N81 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N81
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N81. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N81 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N81/Nokia N81 8Gb

Prodajno pakovanje:
Nokia N81 8GB
Žične stereo slušalice (HS-45) sa daljinski upravljačem (AD-54)
USB kabl (CA-101)
Baterija (BP-6MT)
Punjač (AC-5)

Pozicioniranje

Za kompaniju Nokia predstavljanje modela Nokia N81 je veoma značajan događaj budući da je to jedan od prviih uređaja koji poseduje prerađenu N-Gage platformu. Pored toga, u okviru Nokia-inog opsega ovaj model ima poziciju najpristupačnijeg uređaja budući da pod jednim krovom obuhvata muziku, igre i slike. Da ne bi predstavljao direktnog konkurenta modelima N95 i N95 8Gb, ovaj uređaj ne poseduje GPS risiver ali N81 se isporučuje sa lokalnim mapama što se može protumačiti i određenom vrstom podsećanja da je Nokia brendirani risiver uvek dostupan.

Proizvodna linija N serije sada ima veliki broj različitih članova. Nokia pokušava da neke uređaje iznese na masovno tržište korišćenjem neobičnog i dopadljivog dizajna i jakim reklamnim kampanjama kao što je ona za Nokia-u N76. Drugi deo njihove ponude, sa druge strane, odiše velikim brojem korisnih karakteristika u cilju ispunjavanja zahteva onih korisnika koji se premišljaju po pitanju novih telefona a funkcionalnost im je prva na isti. Postoje i dve podklase: osnovno i poboljšano izdanje. Primer modela N95 i N95 8Gb pokazuje da količina memorije nije jedina stvar koja ih razlikuje – kod modela 8Gb količina RAM-a je takođe izmenjena. Sada se više radi o atraktivnijoj varijanti modela sa velikim brojem nedostataka nego kod originalnog uređaja. Osim toga, Nokia N81 nalazi se van tog opsega – obe verzije ovog telefona dele isti hardver i prilično su slični po pitanju korišćenih materijala a štaviše istovremeno su se pojavili na tržištu.

Ovaj aparat namenjen je mlađoj populaciji, uz fokusiranje na mlade muškarce godina između 22 i 30, dok stariji korisnici i dame ovaj put nisu uzeti u obzir. Ono na šta kompanija računa kada je u pitanju N81 jeste njegov odeljak za igre, dok druge stvari i nisu toliko bitne. U određenim smislu ovaj model je prvi na ovom polju.

Imajući u vidu činjenicu da je N81 dizajniran za mlade, nimalo nije čudno što poseduje ovakav oblik i dizajn. U kompaniji su se trudili da izrade praktičan i istovremeno koristan uređaj a na neki način su i uspeli.

Čak i pre datuma objavljivanja modela Nokia N81, oko njega je izbio skandal. Naime, prvo je Orange odbio ovaj model da uvrsti u svoj portfolio budući da se najnoviji dodatak Nokia-jinoj proizvodnoj liniji isporučuje sa ugrađenim pristupom Nokia Music Store. U suštini, ovaj servis je bio direktan rival Orange-ovoj muzičkoj prodavnici „3“, a nakon njega i britanski operater je načinio isti potez. Međutim, Vodafone nije objavila da će odbaciti N81, ali i da mu neće obezbediti veliku i agresivnu reklamnu kampanju. Čini se da je ovo veoma važno za Nokia-ju i da uveliko utiče na dodatne servise.

Treba imati u vidu činjenicu da su provajderi prodavali N95 sa pristupom za Nokia Music Store kao i da su ostvarili prilično veliki uspeh. Čini se se ova „zaboravnost“ provajdera odnosi samo na jedan broj određenih proizvoda. Nećemo se baviti time zašto je to tako budući da je jedina bitna stvar to da je N81 dostupan na svim tržištima.

Dizajn, veličina, kontrole

Dimenzije aparata su 102x50x17.9mm a težak je 140 grama. Ne čini se nezgrapnim ali je deblji od većine slim modela drugih proizvođača. Međutim, što se tiče smart telefona, može se svrstati u manje. Model N81 se po pitanju veličine ne razlikuje mnogo od aparata Nokia N95 (99x50x20mm) – viši je ali je tanji pa je zato ovaj telefon moguće nositi onako kako želite.


Aparat je dostupan samo u crnoj boji za sada – crno kućište sa braon umecima. Postoji velika verovatnoća da će se u skorije vreme pojaviti veći broj boja, sa tamno-plavom prednjom stranom a najverovatnije i crveno i belo izdanje. Nokia je odabrala da predstavi i nove uzorke za provajdere ili ograničena izdanja, što će se u slučaju N81 desiti u proleće naredne godine kada i predstavljanje N-Gage.


Na plastici sa prednje strane ostaju otisci prstiju ali to je nešto na šta ne možete da utičete. Ukoliko ne možete da podnesete da vam telefon bude zaprljan, u tom slučaju je najbolje da sa sobom uvek nosite tkaninu za brisanje.

