6300 2007
2007. godina
2" LCD, 26.7% body
EXT nema
860 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 2MP
Test mobilni telefon Nokia 6300
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6300. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6300 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 6300

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija (BL-4C)
Žične stereo slušalice HS-47
microSD memorijska kartica 128 Mb
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom

Kompanija Nokia po tradiciji ne obraća pažnju na najnovije i najveće trendove u mobilnoj industriji, naročito kada su u pitanju „slim-n-sleek“ uređaji, kada se namerno odbacuju neke funkcionalnosti da bi kućište bilo što tanje. Ali ovoj kompaniji to ne predstavlja imperativ, te se oni pre okreću odnosu različitih aspekata, od dizajna i hardvera do softvera. Nokia 6300, kao i seriju 6000 karakteriše odnos optimalna cena/kvalitet; tako da nikako ne treba da vas zavara marketinška priča da je Nokia krenula u trku za najtanji uređaj budući da to definitivno nije slučaj. Ova kompanija ima u planu da predstavi portabl rešenje i ne ceni pristup dosezanja ekstremnih vrednosti u smislu veličine.

Ipak, Nokia 6300 predstavlja reinkarnaciju najprodavanijeg telefona Nokia 6100 koji se na tržištu pojavio 2003-e godine. U to nema sumnje – ova dva modela dele gotovo iste strategije kada je reč o marketingu i pozicioniranju, ali se razlikuju u smislu debljine kućišta, što je više naglašenije za model 6300. Ciljna publika za Nokia 6100 i Nokia 6300 u principu je ista, to su muškarci i žene koji žele da nabave pristojan telefon (ne mogu reći moderan pod čime podrazumevam plejer, radio i odličan ekran), skladan dizajn i ono što je najvažnije, simpatičan telefon za pristojnu cenu. Pokazalo se da oslanjanje na ovu ciljnu grupu nikako nije bila loša procena – na taj način je model Nokia 6300 potvrdio stečeno iskustvo prethodnih ponuda, čime je data topla dobrodošlica novom Nokia-inom bestseleru.

Druga činjenica koja nam daje pravo da 6300 nazovemo naslednikom Nokia 6100 jeste njegova veličina – prethodno smo videli 102x44x13.5mm kada je u pitanju 6100 a ovaj model je nešto veći i njegove dimenzije su 106.4x43.6x13.1mm. Međutim, Nokia 6300 je tanja budući da ima udubljenje od 13mm za ekran dok je tastatura tanja i iznosi svega 12mm. Ovakva nejednaka debljina nije ništa novo, iako još neka Nokia rešenja poseduju sličnu osobenost, na primer, Nokia 3230. Ali da se vratimo na 6300, ovakav pristup dizajnu nije slučajnost ukoliko imamo u vidu činjenicu da su kreatori želeli sličnost sa telefonima sa klizajućim mehanizmom što poboljšava celokupan izgled telefona.

Video klip, izgled telefona i upoređenje dimenzija (wmv, 3.4 Mb)

Što se tiče negativnog iskustva u korišćenju ovog telefona, mogu se požaliti na kvalitet plastike, pouzdanost zadnjeg poklopca kao i boju. U suštini ono što se obično previdi na manje popularnim i manje tražnim modelima karakteriše i 6100 i daje određenu negativnu sliku o proizvodu. Ipak, sve to nije imalo velikog uticaja na prodaju. Po prvi put u svojoj klasi, Nokia 6300 ima metalne detalje, naročito zadnji poklopac, koji je načinjen od nerđajućeg čelika, kao i prednja strana. Ovo je još jedan indirektan dokaz da će se ovaj uređaj proizvoditi u velikim količinama i da će eventualno dospeti i na listu najboljih telefona. Prema tome, najverovatnije će biti dodatnih radova – nema šanse da na tržištu budu samo crna plastika i metal. Mislim da će nešto kasnije Nokia objaviti uređaj obojen u crno ili čak plavo ili crveno izdanje.

Sjajna plastika koja je korišćena kod modela 6300 je veoma dobra; u suštini najsličnija je onoj koju poseduje Sony Ericsson T610i. Iako su ogrebotine i otisci prstiju vidljivi, ne ističu se u velikoj meri, osim ukoliko se ne zagledate, naravno. Metal je izložen habanju – okrznuta mesta se pojavljuju već u prvoj nedelji korišćenja ali u početku verovatno nećete obraćati pažnju na to. Sve u svemu, sve površine ove vrste pate od iste „bolesti“ – ni Nokia N91 nije izuzetak sa svojim poklopcem baterije.

