8800 Sirocco 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 8800 Sirocco
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 8800 Sirocco. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 8800 Sirocco vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 8800 Sirocco Edition

Prodajno pakovanje:
Nokia 8800 Sirocco Edition telefon
2 x Nokia Baterija BP-6X
Nokia Compact punjač AC-3
Nokia Bluetooth slušalice BH-801
Nokia slušalice HS-15
Nokia stono postolje DT-16
Nokia torbica za nošenje CP-104
Kožna krpica za čišćenje

Predstavljanje vrhunskog modnog uređaja od strane najbolje kompanije na tržištu oduvek je bio važan događaj. Kada je u pitanju kompanija Nokia, njihovi vodeći modeli su sigurno oni koji pripadaju 8xxx seriji a objavljivanje Nokia 8800 telefona pre više od godinu dana ukazalo je na činjenicu da je tržište luksuznih telefona potcenjeno. Ovaj telefon je postao najprodavaniji model a nakon toga je kompanija odlučila da za neka tržišta izradi i Black Edition ovog modela. Pojavljivanje specijalnog izdanja Nokia 8800 ne predstavlja samo pokušaj predstavljanja telefona u drugim kolor varijantama već naprotiv, novu verziju koja je osvežila skoro sve aspekte uređaja. Oznaka je ostala ista budući da je kompanija čekala da novi uređaj iskoristi uspeh Nokia 8800 telefona. Samim tim model ima jednak dizajn kao i njegov prethodnik – uz blage izmene kućišta i temeljnog upgrade-a hardvera (kamera, memorija i karakteristike). Prerađeni model dobio je nazvi „Sirocco Edition“, po vetru koji duva iz sahara i sudara se sa hladnim vodama Mediterana.

Dizajn modela se ne razlikuje toliko od originalnog 8800 – prostor za palac ispod ekrana je nešto dublji. Prvobitno zamišljen da olakša otvaranje telefona a sada je neki način postao zaštitni znak Sirocco izdanja. Kućište je načinjeno od nerđajućeg čelika.

Oblik prostora koji se nalazi ispod ekrana takođe je promenjen – sada to nije samo kriva koja viri iznad površine ekrana. Pritiskom na krajeve ove krive videćete zgodne programabilne tastere. Šansa da vam prst sklizne i ode na ekran gotovo je nemoguća, kao što se ponekad dešava sa modelom Nokia 8800. Glavni zvučnik je takođe blago izmenjen, tako da sada ima više aksetski izgled ali istovremeno privlači i veliku količinu prašine.

Postoje dve kolor varijante modela Nokia 8800 SE – Crna i boja metala.

Dimenzije uređaja nisu mnogo menjane ili nisu čak nimalo – postao je deblji za 1mm (107x45x17.5mm). Iskreno govoreći, kada se radi o dimenzijama Nokia uvek naglašava maksimalnu debljinu kućišta, tako da ovde imamo uređaj čija je prosečna debljina 16mm. Težina uređaja je povećana za 4 grama i sa iznosi 138 grama.

Pre nego što pređemo na ostale karakteristike uređaja, želeo bih da se zadržim na prodajnoj ponudi – u osnovi ovaj uređaj je jedan od najboljih koji se mogu pronaći na tržištu, budući da kupac dobija sve što mu može zatrebati pri upotrebi ovog uređaja. U kutiji ćete pronaći odgovarajuću torbicu za nošenje slične onima za Vertu, međutim, torbica nema mogućnost da je zakačite oko pojasa.

Stono postolje je takođe postalo zaštitni znak za vodeća rešenja proizvodnih linija, kao što je i ovaj uređaj. Izgleda veoma dobro pa samim tim i dopunjuje sliku telefona, ali pored dobrog izgleda poseduje i jednu značajnu funkciju, naime, možete istovremeno puniti i uređaj i dodatnu bateriju.

Ono što je pokrenulo žučnu raspravu jeste prisustvo dve baterije i indirektno najavljeno poboljšanje trajanja baterija. Kao što se sećate, najveći nedostatak kod modela 8800 bila je potrošnja energije – aktivna upotreba zahtevala je svakodnevno punjenje.

