N76 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N76
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N76. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N76 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N76

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija
Punjač
USB kabl
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Očigledno je da Nokia jednostavno nije mogla da odoli i pridružila se trci za „najtanji telefon na svetu “ – na prvi pogled novi pogled poseduje dobar deo linija i oblika kao Motorola RAZR, ali kao što već možete da pogodite, najvažnije karakteristike ovoga telefona sakrivene su na drugom mestu, budući da je N76 u suštini smart telefon koji radi na Symbian-u poboljšan sa 3-im izdanjem S60 FP1. Pretpostavimo da je dizajner imao na umu RAZR pri izradi telefona N76 – prisutna je metalna tastatura zajedno sa ulegnućima sa donje strane i neke druge sitnice koje otkrivaju poreklo telefona.

U suštini, kompanija je uspela da ubaci hardver N76 u kućište dubine 13.7mm, tako što su malo povećali visinu aparata. Uopšteno govoreći, Nokia 6290 je identična kopija modela N76 – nema mnogo razlika na kojima bi mogli da se zadržimo. Dok su dimenzije modela 6290 94x50x20.8mm, N76 poseduje 106.5x52x13.7mm, što znači da je malo širi, veći za skoro 1 cm i uz to je veoma tanak.

Video klip, izgled i poređenje dimenzija telefona (wmv, 12.93 Mb)

Uređaj je veoma zgodan za rukovanje, lako staje u šaku kada je zatvoren i ostavlja veoma jak utisak – sve u svemu, to je izuzetan smart telefona sa velikim brojem karakteristika. Ali veliki broj telefona koji su lepi na oko imaju mnogo nedostataka kada je u pitanju rukovanje – pokušajte da otvorite telefon jednom rukom i shvatićete da nije sve tako dobro. Otvaranje ide malo teže budući da nema mehanizma automatske opruge tako da se vratanca zaustavljaju na pola puta i to nije sve – širina i dizajn kućišta ne dozvoljavaju otvaranje telefona jednom rukom, tako da ćete uvek morati da koristite obe ruke.

Čini se da je model N76 zamišljen kao modni detalj budući da je dostupan u dve najpopularnije boje, klasična crna i, među damama sve popularnija, crvena.

Još jedan veliki nedostatak jeste sjajna završna obrada, zajedno sa površinom u vidu ogledala sa prednje strane. Na telefonu se skuplja dosta nečistoće već u nekoliko prvih minuta upotrebe tako da je akcija čišćenja nešto što ćete morati redovno da obavljate. Zbog svoje završne površine u vidu ogledala čini se da je spoljašnji ekran drugačiji od onoga koji poseduje Nokia 6290.

Sa leve strane nalazi se priključak za microSD memorijsku karticu za koji ne postoji poklopac – iako sjajno izgleda i na prvi pogled se čini da ne postoji problem pri vađenju kartice, to nije slučaj budući da će vam prsti teško stati u prostor oko priključka. Odmah pored priključka za memorijsku karticu nalazi se priključak za punjač, koji je sasvim neobičnog dizajna.

Taster za kameru nalazi se sa desne strane, kao i taster za galeriju slika, slično onom koji postoji kod sličnih starijih modela N serije. Taster za kontrolu jačine zvuka, koji takođe služi i kao taster za povećanje/smanjenje zuma pri fotografisanju, takođe se nalazi sa desne strane.

Sa gornje strane nalazi se miniUSB priključak pokriven gumenim poklopcem, kao i taster za uključivanje i 3.5mm audio priključak. Model N76 se isporučuje zajedno sa HS-43 slušalicama koje se razlikuju od HS-42 koje se isporučuju sa aparatom Nokia 5300, međutim, ova razlika tiče se priključka preko kojeg se povezuju – prvi koristi 3.5mm dok se kod drugog koristi 2.5mm.

Donju ivicu karakteriše zvučnik za reprodukciju melodija zvona kada je aktivan handsfree režim.

Tastatura je načinjena od metala sa okvirom među tasterima koji se razlikuju u zavisnosti od varijante telefona – kod crvenog telefona okvir je crven a na crnom je crni. U smislu ergonomije tastatura je osrednjeg kvaliteta, osećaj korišćenja tastature je odličan zahvaljujući njenoj gumenoj površini. Za razliku od telefona Nokia 6290, ovaj model i dalje poseduje taster Pencil. Svi tasteri su osvetljeni plavim pozadinskim svetlom; nema nikakvih nedostataka kada je u pitanju osvetljenost tastature.

Na gornjoj polovini ispod spoljnog ekrana nalaze se tri funkcionalna tastera, osvetljena crnom ili crvenom bojom (u zavisnosti od verzije telefona).