Težina telefona iznosi samo 94 grama. Model 6300 odlično pristaje u ruku i može se nositi na bilo koji željeni način. Telefon je jednostavan za upotrebu, mada ima veliki broj nedostataka kada je u pitanju ergonomija. Poseduje dual-interfejs, po „savetu“ kompanije Sony Ericsson, tasteri za kontolu jačine zvuka pomereni su na desnu stranu kod većine telefona. Ovo je pokazalo kao veoma zgodno kada se ovaj taster ukombinuje kao taster za zumiranje u režimu kamere. Međutim, Nokia 6300 poseduje samo jedan bočni taster koji služi za kontrolu jačine zvuka i zašto bi ga pomerali na desno? Samo da bi se pratio trend? Ali to nije zgodno i zbog toga pritiskanje ide malo teže budući da je smešten duboko u kućištu što korisnika nikako neće usrećiti.

Numerička tastatura je prosečna kada je u pitanju ergonomija – nećete primetiti niti neke kritične nedostatke niti neka fantastična poboljšanja. Na prvi pogled, čini se da su tasteri načinjeni od jeftine plastike kao i da nisu u skladu sa celokupnim izgledom telefona. Kada se jeftina plastika ukombinuje sa nerđajućim čelikom, rezultat je prilično neobičan ali osim sa gledišta estetskog izgleda, nemam nikakve zamerke za tastaturu. Svi tasteri su jednako osvetljeni plavom bojom koja se odlično vidi pri različitim uslovima.

Set funkcionalnih tastera je jedan nivo iznad numeričke tastature – svi tasteri su zgodni za rukovanje, a ovo naročito važi za navigacioni i OK taster. Zbog sjajne plastike koja je korišćena, tastatura je zaista ugodna za upotrebu.

Ekran modela Nokia 6300 je zaista izvanredan. Kao replika ekrana koji se može naći na modelu Nokia 6131, ovaj ekran donosi jake i jasne boje. Sve u svemu, u pitanju je jedan od najboljih ekran trenutno dostupnih na tržištu. Sa QVGA rezolucijom (240x320 piksela, 31x42mm) ekran može da prikaže do 16 miliona boja (TFT). Uprkos tome što boje blede na suncu, informacije ostaju čitljive. U zavisnosti od odabrane veličine fonta i trenutne aplikacije, ekran može da prikaže do 9 tekstualnih (ili čak i više) kao i tri servisne linije.

Na gornjoj ivici telefona se nalazi taster za uključivanje telefona, koji služi i za brzu izmenu profila, dok se sa donje strane uređaja nalazi miniUSB utičnica, prekrivena plastičnim zatvaračem koji je povezan sa kućištem i 2.5mm priključak za slušalice i priključak za punjač.

Sa zadnje strane se nalazi sočivo 2 Mpix-elne kamere, kao i rešetka glavnog zvučnika.

Telefon je izrađen veoma dobro – zazori kao i pucketanje plastike se ne pojavljuju uopšte. Uklanjanje poklopca sa zadnje strane je zaista jednostavno – samo ga povucite na dole. Slot microSD memorijske kartice se nalazi sa leve strane, a podržana je u funkcija izmene kartice bez isključivanja telefona.

Nokia 6300 koristi Li-Ion-sku bateriju (BL-4C) kapaciteta 760mAh, koja je prvi put iskorišćena kod modela Nokia 6100. Prema tvrdnji proizvođača, baterija omogućava rad uređaja u režimu razgovora u trajanju od 3.5 časova i do 330 časova u režimu mirovanja. Prilikom testiranja uređaja, baterija je trajala oko 2 dana uz 1.5 časova razgovora i oko 3 sata reprodukcije muzike, dok druge funkcije gotovo da nismo ni koristili. Trajanje baterije je neznatno kraće nego kod modela Nokia 6233/Nokia 6131, što nije iznenađenje uzimajući u obzir manji kapacitet baterije korišćene kod modela 6300. Da bi se baterija potpuno napunila potrebno je 2 časa.

Meni

Nokia pravi dosta grešaka kada navodi tehničke podatke za svoje modele, pa tako navodi da 6300 radi na S40 platformi trećeg izdanja sa Feature Pack-om 1. Sa druge strane, karakteristike kao što su DRM 2.0, prerađeni plejer i druge specifikacije definišu 6300 kao model koji karakteriše Feature Pack 2. Stoga je bolje ovoga puta ne verovati proizvođaču, jer na modelu Nokia 6300 postoji najnovija verzija softvera iz Nokia-e.

Telefon poseduje 9Mb ugrađene memorije dostupne korisniku.

