Sta vozite?
Pravila foruma
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
● Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova. ●
Teme koje ne spadaju ni u jednu od postojećih kategorija.
● Postovi napisani u ovom delu foruma ne ulaze u ukupan broj korisničkih postova. ●
- Nikola Vapa/CA
- Mobil fan
- Pridružio se: Sub, 24. Sep 2005. 20:19
Re: Sta vozite?
Azimut-Nisi u pravu,Q7 nije u klasi fiata stila pa je zbog loseg dizela popravka kostala 800 evra.Atest kosta 4500 a ko jos to radi?Nekada su kontrolisali pa sam uradio atest a sada atest i prvu pomoc niko ne pominje.Bitno je da se narodu uzme novac.Atest vazi 5 godina a posle se placa obnova 2000 din.A dizelasi su uvek vece kubikaze i registracija kosta vise pa smo na nuli.Dizelasi mali kubikaze su motokultivatori.Ugradnja sekventa je NEKADA kostala 800-900 evra a sada 350-550 evra.Promeni mehanicara jer nista ne zna.Da zna,rekao bi ti istinu da tng ima manju oktansku vrednost,manje detonacije u motoru i da se motor mnogo manje haba.U nekim drzavama,kod fabricke ugradnje gasa produzuje se garancija i do 50% za motor.Potrosnja gasa je oko 10 % veca a cena gasa u odnosu na bmb i ed manja od 50%a leti i vise.Slazem se da je najbolji auto sluzbeni.Sipas i nemislis.
Gas podmazuje klipove,i samim tim dolazi do znatno manjeg habanja motora.Ja imam sekvent plin,razlike u voznji izmedju TNG i benzina su minimalne.Inace imam dva benzinca u kuci,nemam nista protiv dizela ali ipak ovo prvo vise preferiram.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.
Zar nije obrnuto?
Ja sam se naslusao prica da je gas suv i da zato vek motora bude malo kraci nego na benzinu.
Ja inace teram alfu 147 1.9 jtd malko dopingovanu:-)

Ja sam se naslusao prica da je gas suv i da zato vek motora bude malo kraci nego na benzinu.
Ja inace teram alfu 147 1.9 jtd malko dopingovanu:-)

- Baraba
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
- :: Ivan I. na Kupujem
- :: Prodajem
Taj samAzimuth napisao:ali ubedljivo najbolji auto je sluzbeniNiti te zanima koliko i sta trosi, niti koliko kosta odrzavanje