Video klip, veličina telefona (22,1 Mb, mpg)

Uređaj poseduje standardne kontrole i donekle neobičnu tasturu ali o tome će biti reči u daljem tekstu. Za sada ćemo samo reći da je prisutna microUSB utičnica sa donje strane kao i slot za punjač, mikrofon kao i otvor sa leve strane za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata.


Dva zvučnika prekrivena rešetkom nalaze se sa obe strane telefona. Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strana a pored njega se nalazi i taster kamere.

Sa gornje strana nalazi se taster za uključivanje koji pored toga ima i funkciju izmene profila kada je aparat u režimu mirovanja. Audio priključak 3.5mm nalazi se sa gornje strane – korisnik ima mogućnost priključenja sopstvenih slušalica. Sa ove strane se takođe nalazi prekidač za zaključavanje tastature, međutim, on skoro i da nema nikakvu upotrebu kada su slušalice priključene na telefon. Iskreno govoreći ovo mesto i nije najbolje za postavljenje prekidača – bilo bi bolje da se nalazi na nekoj od bočnih strana budući da tamo ima mnogo više slobodnog prostora.

Sa zadnje strane N81 nalazi se kamera i blic. Ovaj aparat se isporučuje zajedno sa nalepnicom koja vam objašnjava kako da otvorite kućište. U suštini nema ničeg posebnog tako da je nalepnica još jedna od mera za sprečavanje pucanja telefona usled nasilnog otvaranja od strane nespretnih korisnika.


Nokia N81 poseduje klizni mehanizam sa oprugom ali otvaranje ide malo teže i to samo zbog težine dve polovine. U poređenju sa N80, model N81 definitivno jeste unapređenje u tom smislu, međutim, kada je reč o današnjim modelima sa kliznim mehanizmom, shvatićete da je otvaranje kod ovog uređaja standardno kao i kod drugih – nije savršeno ali nije ni loše.


Ekran

Ekran telefona N81 ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja (TFT), podržava QVGA rezoluciju (240x320 piksela, 37x49 mm, 2.4’’ od ugla do ugla). Ima mogućnost prikazivanja do 12 tekstualnih i tri servisne linije, dok u režimu pretraživača može prikazati 20-22 linije. Kvalitet ekrana je veoma dobar, slika je prilično jasna sa živim bojama a sunčevi zraci ne utiču na kvalitet slike.

Ukoliko uporedimo N81 sa Nokia-jom N95 8Gb veoma lako se može primetiti da je glavni adut drugog modela njegova veća dijagonala ekrana (2.8’’) ali je njegov ekran slabiji po pitanju reprodukcije boja.






Tastatura

Najistaknutija inovacija kod N81 jeste njegova tastatura osetljiva na dodir, međutim, Nokia-jin pristup ovome veoma se razlikuje od onoga što se moglo očekivati. Jedina stvar koja je osetljiva na dodir kod aparata N81 jeste njegova navigaciona grupa koja se nalazi na gornjoj polovini. Zahvaljujući ravnim površinama telefon izgleda prilično staromodno ali se nameće pitanje šta je sa taktičnom povratnom vezom za one korisnike koji vole da osete svaki pritisak koji načine? Za razliku od Samsung-a koji ovaj problem ne može već duže vremena da reši na neki prihvatljiv način, Nokia je upotrebila kombinovani mehanizam. Osetićete kako tasteri idu na dole iako svim pritiscima upravljaju senzori osetljivi na dodir (samo kod muzičkih kontrola). Tehnički, ovo su dve krajnosti, a ono što je veoma dobro ovde jeste da neće raditi ukoliko zaista ne pritisnete taster na dole tako da ovo smanjuje mogućnost slučajnog pritiskanja.

Iako je kod telefona N81 ponovo upotrebljen donekle zaboravljen naziv „Navy Wheel“ on ovaj put ima sasvim drugačiju svrhu. To je mali mehanički taster čije se ivice blago izdvajaju od ostale površine aparata. Iskreno, meni nije bio jednostavan za upotrebu. Pored toga, okružen je muzičkim kontrolama koje su iste kao i kontrolna grupa koja se može videti na daljinskom upravljaču N81. Međutim, to nije ono što je najzanimljivije. Činjenica je da je ovo prva prilika da Nokia brendirani uređaj koristi touch baziranu navigaciju tako da možete da skrolujete kroz vašu galeriju i muzičku biblioteku prevlačenjem prsta preko navigacionog tastera (smer nije bitan – ukoliko je u smeru kretanja kazaljki na satu onda skrolujete na dole). Osim toga, to nije toliko važno te je zbog toga po podrazumevanom podešavanju onemogućen u meniju što je prava stvar. Verujem da će postojati veliki broj mladih ljudi koji će ovu karakteristiku smatrati veoma bitnom. Oko toga ne bi trebalo da bude nikakve rasprave pa je mnogo bolje zapaziti da su druge radnje nedostupne sa ovim kontrolnim elementom, a to je prvi put da se Nokia odluči za tako nešto. Na primer, touch bazirani interfejs kod modela Samsung F500 je mnogo zanimljiviji.