Često se pominje činjenica da je Nokia N76 u potpunosti načinjena od metala – ali to nije u potpunosti istina, budući da je metal primenjen samo na tastaturu, dok su svi drugi detalji kućišta načinjeni od sjajne plastike. Da bi ste uklonili poklopac baterije, morate otvoriti telefon i zatim povući zadnji deo. Plastika koja je korišćena u izradi telefona veoma je tanka, što daje razloga za zabrinutost. Iako je plastika koja je korišćena kod N76 veoma dobrog kvaliteta, veoma brzo se prlja i prosto ostavlja utisak baze podataka otisaka prstiju.

Budući da od samog početka upoređujemo ova dva modela, druga stvar gde je N76 inferiorniji u donosu na telefon Nokia 6290 jeste dužina trajanja baterije. Nokia N76 poseduje bateriju kapaciteta 700 mAh (BL-4B); proizvođač tvrdi da baterija može pružiti 200 sati rada u režimu mirovanja i obezbeđuje 2 sata i 45 minuta razgovora. Zanimljiva činjenica – budući da Nokia 6290 poseduje bateriju kapaciteta 950 mAh BL-5F, za koju proizvođač navodi da je vreme rada baterije u režimu mirovanja 240 sati, najviše što se može dobiti. Bilo bi nerealno uzimati zdravo za gotovo sve što proizvođač navodi kada je u pitanju trajanje baterije, zato ćemo pokušati da saznamo koliko stvarno baterija N76 može pružiti ili bolje rečeno, koliko je lošija. Ispitujući kapacitete dve baterije došli smo do zaključka da baterija telefona Nokia 6290 pri normalnoj upotrebi može obezbediti 2 dana rada, dok ćete N76 morati da priključujete na punjač svako veče.

U režimu reprodukcije muzika, prema rečima proizvođača, N76 pruža osam sati rada ali u praksi radi 4-5 sati u zavisnosti od onoga što volite, jačine zvuka i naravno, vrste slušalica.

N76 predstavlja prvi Nokia telefon koji poseduje obrnuti raspored kontakta baterije.

Još jedna zanimljiva stvar jeste to što se SIM kartica nalazi ispod baterije. Kada je izvadite možete videti koliko je sama tastatura tanka i ono što u suštini drži N76 u jednom komadu – metalnu šasiju uređaja.

Unutrašnji ekran modela N76 sličan je onom koji poseduje N75, dijagonala mu je 2.4’’. Po mom mišljenju ekran koji poseduje Nokia N76 je donekle jasniji i sa življim bojama. Podržava rezoluciju 240x320 piksela i 16 miliona boja, nema nikakvih problema pri direktnim sunčevim zracima.

Iznad unutrašnjeg ekrana nalazi se zvučnik telefona kao i kamera za video pozive u okviru 3G mreže kao i senzor osvetljenost okoline.

Što se tiče softvera ova dva modela su potpuno identična, jedina razlika je dostupnost režima landscape na unutrašnjem ekranu. Trenutno nema podrške za A2DP.

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:

BIP-ImagePush;
DUN-GW;
FT-Server;
HandsFree-AG (1.0);
Headset-AG;
OBEX;
OPP-Client;
OPP-Server;
SIM Access-Server.

Nažalost, ovde nema A2DP profila, što znači da nema načina prenosa stereo zvuka na bežične slušalice. Zaista smo želeli da otkrijemo da li su tačne priče o tome da 6290 ima podršku za ovaj profil. Uopšteno govoreći, Nokia-na mobilna rešenja bazirana na S60 su dobila ovaj profil nakon N serije smart telefona.

Prosečna brzina Bluetooth konekcije je na nivou 100 Kb/s.

USB. Model 6290 poseduje miniUSB priključak (međutim, punjenje preko kabla nije moguće), na C konekciji imate mogućnost da odaberete između USB Mass Storage, PC Suite i Modem režima. Sa USB 2.0 verzijom uređaj obezbeđuje 800 Kb/s u USB Mass Storage režimu.

Interfejs spoljnog ekrana - Cover UI

Od svojih prvih modela na preklop kompanija Nokia se trudila da iz spoljnog ekrana izvuče što je moguće više. Spoljni ekran modela N76, slično kao kod modela 6290 je dimenzija 22x28mm (1.36’’) i rezolucije 128x160 piksela. Pre samo nekoliko godina takva vrsta ekrana bila je tipična za sve obične telefone – ovaj koji postoji kod modela N76 je manji kada je u pitanju veliuina ali to nema nikavog uticaja kada je u pitanju korišćena rezolucija. On zaista ima svoj ulogu u kompanijinim rukama, pomažući da se predstavi jedno od najjačih rešenja u svetu mobilnih telefona, takozvani Cover User Interfejs. Ekran koristi TFT tehnologiju i prikazuje 262.144 boje pri tom nemajući nikakvih problema sa izlaganjem sunčevim zracima. Ekran može da prikaže 6 tekstualnih i 2 servisne linije.

