Dakle, kao sto sam obecao, evo jednog kratkog reviewa ZTE Blade III.
Prvo da napomenem da, bez obzira na titulu na forumu, nisam neki vrsni poznavalac telefona, tako da review uzmete sa dozom rezerve, pre svega zbog toga sto nisam dolazio u dodir sa puno telefona. Za 10-11 godina, kako koristim mobilne telefone, promenio sam 6-7 (neki na forumu promene toliko za jednu godinu)
Spoljni izgled i izrada:
Telefon je dosta dobro izradjen. Nista ne skripi, ne klima se i ne mrda. Materijal od koga je izradjen je sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta, u odnosu na cenovni rang. Poklopac baterije je od neke vrste gumirane plastike. Lepo naleze, prijatan je na dodir, nema tragova prstiju, i onemogucava klizanje telefona. Ivica telefona se sastoji od dva dela. Srednji deo (izmedju poklopca i displeja) je od (verovatno) plastike koja je ofarbana u neku sivo-metalnu boju. Ne znam koliko ce izdrzati pre nego pocne da se guli, ali ne izgleda lose. Deo koji "okruzuje" ekran se, takodje, sastoji iz dva dela. Veci deo, koji ide sve do samog dna telefona, do softverskih tastera, je od (ponovo verovatno) plastike, koja je ovde tamnije boje i ima metalni sjaj, dok je donji deo, koji pocinje, tu otprilike gde se zavrsava ekran od slicnog materijala kao poklopac baterije. Da li je gumirana plastika ili guma, zaista ne znam, ali odaje utisak kao da je guma.
Sa leve strane se nalazi taster za kontrolu tona, i mislim da je mogao malo bolje da bude uradjen, jer ima malo (oko 0.5-1mm) lufta. Malo je izbacen, i dobro reaguje na pritisak. Sa gornje strane se nalazi ulaz za 3.5mm dzek i jedna rupica, za koju nisam siguran cemu sluzi, ali mislim da sam negde procitao da je to mikrofon za diktafon. Na gornjem delu, s desne strane, nalazi se dugme za gasenje/paljenje/otkljucavanje telefona. Solidno je odradjeno, mada mislim da bi bilo bolje da je na desnoj strani, gledano od napred. Na dnu telefona, na sredini se nalazi micro USB ulaz. Ono sto mi se ne svidja je sto nema nikakvog poklopca za njega, pa verujem da ce, posle duzeg koriscenja da se nahvata prljavstina u tom delu.
Zaboravio sam da spomenem da se na zadnjem delu nalazi socivo kamere od 5MPX.
Na prednjoj strani ima senzor za osvetljenje i led diodicu koja svetli kada se telefon puni/pali, ili kad imate propustenu poruku ili poziv.
Displej:
Displej je dobar. Brz je i precizan na odzivu, boje izgledaju, po mom misljenju, bas kako treba, niti su prezasicene, niti isprane. Rezolucja znate koja je. Po meni, sasvim dovoljno. Velicni je subjektivna.
Performanse/rad:
Sto se tice ovoga, nisam uopste strucan, jer mi je ovo prvi android telefon. U principu, radi fluidno, bez kocenja, mada hoce po nekad da "stucne". Recimo, kad su ukljucena nekoliko programa, pa ih onda pogasim, i hocu da udjem u meni. Takodje, primetio sam da se, ponekad desi da mi se, precice same pomere. Na primer, danas mi je Opera mini bila na drugom ekranu, i posle nekoliko instaliranih programa, ona se nekako nasla na trecem, a tu gde je ona bila bilo je prazno mesto. Nisam siguran da li je nesto bilo do mene, ili do telefona, ali samo da napomenem da se to desilo. WiFi hvata dobro, i brzo, ne gubi signal. GPS, takodje veoma brzo locira, i u zatvorenom prostoru. Sto se tice video produkcije, nisam ga bas isprobao. Ubacio sam jedan .mp4 fajl sa kompjutera, nekonvertovan, i malo mi je seckao, mada sad sam bas pogledao info tog fajla i vidim da ima 23fps, pa je moguce da sam zbog toga primetio seckanje u toku reprodukcije. Inace, sa Youtuba lepo rade i HD snimci.
Zvuk i audio:
Sto se tice zvuka u slusalici, odlican je. Dosta je bolji nego na prethodnim telefonima koje sam imao. Sagovornika cujem jasno i glasno, bez sumova i pucketanja. Zvucnik je sasvim suprotna prica. Toliko je slab i nekvalitetan da to nije normalno. Definitivno najslabiji deo telefona. Za razliku od zvucnika, reprodukcija preko slusalica (imam neke Genius in ear, platio sam ih 10-12evra) je odlicna. I glasna dovoljno i kvalitetna.
Kamera:
Mene licno nije impresionirala. Auto fokus je dobar, ali kvalitet slika me nikako nije odusevio. Video snimanje nisam toliko isprobao, ali utisak je da ni ono nije nista bolje nego slike. Misljenja sam da, recimo, Nokia 5230 pravi bolje slike, a video snimanje je sigurno bolje kod Nokie.
Baterija:
Meni baterija traje neka 2 dana, pre nego sto spadne na 20ak posto. Doduse, ne koristim ga mnogo. Sat vrenema poziva dnevno, pola sata WiFi, 20ak poruka...
Evo par slika telefona i slika slikanih njime.
Slike nacinjene telefonom, sa automatskim podesavanjima.
Ukoliko imate neka pitanja, bicu rad da pomognem, ako mogu. Ako se setim jos necega, napisacu. Do tad, to bi bilo to.