5610 XpressMusic 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5610 XpressMusic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5610 XpressMusic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5610 XpressMusic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia 5610 XpressMusic

Prodajno pakovanje:
Telefon
900 mAh bateirja (BP-5M)
Punjač (AC-4)
Uputstvo za upotrebu
Žične stereo slušalice (HS-45) sa daljinskim uppravljačem (AD-56)
Nokia Micro USB kabl CA-101
512 Mb microSD memorijska kartica (MU-28) ili 1 GB (MU-22) – zavisi od regiona

Pozicioniranje

Na početku testa posvećenog modelu Nokia 5310 govorili smo o pozicioniranju XpressMusic opsega i tri najpopularnija modela – Nokia 5310, Nokia 5610 i Nokia 5710. Ovaj put nećemo ponavljati sve to već ćemo, umesto toga, sagledati model Nokia 5610 iz druge perspektive. Na neki način to je jedinstven telefon koji za razliku od ostalih ne poseduje 3.5mm audio priključak, uprkos činjenici da su u kompaniji Nokia odlučili da svi muzički nastrojeni aparati treba da ga poseduju. Dizajn modela 5610 ne može se objasniti sa tačke gledišta i u okviru XpressMusic linije uređaja. Jedini i pravi razlog zašto ovaj model jeste u okviru ove linije jeste to što predstavlja kopiju modela Nokia 6500 Slide.

Ovi uređaji su veoma slični a poseduju u standardne kontrole (ali drugačije stilizovane), osim kada je reč o 5610 slider tasteru. Ono što ih u stvarnosti razlikuje jeste prodajno pakovanje – pomodni, 6500 Slide isporučuje se u kutiji sa TV Out kablom kao i manjom memorijskom karticom (samo 256Mb). Ono što ih još razlikuje jeste to da je Nokia 6500 Slide osnažena vrhunskom kamerom sa Carl Zeiss sočivima, dok muzičko izdanje ovog telefona podrazumeva manje sofisticiranu jedinicu i u teoriji pruža slabije slike.

Ova dva modela jasno ukazuju na Nokia-inu strategiju za pružanje različitih ponuda određenim grupama potrošača. Proizvođač je predstavio dva rešenja – jedno za one kojima su slike veoma bitne i drugo koje je namenjeno za muziku, što je u suštini isti princip koji praktikuje veliki broj drugih proizvođača.

Međutim, na ovaj način se Nokia 5610 ističe u okviru XpressMusic linije budući da nudi najbolje zvučno iskustvo među S40 rešenjima dok, sa druge strane, ni druga rešenja nisu mnogo daleko (naročito ukoliko se muzika koristi u background režimu ili imate nameru da muziku slušate preko podrazumavenih slušalicama na jako bučnim mestima). Nedostaje mu prednost koju bi mu pružio 3.5mm priključak za slušalice, što poništava veliki broj drugih karakteristika.

U poređenju sa drugim rešenjima ostalih proizvođača, na primer Sony Ericsson-om, čini se da je ovaj model moderan a kada je reč o kvalitetu zvuka čak je i malo bolji. U kontekstu XpressMusic linije model 5610 nalazi se iza sličnih modela iste kompanije.

Dizajn, veličina, kontrole

Uređaj je na tržištu dostupan u dve boje – plava i crvena, koje su standardne boje XpressMusic opsega. Obe varijante prilično lepo izgledaju iako se čini da crveni bolje pristaje nežnijem polu.

Dimenzije modela 5610 su 98.5x48.5x17mm (u odnosu na Nokia 6500 Slide 96.5x46.5x16.4mm) a težak je 111 grama (što je manje u odnosu Slide, 125 grama). Ne čini se velikim iako se dobija takav utisak kada se telefon drži u ruci; Nokia 5610 prilično dobro pristaje u šaku, čak i po pitanju debljine uređaja. Iako nije najtanji telefon na svetu, po tom pitanju nema nikakvih problema.

Video klip, izgled telefona, dimenzije (12,6 mb, wmv)

Sa zadnje strane telefona nalazi se sočivo 3.2MP kamere sa auto fokusom i Carl Zeiss optikom.

Poseduje jedan zvučnik koji se nalazi sa donje strane a koji pruža odličan zvuk čiji kvalitet je u rangu sa ostalim ponudama kompanije Nokia.