Sada ćemo se malo pozabaviti šta je to toliko specijalno kod spoljnog ekrana modela Nokia N76, pošto smo Cover UI nazvali njegovim „najjačim rešenjem“. Na njemu dok se nalazi u režimu mirovanja možemo videti sve servisne indikatore, vreme i 3 ikone koje služe kao nazivi za spoljne tastere (postoji ih tri komada respektivno). Desni taster omogućava pozivanje radija, a u tom slučaju tasteri sa leve i desne strane omogućavaju skrolovanje kroz radio stanice. Srednji taster u režimu mirovanja ima ulogu tastera plejera, čijim pritiskanjem se poziva odgovarajuća aplikacija,a u tom slučaju pritiskanjem levog tastera pozivaju se liste pesama grupisane po izvođačima, žanru ili najčešće korišćenim fajlovima. Za kretanje kroz listu koristite bočne tastere za regulaciju jačine zvuka, što je dosta pogodno i najverovatnije vam neće izazvati probleme.

Ovo je tačka u kojoj ćemo završiti našu priču o karakteristikama spoljašnjeg ekrana. Dugim pritiskom na levi programabilni taster telefon počinje sa isčitavanjem svih poruka koje imate, dok pritiskom tastera sa desne strane aktivira se glasovno pozivanje (koje zahteva da slušalice budu priključene, jer sa zatvorenim telefonom nije moguće pozivati brojeve putem glasa).

Lista propuštenih poziva može da se proveri bez otvaranja telefona. Vrlo je zgodna stvar što se spoljni ekran može koristiti za pregled sledeće dobijene tekstualne poruke. Ukoliko poruka sadrži neki prilog uređaj će vam sugerisati da ga otvorite ali to nije moguće ukoliko je telefon zatvoren. Ipak, funkciju koju koristimo bezbroj puta tokom dana telefon omogućava da izvršimo u najvećem broju slučajeva u zatvorenom stanju što je veoma zgodno.

Dok razgovarate telefonom, ljudi oko vas mogu videti crno belu sliku telefona na spoljnom ekranu. Nemam pravo da sudim da li je to dobro ili ne ali činjenica je da ne možete ostati neupadljivi dok razgovarate telefonom. Tako da je bolje da ne koristite ovaj telefon da sa nekim delite tajne ili imitirate telefonski poziv.

Uz pomoć podešavanja, možete modifikovati jačinu osvetljenja i izgled spoljašnjeg ekrana na način na koji vi to želite (možete ga osvežiti upotrebom neke sličice ili animacije). Vredno je pomena da prilikom podešavanja sliku lako možete iseći. Sam uređaj vam sugeriše kako da načinite sličicu da odgovara ekranu. Dok se nalazi u režimu mirovanja ekran svetli i prelazi u režim uštede energije. Podešavanja vam omogućavaju da podesite digitalni časovnik kao screensaver – u tom slučaju on će se nalaziti na ekranu svo vreme.

Video klip, Cover UI na delu (wmv, 12.2 Mb)

Sve gore pomenute funkcije izgledaju prilično jednostavno ali ih je samo Nokia među svim ostalim kompanijana implementirala – što je zaista dobra stvar kada su u pitanju Nokia proizvodi najavljeni za 2007-mu.

Muzički plejer kod modela N76 je opremljen tako da je dosta superironiji u odnosu na onaj koji postoji kod Nokia-e 6290, jer nudi mnogo fleksibilnija podešavanja uključujući efekte vizelizacije, kao i podršku za Album Arts.

Kamera. Kao i mnogi drugi telefoni bazirani na S60 platformi, N76 poseduje 2 megapikselnu CMOS kameru, proizvedenu od strane kompanije Toshiba. Ali ukoliko pri fotografisanju niste na dobro osvetljenom mestu fotografije će ispasti tamne i zamućene. Na žalost ni LED blic u ovom slučaju neće biti mnogo od pomoći.

Za razliku od modela 6290, Nokia N76 omogućava fotografisanje u landscape režimu kada je sam telefon zatvoren, što je još jedna od prednosti situacije kada se kamera nalazi sa zadnje strane telefona.