Navigacioni taster podrazumeva i servisni LED koji počinje da treperi kada imate propuštene pozive, poruke ili nešto slično tome.

Govoreći o nedostacima, puno puta je došlo do pogrešnog pritiskanja na muzičkim kontrolama naročito onih koje su smeštene na desnoj strani tastature. Vizuelno veoma podseća na grupu kod aparata Nokia N91, međutim, kod N81 desni programabilni taster pruža Multimedia meni na koji ćemo se fokusirati u narednoj sekciji.

Video klip, navigacioni točkić (18,1 mb mpg)

Numerički tasteri su prosečne veličine i nalaze se ispod ravne plastične ploče. Imajući u vidu činjenicu da je svetla veoma brzo se zaprlja što je prilično vidljivo u zatvorenom prostoru. Po pitanju tastature kod modela N81 nema nikakvih pritužbi – odlično radi, tasteri su generalno dobri a poseduju i dovoljno rastojanje. Osvetljeni su belom bojim što ih čini vidljivim u različitim okruženjima.



Sve što je ostalo da uradimo jeste da ispitamo dva tastera koja su povezana sa igrama – A i B koji se nalaze iznad ekrana sa obe strane slušalice. Ovi tasteri takođe imaju plastičnu ploču a pružaju i odličnu taktičnu povratnu vezu. Međutim, jedino mesto gde ćete ih koristiti jesu igre budući da su za sve ostalo onemogućeni ili se ne aktivira njihovo pozadinsko svetlo. Ovakve kontrole su prvi put predstavljene kod modela Sony Ericsson S500 pre nekoliko godina, gde su takođe predstavljale veoma važan deo igračkog doživljaja.

Baterija

Uređaj koristi Li-Pol bateriju – BP-6MT a ono što predstavlja veliko unapređenje u odnosu na prethodnike jeste njen kapacitet – 1050mAh. Poređenja radi, Nokia N95 se isporučuje sa baterijom kapaciteta 950mAh. Iako se ovaj jaz ne čini bitnim, razlika u arhitekturi sistema osigurava pristojno povećanje trajanja baterije.


Baterija modela N81 prema tvrdnji proizovođača može obezbediti do četiri sata razgovora i do 410 sati rada u režimu mirovanja. Kada je reč o Nokia N95 aparatu, rad u režimu mirovanja može potrajati do 240 sati. Iako su obe cifre veoma dobre, Nokia N81 može da obezbedi duže vreme rada ukoliko ne preopteretite aparat. Međutim, uz lagani ritam upotrebe mogućnosti ova dva aparata po pitanju trajanja baterije ne razlikuju se puno – sve se svodi na potrošnju energije od strane ekrana i radija.

Potrebno je nešto više od 2 časa d ase baterija modela N81 u potpunosti napuni.

Ispod se nalazi grafikon sa najvećim vremenima trajanja baterije koje smo modelom N81 postigli za različite režime:

GPS-navigacija (eksterni Bluetooth-prijemnik) – 7 sati
Video – 4 sata (5-6 sati prema tvrdnji proizvođača)
WEB-surfovanje (EDGE) – 3 sata
Wi-Fi (non-stop upload podataka) – 3 sata
Muzika preko slušalica – 10.5 sati (11.5 sati prema tvrdnji proizvođača)
Igre – 5 sati (6 sati prema tvrdnji proizvođača)

Podaci koje smo mi saznali slični su onima koje navodi sama kompanija a činjenica da smo mogli da obezbedimo samo 10.5 sati muzike verovatno leži u tome što smo maksimalno pojačali zvuk a malo je verovatno da će korisnici raditi tako nešto.

Prilikom testiranja baterija modela Nokia N81 je uspela da izdrži oko dva dana uz vrlo žestoko korišćenje (redovna provera elektronske pošte, do 5 časova reprodukcije muzike i do 20SMS poruka). Prilično smo uvereni da bi baterija telefona mogla bez problema da izdrži 2 dana uz najekstremniji režim korišćenja (izuzev za non stop pretraživanje interneta), a ukoliko planirate da ga ne koristite ni za šta drugo sem za glasovno pozivanje, onda može te očekivati trajanje baterije od 3 do 4 dana u zavisnosti od toga koliko vremena dnevno razgovarate.

Memorija, memorijska kartica

U suštini Nokia N81 i Nokia N81 8GB se razlikuju samo po ekspanzionom memorijskom slotu koji postoji kod prvog modela (trenutno su podržane kartice kapaciteta do 4GB, a po pojavljivanju onih većeg kapaciteta, možemo očekivati podršku i za njih), dok drugi model poseduje ugrađeno flash bazirano skladišteno rešenje.

Telefon se isporučuje sa 128Mb NAND memorije, koja se koristi za skladištenje operativnog sistema i podatke korisnika. Potpuno novi uređaj će korisniku ponuditi približno 25Mb slobodnog prostora (Disk C), dok je kod modela Nokia N81 8GB korisniku na raspolaganju Disk E sa 7672Mb slobodnog kapaciteta.