Sa donje strane se još nalaze tri priključka – standardni 2.5mm audio priključak, priključak za punjač kao i microUSB slot. Mali taster koji se nalazi pored poklopca baterije jeste reza za otvaranje.

Iznad ekrana je slušalica uz koju se nalazi senzor osvetljenja i CIF kamera za video konferencijske pozive.

Klizni mehanizam je prilično dobar, polovine se veoma lako odvajaju bez upotrebe velike sile, a sve zahvaljujući kliznom mehanizmu sa oprugom. Vaš prst će odmah završiti na tasteru za klizni mehanizam koji služi i kao oslonac za palac. Nema nikakvog zazora između delova uređaja i čini se će tako i ostati.

Ekran

Nokia 5610 poseduje QVGA ekran (TFT, 16 miliona boja koje su sve prilično svetle i jasne) sa rezolucijom 240x320 piksela (dijagonala 2.2’’, 36x48). Proizvođač nije omogućio nikakvo podešavanje osvetljenja što bi omogućilo neku uštedu energije. Pored toga ovaj model se isporučuje sa senzorom ambijantalnog svetla koji reguliše nivo pozadinskog osvetljenje ekrana i tastature automatskim putem, pa se zbog toga ekran čini tamnijim i mutnijim u odnosu na veliki broj drugih ponuda koje se isporučuju bez ugrađenog ambijentalnog senzora (6131, 6300). Isto važi i na model Nokia 7390, ali to za većinu korisnika ne predstavlja problem. Korisnik može da odabere screensaver za režim mirovanja kao i režim pozadinskog osvetljenje (on/off) – u ovom drugom slučaju ukoliko je pozadinsko osvetljenje isključeno, podaci na ekranu će i dalje biti čitljivi na otvorenom ali samo pod određenim uglovima. Pored toga, ekran možete u potpunosti isključiti tako da se nikakve informacije ne prikazuju na njemu. Budući da ekran ima sloj u vidu ogledala, ne bledi na suncu i omogućava da sve informacije na njemu ostanu čitljive.

Ekran može da prikaže najmanje 8 tekstualnih i 3 servisne linije. Font je prilično velik i dovoljno čitljiv; u nekim režimima se može promeniti.

Tastatura

Navigaciona grupa predstavljena je u vidu standardnih tastera osetljivih na dodir. U suštini, ovo je jedina crna, sjajna površina koja poseduje navigacion pad. Međutim, ovaj prvi utisak je prilično obmanljiv – kada počnete da pritiskate tastere postaje jasno da su to standardni, mehanički tasteri. Ovakav potez ima veliki broj pozitivnih karakteristika – prvo, ovakvi tasteri su privlačni a dobri su i u smislu ergonomije.

Četvorosmerni navigacioni taster je takođe veoma jednostavan za upotrebu, ali ono što zaista želimo da naglasim jeste na dizajn tastera kod Nokia-e 5610 obezbeđuje brz pristup muzičkim mogućnostima telefona. Pritiskom na levi taster pokrećete muzički plejer, zatim se pojavljuje početni ekran uređaja, pritiskom na desni taster pokrenućete radio. Pritiskom na bilo koji pravac ciklično menjate sve opcije.

Kada preslušavate muziku preko plejera korišćenje slajder tastera neće pauzirati reprodukciju budući da ćete samo prelaziti iz jedne u drugu funkciju. Sve u svemu ovaj slajder je neobičan način kontrola za brzo pokretanje dve aplikacije; na žalost, nema nikakvu upotrebu što se tiče ostalih odeljaka uređaja.

Sa strane se nalaze dva bela LED indikatora koji će treperiti ili svetleti drugim efektima pri dolazećim pozivima ili propuštenim događajima. Ovi svetlosni efekti se mogu onemogućiti u podešavanjima telefona.

Numerički pad je načinjen od plastike i uprkos tome što su natrpani unutar njega i dalje su veoma jednostavni za upotrebu i pružaju odličan taktički osećaj. Za ljude sa velikim šakama gornji red će sigurno biti malo nezgodan za pritiskanje – sigurno će biti nekih manjih problema ali ništa što bi bilo iritirajuće.

Svi tasteri su osvetljeni belom pozadinskom svetlošću; nivo pozadinskog osvetljenja se automatski podešava ambijentalnim senzorom osvetljenja.

