Nokia usvaja Android (ili Windows?)

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

telep, ja mislim da je to "morfijum" za nas smrtnike koji jos uvijek zivimo u svijetu Symbiana :D Znas, kad bebi zelis da otmes zvecku a da ne place, onda moras polako da joj pridjes i pjevas i svasta nesto i onda polako uzimas zvecku iz ruke i onda ... :D Mislim da isto to nama NOKIA radi :(
Nazalost! Ovaj dio govori sve ... the implication was that Symbian, at some point... Da li grijesim prosudite sami :D
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

bobex
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Uto, 05. Apr 2011. 20:51

Post od bobex »

po meni je bolji android,imao sam i jedno i drugo al windovs i stalno mi je zapucavao iskljucim sve programe i kad udjem u meni on malo baguje dok mi se to na anroidu nije desavalo :D

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

NAJVEĆI SVETSKI PROIZVOĐAČ MOBILNIH telefona, finska kompanija Nokia, saopštila je da će sve aktivnosti vezane za razvoj operativnog sistema Symbian proslediti kompaniji Accenture, prepuštajući joj time i brigu o 3.000 zaposlenih, dok će kompanija svoju pažnju preusmeriti na izradu telefona zasnovanih na Microsoftovom operativnom sistemu Windows Phone.

Takođe, Nokia će do kraja ove godine zatvoriti i neka od svojih istraživačkih i razvojnih odeljenja, a time i dodatnih 4.000 radnih mesta, sa ciljem da do 2013. godine smanji godišnje operativne troškove za 1 milijardu EUR (ili 1,4 milijarde USD). Većina otpuštanja će se dogoditi u Danskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji.

Accenture će u početku Nokiji nuditi usluge razvoja i podrške za mobilnu platformu Symbian, dok će se kasnije fokusirati na softver i usluge vezane za platformu Windows Phone, izjavili su predstavnici dveju kompanija.

Zaposleni koji će biti prebačeni u kompaniju Accenture će stići iz Nokijinih ispostava u Kini, Finskoj, Indiji, Velikoj Britaniji i SAD. Nakon što prvobitno budu radili na pružanju podrške Nokiji u vezi sa Symbianom, oni će proći dodatnu obuku i dobiti druga radna mesta, tvrde Nokia i Accenture.

Ni jedna od kompanija nije precizirala da li će Accenture platiti za ovo preuzimanje poslova, kao ni da li će možda Nokija platiti toj kompaniji da preuzme ove aktivnosti.

Ovo nije prvi put da je Accenture preuzeo posao od kog je Nokia odustajala i ponovo prihvatala. Nakon nekoliko godina u svojstvu manjinskog vlasnika britanske kompanije Symbian, koja je razvila istoimeni operativni sistem, Nokia je 2008. godine kupila tu kompaniju i odmah nakon toga objavila planove za otvaranje njegovog koda. Kako je Symbian postajao sve manje popularan kod drugih proizvođača mobilnih telefona, Nokia nije imala velike potrebe za ovom poslovnom jedinicom, tako da je 2009. godine kompaniju Symbian i njenih 165 zaposlenih prodala firmi Accenture. Prošlog oktobra, i Sony Ericsson je odustao od korišćenja ovog operativnog sistema u svojim uređajima.

Nokia i Accenture planiraju da okončaju postignuti sporazum u toku trećeg tromesečja, a transfer 3.000 zaposlenih završe do kraja ove godine. Accenture trenutno ima 215.000 zaposlenih, dok je prema podacima iz godišnjeg izveštaja, Nokia na kraju 2010. godine imala 132.427 zaposlenih.

Kao deo nove strategije, Nokia već je otpustila 120 zaposlenih u Centru za istraživanje i razvoj u rumunskom gradu Klužu. Rukovodioci kompanije planiraju da se do kraja trećeg tromesečja ove godine završe svi projekti u Centru za istraživanje i razvoj u Klužu, a 120 zaposlenih koji će biti otpušteni, primaće plate do kraja godine.

Istovremeno, Nokia je pozvala hiljade zaposlenih iz više finskih gradova na sastanke gde će se razgovarati o strategiji kompanije koja započinje partnerstvo sa Microsoftom. (M.S.)
IZVOR:http://www.mikro.rs/main/index.php?q=ve ... 819&mail=1

rudulan
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 28. Jul 2010. 15:19

Post od rudulan »

puca polako :) a zna li se do kada ce ta druga kompanija pruzati podrsku za symbian? :)

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

rudulan, pa vjerovatno do 2014. godine do kad je NOKIA najavila razvoj Symbian operativnog sistema, ali mislim da NOKIA jos uvijek razmislja o uvodjenju WM7, jer S^3 postize jako dobre rezultate,a da ne kazem kako je OVI store ozivio, jer kako govore iz kompanije NOKIA, dnevno imaju po 5 miliona download-a, sto free sto buy download-a, pa bi bilo realno ocekivati da NOKIA nastavi sa Symbian-om :) ( to bih ja volio ) :D
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

Nokia prototip

Slika

na izvornoj stranici imate full specs 2GHz Qouard core 2GB RAM graphic chip 15MPx dual Xenon 4.5" screen...