Ove dve verzije modela N81 se ne razlikuju po pitanju brzine korisničkog interfejsa, i bez obzira na to da li imate ediciju koja ima memorijsku karticu ili ugrađenu memoriju sa računara im pristupate jednako brzo.

Veličina RAM-a je 96Mb (SDRAM) i po uključivanju telefona po prvi put na raspolaganju će vam biti oko 42Mb dostupno za vaše aplikacije. Količina RAM-a se ne čini optimalnom, na primer Nokia N95 8Gb se isporučuje sa 128Mb ugrađene RAM memorije. Za većinu operacija neće te primetit ovu manju količinu memorije kao nedostatak, mada pri pokušaju upravljanja sa nekoliko prozora u pretraživaču može se dogoditi da jednostavno ostanete bez memorije a isto važi i za galeriju slika.

Sa druge strane, aplikacije se otvaraju prilično brzo a memorija modela N81 može da „izdrži“ 8 do 9 „teških“ aplikacija kao što su igre, između kojih se možete prebacivati bez vidljivog zamrzavanja. Ovo nas navodi na pomisao da su problemi sa memorijom koje smo iskusili u stvari vezani za određene specifične aplikacije, jer je i upravljanje memorijom kod modela N81 unapređeno u odnosu na prethodna rešenja sa sličnim specifikacijama.

Specifikacije hardvera

Model N81 radi na Freescale čipsetu, koji ga smešta u ligu sa modelom N76. Ne postoje ograničenja kada je u pitanju veličina heap-a ili aplikacija. Procesor tipa ARM-111 radi na 332MHz. Ovaj čipset ne poseduje samostalni 3D grafički procesor, iako ga i Nokia N95 poseduje (čipset kompanije Texas Instruments). Ipak, ova činjenica nema apsolutno nikakav efekat na način na koji rade igre, 3D grafika ili na performanse. U osnovi N81 je živi dokaz činjenice da 3D akcelerator nije nužan za prilično pristojnu grafiku.

Performanse

U svetlu činjenice da je u pitanju single CPU rešenje, njegovi rezultati kada se uporede sa rezultatima koje postiže model N95 su više nego pristojni. Za razliku od nekih modela koje karakteriše Feature Pack 2, N81 ne postiže savršene, ali i dalje postiže najbolje rezultate u svojoj liniji.

USB, Bluetooth, Wi-Fi, Infrared

USB. Telefon se isporučuje sa USB 2.0 podrškom, a po uspešnom povezivanju sa računarom, možete odabrati neki od sledećih režima: :

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski. Brzina prenosa podataka je oko 950Kb/s (USB2.0)
PCSuite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.
Media Player (MTP protokol) – sinhronizacija sa Windows Media Player-om

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N81 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela N81.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje opremljen sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarndog PnP. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV, muzički ili stereo sistem, kao i fotografije na štampač. U određenom smislu UpnP je kao dodatak infrastrukturi (Wi-Fi na primer), u formi Bluetooth servisa tako da više izgleda kao upgrade softvera. Prodajno pakovanje uključuje Home Media Server, koji omogućava povezivanje N81 preko Wi-Fi mreže sa desktop personalnim računarom.

Kod modela takođe postoji i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu i po potrebi je uključuje.

VoIP

Ova karakteristika je preuzeta iz E serije i zadržala je ista podešavanja i lakoću upotrebe. SIP protokol vam omogućava da pozivate premošćavanjem sopstvenog GSM operatera (mada vam je i dalje potreban operater IP telefonije). Najbolja stvar vezana za ovo rešenje je što može da koristi Wi-Fi mreže da bi smanjilo vaše troškove vezane za pozivanja. Ukoliko želite da imate aplikaciju tipa Skype-a na vašem telefonu Fring ili TruPhone su pravi izbor za vas.

Pretraga – Verzija 2.0

Ovaj alat miri mogućnosti lokalne pretrage i pretraživanja. Pored toga mehanizam za pretragu koji se koristi kod modela N81 može da varira od zemlje do zemlje. Generalno, možete odabrati engine za pretragu manuelno po sopstvenoj želji ili zadržati podrazumevani – Yahoo. Razlog zbog kojeg postoje razlike među regionima i kojima se telefon isporučuje je u tome što je u nekim regionima lakše podesiti lokalni engine za pretragu.

Lokalna pretraga se izvršava u svim kategorijama, a to su:
Muzika
Kontakti
Kalendar
Poruke (Uključujući telo poruke)
E-mail (naslov i telo poruke)
Bookmark-ovi
Slike
Video
Tačke od interesa
Aplikacije
Beleške

Video klip, Pretraga, verzija 2.0 (22,9 mb, mpg)

Sve što je potrebno da uradite je da unesete prvo slovo reči i N81 će vam trenutno prikazati koliko poklapanja je telefon uspeo da pronađe u svakoj sekciji, što je zaista zgodno. Već neko vreme, Samsung brendirani uređaji se isporučuju sa sličnom ugrađenom karakteristikom; međutim, njihov engine za pretragu je donekle manje sofisticiran, iako su mogućnosti pretrage u velikoj meri u liniji sa pretragom kod Nokia modela.