Baterija

Nokia 5610 poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 900mAh (oznaka proizvođača je BP-5M). Proizvođač navodi da može pružiti 320 sati u režimu mirovanja i do 6 sati razgovora.

Prilikom testiranja baterija je izdržala oko 2 dana (1.5 sat poziva, 6 sati muzika/radio i do sat vremena korišćenja drugih karakteristika) – ništa posebno po tom pitanju, vreme trajanja baterije je uobičajeno za ovakav tip rešenja.

Proizvođač tvrdi da 5610 ima mogućnost reprodukcije muzike u trajanju od 22 sata dok u stvarnosti taj broj ne prelazi više od 20.5 sati, što je skoro dva puta duže nego što nudi Nokia 6500 Slide – sve zahvaljujući DAC33 čipu koji aparat Nokia 5610 čini manje zahtevnim po pitanju energije.

Potrebno je nešto manje od dva časa da se telefon napuni u potpunosti.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj se isporučuje sa 28Mb skladišnog kapaciteta koji su korisniku na raspolaganju. Ekspanzioni slot za microSD memoriju nalazi se ispod odeljka za bateriju ali zamena bez isključivanja nije podržana. Maksimalna veličina memorijske kartice koja je podržana od strane uređaja je neograničena – prilikom testiranja koristili smo karticu kapaciteta 4GB i nije bilo nikakvih problema pri radu.

Performanse

Telefon je tipičan predstavnik svoje generacije, nema ništa posebno po pitanju performansi.

USB, Bluetooth

USB. Slično kao i model Nokia 6500 Classic, Nokia 5610 isporučuje se sa microUSB utičnicom koja se nalazi sa gornje strane telefona. Ova utičnica se koristi za priključivanje kabla za prenos podataka dok punjač i slušalice imaju svoje sopstene utičnice.

Proizvođač navodi da uređaj poseduje USB 2.0, što je zaista i tačno. U USB Mass Storage režimu konekcija preko USB kabla pruža brzinu podataka od 500-600Kb/s. Ovo je nešto sporije nego što pruža Motorola RAZR V8, koja se takođe isporučuje sa microUSB priključnicom.

Nakon uspešno uspostvaljene konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: USB Mass Storage, PC Studio ili režim modema. U zavisnosti od toga šta ste odabrali baterija počinje sa punjenjem. Nema podrške za MTP režim, muzičke numere se moraju prebacivati na telefon manuelnim putem.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0 kao i sledeće profile:
Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profile
Advanced Audio/Video Remote Conference Profile
A2DP

Implementracija Bluertooth-a je takva da kao i obično nemamo razloga da se na nju žalimo a prilikom korišćenja ove karakterisitke nismo iskusili nikakve probleme.

Kamera

Dolazimo do najinteresantnijeg dela ovog testa jer kamera modela Nokia 5610 bi trebala da bude potpuno ista kao što je ona koja je iskorišćena kod modela Nokia 6500 Slide sa izuzetkom Carl Zeiss optike. Očigledno Zarl Zeiss brend je marketinški trik koji se nije naročito dobro pokazao u praksi. Bili smo radoznali da uporedimo snimke nastale sa ove dve kamere i oni su izgledali prilično jednaki. Nepostojanje Carl Zeiss dodatka kod telefona koji je pozicioniran kao muzičko rešenje je lako razumljivo – u suprotnom bi Nokia 5610 završila na potpuno drugi način zbunjujući ciljnu grupu kojoj je namenjena.

Po pitanju specifikacija ova dva modula kamere su identična. Podržane su sledeće rezolucije slika:
1536x2048;
1200x1600;
960x1280;
480x640;
240x320;
120x160.

Podržana su tri podešavanja JPEG kompresije: basic, normal i high. Govoreći o drugim opcijama možete podesiti zvuk pri fotografisanju (on/off), iskoristiti prednosti 8x digitalnog zuma ili odabrati mesto na kojem ćete sačuzvati svoje fotografije, modifikovati podešavanje uravnoteženja belog, ISO nivo itd. Efekti se mogu primeniti na sve snimljene fotografije prema tome nije bitno da li ćete ih primeniti pre fotografisanja ili ne – sve je na vama. Kamera telefona omogućava primenu sledećih efekata - Greyscale, Sepia, Negative.