A da, zanimanje mi je

Vozač specijalnig fozila kako piše u rešenju, od najvećih krševa do blindi vozim, vozio sam sve, sveee, od fiće preko blindiranih A8 i S500 do tenka, naravno vozim i dalje. Kad već pričamo o vožnji, najjači i najmoćniji osećaj koji može da se ima u vožnji je vožnja tenka, ko to nije vozio ili se nije na njemu vozio nije imao navalu adrenalina, ovo tdi, fsi, tfsi itd. to je ništa. Ovo prepucavanje benzinjara vs naftarica vs plin je besmisleno, sve ima svoje prednosti i mane. Iako privatno vozim dizela sada je isplativije voziti na plin, ima i tu troškova i plinski uređaj se servisira (mali i veliki servis pa kada ti dođe menjanje plinskih dizni leee pa svećice one skuplje za plin da zimi lepo pali pa ovo pa ono...).
Poslednja izmena od Baraba u Pet, 23. Nov 2012. 20:53, izmenjeno 1 put ukupno.
- Nikola Vapa/CA
- Mobil fan
Moja iskustva sa gasom su odlicna,uredjaji pouzdani jednostavni i ne zahtevaju nikakvo posebno odrzavanje.A na internetu ima mnogo testova o ovoj tematici(naravno,ako nekoga zanima).
Prednosti vozila sa autogasom?
Duži radni vek motora oko 30% do 50%
Cena gasa je trenutno skoro duplo manja od benzina (zavisi od koliko je oktana benzin).
Sa autogasom neće doći do pojave detonacije koja je vrlo štetna za motor, jer ima oko 104 oktana
Vozila na autogas zadovoljavaju najstrožije standarde po pitanju izduvnih gasova.
Razliku u ceni goriva možete potrošiti na kvalitetno opremanje automobila
Zaključak
Sagledavši sve već izrečene činjenice dolazimo do proste konstatacije da motor koji je adaptiran za rad na tečni naftni gas ima duži radni vek od istog motora koji radi u istim uslovima (ne preterano sportskim) na benzin. Interval zamene ulja, svećica i katalizatora se produžava, dok se interval zamene auspuha skraćuje i povećava mogućnost oštećenja izduvnih ventila na šta direktno utiče stil vožnje.(http://www.b92.net/automobili/aktuelno. ... _id=197689)
http://www.auto-delovi.org/saveti/zanim ... zel-i-gas/
http://www.beoclick.com/Autogas_Banjica
To nisu jedine prednosti, jer automobili koji rade na auto-gas smanjuju zagađenje životne okoline, budući da on ne sadrži olovo ili sumpor. Uz to, emisija karbon-monoksida iznosi pola emisije benzina, s čak još manje karbon-dioksida. Rok trajanja motora automobila na auto-gas je duži. U gasu nema prljavština koje onečišćuju i kvalitativno troše motorno ulje, koje zbog toga ne gubi svoja svojstva i može se produžiti interval izmjene, što takođe donosi uštedu. Iz istog razloga, uveliko se produžuje vijek trajanja katalizatora i lambda sonde, čija je izmjena vrlo skupa.
Prednosti vozila sa autogasom?
Duži radni vek motora oko 30% do 50%
Cena gasa je trenutno skoro duplo manja od benzina (zavisi od koliko je oktana benzin).
Sa autogasom neće doći do pojave detonacije koja je vrlo štetna za motor, jer ima oko 104 oktana
Vozila na autogas zadovoljavaju najstrožije standarde po pitanju izduvnih gasova.
Razliku u ceni goriva možete potrošiti na kvalitetno opremanje automobila
Zaključak
Sagledavši sve već izrečene činjenice dolazimo do proste konstatacije da motor koji je adaptiran za rad na tečni naftni gas ima duži radni vek od istog motora koji radi u istim uslovima (ne preterano sportskim) na benzin. Interval zamene ulja, svećica i katalizatora se produžava, dok se interval zamene auspuha skraćuje i povećava mogućnost oštećenja izduvnih ventila na šta direktno utiče stil vožnje.(http://www.b92.net/automobili/aktuelno. ... _id=197689)
http://www.auto-delovi.org/saveti/zanim ... zel-i-gas/
http://www.beoclick.com/Autogas_Banjica
To nisu jedine prednosti, jer automobili koji rade na auto-gas smanjuju zagađenje životne okoline, budući da on ne sadrži olovo ili sumpor. Uz to, emisija karbon-monoksida iznosi pola emisije benzina, s čak još manje karbon-dioksida. Rok trajanja motora automobila na auto-gas je duži. U gasu nema prljavština koje onečišćuju i kvalitativno troše motorno ulje, koje zbog toga ne gubi svoja svojstva i može se produžiti interval izmjene, što takođe donosi uštedu. Iz istog razloga, uveliko se produžuje vijek trajanja katalizatora i lambda sonde, čija je izmjena vrlo skupa.
- m@c|-|oR
- Expert
- Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
- :: Samsung Note 20 Ultr
Da nisi mislio "liiii"?Baraba napisao:leee

Nikola Vapa/CA, čovek bi rekao da držiš servis koji ugrađuje gasne uređaje na automobilima, koliko si ga nahvalio.

Ja ni danas ne mogu da prežalim što nisam ugradio gas u auto o'ma' kad sam ga kupio. Dosad bi ga uveliko otplatio.
A posle ove, ovolike, diskusije o dizelu, ostajem čvrst u svojoj odluci od pre nekoliko postova
- NIKAD dizel

"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
- Nikola Vapa/CA
- Mobil fan
Baraba,voleo bih da probam i tenk.Blizu sam bio(vozio pragu1999).
m@c|-|oR-U pravu si,pomislice neko da sam u nekom poslu oko gasnih uredjaja a nemam nikakvog interesa pa necu vise pisati o ovoj temi.
m@c|-|oR-U pravu si,pomislice neko da sam u nekom poslu oko gasnih uredjaja a nemam nikakvog interesa pa necu vise pisati o ovoj temi.
- Baraba
m@c|-|oR, da sam iz tih krajeva ako bi bilo, ovako je ovo na moj način
Nikola Vapa/CA, ajde, ajde, imaš servis za plinske uređae, stavi u potpis slobodno

Nikola Vapa/CA, ajde, ajde, imaš servis za plinske uređae, stavi u potpis slobodno

- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Pa ja se opet jeftinije vozim nego ti na plin
mene litar dizela izadje 111-112din ili koliko je vec 1€. Potrosim 5-5,5 na 100km u gradu. Koliko tebi ode plina i koja mu je cena?
racunica je tu B-)
Salu na stranu, od kako sam uzeo ovog dizelasa, odusevljen sam. Naravno da ima prednosti i mana bez obzira na sta se vozili, svako spram svojih afiniteta i mogucnosti

Salu na stranu, od kako sam uzeo ovog dizelasa, odusevljen sam. Naravno da ima prednosti i mana bez obzira na sta se vozili, svako spram svojih afiniteta i mogucnosti

- Baraba
Ono što možda Azimuth hoće da kaže da pored manje potrošnje velika prednost naftarice je mnogo mnogo pređenih km, koji benzinac prelazi pola miliona km ili milion? Nema 

- m@c|-|oR
- Expert
- Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
- :: Samsung Note 20 Ultr
Baraba, e, upravo to je stvar oko koje se ne mogu složiti.
Koji savremeni dizel, o kojima smo ovde pričali, može da pređe toliko (500,000 ili 1,000,000 km)? Baš je to bilo vezano za stare dizele.
Ali, oni su radili na niskim obrtajima, imali niži stepen kompresije pa su tako postizali tako dug životni vek.
Razni JTD, HDI, TDI, CDTI, DCTI i drugi (turbo-dizel) motori - iskreno - ne verujem da će dogurati toliko.
Koji savremeni dizel, o kojima smo ovde pričali, može da pređe toliko (500,000 ili 1,000,000 km)? Baš je to bilo vezano za stare dizele.
Ali, oni su radili na niskim obrtajima, imali niži stepen kompresije pa su tako postizali tako dug životni vek.
Razni JTD, HDI, TDI, CDTI, DCTI i drugi (turbo-dizel) motori - iskreno - ne verujem da će dogurati toliko.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica
Kineska Poslovica
- Nikola Vapa/CA
- Mobil fan
Baraba,ne da nemam servis za plinske uredjaje vec plin I ne koristim kao pogonsko gorivo.Vozim automobil na metan(vec sam napisao u ranijim postu).Potrosnja 4,5 kg/100 km,cena 89 din.(Izazivam Azimuta na dvoboj).Do pre nekoliko godina sam koristio tng.
- Baraba
Nikola Vapa/CA, stavio sam na kraju
što znači da se šalim, usput se slažem da je najjeftinija vožnja na plin sa puntom 1.2 tng, nema jeftinije vožnje ko gleda najjeftinije da se vozi, e sad klasa, udobnost jbg ne može sve.
m@c|-|oR, JTD ili noviji mJTD (ovo fiatovo čedo je nešto najbolje što je izašlo ikad iz fiata, koristi ga alfa, fiat, lančia, opel, seat itd. neki su mu promenili naziv kao opel u cdti npr. 1.3cdti u korsi je 1.3mjtd...), HDi i CDi guraju, pogotovo mercovi CDi, garantujem uz redovono održavanje da guraju. DCi ne gotivim ali eno taksisti na loganima kod nas pređoše boga oca sa njima.

m@c|-|oR, JTD ili noviji mJTD (ovo fiatovo čedo je nešto najbolje što je izašlo ikad iz fiata, koristi ga alfa, fiat, lančia, opel, seat itd. neki su mu promenili naziv kao opel u cdti npr. 1.3cdti u korsi je 1.3mjtd...), HDi i CDi guraju, pogotovo mercovi CDi, garantujem uz redovono održavanje da guraju. DCi ne gotivim ali eno taksisti na loganima kod nas pređoše boga oca sa njima.
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
m@c|-|oR, kako ne moze na nizim obrtajima? Pa ja mogu da vozim i na 1000rpm bez problema, nema stucanja ili cega vec mislis da treba da ima. Na 50km/h mogu u 5. da ubacim i da auto povuce kad stisnem gas, istina da slabije vuce dok ne dogura negde do 1500-1600 obrtaja ali ide lepo. Ali ponavljam, sve je u dizelu koji se sipa. Nije isto sipati na pumpi kod nas i negde napolju npr Shall-ovo gorivo.
Nikola Vapa/CA, moracemo jednom u neko pivo da se kladimo. Valjda ce biti neki skup kad prodju ove silne slave i praznici sto su pred nama.
Sta uopste vozis?
Nikola Vapa/CA, moracemo jednom u neko pivo da se kladimo. Valjda ce biti neki skup kad prodju ove silne slave i praznici sto su pred nama.