Meni Multimedija

Pozicija prvog modela koji poseduje ugrađeni multimedijalni meni pripada modelu Nokia N95. Ovaj meni se poziva guranjem gornjeg klizača čime se otkrivaju muzičke kontrole. Ali za razliku od modela Nokia N81, meni modela N95 je vrsta brzog bara za pokretanje. Počevši sa modelom Nokia N81 meni multimedijalnih sadržaja je za jedan stepen viši – nakon što pritisnete posvećeni taster naći ćete se u meniju oblika točkića, kod kojeg svaki tabulator karakterišu srodne funckije. Kroz ove tabulatore se možete kretati uz pomoć navigacionog tastera ili numeričkog pad-a.

Video klip, meni Multimedija (7,2 mb, mpg)

Trenutna verzija poseduje svega šest stranica, čiji redosled pojavljivanja može lako da se promeni – po podrazumevanom podešavanju, prvi tabulator koji vidite je vezan za muziku potpuno (uz pomoć ovog tabulatora, možete proveriti svoju biblioteku, početi nasumičnu reprodukciju vaših numera). Tabulator Gamses poseduje potpuno iste opcije kao i sekcija N-Gage. Galery omogućava da vidite poslednje snimljene slike i pozovete Album. Odabirom tabulatora Contacts možete načiniti promene vezane za unose kontakata, a ovaj tabulator takođe može da ima i ulogu menija za brzo pozivanje, što može da bude zgodno u nekim situacijama. Tabulator Internet vodi ka vašim omiljenim internet stranicama, dok Map vodi do tačaka od interesa i lokacijama.

Vrlo lako ćete primetiti da postoji veliki broj funkcija koje su tipične za samostalne aplikacije dupliranih kod modela Nokia N81 – u multimedijalnom meniju možete dodati nove bookmark-ove, ali isto tako i pretraživač može služiti svojoj funckiji. Možete ubaciti i određene kontakte preko ovog menija, ali njihovo dodavanje na listu za brzo pozivanje ima više smisla. Po pitanju ergonomije, ovaj meni je potpuno prazan, ne donoseći ništa novo. U pitanju je samo još jedan način da se prikaže sadržaj telefona i to je otprilike to. Ovo možemo nazvati „savremenim“ načinom.

N-Gage i odeljenje za igre

Tehnički, N81 uspostavlja N-Gage liniju koja beleži svoje drugo pojavljivanje na tržištu. Koncept iza ovog modela jasno stavlja do znanja da za privlačan igrački odeljak ili 3D grafiku nije potrebno rešenje naročito velikih kapaciteta. Sa druge strane, kod ovog modela je takođe jasno da N81 za razliku od portabl igračkih konzola pruža mnogo lošiji doživljaj zbog svojih minijaturnih dimenzija i malog ekrana. Ipak, iako igre na mobilnim telefonima nisu tako spektakularne kao što su one kod posvećenih uređaja, one će u budućnosti biti više moda nego stvarna potreba.

Da li je Nokia N81 dobila neka poboljšanja na ovom frontu? Verovatno da. Ovo se naročito odnosi na to što se sa uređajem isporučuju tri prethodno instalirane igre – Space Impact, Asphalt 3D i Fifa07. Sve tri igre su u stvari demo verzije, dok se kompletne verzije naplaćuju. Da li je igrački odeljak vredan? Po mom mišljenju igre deluju odlično i nećete se smiriti dok ne završite sve dostupne nivoe. Iako je malo verovatno da ćete nekada imati nekoliko sati vremena koje treba da utrošite na igranje igara na mobilnom telefonu, ove igre su odlične da vam odvuku pažnju i dok recimo putujete.

Ipak, ukoliko provedete više od 30 minuta igrajući igrice, to će vas prilično zamoriti. Razlog za ovo je ergonomija telefona, koji iako je mali karakteriše određene težina koju ćete uvek osećati kada igrate igre. Jedan od mojih kolega koji radi za magazin koji se bavi igrama doneo je adekvatan zaključak vezan za odeljak za igre modela N81 – za one koji nikada nisu probali neku od portabl igračkih konzola doživljaj koji omogućava N81 će biti odličan, dok oni koji imaju iskustva sa portabl konzolama kod ovog modela neće pronaći ništa novo. Još jedan argument govori da je Nokia očajnički želela jedinstvene i istinski uspešne naslove i igre koji neće biti dostupni na portabl konzolama, čime bi njeno rešenje dobilo dodatne poene. Do sada nijedan od naslova nije ponuđen na nekoj konzoli slične vrste.