Za one koji vole da fotografišu više fotografija odjedanput, kod modela 5610 postoji specijalan režim pri kojem kamera kreira 3 fotografije jednu za drugom velikom brzinom. Podešavanja su za ovaj režim identična su kao i kod režima pojedinačnog snimanja, uključujući rezolucije. Korisnicima je na rapsolaganju i self-timer

Interfejs kamere koristi landscape orjentaciju, koja zaista podseća na implementaciju koja je primenjena kod uređaja treće verzije serije S40. Sa druge strrane kada je fotografisane u pitanju nema se dodati ništa posebno – fotografisanje je ugodno iako je ergonomija ovog procesa za nekoliko koraka od rešenja koja obezbeđuje kompanija Sony Ericsson, kao i multimedijalni smart telefoni kompanije Nokia.

Nokia 5610 Nokia 6500 Slide
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Telefon omogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu, a dostupne rezolucije su 128x96, 176x144, 352x288, 640x480 piksela. Postoji tri podešavanja kvaliteta za snimanje video klipova. Dužina video klipa je ograničena samo količinom dostupne memorije (interno skladištenje ili memorijska kartica). Takođe na raspolaganju su vam efekti koji su isti kao što su oni koji se mogu primeniti na fotografije. Video klipovi izgledaju prilično prihvatljivo samo kada se gledaju preko ekrana telefona – kada ih gledate na monitoru računara videćete veliki broj različitih nesavršenosti na snimku, koji je ipak takav da se može gledati, što je još jedna dobra stvar kod ovog telefona. Upotređujući video klip kreiran modelom Nokia 5610 u rezoluciji 352x288 piksela sa video klipom kreiranim Samsung telefonom (isti kvalitet i rezolucija) dolazi se do zaključka da je kvalitet snimljenog video klipa bolji kada je u pitanju model 5610 pre svega zbog prirodnijih boja.

Teme, aplikacije, igre

Telefon poseduje nekoliko tema koje su bazirane na njegovoj muzičkoj prirodi koje se uz to poklapaju sa izgledom maske ovog modela (npr. crvene teme za crvenu kolor šemu, plave za plavu ediciju). Na žalost podrazumevane teme ne modifikuju meni niti ikone. Pozadinske slike koje su prilagodljive i menjaju se u zavisnosti da li je noć ili dan, kada je baterija slaba itd se ne nalaze među prethodno instaliranim karakteristikama, mada ih možete preuzeti sa bilo kog drugog telefona – ove pozadinske slike su podržane od strane svih modela koji rade na ovoj ediciji operativnog sistema.

Video klip, meni (26,9 mb, wmv)

Takođe telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim sledećim igrama: City Bloxx, Music Guess, Rally 3D, Snake III.

Podrazumevani paket aplikacija uključuje konvertor, Nokia Sensor, svetsko vreme, OperaMini, Download Catalogue, Yahoo! Go, Search. Pojedina tržišta uz ovaj model dobijaju i dodatne aplikacije i igre. Java aplikacije bilo koje veličine se mogu upload-ovati bežičnim putem direktno u memoriju telefona.

Muzički odeljak

Obzirom na nepostojanje 3.5mm priključka na kućištu telefona (koji je i dalje dostupan na tzv “daljinskom upravljaču” ovog uređaja i koji omogućava pokretanje i pauzirane numere), 5610 je veoma sličan sa modelom Nokia 5310 – takođe poseduje posvećeni audio čip, AIC33 kao i pristojan kvalitet izlaznog zvuka, koji je dovoljno glasan.

Muzički plejer, kao i sva druga rešenja bazirana na petom izdanju S40 platforme poseduje teme, mada su one ovde prilično mutne i ne mogu da promene izgled plejera, dok recimo kod modela koji je nemuzički konkurent Nokia-i 5610, Nokia-i 6500 Slide to mogu da urade. Kako ja ovo vidim u pitanju je očigledan propust kompanije – koja je inače svrha njihovog postojanja uz mogućnost upload-ovanja novih tema? Takođe korisnik ima slobodu da odabere teme za radio ali su one poptuno iste – nema se ništa reći o njima drugo.