- Andrijano
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
- :: Iphone
- Kontakt:
Tek sad video temu,pa rekoh da se oglasim:)
Vozim Opel Astru G 2004,to je ona mesec dana posle nje krenula clasic g,kupljena ovde 1.7dti,ja sam prvi vlasnik,evo presao sam 160.000km i do sada niti jedan jedini kvar,sta vise pozeleti od auta
,sto se potrosnje tice zna da povuce sa klimom i do 6.5,ali prosecna potrosnja je oko 5l,znaci veoma zahvalna,na auto putu sa umerenom voznjom zna stvarno da ne trosi gorivo:) ,tako da sam pre neki mesec do Nemacke znaci 1250km presao sa jednim rezervoarom 52l,zuto se upalilo na ulazu u sam grad.
Inace smaraju me price kako je npr samo Nemacki auto ,auto. To su gluposti,iz licnog primera,moj rodjeni brat,znaci nije neko pricao mi neki lik,nego je rodjeni brat 2009 kupio a4 ,on zivi u Nemackoj i znaci nije ona prica o kvalitetu za nase trziste i posle 50k km mu je riknuo motor,to mu je garancija popravila na 70k ponovo je poceo da zeza i njega je mrzelo da se zeza sa tim vise i ode u audi staro za novo uzme novi audi 2012 godiste i na 30.000 km su mu menjali set kvacila,plivajuci zamajac,naravno u garanciji..da ne pricam sto kad se salta u trecu nesto cudno skripne,ali oni to kazu da je normalno,toliko o kvalitetu. Sluzbeno vozi merc c 2012 i sa njom su imali nekih problema,ali nju vozi kad putuje i nije samo njegova, tako da ne moze da tvrdi kako su ovi drugi vozili taj auto.
Sa druge strane cale vozi megan 3 1.9dci 2010 godiste 170.000 niti jedan kvar,a auto je udobnost ziva!!
A za gorivo si totlno u pravu,kad sam van Srbije uvek sipam v power dizel i auto nije da bolje radi i da je nekako zivahniji nego to je ono bas se primeti.
Vozim Opel Astru G 2004,to je ona mesec dana posle nje krenula clasic g,kupljena ovde 1.7dti,ja sam prvi vlasnik,evo presao sam 160.000km i do sada niti jedan jedini kvar,sta vise pozeleti od auta