Na ovaj način se zaključuje da za razliku od igračkh konzola, Nokia naplaćuje razumnu sumu novca za svoje igre, ali je to ipak i dalje suviše u odnosu na novac koji obično plaćate za igre na mobilnim telefonima. Uz to dobijate i lošu ergonomiju. Sa druge strane, oba nedostatka će biti poništena ukoliko se neka od ovih N-Gage brendiranih igara pojavi hakovana preko Web-a i to potpuno besplatno. U tom slučaju Nokia-ino rešenje će dobiti ono što donosi uzbuđenje na tržištu. Ali da li će ovaj scenario zadovoljiti samu kompaniju?

Video klip, igre (43,4 mb, mpg)

Ne možemo doneti bilo kakav zaključak vezan za budućnost Nokia-inog igračkog odeljka imajući samo model Nokia N81 u rukama. Ovo je više probni model, namenjen nezahtevnim korisnicima kada je u pitanju N-Gage opseg. I dok će neki modeli koji pripadaju N seriji podržavati N-Gage kada stignu na tržište, Nokia N81 se ne uklapa naročito u ovu vrstu ponude – njena dva tastera namenjena igrama se mogu izostaviti iz upotrebe u većini trenutnih igara.

Prethodno instalirane aplikacije

Iako je namenjen mlađoj publici, N81 nije telefon kod kojeg ćete pronaći veliki broj dodatnih aplikacija; u suštini prisutna je samo jedna – Adobe PDF. Očigledno, kratki klip koji otkriva mogućnosti telefona nije samostalna aplikacija, a biće vam potrebna samo dok se ne uhodate u rukovanju telefonom.

Kamera

Kao i mnogi drugi telefoni bazirani na S60 platformi, N81 poseduje 2 megapikselnu CMOS kameru, proizvedenu od strane kompanije Toshiba. Ali ukoliko pri fotografisanju niste na dobro osvetljenom mestu fotografije će ispasti tamne i zamućene. Na žalost ni LED blic u ovom slučaju neće biti mnogo od pomoći.





















Korišćenjem podešavanja možete odabrati jednu od sledećih rezolucija za fotografije – 1600x1200, 1152x764 i 320x240. Kamera omogućava režime fotografisanja kao što su pojednično snimanje, multi snimanje, tajmer za slikanje smaog sebe (10, 20 ili 30 sekundi). Takođe možete koristiti i noćni režim fotografisanja, podešavanje uravnoteženja beline (Sunny, Incandescent, Fluorescent). Što se tiče podešavanja boja dostupni su efekti crveno-smeđea, crno-belo i negativ. Kao što je ranije pomenuto blic koristi LED tehnologiju. Digitalni zum se može aktivirati pritiskom navigacionog tastera, mada njegova upotreba neće vam doneti neko naročito zadovoljstvo, jer ugrađeni editor za slike ima opciju zumiranja fotografije u režimu pregleda čime se postiže bolji kvalitet fotografije.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG (+) Uvećaj, 1200x1600, JPEG

Video klipovi se snimaju u prosečnom kvalitetu. Dostupne su rezolucije od 320x240, 176x144 i 128x96 piksela pri brzini od 15fps. Model 5700 sve video klipove čuva u .3GP formatu, a pri snimanju klipova se može isključiti zvuk. Ne postoji vremensko ograničenje kada su u pitanju video klipovi sem kada se snimaju u MMS režimu.

Primer video klipa 1 (mp4, 751 kb)
Primer video klipa 2 (mp4, 670 kb)
Primer video klipa 3 (mp4, 682 kb)

Muziočki odeljak

Iako N81 nije pozicionirana kao muzičko rešenje, ona tu ulogu igra. Kompanija je fokus stavila na njegov muzički odeljak ali je to učinila na nenamteljiv način. Razlog je vrlo jednostavan – ovaj model ne bi trebao da bude konkurencija Nokia-inim glavnim „muzičkim rešenjima“. Pomislite samo na sledeću situaciju: ovaj model se isporučuje u paketu sa daljinskim upravljačemm međutim njegove podrazumevane slušalice su ispod norme, dok Nokia-ina muzička rešenja se isporučuju sa Philips slušalicama koje karakteriše superioran kvalitet zvuka. Zamenom podrazumevanih slušalica modela Nokia N81 stvari se bitno menjaju – N81 postaje više nego pristojno rešenje kako po pitanju kvaliteta tako i jačine zvuka (20 opsega skale). Pri najjačim podešavanjima jačine zvuka, ipak nije prijatno slušati muziku, ali ovo je još jedan dokaz da i u muzički najmanje prijateljskim okruženjima kao što je na primer podzemna železnica nećete imati problema sa slušanjem muzike.

Video klip, daljinski upravljač, slušalice (15,8 mb, mpg)

Na kućištu se takođe nalazi i 3.5mm audio priključak, sa kojim možete povezati prilagodljive slušalice, bez potrebe da se nervirate daljinskim upravljačem.