Video klip, plejer, stereo-slušalice (28,5 mb, wmv)

Nepostojanje posvećenog muzičkog tastera nije nedostatak, obzirom da je kompanija implementirala neke dodatne pogodnosti celom procesu. Na žalost, slušalice koje kompanija isporučuje u prodajnom paketu sa ovim telefonom ne mogu da obezbede vrhunski zvučni doživljaj.

Model 5610 je poletan kada je u pitanju muzika; ovo smo dokazali tako što smo ga podvrgli našim RMAA testovima.

Alexander Dembovsky je rekao:

Telefon se pokazao kao solidno muzičko rešenje kada su u pitanju rutinski testovi – mada članstvo modela Nokia 5610 u kompanijinoj seriji muzičkih telefona uopšte nije imalo uticaja na njegov učinak; slične rezultate smo dobili i kada smo testirali telefone koji uopšte nisu muzička rešenja.

Uprkos tome što nema pravi 3.5mm priključak, što dovodi do neophodnosti korišćenja adaptera zvučni kvalitet koji obezbeđuje Nokia 5610 je prilično dobar, iako po pravilu adapter iskrivljuje signal i dovodi do neželjenih šumova. Iako vi verovatno ovu pojavu nećete čuti naši RMAA testovi su je detektovali. Ovo čini učinak modela Nokia 5610 još više dobrim mada i sa primenjenim adapterom njegov zvuk je čist i što je još važnije snažan.

Grafički prikaz frekventnog odziva modela Nokia 5610 je prilično ravan, iako postoje neke nepravilnosti kada su u pitanju visoki tonovi. Nivo šuma je takođe prihvatljiv. Što je još važnije jačina izlaznog signala ovog telefona je u liniji sa audio plejerima tako da zaista nema razloga da brinete što ćete morati da koristite bubice.

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.17, -1.39Prosečan
Nivo šuma, dB (A): -88.0Dobar
Dinamički opseg, dB (A): 87.1Dobar
THD, %: 0.012Dobar
IMD, %: 0.727Loš
Stereo transkripcija, dB: -73.4Dobra
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.138Prosečna

Opšte performanse: prosečne

Frekventni odziv

Nivo šuma

Nokia 5610 može da reprodukuje muziku u trajanju od 20.5 časova što je vrlo odbar rezultat. I dok u režimu slušanja muzike preko zvučnika telefon koristi samo jedan zvučnik, što znači da nema stereo zvuka, smatram da ovo nećete ni primetiti i da se telefon u ovom režimu reprodukcije ponaša veoma dobro. Ovaj telefon nije juke-box, ali njegov jedan zvučnik daje jasan i snažan zvuk kao stereo zvvučnici koji postoje kod modela Nokia 5310.

Po pitanju specifikacija muzički plejer modela 5610 se ne razikuje od podrazumevane aplikacije kod uređaja baziranih na petom izdanju platforme S40.

FM-radio. FM radio. Radio modul modela Nokia 5610 podržava RDS i može raditi u pozadinskom režimu. Stvar koja najviše iritira kod ovog modela je što pri opciji automatskog pretraživanja stanica njegov radio modul uspeva da detektuje najviše 7 ili 8 radio stanica iako duž frekventnog opsega postoji mnogo veći broj. Sve u svemu radio kod modela Nokia 5610 je relativno dobar plus poseduje opciju Visual Radio, koja ipak ne treba da se koristi van 3G mreže jer na slike i ostale podatke ide velika količina saobraćaja. Kada je u pitanju radio model Nokia 5610 je u liniji sa rešenjima drugih proizvođača.

Konkurencija

Ponovo se događa ista stvar – muzički telefoni kompanije Nokia kao da su dizajnirani da se takmiče protiv rešenja kompanije koja je dugogodišnji rival Nokia-e – Sony Ericsson-ovog Walkman opsega. U ovom smislu Nokia 5610 je donekle slična glavnom proizvodu koji je vladao prošle godine Sony Ericsson-u W850i. Međutim, mnogo vremena je prošlo od tada pa dok je Nokia 5610 debitovala, tako da je suparnik modela Nokia 5610 davna prošlost.