Što se tiče standardnih rešenja koja postoje kod modela Nokia 6300, ona su potpuno ista kao kod modela 6131, tako da su već viđena i obrađena u testu za model Nokia 6131, i na njih nećemo gubiti vreme.

Kamera. Ovaj telefon poseduje 2 Megapiskelnu kameru (CMOS) koja nije baš u skladu sa današnjim standardima, mada je dovoljna za model srednje klase. Nokia je odlučila da na kameru ne polaže mnogo tako da je ona ovde više kao opciona karakteristika. Ovo je razlog zašto je modul kamere odabran za model Nokia 6233 jedan od najjeftinijih i obezbeđuje prosečan kvalitet, da ne kažemo loš. U situacijama sa malo osvetljenosti kamera ne radi normalno, vreme ekspozicije raste i svaki i najmanji pomeraj koji vaša ruka načini dovodi do zamućene slike. Stanja sa malo svetlosti se podrazumevaju čak i po letnjim danima na mestima gde nema dovoljno svetlosti. Ukoliko kameru smatrate nominalnim rešenjem - ona je prilično dobra, ali istovremeno telefon ne može da dostigne nivo recimo jednog Sony Ericsson K750i modela.

Podržane su sledeće rezolucije:
1600x1200;
1280x960;
800x600;
640x480;
320x240;
160x120. 

Dve minimalne rezolucije su dodate da se omogući pravljenje fotografija za pozadinske slike na ekranu. Podržane su tri JPEG tipa kompresije: osnovna, normalna i visoka. Sa obzirom da nivo kvaliteta nije ni u jednom slučaju željeni najbolje je da odaberete viskok kvalitet kompresije – u svakom slučaju on neće načiniti snimke gorim.

Zvuk pri fotografisanju može da se isključi, a kamera poseduje i 8x zum, ali nema razloga da ga koristite. Fotografije možete sačuvati kako u internoj memoriji tako i na memorijskoj kartici.

Neki efekti se mogu primeniti na već napravljene fotografije a na vama je da odlučite. Dostupni su efekti poput veštačkih boja, gradacije sive, crveno smeđe nijanse, negativ i sunčanog vremena.

Za one koji vole da slikaju mnoštvo fotografija odjedanput, postoji odgovarajući režim za njih – kamera može da napravi do 3 snimka u vrlo kratkom vremenu, sva podešavanja ostaju slična onima koja su odabrana za pojedinačne snimke uključujući rezoluciju. Postoji i automatski tajmer za slikanje samog sebe.

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

Video. Telefon omogućava snimanje video klipova u 3GP formatu a dostupne su rezolucije 128x96 piskela ili 176x144. Kvalitet snimka zavisi od tri parametra. Dužinu snimka možete ograničiti ali isto tako ona može biti i neograničena, dokle god ima slobodne memorije (memorijske kartice ili interne memorije). Efekti koji se mogu primeniti na video klipove su isti kao i oni koji se mogu primeniti na fotografije.

Video primer 1 (3g, 336 Kb)

Video primer 2 (3g, 224 Kb)

Video primer 3 (3g, 300 Kb)

Aplikacije. Standardni set aplikacija uključuje Music Guess,konvertor jedinica i Nokia Sensor. Telefoni na neka tržišta dolaze opremljeni sa drugim aplikacijama i igrama. Java aplikacije se mogu učitati bežičnim putem ili preko memorijske kartice, maskimalna veličina fajla je uobičajena - 1MB (u paketu 2Mb).

Performanse. 6300 nudi tipične performanse za poslednju generaciju Nokia telefona, tako da nema nekih značajnih poboljšanja brzine interfejsa.