Sledeći formati su podržani: AAC, AAC+, eAAC, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, Mobile XMF, SP-MIDI, AMR (NB-AMR), MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7,8,10, True tones (WB-AMR), WAV. MP3 fajlovi sa promenljivim bit-rate-om uključujući VBR, se reprodukuju bez problema modelom N81. Po sinhronizaciji sa Windows Media Player-om 11 ili višom verzijom, možete iskoristiti prednost zaštićenih DRM fajlova (Janus DRM).

Video klip, muzički plejer (21,4 mb, mpg)

Interfejs plejera koji postoji kod modela N81 poseduje osrednji dizajn, mada je vrlo simpatično rešenje. Kao prvo, poseduje kompletnu podršku za Album Arts, thumbnail-ovi sličica koje su prikazane na ekranu su dovoljno veliki, a pored toga možete uključiti neki od postojeća tri vizuelna efekta, koji se mogu prikazati i preko celog ekrana. Ovo nema neki naročiti smisao kada je u pitanju funkcionalnost telefona, a pored toga svetlo koje konstantno treperi će se odraziti i na trajanje baterije uređaja.

Naziv numere i izvođač su prikazani na ekranu kao i kontrole plejera. Karakteristika progresivnog „premotavanja unapred“ je omogućena kod modela N81. Možete upravljati reprodukcijom muzike preko daljinskog upravljača ili posvećenih kontrola plejera.

Nokia-u N81 smo testirali RightMark Audio Analyzer-om:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB:

+0.17, -1.35

Prosečno

Nivo buke, dB (A):

-84.8

Dobar

Dinamički opseg, dB (A):

84.2

Dobar

THD, %:

0.056

Prosečan

IMD, %:

0.062

Dobar

Stereo crosstalk, dB:

-72.7

Dobar

Intermodulacija pri 10 kHz, %:

0.133

Prosečna

Frekventni odziv

Nivo buke

Aleksander Dumbrovski je rekao o modelu N81:

„Telefon pruža pristojne rezultate kada su u pitanju svi parametri. Dijagram frekventnog odziva je prilično gladak za većinu delova, međutim visoki tonovi su neznatno spušteni. Ovo ima za efekat da je zvuk mekši, a oni koji preferiraju jake visoke tonove mogu da ih prema svojim potrebama podese ekvilajzerom. Nivo izlaznog signala koji isporučuje modelom Nokia N81 je u najvećoj meri u liniji sa vrhunskim audio plejerima. A sa 3.5mm audio priključkom koji postoji na kućištu telefon postaje istinsko muzičko rešenje“.

Ekvilajzeri. Kako se podešavanja ekvilajzera modifikuju, zvučni doživljaj se značajno razlikuje. Svaki od 6 prethodno instaliranih ekvilajzera karakteriše 8 opsega i sa svakim se može upravljati od strane korisnika. Lista preseta obuhvata: Bass Booster, Classical, Jazz, Pop, Rock. U podešavanjima zvuka možete podesiti uravnoteženje zvuka, Stereo Widening i Loudness.

Telefon poseduje režime nasumične reprodukcije kao i sa ponavljanjem (jedne ili svih numera). Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja na ekranu se nalaze podaci o trenutno reprodukovanoj numeri.

Pozivanjem menija Music, omogućava vam se pretraživanje svih numera, lista pesama, sortiranje biblioteke numera prema izvođačima, albumima, žanrovima i kompozitorima. Muzička biblioteka (ili lista numera) se update-uje automatski po svakom uspešnom pokušaju sinhronizacije sa personalnim računarom preko Nokia PC paketa ali se u slučaju da koristite memorijsku karticu sa prethodno unetim numerama ovo se neće dogoditi. Međutim svim ostalim stvarima, morate navesti karakteristiku Library Details.

Visual Radio – online radio, takođe omogućava gledanje Album Arts karakteristike i čitanje tekstova pesama na ekranu.

FM radio – ova aplikacija poseduje standardni interfejs, sa mogućnošću čuvanja do 50 stanica. Kada smo testirali prijem u gradu, radio je radio vrlo dobro.

Telefon poseduje dva stereo zvučnika postavljena sa obe strane kućišta. Jačina zvuka koju oni reprodukuju je neznatno iznad proseka. Ovo omgućava da telefon nosite sa sobom i slušate muziku u hodu mada nema mnogo smisla jer ćete pri jačini zvuka podešenoj na maksimalni nivo jasno primetiti iskrivljenje zvuka.

Konkurencija

Obe iteracije modela Nokia N81 su važne za kompaniju – u pitanju su da kažemo probni modeli koji treba da pokažu mogućnosti N-Gage platforme i donesu koncept sličnih rešenja na mainstream tržište. Dok drugi proizvođači čak ni ne pokušavaju da pilot proizvode plasiraju na masovno tržište, Nokia koristi prednost jačine svog brenda za ove svrhe. Međutim, ovaj uređaj nikada neće postići neki veliki uspeh. Zašto?