Uvek je interesantno biti svedok šeme prema kojoj Sony Ericsson i Nokia predstavljaju svoje ponude – oni prosto kao da začikavaju jedni oko drugih i boje se da priđu bliže. Jedna kompanija uvek izda svoj uređaj nakon druge na gotovo pravilnim razmacima i stiče se utisak da obe kompanije izbegavaju da svoje uređaje predstave istovremeno da bi izbegle direktnu konkurenciju. Da je model Sony Ericsson W760i bio izdat upravo sada predstavljao bi direktnu pretnju modelu Nokia 5610 jer su njihove specifikacije i prodajna pakovanja veoma slični, ali je ovaj model najavljen za mesec maj.

Upravo je ovo razlog zašto Nokia 5610 nema direktnog konkurenta kada su u pitanju uređaji iz Sony Ericsson-a. W580 je pozicioniran niže dok W910i dolazi iz grupe kvalitetnijih modela. Ukoliko potražimo muzička rešenja koja su uz to telefon sa kliznim mehanizmom iz sličnog cenovnog opsega izdvojiće se Samsung G600. Iako ovaj model kompanija Samsung ne pozicionira kao muzičko rešenje on je kada je u pitanju kvalitet zvuka rešenje koje bi moglo da se uporedi sa Nokia-om 5610; ali po pitanju svega ostalog nisu konkurenti. Govoreći o modelu G600 treba reći da poseduje mnogo bolju kameru maksimalne rezolucije 5MP, ali i manje softiscirani meni kao i manje dodatnih opcija. Upravo iz ovog razloga ova dva modela su više indirektni rivali. Muzički orjentisani Samsung F330 se prodaje za manje novca ali isto tako i nudi manje. Još jedna indirektna alternativa je Samsung i450 ali on koristi drugačiju filozofiju, plus ga karakteriše veće kućište, ali i da budemo iskreni daje neznanto bolji kvalitet zvuka.

Ukoliko i dalje posmatramo indirektno konkurenciju ona je prilično jaka i kada se u obzir uzmu rešenja iz same kompanije Nokia – na primer model Nokia E65 je vrlo primaljiva ponuda kada je u pitanju pomenuti opseg cena. I dok je njegov muzički odeljak slabiji od muzičkog odeljka modela Nokia 5610, ovaj drugi je smart telefon i poseduje i svaku stavku koju biste očekivali od ovakvog telefona.

Oni koji na tržištu traže vrhunsku ponudi a žele da ostanu lojalni brendu Nokia treba u razmnatranje da uzmu i model Nokia N81 ukoliko su skloni telefonima na preklop – N81 poseduje sličan kvalitet zvuka, fleksibilna podešavanja plejera i mnoštvo dodatnih opcija kao i višu cenu (koja je slična kao cena modela Nokia 6500 Slide).

Utisci

Jačina 64-glasnih melodija zvona je prilično vioska tako da je malo verovatno da ćete propustiti poziv ali obzirom da telefon poseduje samo jedan zvučnik koji je postavljen sa zadnje strane neće biti retka situacija kada jednostavno slučajno zatvorite zvučnike pa se može desiti da i propustite poziv. Po pitanju kvaliteta prijema telefon nije pokazao znake nikakvih slabih tačaka. Jačina vibracije je osrednje vrednosti, ali ćete bez problema osetiti vibriranje telefona dok vam se nalazi u džepu.

Cena modela Nokia 6500 je donekle viša, što je pre svega izazvano time što je pomenuti model više modno rešenje i na kućištu poseduje određene metalne ukrase dok kada je u pitanju zvučni doživljaj zaostaje za Nokia-om 5610 i ne poseduje posvećeni muzički čip. Ali istovremeno po pitanju kamere ova dva rešenja su veoma slična tako da se nameće zaključak da je mlađi model bolji kada je u pitanju odnos cena kvalitet. Prema tome koji od ova dva modela izabrati nije laka dilema ni u kom slučaju ali ukoliko vam je najvažnija muzika onda znate koji telefon je muzičko rešenje.

Nepostojanjem direktnog konkurenta modelu Nokia 5610 on postaje vrlo poletno rešenje. Isto tako ne posotoje mnoge alternative ovom telefonu kada je u pitanju model telefona sa kliznim mehanizmom. Svi gore navedeni modlei koji bi mogli biti konkurencija su indirektna konkurencija, što ostavlja dovoljno prostora na tržištu za model 5610.

SAR vrednost za ovaj model 1.14W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024