Jbenchmark 1 Jbenchmark 2
Datum 12/11/06 17/06/2006
Naziv modela Nokia 6300 Nokia 6233
Verzija Firmaware-a pc3.92b
Jbenchmark 1 1.1.1
Verzija
Ukupan rezultat: 1798 1889
Detalji:
Tekst 413 434
2D Oblici 433 445
3D Oblici 306 316
Brzina popunjavanja 200 240
Animacije 446 454
Širina ekrana 240 240
Visina ekrana 248 250
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216 16777216
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152 2097152
Slobodna memorija 1982640 1878256
MicroEdition Configuration CLDC-1.1 CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-2.0 MIDP-2.0
Microedition Platform: pc3.92b 3,5
Microedition Encoding: ISO-8859-1 SO-8859-1
Microedition Locale en ru-RU
Nokia 6300 Nokia 6233
Verzija 2.1.1
Ukupan rezultat: 263 243
Detalji:
Manipulacija slikama 260 189
Tekst 225 220
Sprajtovi 403 423
3D Transformacije 327 302
Korisnički interfejs 163 158
Širina ekrana 240 240
Visina ekrana 248 250
Kolor ekran podržava
Broj boja 16777216 16777216
JPEG podrška podržava
Transperntnost (alfa nivoa) 256 256
Dvostruki buffer podržava
Ukupna količina memorije 2097152 2097152
Slobodna memorija 1281100 1281700
MicroEdition Configuration CLDC-1.1 CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0 MIDP 2.0
Microedition Platform: pc3.92b 3.5
Microedition Encoding: ISO-8859-1 ISO-8859-1
Microedition Locale en ru-RU
Jbenchmark 3D Jbenchmark HD
Perfomanse Nokia 6300 Nokia 6233
Jbenchmark3D HQ: 134 133
Jbenchmark3D LQ: 261 262
Trouglova/s: 33839 34713
kTeksela/s: 1317 1351
verzija: 3.1.0
Širina ekrana: 240 240
Visina ekrana: 320 320
3D podsistem:
M3G Verzija: 1.1 1.1
Antialaising: ne podržava ne podržava
True color: ne podržava ne podržava
Dithering: ne podržava ne podržava
Mipmapping: podržava podržava
Korekcija perspektive: podržava podržava
Osvetljenje lokalne kamere: ne podržava ne podržava
Max lights: 8 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 4 4
Broj jedinica teksture: 2 2
Ostala svojstva
Kolor ekran podržava podržava
Broj boja 16777216 16777216
Transperntnost (alfa nivoa) 256 256
Dvostruki buffer podržava podržava
Ukupna količina memorije: 2097152 2097152
Slobodna memorija: 434436 398212
MicroEdition Configuration CLDC-1.1 CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0 MIDP 2.0
Microedition Platform: pc3.92b 3.5
Microedition Encoding: ISO-8859-1 ISO-8859-1
Microedition Locale en ru-RU
Microedition Communication ports: COM0 COM0
Microedition Hostname: null null
Nokia 6300 Nokia 6233
Verzija 4.0.3
Kvalitet prikaza
Bilinearno filtriranje: 99% 99%
Trilinearno filtriranje: Neuspešno (80%) Neuspešno (80%)
Korekcija perspektive: Neuspešno (85%) Neuspešno (85%)
Z-buffer dubina: 14 bitna ili više 14 bitna ili više
Perfomanse
SGlatkih trouglova: 66455 65232
Teksturiranih trouglova: 54584 53942
Brzina popunjavanja: 1623 kTeksela/s 1620 kTeksela/s
Ogre: 115 (3.8 fps) 116 (3.9 fps)
3D podsistem:
M3G Verzija: 1.1 1.1
Antialaising: ne podržava ne podržava
True color: ne podržava ne podržava
Dithering: ne podržava ne podržava
Mipmapping: podržava podržava
Korekcija perspektive: podržava podržava
Osvetljenje lokalne kamere: ne podržava ne podržava
Maksimalni broj svetala: 8 8
Maksimalne dimenzije pogleda: 1024 1024
Maksimalne dimenzije teksture: 256 256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova: 1024 1024
Maksimalne broj transformacija po verteksu: 4 4
Broj jedinica teksture: 2 2
Ostala svojstva
Microedition Platform: pc3.92b 3.5
Broj boja 16777216 16777216
Transperntnost (alfa nivoa) 256 256
Dvostruki buffer podržava podržava
MicroEdition Configuration CLDC-1.1 CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0 MIDP 2.0
CLDC (JSR 30, 139) 1.1 1.1
Enkodiranje: ISO-8859-1 ISO-8859-1
Lokalizacija ru-RU ru-RU
Ukupna količina memorije: 2097152 2097152
Slobodna memorija: 1074660 1014240
MIDP (JSR 37, 118, 271) 2 2
Širina forme: 222 222
Visina forme: 246 250
Širina slike: 240 240
Visina slike: 248 250
Kompletna širina slike: 240 240
Kompletna visina slike: 320 320
Dvostruki buffer slike: podržava podržava
Boje: podržava podržava
Boja: 16777216 16777216
Alfa nivoi: 256 256
FC (JSR 75) 1 1
PIM (JSR 75) 1 1
Bluetooth (JSR 82) 1 1
Zahtevane konekcije: podržava podržava
Skeniranje zahtevanih konekcija: podržava podržava
Povezane strane: podržava podržava
Skeniranje povezanih strana: podržava podržava
Glavno prebacivanje: ne podržava ne podržava
Skeniranje povezanih strana: podržava podržava
OBEX (JSR 82)
WMA (JSR 120, 205) 2 2
Smsc N/A N/A
MMAPI (JSR 135) 1.1 1.1
Enkodiranje fotografija: encoding=jpeg encoding=jpeg
Video klipovi: podržava podržava
Video enkodiranje: encoding=3gp encoding=3gp
Usmeravanje sadržaja: none none
Miksovanje: ne podržava ne podržava
Snimanje: podržava podržava
Audio enkodiranje: amr, amr-nb amr, amr-nb
Audio klipovi: podržava podržava
Web Parser (JSR 172): 1 1
WEB RPC (JSR 172): ne ne
SATSA (JSR 177): 1.0 ne
Lokacija (JSR 179) ne ne
SIP (JSR 180): ne ne
JTWI (JSR 185) 1 1
CHAPI (JSR 211): ne ne
SVG (JSR 226): 1 1
AMMS (JSR 234): 1 1
Globalno (JSR 234): ne ne