Nažalost, san o značajnom poboljšanju trajanja baterije i dalje je ostao samo san. Prema tvrdnji proizvođača, uređaj obezbeđuje 240 sati rada u režimu mirovanja, dok je za Nokia 8800 ta cifra bila oko 190 sati. Uvećanje vremena trajanja za četvrtinu izgleda zanimljivo iako je to samo empirjski. Tokom testiranje baterija je trajala nešto duže od dana što je u odnosu na model 8800 bolje za nekih 10% (sa uporednim brojem poziva i korišćenja drugih funkcija). Telefon poseduje Li-Pol bateriju kapaciteta 700mAh, dok je Li-Ion baterija kod Nokia-e 8800 imala samo 600mAh. Sve u svemu, imajući u vidu trajanje baterije, ovo je navelo proizvođača da ubaci dodatnu bateriju u pakovanje. Sudeći po obimu prodaje i iskustvu stečenom upotrebom Nokia 8800, ispostavilo se da je osrednje trajanje baterije veliki nedostatak, koji je prevaziđen statusom koji ima i pomodnim dizajnom.

Budući da smo pomenuli da se dve baterije nalaze u standardnom pakovanju, jednostavno moram da ubacim i nekoliko stvari o samom prodajnom pakovanju. Sam uređaj je smešten u kartonsku kutiju sa metalnom kopčom. Kada uklonite ovu kopču i otvorite paket bićete zaprepašćeni kada ugledate da je dodatna oprema zaista impresivna. Mono slušalice HS-15 su iste kao i kod prethodnog modela.

Bluetooth slušalice BH-801, koje su načinjene specijalno za ovaj model mogu se naći u pakovanju. Oznaka ukazuje na to da je ova oprema naslednik BH-800, koji u suštini podseća na BH-700 (pojednostavljeno izdanje u smislu materijala koji je korišćen). Izgled slušalica je osmišljen tako da odgovara izgledu Nokia 8800 Sirocco izdanja. Slušalice su dostupne samo u crnoj bolji. Petlja se takođe može podesiti, mada slušalice BH-801 ne padaju često.

Dosta je bilo priče o pakovanju – vratićemo se da otkrijemo razliku između modela i samim tim se suočavamo sa tastaturom. Očigledno je da tasteri na Nokia 8800 SE zauzimaju manje prostora ali istovremeno imaju i mali nagib i nešto su većih dimenzija tako da su veoma zgodni za upotrebu. Donji red nije uvek zgodan za korišćenje budući da se može nekad desiti da pritiskate donju ivicu umesto tastera, ali uopšteno, sve je na veoma visokom nivou.

Klizni mehanizam nije nimalo izmenjen – prednji deo veoma lako ide napred-nazad.

Navigacioni taster zaista fantastično izgleda, ali u odnosu na lakoću upotrebe onoga koji poseduje Nokia 8800, nije tako dobar. Tasteri za javljanje na poziv i prekidanje su načinjeni od velikih metalnih ploča, što je veoma neobično rešenje. Pozadinsko osvetljenje tastature je bele boje, što obezbeđuje dovoljno osvetljenja u najvećem broju situacija.

Ekran je preuzet od modela Nokia 8800 bez ikakvih promena. U pitanju je TFT (262.144 boja) rezolucije 208x208 piksela i fizičkih dimenzija 31x31mm. Imajući u vidu činjenicu da je ekran male veličine, prikazuje veoma jasne i ošte slike. Ako uzmemo u obzir mere telefona, ekran kod ovog modela je vrhunski budući da nema rivala u ovom segmentu. U suštini, veličina ekrana nije pružila mogućnost da Nokia podesi tastaturu i da je načini lakšom za upotrebu. Ekran može prikazati do pet tekstualnih i dve servisne linije istovremeno. Veličina slova se takođe može prilagođavati – tada uz najveću veličinu možete imati četiri linije na ekranu, dok sa najmanjom veličinom slova može se prikazati do 6 linija. Pri direktnim sunčevim zracima telefon se ponaša na najuobičajeni način, mada je najmanji font nemoguće razlikovati. Smanjenje veličine slova utiče na rezoluciju. Fotografije koje se usnime ugrađenom kamerom izgledaju veoma dobro na ekranu i to uglavnom zahvaljujući tehničkim karakteristikama ekrana.