Ništa van običnih razloga. Telefon na tržište stiže pre nego što je N-Gage servis zvanično pokrenut i pre nego što su Nokia-ini partneri obezbedili podršku za novi koncept. Kompanija svoje nade polaže na sledeći planirani uređaj – Nokia N82, koji bi prema očekivanjima kompanije trebao da postane najbolje prodavani uređaj i na neki način da sledi put koji su trasirale Nokia N73 i Nokia N95. Prema ovim paramtrima prodajna cena ovog modela će biti negde između modela serija N7x i N9x. Interesantno je da Nokia u ovom segmentu nije imala neko naročito uspešno rešenje – sve ponude kompanije su zabeležile umerenu prodaju. Samo se setite modela Nokia N80, koji je prema najavama i postovima na forumima trebao da bude istinski najbolje prodavani model a nikada nije uspeo da zabeleži prodaju koja bi ga izdvojila iz prosečnih rešenja.

Sa svim ovim aspektima na umu, jasno je zašto se telefon isporučuje samo sa 2MP kamerom i zato zvuk koji telefon isporučuje nije savršen. Iako lako možete da poboljšate zvučne performanse uređaja korišćenjem boljih slušalica, broj ekvilajzera koje poseduje ovaj model se ne poklapa sa brojem koji poseduju stariji modli, što je ograničenje povezano sa softverskim rešenjem.

Setite se samo novije istorije N serije modela – nijedan od smart telefona koji pripada Nx1 seriji nikada nije postao naročito tražen, već ga je kompanija na tržište plasirala više kao eksperiment i sa ovim modelom nastavlja istu strategiju.

Tražeći rivale ovog modela, možemo se ograničiti na modele sa sličnom količinom ugrađene memorije, ali ovo ne bi imalo mnogo smisla – količina memorije koju dobijate uz telefon nije suštinska kao na primer muzički ili odeljak za slike. Ukoliko bi ovo bio slučaj svi proizvođači bi svoje telefone napunili velikim količinama memorije i prodavali ih veoma dobro.

Kada razišljamo o funkcionalnosti telefona, prvi rival koji nam pada na pamet takođe dolazi iz kompanije Nokia – E65, koji model N81 nadigrava nešto boljim prodajnim paketom i igrama.

Ne postoje drugi modeli koji su pretnja za N81, mada uzimajući u obzir koliko se Nokia E65 umereno prodaje, i ona može da bude izbačena iz konkurencije. Nokia planira da uloži značajna finansijska sredstva na reklamnu kampanju za ovaj model, mada to ne znači automatski da će on biti popularan – ipak je u pitanju prvi N-Gage uređaj i kompanija će se ipak ravnati i prema ovoj činjenici.

Utisci

Kvalitet prijema koji obezbeđuje model Nokia N81 je uobičajen kada je u pitanju standard kompanije, tj, ne postoji ništa zbog čega bi se žalili. Jačina zvuka melodija zvona, zahvaljujući stereo zvučnicima je iznad svih granica, što automatski N81 čini jednim od najglasnijih uređaja na tržištu. Vibraciju nije naročito lako osetiti pre svega zbog prilično masivnog kućišta telefona.

Cena ovog modela će se razlikovati od tržišta do tržišta, a naravno i oba modela neće karakterisati ista cena već će model sa 8GB ugrađene memorije biti nešto skuplji. Kada se sve uzme u obzir zaključuje se da je cena ovog modela ipak malo više nego što bi trebalo, mada je to praksa proizvođača da bi se nakon nekoliko meseci cena uređaja snizila na relanu meru.

N81 je na neki način pomešan uređaj – sa jedne strane u pitanju je uređaj namenjen mladima sa svim osnovnim karakteristikama, ali opet poseduje osrednju kameru i ne poseduje ugađene karakteristike namenjene poslovnim korisnicima (ovo se pre svega odnosi na nepostojanje aplikacija, mada imate mogućnost da ih instalirate manuelno). Kada je u pitanju zvučni doživljaj, N81 je pristojno rešenje, na šta ukazuju naši RMAA testovi; na žalost set slušalica koje se isporučuju sa ovim modelom nije tako dobar. Odeljak igara koji postoji kod ovog modela je još uvek u stadijumu razvoja, a nakon što N-Gage servis bude zaživeo nokia N81 će prikazati svoju stvarnu vrednost u ovom segmentu.

Na neki način, ovaj telefon me podseća na Nokia-u 3250 – slično pozicioniran prema mladim korisnicima, prilično umerena prodaja („jedan milion prodatih primeraka“ je bio Nokia-in slogan – mada to nije značilo ništa posebno, ostali modeli su se bolje prodavali). Ovom telefonu nedostaje karizma da postane najbolje prodavani model samo zahvaljujući svom dizajnu, a paket karakterisitka nije tako fantastičan kao što proizvođač tvrdi. Kao protivteža, u pitanju je prosečno rešenje, koje ne može da nas navede da poludimo za njima, ali isto tako neće nas ni navesti da ga zapakujemo i vratimo nazad u kutiju – on se nalazi negde između ova dva ekstrema.

SAR vrednost za model Nokia N81 8 Gb – 0.96 W/kg, za model Nokia N81 – 0.81 W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024