Nokia E72
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
leonine, to upravo potvrdjuje moju tezu - Symbian s60 SMS aplikacija ne salje stvarno nase znake. A jeste bitan Symbian u smislu da samo za S60 SMS aplikacije znam da tako rade, odnosno da imaju takav rezim. Ako sa android telefona posaljem nasa slova ona tako i stignu (i naravno ako poruka ima vise od 70 karaktera naplati se vise od jedne poruke). Isto vazi i za Windows Mobile, Samsung/SE/... dumb telefone - svi prelaze automatski u Unicode rezim cim se unese prvi ne-unicode znak. Verovatno je u S60 SMS aplikaciji po defaultu podeseno da koristi "standardni GSM alfabet" (citaj 7-bitni ASCII) i onda se zato vrsi automatska konverzija.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Mislim da tvoja teza nije tacna,ukoliko je u podesavanjima "kodni raspored" izabrana opcija "puna podrska" umesto "redukovana pod.",sms ce biti poslat kako je i napisan,ukljucujuci "nasa" slova.I naravno,sms ce biti tarifiran srazmerno napisanim karakterima,sto smo vec utvrdili kako funkcionise u prethodnim postovima.tomas.hokenberi napisao:leonine, to upravo potvrdjuje moju tezu - Symbian s60 SMS aplikacija ne salje stvarno nase znake.

Samsung S8,Sennheiser CX300 II
- tomas.hokenberi
- Moderator
Fox, a da procitas malo bolje sta sam napisao u prethodnim porukama? Upravo sam napisao da je verovatno konfigurisana da ne salje nase znake, ne da uopste nije u stanju da posalje. Sto potvrdjuje moju tezu da oni samo misle da salju nase znake.
SMS se tarifira srazmerno velicini tekstualnog dela poruke u bajtima, a ne srazmerno broju karaktera - daklem do 140 bajta = 1 poruka, do 280 2-poruke, itd.
140 bajta = 160 7-bit ASCII karaktera = 70 16 bit UNICODE karaktera.
SMS se tarifira srazmerno velicini tekstualnog dela poruke u bajtima, a ne srazmerno broju karaktera - daklem do 140 bajta = 1 poruka, do 280 2-poruke, itd.
140 bajta = 160 7-bit ASCII karaktera = 70 16 bit UNICODE karaktera.
- tomas.hokenberi
- Moderator
darkonda, imas specijalne kartice na koje se mogu "klonirati" dve SIM kartice pa se iz SIM menija birati koja je aktivna. Medjutim nece tako telefon postati "dual-SIM" post je uvek aktivna samo jedna kartica.
- tomas.hokenberi
- Moderator
Fox, da to je tacno, samo ce tada platiti punu cenu - odnosno 71 UNICODE (UTF16) karakter = 2 poruke.
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Kad smo vec kod poruka, kada pocnem kucati poruku u njoj moze stati 160 slova i ako u istoj poruci nastavim pisati kada pocne druga poruka ona pocinje sa ogranicenjem od 145 a treca od 152 za cetvrtu i nadalje nisam obracao paznju. Zbog cega je to tako, zasto svaka nije sa 160 slova nego manje. Znali ko
.
Za nasa slova latinice to sam vec ja i napisao, to je tako kod symbiana dok kod sony ericssona ako podesis da se nesalju takva slova ona se i nemogu upisati a kod symbiana mogu ali poruka neode sa tim slovima.

Za nasa slova latinice to sam vec ja i napisao, to je tako kod symbiana dok kod sony ericssona ako podesis da se nesalju takva slova ona se i nemogu upisati a kod symbiana mogu ali poruka neode sa tim slovima.
- tomas.hokenberi
- Moderator
deksicom, ako se salju SMS poruke iz vise delova onda se deo rezervise za informaciju o tome. Svi delovi su iste duzine, jedino SMS klijenti ispisuju u drugoj poruci da je manje zato sto se prvoj poruci koja bi da je sama imala 160 karaktera, oduzme 6 bajta da se upise informacija o tome da se radi o multipart poruci i koji je to deo. To znaci 7 karaktera manje (ako je ASCII) i tih 7 prelaze u drugu poruku, pa zato deluje da je manja od trece (146+7=153 karaktera). Da napomenem nije 145 i 152 karaktera, vec 146 i 153. SMS aplikacija ispisuje koliko ti je karaktera preostalo, a ne koliko ih ima u poruci, odnosno kada ispises prvi karakter treceg dela poruke ostaje ti jos 152, sto sa tim prvi ukupno daje 153. Kada pises prvi deo do 160-og karaktera to je "single part" SMS i onih 6 bajta nije potrebno informacije o nastavcima. Medjutim cim ispises 161 karakter, prvoj poruci se odbije 6 bajta, odnosno odbije se 7 ASCII karaktera koji se prebace u drugu poruku + taj 161 karakter, sto znaci da ti ostaje 153-7-1=145 karaktera. Zato ti deluje da je druga poruka kraca od ostalih, ali to je samo privid. Svi delovi "multipart SMS" imaju po 153 ASCII karaktera, odnosno po 134 bajta za poruku, odnosno po 67 UTF16 Unicode karaktera.
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 01. Avg 2008. 01:12
- :: iphone 5s 32gb
ne ljudi. na sim-u nema poruka. kazem kad ta kovertica ostane, ja obrisem poslednjih 2-3 poruke koje sam primio i ona se skloni, sto znaci da on kad ja otvorim poruku to ne registruje
(ili ugasim/upalim telefon i ona se skloni)
posumnjao sam odma na YOULU program, ali ne verujem da je do njega posto mi se i ranije desavalo..
cudan problem
kad nahvatam jedan slobodan dan, onda cu reset da mu uradim pa cemo onda da vidimo ko se zadnji smeje 

posumnjao sam odma na YOULU program, ali ne verujem da je do njega posto mi se i ranije desavalo..
cudan problem