Meni

Količina interne memorije je proširena na 128Mb (zajedno sa 105Mb kapaciteta koji je nedostupan korisniku), što je odlično kada uzmete u obzir 47.5 Mb koliko ima Nokia 8800. Nepostojanje slota za memorijsku karticu predstavlja nedostatak, mada je proizvođač već rezervisao ovu karakteristiku za nastupajući model koji bi trebalo da se pojavi sredinom naredne godine.

Povećani kapacitet skladištenja ne utiče na vašu slobodu korišćenja – korišćenje uređaja kao MP3 plejera je nemoguće, budući da je proizvođač namerno isključio tu mogućnost. Namera je očigledna: želite li muziku? – u tom slučaju idite i kupite uređaj za tu namenu, na primer, Nokia-ju N91. Radio i dalje radi u mono režimu i taj zvuk se ne može preneti na Bluetooth slušalice u toku slušanja radija. Uređaj poseduje podršku za Bluetooth A2DP profil, međutim poklapa se sa onim kod Nokia 8800 i Nokia 6233. Daljinsko upravljanje nije dostupno (dostupno je samo podešavanje jačine zvuka na slušalicama). Kvalitet zvuka je osrednji i podseća na mono. Ono što možemo, jeste da utvrdimo činjenicu da ovo nije muzički telefon, štaviše, proizvođač se trudio da izostavi te karakteristike koje privlače mlađu populaciju. To je odličan marketinški potez koji ima za cilj da podeli korisnike još više u cilju pronalaženja „pravih“ korisnika.

Nedostatak uverljivih muzičkih sposobnosti ne znači da su dizajneri izbacili zvuk iz ovog modela. To uopšte nije slučaj. Melodije za Sirocco Ediciju je napisao Brian Eno, osnivač celog novog trenda u muzici (ambijentala muzika). Melodije zvuče veoma lepo i na neki način se mešaju sa samom pojavom telefona. Sve u svemu, korišćenje ekskluzivnih tema je postala dobra tradicija za rešenja koja predstavljaju glavne modele kompanija – Nokia 8800 ima sličan set instaliranih melodija, koje je većinom kreirao japanski kompozitor Ryuichi Sakamoto.

Telefon radi na trećem izdanju S40 platforme – ukoliko malo pažljivije obratite pažnju videćete da softverska rešenja ovog modela su slična onima pronađenim kod modela Nokia 6131.

Prethodno instalirane aplikacije. Kompanijin luksuzni telefon uključuje veći broj vrhunskih igara nego bilo koji drugi model i 8800 Sirocco edicija je rekorder po ovom pitanju. Odgovarajući meni nudi šah, Golf Tour (uzbudljiva 3D simulacija golfa), Snake III i Solitaire.

Pored igara nema baš mnogo dostupnih dodataka – samo funkcija svetsko vreme i Convertor II.

Jedna od karakteristika ovog modnog telefona je veliki broj raznovrsnih instaliranih tema koje mogu odgovarati svakom ukusu (postoji ih ukupno 13). Neke od njih su baš lepo urađene i odlično se uklapaju u dizajn telefona.

Kamera. Ovaj telefon poseduje 2 Megapiskelnu kameru (CMOS) koja nije baš u skladu sa današnjim standardima, ali je prilično dobra za model srednje klase. Nokia je odlučila da na kameru ne polaže mnogo tako da je ona ovde više kao opciona karakteristika, slično kao kod modela 6233. Ovo je razlog zašto je modul kamere odabran za model Nokia 6233 jedan od najjeftinijih i obezbeđuje prosečan kvalitet, da ne kažemo loš. U situacijama sa malo osvetljenosti kamera ne radi normalno, vreme ekspozicije raste i svaki i najmanji pomeraj koji vaša ruka načini dovodi do zamućene slike. Stanja sa malo svetlosti se podrazumevaju čak i po letnjim danima na mestima gde nema dovoljno svetlosti. Stanje je još gore ukoliko fotografišete u zatvorenim prostorijama. Ukoliko kameru smatrate nominalnim rešenjem - ona je prilično dobra,uzimajući u obzir malenu veličinu ekrana snimci nastali sa 8800 Sirroco ne izgledaju naročito dobro.

Sledeće rezolucije su podržane:
1600x1200;
1280x960;
1152ő864;
800x600;
640x480;
320x240;
160x120.