izvor
http://www.n8fanclub.com/2011/05/concep ... a-w10.html

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Majka mu stara, ovo izgleda krajnje ozbiljno :? Ja sam uvek bio za što je moguće manji ram a veći ekran ali ovoliko progresivan baš nisam bio. Ozbiljan ali čini mi se nepotrebno jak procesor i nije mi jasno čemu 5MPx sekundarna kamera sa xenonom, osim kao ku***jne, dok povećanje rezolucije uvek podržavam kao i internu memoriju i kapacitet baterije. Mada mislim da sada više nema ništa od one čuvene optimizovanosti i trajanja baterije po nekoliko dana, odnosno da je za ovaj hardware i 2000mAh jedva dovoljno.
Respect za prototip ali pitanje je kako će model biti podržan od strane korisnika obzirom da će zbog cene ugrađenog hardware-a cena aparata morati da bude u rangu prosečnog Yuga.
Obzirom na to da je potpuno isti model za dve različite platforme, ostaje veliko pitanje koji u bliskoj budućnosti ima više perspektive obzirom na blago uzleteli "Ovi Store". Ono što je do skora zvalo - zaglavljenost na Symbianu, sada ne zvuči toliko strašno obzirom na broj popularnih aplikacija portovanih na njega iako još uvek ima nedostataka.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Nemam reči, ostao sam bez teksta :ohmy: , ovo izgleda više nego impresivno.Rezolucija ekrana, veličina ekran, 15Mpx sa Xenon blicem, i 2GH procesor, trenutni prosečni procesor koji se ugrađuje u laptopove cene do 30000 Rsd imaju upravo procesor na 2 GH i oko 2 GB RAM-a, možda čak i manje.Ovo na papriu izgleda savršeno, sviđa mi se ideja da jedan hardwerski isti telefon može da se kupi sa različitm OS-om.Samo me zanima koliko će ova "igračka" da košta 8)
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Ovo je toliko fejk da je to smešno. Čak i sam članak kaže da je u pitanju samo "Nokia dream" sekcija, gde je u pitanju puštanje mašti na volju, ništa drugo. AKo je prototip, zašto nemamo sliku uređaja, već samo rendering?

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Чим сам видео блиц напред знао сам да је нечија машта, а четворојезграш на два у време када се убацују двојезграши на 1.2 :lol: :lol:
Да се ја питам ја бих убаио на 3Гхз и Радеон бар 5750 8)

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Jes vala, zaleteh se, nisam čitao ostatak texta i komentare, samo specifikaciju...... Izgleda da je neki neozbiljan sajt u pitaju, a i WP7 traži 3 dugmeta a ovde ih ima 2 komada a i to malo nespretno izgleda. Al' dobro, nisam se prvi put upecao :oops:

A i da je moguće napraviti ga ne znam šta bih sa tom procesorskom snagom radio.

Mada evo Intel izbacio Tri-Gate procesor.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

naravno da je samo masta i prototip na papiru ili ideja za 2012/2013 ali krajnje izvodljiva. Već su najavljeni quard core procesori od strane amra i nvidie. Postavlja se pitanje cemu sve to (ova konfiguracija je znacajno jaca od kompa koji svakodnevno koristim). Ali s druge strane Nokii je potreban taka jedan nenormalan uređaj da bi ljudi pričali o njemu. Kao n95 svojevremeno koji je bio dva koraka ispred tadašnje konkurencije

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Ja vala u poslednje vreme sve više sanjam o nekoj sasvim normalnoj konfiguraciji tipa pozivi+poruke+email klijent+solidna 5mpx kamera+običan ekran+njikakav OS. Umorio sam se..... :uhuh:

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

araphel, Добро дошао у старачки дом :lol:
Пар њих око мене покуповали Андроиде и искрено што га више гледам, све више ми се свиђа Симбиан :roll:

Pera Detlic
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 21. Dec 2009. 13:45
:: HTC One [m8]

Post od Pera Detlic »

gargamel4, sta bi sa procesorskom snagom? napravis aplikaciju koja ce da ti cepa drva iza kuce dok ti pijes caj i igras GTA IV na telefonu... :D
evolucija hardvera telefona sljaka ubrzano 5X >> a treba nam revolucija u softverskom smislu, koja ce da isprati hardver... sta ce mi 2GHz quad core. i 2GB RAMa i ne znam koliko GPU-a kad na telefonu necu pokrenuti app koja zahteva vise od 1GHz i 1GB rama u vrh glave! :uhuh:
Samo nek se rolaju....sarme.

djoni
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 06. Jun 2010. 10:59

Post od djoni »

ovo nisu prototipovi, to su koncepti, u prevodu fantazije korisnika telefona kako bi Nokijin fon trebao da izgleda...
edit: što je već zaključilo i 5 korisnika pre mene :oops:

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

LittlePrince napisao:araphel, Добро дошао у старачки дом :lol:
Jel smem i ja u dom. Definitivno sam odlučio da u dogledno vreme pazarim N8 i u sledeće 2-20-200 godina ne vidim ni "m" od mobilnih telefona. Mislim da sam time kvalifikovan za "dom". :)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

Ja se odlucujem za N8,ubi me ovaj Galaxy S...ne znam sto da vam kazem ali jednostavno simbian mi je nekako najprostiji,i vec odomacen kod mene...

nenad.fil
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 20. Nov 2008. 19:30

Post od nenad.fil »

Istu dilemu sam imao ali kod mene je definitivno prevagnula funkcionalnost N8 out of the box.Osim par igrica, opere i jos nekih stvari NISTA na svoj N8 nisam instalirao.Cak ni teme nisam menjao, samo ubacujem filmove muziku i serije.Za ovih par meseci fercera FANTASTICNO.

N8 je :D

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

skar, cas tamo cas ovamo, neka ti je alal. Dobro dosao ponovo medju stare prijatelje. :P :P Slika

Zaključana tema