Inace smaraju me price kako je npr samo Nemacki auto ,auto. To su gluposti,iz licnog primera,moj rodjeni brat,znaci nije neko pricao mi neki lik,nego je rodjeni brat 2009 kupio a4 ,on zivi u Nemackoj i znaci nije ona prica o kvalitetu za nase trziste i posle 50k km mu je riknuo motor,to mu je garancija popravila na 70k ponovo je poceo da zeza i njega je mrzelo da se zeza sa tim vise i ode u audi staro za novo uzme novi audi 2012 godiste i na 30.000 km su mu menjali set kvacila,plivajuci zamajac,naravno u garanciji..da ne pricam sto kad se salta u trecu nesto cudno skripne,ali oni to kazu da je normalno,toliko o kvalitetu. Sluzbeno vozi merc c 2012 i sa njom su imali nekih problema,ali nju vozi kad putuje i nije samo njegova, tako da ne moze da tvrdi kako su ovi drugi vozili taj auto.
Sa druge strane cale vozi megan 3 1.9dci 2010 godiste 170.000 niti jedan kvar,a auto je udobnost ziva!!
A za gorivo si totlno u pravu,kad sam van Srbije uvek sipam v power dizel i auto nije da bolje radi i da je nekako zivahniji nego to je ono bas se primeti.
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data
Chobby88, u vezi toga da je gas suv, jel znaš čime se najbolje čisti ulje odnosno odmašćuje neki deo? Osim deterdžentom može i benzinom. Benzin ispira svu masnoću koja pomešana sa njim sagoreva pri svakom taktu, i to je čuveno trošenje ulja u svakom motoru, a kad počne preterano da ga troši znači da su verovatno otišle uljne karike.
Nikola Vapa/CA, ugradnja me jeste koštala 970e ali pre 4 godine, za 6 cilindara sa svim delovima i rukama zajedno, plus 6000din. za atest.
Inače vozim BMW 320i e36 iz 1991, kome sam ugradio plin prve nedelje posedovanja i ni jedan jedini problem s njim nisam imao osim što na -17 ne može da ga natera da se zagreje pa mora na benzin. Prešao zvanično 240.000 (a realno verovatno i dosta više) ali odlično se drži za svoje godine i bez obzira na cenu delova retko ima šta da se menja pa u zbiru dođe na isto kao da je neki jeftiniji brend ali efektivno manje vremena provodim kod majstora nego što bih sa nekim drugim (koji eventualno uspe da dočeka te godine). O ležanju u krivinama ne bih ovom prilikom. Samo bih rekao da mi ni jedan drugi brend (koji bih potencijalno sebi mogao da priuštim) nije dovoljno ubedljiv (Selica-e, EVO-e, SLR-ove, M-ove i sl. ostavljam po strani jer ipak nisu klasični putnički automobili).
Nikola Vapa/CA, ugradnja me jeste koštala 970e ali pre 4 godine, za 6 cilindara sa svim delovima i rukama zajedno, plus 6000din. za atest.
Inače vozim BMW 320i e36 iz 1991, kome sam ugradio plin prve nedelje posedovanja i ni jedan jedini problem s njim nisam imao osim što na -17 ne može da ga natera da se zagreje pa mora na benzin. Prešao zvanično 240.000 (a realno verovatno i dosta više) ali odlično se drži za svoje godine i bez obzira na cenu delova retko ima šta da se menja pa u zbiru dođe na isto kao da je neki jeftiniji brend ali efektivno manje vremena provodim kod majstora nego što bih sa nekim drugim (koji eventualno uspe da dočeka te godine). O ležanju u krivinama ne bih ovom prilikom. Samo bih rekao da mi ni jedan drugi brend (koji bih potencijalno sebi mogao da priuštim) nije dovoljno ubedljiv (Selica-e, EVO-e, SLR-ove, M-ove i sl. ostavljam po strani jer ipak nisu klasični putnički automobili).
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
- Layne_Staley
- Mobil manijak
- Pridružio se: Čet, 16. Feb 2006. 18:41
- :: iPhone 6 64gb SG
- Kontakt:
Vozim Nissan Juke 1.6 benzinac 120 konja .. Beli.. POsle Dodge Nitro kome je registracija bila 1200 eura i servis 300 eura, trosio 15 litara po gradu, Juke je blagoslov
Nekome je ruzan, nekome je lep, nema misljenja "izmedju". Meni je neobican. Dok mi godine dozvoljavaju (26) da vozim neobicne automobile, odlicno... 

There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...
-- iPhone 6 space gray, 64 GB --
Meni je lep.Kako se ponasa na putu,koliko trosi po gradu? 

- Layne_Staley
- Mobil manijak
- Pridružio se: Čet, 16. Feb 2006. 18:41
- :: iPhone 6 64gb SG
- Kontakt:
S obzirom da ima 3 moda voznje (normal, sport i eco, ii stvarno se oseca razlika), a ja volim malo divljacki da vozim po gradu, u sport modu mi trosi 8.5 l. U eco, i kadanmirno vozim, trosi do 7.7 - 8 l.
Na putu se ponasa odlicno putovao sam do krfa sad letos.. Trosio je 7 l a vozio sam oko 160.. kada se vozi 130 na otvorenom trosi 6.5 l. Potrosnja mu je ok, a auto moze da povuce, startan je za svojih 120 konja. Udoban za voznju. Ja sam ga uzeo u full opremi, i nije mnogo izasao (to je diskutabilno naravno )
Na putu se ponasa odlicno putovao sam do krfa sad letos.. Trosio je 7 l a vozio sam oko 160.. kada se vozi 130 na otvorenom trosi 6.5 l. Potrosnja mu je ok, a auto moze da povuce, startan je za svojih 120 konja. Udoban za voznju. Ja sam ga uzeo u full opremi, i nije mnogo izasao (to je diskutabilno naravno )
There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...
- bachika
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pon, 20. Feb 2006. 18:45
- :: Iphone 7
- :: Lenovo P780
U ove ostale specifikacije kako tako da se složim, ali ovo uz "divljačku" vožnju nema teorije!!!Layne_Staley napisao:a ja volim malo divljacki da vozim po gradu, u sport modu mi trosi 8.5 l.
Vozim alfu, isto 120hp i znam koliko benzinski motor može da bude štedljiv, ali i kako lepo "srče" kad obrtaji uđu u crveno...

Znači Chobby88, ja, i uskoro ako natrči neki dobar model i Miškoni postaje alfista

Live to Ride, Ride to Live. I prefer to reboot my phone through SetCPU