Dve minimalne rezolucije su dodate da se omogući pravljenje fotografija za pozadinske slike ekranu. Podržane su tri JPEG tipa kompresije: osnovna, normalna i visoka. Sa obzirom da nivo kvaliteta nije ni u jednom slučaju željeni najbolje je da odaberete viskok kvalitet kompresije – u svakom slučaju on neće načiniti snimke gorim.

Zvuk pri fotografisanju može da se isključi, a kamera poseduje i 8x zum, ali nema razloga da ga koristite. Neki efekti se mogu primeniti na već napravljene fotografije a na vama je da odlučite. Dostupni su efekti poput gradacije sive, crveno smeđe nijanse i negativa. Postoji i instalirani samo tajmer na telefonu.

Fotografije su napravljene u različitim uslovima i verujem da ćete na osnovu njih uspeti da steknete svoje mišljenje o kvalitetu kamere (makimalna rezolucija, najbolji kvalitet).

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

Video. Telefon omogućava snimanje video klipova u 3GP formatu a dostupne su rezolucije 128x96 piskela ili 176x144, 352x288 i 640x480 piksela. Kvalitet snimka zavisi od tri parametra. Dužinu snimka možete ograničiti ali isto tako ona može biti i neograničena, dokle god ima slobodne memorije. Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije. Kvalitet video snimka izgleda prossečan kada gledate na telefonu i definitivno nije impresivan.

Video primer(3gp, 85 Kb)>>>

Utisci

Jačina 64-tonskih polifonih melodija je dovoljna za gotovo svaku situaciju. Prijem signala je takođe veoma dobar i jednak je kvalitetu ostalih modela trenutne generacije. Vibracija je prosečne jačine i može da se oseti kada se telefon nalazi u džepu. Potencijalni nedostatak ovog telefona bi moglo biti što predstavlja magnet za nečistoću i otiske prstiju, naročito kod crne verzije telefona dok sa druge strane verzija boje metala nije toliko podložna prljanju. Najizraženija slaba tačka ovog modela je jednodnevno trajanje baterije, ostale stvari su na svom mestu.

Melodije, koje je komponovao Brian Eno deluju dobro, ali ne nude ništa spektakularno. Očigledan nedostatak 8800 Sirocco kao proizvoda ove klase je prosečan zvuk melodija zvona – pojedinačni zvučnik ne može kompletan zadatak da ispuni sam, pa je pri maksimalnoj jačini zvuka on pomalo škripav. Po prvi put glavni modni proizvod kompanije ne može da nadvlada model iz srednjeg opsega po ovom pitanju – na primer Nokia 6233 se pokazuje bolje kada je u pitanju kvalitet zvuka. Još jedan nedostatak ovog modela je što se prašina skuplja ispod rešetke zvučnika i tera vas da je stalno čistite da bi telefon izgledao kako treba.

Ovaj telefon je svakakao jedan od najskupljih na tržištu – a interesantno je primetiti da se Vertu brendirani telefoni lagano kreću ka nižim cenama, mada ovaj trend nije još toliko evidentan. Sve u svemu ukoliko imate viška novca, Nokia 8800 treba da bude na vašoj listi prioriteta jer će model biti u grupi najprestižnijih uređaja dugo vremena.

Pre više od godinu dana u delu koji se odnosi na utiske vezane za model Nokia 8800, napisao sam doslovno ovako: “Glavna prednost ovog telefona je njegov dizajn. Trenutno ne postoji kopija ovog telefona na tržištu. On nema rivala, kako iz kompanije Samsung (nema metalnih slider telefona, orjentisani su prema prosečnim kupcima) niti kod kompanije Motorola (RAZR, PEBL su interesantni ali takođe orjentisani prosečnim kupcima). Nokia 8800 je idealna prikazivanje statusa pošto još uvek važi "što skuplji - to bolji i prestižniji" princip na mnogim tržištima. Kada gledate tako na stvari onda ne treba obraćati pažnju na mane i nedostatke softvera, dok radio neće biti interesantan toj ciljnoj grupi korisnika. Nokia 8800 verovatno neće imati rivala u sledećih godinu dana, jer će Motorola predstaviti sličan proizvod tek krajem drugog kvartala sledeće godine. Nokia 8800i će se od originalnog uređaja razlikovati po kolor rešenjima (lakiranim u stilu maske Dart Wader, veoma prijatna i neobična), 1.23MP kameri, stereo izlazima i prisustvu memorijske kartice (microSD, najverovatnije). Kapacitet baterije će biti neznatno povećan, čime će trajanje baterije ostati približno isto. Sve ostale karakteristike se uglavnom mogu uporediti (ukoliko ne uzmete u obzir prisustvo bežičnog USB storage principa). Ovaj proizvod se može očekivati godinu dana nakon pojavljivanja modela Nokia8800”.