Korišćenjem podešavanja možete odabrati jednu od sledećih rezolucija za fotografije – 1600x1200, 1152x764, 640x480 i 320x240. Kvalitet slika se kreće od Visokog do Osnovnog, dok je Normalni kvalitet srednje rešenje. Kamera omogućava režime fotografisanja kao što su pojednično snimanje, multi snimanje, tajmer za slikanje smaog sebe (10, 20 ili 30 sekundi). Takođe možete koristiti i noćni režim fotografisanja, podešavanje uravnoteženja beline (Sunny, Incandescent, Fluorescent). Što se tiče podešavanja boja dostupni su efekti crveno-smeđea, crno-belo i negativ. Kao što je ranije pomenuto blic koristi LED tehnologiju. Digitalni zum se može aktivirati pritiskom navigacionog tastera, mada njegova upotreba neće vam doneti neko naročito zadovoljstvo, jer ugrađeni editor za slike ima opciju zumiranja fotografije u režimu pregleda čime se postiže bolji kvalitet fotografije.

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video klipovi se snimaju u prosečnom kvalitetu. Dostupne su rezolucije od 320x240m 176x144 i 128x96 piksela pri brzini od 15fps. N76 sve video klipove čuva u .3GP formatu, a pri snimanju klipova se može isključiti zvuk. Ne postoji vremensko ograničenje kada su u pitanju video klipovi sem kada se snimaju u MMS režimu.

Video primer 1 (mp4, 2.1 Mb)

Video primer 2 (mp4, 1.4 Mb)

Video primer 3 (mp4, 632 Kb)

Video primer 4 (mp4, 996 Kb)

Utisci

Kada se izuzme vek trajanja baterije i odsustvo stereo zvučnika Nokia 6290 i N76 su modeli blizanci. Trebao bi da napomenem da je dizajn starijeg rešenja drugačiji i da bi se oko toga lako mogla načiniti greška – Nokia N76 je pozicionirana kao modno rešenje, sa živopisnim bojama kućišta naročito kada su u pitanju crvene i crne kolor šeme. Sve u svemu telefon izgleda zasita pomodno i dopašće se mnogima. Po meni kompanija je ovim modelom imala za cilj da skrene pažnju onima koji su model Nokia 6290 skinuli sa svoje liste želja iz nekog razloga.

Kada su u pitanju nedostaci koji postoje kod modela N76, moram na prvom mestu da pomenem njegovu ergonomiju – činjenica je da je u pitanju jedan od najnezgrapnijih modela u poslednjih nekoliko godina koji sam imao u rukama a njegovo otvaranje predstavlja pravi problem. Takođe ne sviđa mi se što je kućište pravi magnet za mrlje a nedostatak je i relativno kratak vek trajanja baterije. Ukoliko se ovi nedostaci zanemare model N76 je modno rešenje koje ima svoju ciljnu publiku, mada se postavlja pitanje da li kao takvo rešenje zaista ima potrebu za S60 platformom? Jednostavan odgovor je ne, međutim oni koji kupe N76 će dobiti ovakvo rešenje kao dodatak njegovom pomodnom dizajnu, čak iako toga nisu svesni u nekim situacijama. Ovakva situacija bi mogla da dovede da pojedini glamurozni kupci (devojke) vrlo lako previde šta ovaj model može sve da ponudi.

Sa druge strane model N76 kao muzičko rešenje je dosta dobro urađen (prisustvo standardnog 3.5mm audio priključka, napredniji plejer u odnosu na 6290). Nameće se utisak da je proizvođač uložio velike napore da muzičke mogućnosti uređaja budu u središtu pažnje dodavanjem odgovarajućih oznaka na posvećenim tasterima koji se nalaze ispod spoljnog ekrana. Ipak, teško bih ovaj telefon mogao da nazovem i muzičkim rešenjem, a činjenica koja me najviše sprečava u tome je veoma kratak vek trajanja baterije ukoliko telefon koristite za kontinualnu muzičku reprodukciju (4-5 časova).

Model na tržište treba da stigne u mesecu martu, dve do tri nedelje nakon što se pojavi model Nokia 6290. Promene u prodajnom pakovanju su neznatne i uključuju prisustvo USB kabla DKE-2. Kompanija se trudi da izvuče maksimalnu korist iz njegovog vrhunskog dizajna, a u suprotnom ovo bi bila dva identična rešenja. Kod jednog od modela tasteri na prednjem poklopcu su označeni tako da su prilagođeni kao muzički dok kod drugog modela jednostavno nedostaju oznake. Sve u svemu pred korisnicima je teška odluka za koji će se od ova dva modela odlučiti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024