Utisci

Jačina 64-tonskih polifonih melodija je dovoljna za gotovo svaku situaciju. Prijem signala je takođe veoma dobar i jednak je kvalitetu ostalih modela trenutne generacije. Vibracija je prosečne jačine i može da se oseti kada se telefon nalazi u džepu.

Ovaj model kompanije Nokia se ispostavlja kao veoma privlačan i najprijatnije iznenađenje koje on donosi je da radi na 3-em izdanju S40 platforme sa Feature Pack-om 2, što znači prihvatljive muzičke mogućnosti, radio, kao i veoma dobro implementiran telefonski imenik i planer. A2DP radi bolje nego ranije – mada je u pitanju samo moje lično mišljenje. Korišćeni su kvalitetni materijali za izradu, dok su nedostaci po pitanju ergonomije marginalni – sve ovo čini da telefon izgleda kao pravo remek delo. Kada se ima u vidu klasa iz koje potiče ovaj model, telefon se svakako izdavaja zbog odličnog ekrana, koji je jedan od najboljih dostupnih ekrana na tržištu. Što se tiče kamere, kao i sve ostale koje su ugrađene na telefonima zasnovanim na S40 platformi, ova koja postoji na modelu 6300 je ispod svake kritike i čini se da je ugrađena u uređaj tek da bi imao bilo kakvu kameru. Kvalitet fotografija na ekranu telefona je prilično dobar, najviše zahvaljujući odličnom ekranu, ali kada ih vidite na ekranu monitora nećete biti pretrano srećni. Mogućnosti video snimanja su spuštene na najniži mogući nivo pod pritiskom marketinške strategije.

Postoji velika verovatnoća da će ovaj model biti dugo prisutan među telefonima – mogao bi čak da prekorači prosečan životni vek telefona od 1,5 do 2 godine i da i dalje izgleda privlačno. Postoji dosta činjenica koje potvrđuju ovu tačku gledišta uključujući primer modela Nokia 6100. Nokia 6300 nema direktnog rivala ni u jednom modelu, mada bi Samsung F300 po faktoru forme mogao da bude pretnja poslednjem čedu iz Nokia jata, iako je cena ova dva modela dosta različita kao i same specifikacije. Sa druge strane Walkman brendirani telefoni, koji su predviđeni da se pojave približno u isto vreme kada i Nokia 6300 i koji poseduju manju veličinu i mnoštvo muzičkih karakteristika po neznatno višoj ceni su totalno drugačija priča. Ljubitelji muzike i modnih telefona će definitivno da se opredele za rešenja kompanije Sony Ericsson, mada se ova ciljna grupa ne preklapa sa ciljnom grupom Nokia-e 6300.

Ukoliko tražite telefon sa odličnim odnosom cena/kvalitet koji je uz to opremljen fenomenalnim ekranom, dobrim specifikacija i koji je pouzdan – onda Nokia 6300 definitivno treba da se nalazi na vašoj listi želja. Nokia poseduje još nekoliko modela ovog opsega – Nokia 6233 i Nokia 6131. Ali u najžešćoj konkurenciji borba će se voditi između modela Nokia 6233 i Nokia 6300. Kada uporedimo ova dva modela, zaključujemo da Nokia 6233 ima stereo zvučnike i bolju tastaturu, ali i lošiji ekran, kao i plejer koji se ne može minimizovati. Na vama je da odaberete. Umesto zaključka, ponoviću još jednom da je Nokia 6300 bez sumnje jedna od najboljih ponuda kompanije Nokia trenutno.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024