Zaključak koji je napisan pre godinu dana pokazao se tačnim kako za 8800 tako i za Sirocco ediciju. Uspeh koji je Nokia 8800 postigla na tržištu sprečio je kompaniju da izdaje upgrade-ovane verzije, koje karakteriše bolja funkcionalnost, mada je takav pristup mogao negativno da se odrazi na prodaju modela Nokia 8800 i njegov visoki status gadget-a. Da je prodaja bila samo malo slabija, proizvođač bi sigurno izašao na tržište sa modelom koji bi u sebi imao više karakteristika.

Motorola-ina rešenja (KRZR, RIZR) su stigla na tržište sa velikim zakašnjenje i u svetlu tehnoloških teškoća koje je kompanija imala ova dva modela su lošije opremljena nego što se očekivalo. Sve ovo rezultira različitom pozicijom, različitim ciljnim segmentima nego što Nokia 8800 SE ima. Drugim rečima ovi uređaji su izdati kvartal kasnije u poređenju sa originalnim rasporedom.

Gledajući na trenutnu situaciju na tržištu, očekujemo sledeće pojavljivanje modela Nokia 8800 u leto 2007-me. Najverovatnije, glavne karakteristike uređaja bi mogle biti stereo izlaz, podrška za memorijske kartice, ažurirana verzija softvera (FP1 ili 2 za S40, treće izdanje). Slično Nokia-i 8800 koja je replika 6230i po mnogim aspektima, današnja Nokia 8800 SE kopira Nokia-u 6233. U osnovi, predstavljanje ovog modela kao glavnog za S40 bazirane uređaje, će oživeti još jedan glavni proizvod u opsegu modnih telefona. Mnogi se pitaju koja karakteristika će biti isključena iz novog modela u poređenju sa svojim starijim bratom iz 6000 serije? Po mom mišljenju odgovor je očigledan: modnom uređaju nije potrebna WiFi konektivnost, tako da smatram da će ova karakteristika nedostajati.

I konačno da odgovrim na pitanje da li je Sirocco edicija dostojna da zameni prethodnu ediciju Nokia 8800. Vizuelno razlike nisu toliko velike, kao ni razlika u ceni. Prethodna edicija je bila privlačna kao modno rešenje i nije doživela značajniji pad cene u ovom periodu. Tako da se postavlja pitanje da li je potrebno menjati stariji model? Po meni, nema stvarne potrebe za tako nečim, ali ako imate novca i želju, zašto to da ne uradite.

Moguće alternative Nokia 8800 Sirocco modelu su Vertu brendirani telefoni, koji koštaju četiri puta više i predstavljaju svojim vlasnicima još jedan statusni simbol.

Nokia 8800 spada svakako među najskuplja rešenja namenjena masovnom tržištu – kada se govori o masovnom tržištu, važno je shvatiti da se ovde masovno odonosi na ciljnu grupu korisnika koji žele ovaj telefon. U osnovi ovaj model je ograničen svojom cenom i statusom svojih prethodnika.

SAR vrednost za ovaj model je 0.5W/kg

P.S. Interesantna činjenica vezana za ovaj model je da je Nokia kod edicije Sirocco primenila enkripciju na teme i druge sadržaje, po prvi put da bi sprečila korisnike Nokia 8800 SE modela da šire sadžaje van telefona. Sličan pristup je napravljen kod Vertu brendiranih telefona koji je prisilio korisnike da koriste mikrofon i snimaju melodije, da bi ih posle mogli razmenjivati kao MP3. Međutim, sadržaj na Nokia 8800SE telefonu nije vredan ovog napora a i na drugim uređajima se ne bi tako dobro uklopio.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024