite punjac, ukljucite ''fon'' i baterija ce se prazniti do vece razine jer se napon u bateriji
podigao... ( to sve ponovite vise puta )
Drugi nacin je da koristite neku malu sijalicu, koja radi otprilike na vrednosti napona date baterije.
Kad sijalica pocne jako slabo da svetli, otkacite je sa baterije...sacekajte oko 5 min, da baterija
sama od sebe povrati visinu napona, pa opet zakacite sijalicu.
Dok se budete igrali sa tom sijalicom...odlicno ce te ukapirati '' memori efekat''

Ovo sa sijalicom NIKAKO ne pokusavati sa Litijum- Jon baterijama !!!
Litijum- Jonske baterije su vrlo slozene po svojoj konstrukciji. Imaju u sebi i citavu malu elektroniku koja regulise punjenje.
Da ne ulazim previse u detalje...
Napon punjaca mora biti vrlo tacno preciziran vrednosti napona same baterije.
Taj tip baterija se ne sme isprazniti preko kriticne granice pada napona !!! Ta unutarnja elektronika brine i o tome.
Zasto se one od strane fabrike lageruju i isporucuju sa 60% napunjenosti ?
Zato sto, ukoliko bi bile lagerovane dugo vremena a bile malte ne prazne, vremenom, prirodnim
praznjenjem doslo bi do pada napona ispod kriticne granice ...( tu elektronika u njima ne pomaze )
Takva Litijum- Jonska baterija se vise nikad ne bi mogla napuniti niti ikako upotrebiti.
Nije tacno da ''memori efekat'' ne postoji kod ovog tipa baterija. Itekako postoji, ali se manifestuje
primetljivo tek kroz duze vreme upotrebe.
Ovaj tip baterija imaju i jos jedno karakteristicno svojstvo, a to je recimo ''zaludjivanje''
meracha napunjenosti kod mobilnog. Necu da duzim o tome.

Ako su Nikl- Kadmijum najizdrzljivije,,, NI-MH najteze za odrzavanje,,,Litijum- Jon ili Polimer
najlakse za odrzavanje...iz toga mozete puno toga zakljuchiti...

Ajmo nesto o punjacima...i optimalnim vremenima punjenja baterija...
O Litijum - Jonskim baterijama sa originalnim punjacima nemojte mnogo brinuti, sve je jako dobro regulisano fabrichki !!!
Kod njih otprilike vazi pravilo...( govorim o novim baterijama ) prvih sat vremena napune se vise
od 50% kapaciteta,,,drugi sat do negde 90%... treci sat ''FUL''.
E sad, ono sto najvise ostecuje baterije je njihovo uslovno receno ''pregrevanje'' !!!
Treci sat izbegavajte kod ovog tipa baterija, ukoliko zelite da vam duze traju sa potenncijalom 90% !!!

Cuveni princip ''dopunjavanja'' baterija nije dobar niti za jedan tip baterija !!! Istina je da to najmanje steti Litijum-Jon,,,Polimer baterijama...ali to jednostavno izbegavajte maksimalno
kod svih tipova baterija...

Cela stvar sa punjacima i vremenom punjenja se jako komlikuje kod ona druga dva tipa baterija.
Ni-Cd,,,Ni-Mh...
Pogresno je misljenje da ovi tipovi baterija vole slabe punjache ili tacnije dugacak vremenski period punjenja !!! To ih vremenom '' lenji'' ali cuva od ''pregrevanja prilikom punjenja, pa zato
firme pri definisanju ''optimalnog vremena punjenja'' pucaju na te grdne sate.

Najkvalitetniji ujedno i najskuplji punjaci ''chardzeri '' za ove tipove baterija narocito, rade na principu pracenja temperature baterije, pune je jakom strujom, ali cim baterija dodje do odredjene
nedozvoljene temperature, automatski se prekida punjenje i nanovo ukljucuje kad se baterija dovoljno ohladi i tako u krug... to su ujedno i '' NAJBRZI '' punjaci.

''LOSI'' punjaci najbrze unistavaju baterije bilo kog tipa, pa i Litijum Jonske iako ovaj tip baterija zbog elektronike koju poseduju, odbijaju punjenje na izuzetno losim punjacima.
Jasno vam je...koristite orginalne i sto kvalitetnije ''brendirane'' punjache...
Nije bitno da li pise '' Made in China'' a brend je recimo Nokia, ili firma koja pravi za njih.
Kupovanje ''kopiranih'' baterija nije nikako preporucljivo iz vise razloga i to ne samo
zbog laznog nominovanja kapaciteta i veka trajanja baterije, nego i zbog brojnih primera u svetu,
gde baterija prilikom punjenja ili samog rada EXPLODIRA !!!

Eto Srbi moji, mi sve znamo...zato smo valjdakus Srbi ( i Tesla je bio Srbin....hyhyhyhy )

BRNNN...Vozi Misko...

p.s. koga zanima bas nesto specijalno, nek mi se obrati na babaroga33@yahoo.com...ziveli...

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

BRN, sta nam onda konkretno preporucujes, kako puniti baterije? Evo recimo, kupio sam novi, neka bude Samsung Wave, kako da se odrzava njegova baterija? Isprazniti je do kraja pa puniti?

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

BRN, lepo je sto si to sve napisao, ali bi sada mogao malo da se potrudis da ispravis slovne i gramaticke greske. A i terminoloske: pogresno je reci "baterija ima u sebi puno struje" - ne akumulira se "struja" vec naelektrisanje. Struja postoji samo kada je elektricno kolo zatvoreno odnosno kada se baterija koristi. Proizvodjaci baterija oznacavaju kapacitet u mAh da bi korisnici na bazi nominalne struje lakse procenili koliko ce im trajati baterija (pri nominalnom naponu), ali taj kapacitet bi, strogo gledano, trebao da bude izrazen u Wh.

Nego da li si ti citao ovu temu pre nego sto si olako ocenio "nisam bas primetio expertno poznavanje baterija, punjacha, i sam proces punjenja".

Green, Li-Ion i Li-Polymer baterije, koje su jedine relevantne za moderne telefono, slobodno puni kad hoces i koliko hoces. Memorijski efekat je inace nepostojeci/zanemarljiv ne samo kod Li-Ion/Li-Polymer baterija, vec i kod NiMh i postoji iskljucivo kod NiCd i to samo jedne vrste - NiCd baterija sa sinterovanim elektrodama.. Potreba za "formiranjem" NiMh baterija nema nikakve veze sa memorijskim efektom (barem ne onom vrstom koja postoji kod NiCd).

Poptuno praznjenje baterija je stetno za sve vrste i NiCd i NiMh i Li-Ion (tamo to sprecava "elektronika" baterije, a iz nekog razloga se preporucuje :uhuh:

Ljudi cesto mesaju gubitak kapaciteta usled starenja baterije (ovo je neizbezno) sa memorijskim efektom. Takodje neke NiCd/NiMh baterije ispoljavaju sledeci efekat: napon baterije naglo pada ispod nominalnog, iako je baterija zapravo napunjena, sto dosta uredjaja detektuje kao praznu bateriju (a neki i ne funkcionisu ispravno na nizem naponu). Ovo se resava "potpunim"praznjenjem pre novogg punjenja, ali svejedno takva "potpuna" praznjenja treba izbegavati.

Odgovori