N82 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N82
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N82. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N82 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
http://www.mobile-review.com/review/nokia-n82-en.shtml /1581/

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N82

Prodajno pakovanje
Telefon
Baterija (BP-6MT)
Punjač (AC-5)
Žične stereo slušalice (HS-43)
USB kabl (CA-101)
TV kabl (CA-75U)
microSD memorijska kartica (2 Gb)

Poziciniranje

Trenutno na tržištu možemo videti jedinstvenu situaciju u okviru koje Nokia ima tri „all-in-one“ uređaja da ponudi i koje prodaje po približno istoj ceni, ali se ova tri rešenja međusobno razlikuju.

Model Nokia N82 je donekle neobičan ali se probio u Nokia-in konzistentni opseg i izazvao postavljanje prirodnog pitanja – postoji li ikakva realna potreba za ovim telefonom? Međutim, odgovor je tu, potrebno je samo malo bolje zagledati ga i uporediti ga sa vodećim modelom kompanije Sony Ericsson – Sony Ericsson K850i. To je ono što se Nokia spremala da uradi – da predstavi konkurentsko rešenje za K850i uz uporednu cenu, u formi S60 platforme. Govoreći u ime toga pogađate da sada Nokia brendirani uređaj koristi senzor kretanja za automatsku rotaciju menija i to ne samo u aplikaciji za kameru. Ksenonski blic N82 je samo još jedan od dodataka kada je reč o obradi slika. Ova dva modela imaju veliki broj zajedničkih karakteristika a Nokia je požurila sa predstavljanjem ovog modela, što nije tipično za ovu kompaniju – tako da sve ove činjenice dovode do zaključka da možda nešto nije u redu. Finski proizvođač morao je da predstavi svoje rešenje pre sezone praznika i da, na neki način, omete K850i. Teško je zasigurno reći, ali kako izgleda, čini se da je kompanija ispunila oba svoja cilja.

Kada reč o korisnicima, ovaj model namenjen je onim korisnicima koji vode računa o stilu i tehnologiji, što je ista ciljna grupa kao i za N seriju telefona – Nokia N73, koja je do skoro predstavljala rivala modelu Sony Ericsson K800i, takođe pripada ovom segmentu. Očigledno se kompanija trudi da iskoristi popularnost modela N73 pozicioniranjem najnovijeg N82 u vidu odlične zamene za prethodni model – to je onako kako trenutno stvari stoje.

Sa druge strane, ovaj model akcenat stavlja na odeljenje za obradu slike – njegova N-Gage funkcionalnost, kao i podrazumevane aplikacije za najnoviju generaciju S60 baziranih uređaja, samo ukazuje na to da je ovo još jedna „do-it-all“ ponuda sa izvanrednim mogućnostima kada je u pitanju fotografija.

Ovaj model je dizajniran za one koji još uvek, iz nekog razloga, nisu kupili telefon Nokia N95 a potreban im je prilično dobar telefon sa moćnom kamerom. Takođe, svi oni korisnici koji traže candy-bar dizajn biće veoma zadovoljni sa N82 budući da ovaj uređaj karakteriše konvencionalni dizajn koji se čini neobičnim za N seriju.

Njegovo ubrzano pojavljivanje takođe ukazuje na to da će se ovaj model ubrzo proširiti – po ceni veoma je sličan modelu Sony Ericsson K850i, što će sigurno dovesti do velike konkurencije između ova dva modela.

Grupa potrošača koja traži pristojan telefon sa kamerom neće lako odabrati između telefona Nokia N82 i N95 8Gb, i pored toga što je 8Gb model sličan samo po pitanju forme, poklopca sočiva i ksenonskog blica – njegov kvalitet slike je prilično identičan sa onim koji nudi N95 8Gb, a hardver nije pretrpeo nikakve izmene.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon N82 je candy-bar dizajna sa prosečnim dimenzijama za svoju klasu - 112x50.2x17.3 mm, a težak je 114 grama. Međutim, kada ga pogledate izgleda da je glomazniji, a isti utisak ostavlja i Sony Ericsson K850i. Sa druge strane, telefon odlično staje u bilo koji džep. Međutim, kada je reč o nošenju telefona oko vrata ovaj telefon nije se pokazao u najboljem svetlu.

MicroUSB priključak je deo svakog Nokia telefona tako da ni N82 nije izuzetak. Koristi se za žični prenos podataka dok se slušalice mogu priključiti u 3.5mm audio utičnicu koji se nalazi sa gornje strane, pored tastera za uključivanje/isključivanje aparata. Sa leve strane nalazi se i 2mm slot za punjač.

Video klip, izgled, dimenzije (31,1 mb, wmv)

Među neobičnim stvarima kod modela N82 jeste mesto na koje su implementirani stereo zvučnici – nalaze se na jednoj strani (sa desne strane). Ovo je prvi put da proizvođač pristupi ovakvom načinu postavljanja zvučnika – dok gledate video klipove zvuk melodije zvona prilično je prigušen; zvuk nije toliko jak kao što je slučaj sa modelima Nokia N81 i Nokia N95.

Sa desne strane ćete ugledati taster za galeriju, taster kamere i taster za kontrolu jačine zvuka.

Kvalitet izrade nikada nije predstavljao problem kod N82, međutim, potrebno je da prođe određeno vreme da bi se stekao utisak kako se površina ovog aparata ponaša nakon dužeg vremena. Uopšteno, može se reći da je ovo čvrst i snažan telefon.

Za sada je N82 dostupan samo u jednoj boji srebrno-titanijumskoj, gde je prednji deo u srebrnoj boji i podseća na metal a predstavlja pravi magnet za sakupljanje otisaka prstiju. Zadnja strana izrađena je od mekane plastike.

Prema rečima rukovodioca odeljenja za N82, Tomohara Yazawa, uskoro se može pojaviti i bela verzija ovog telefona. Za sada nema nikakvih informacijama o nekim drugim bojama, sve što kompanija navodi je „moguće je“. Prema rečima rukovodioca odeljenja za N82, Tomohara Yazawa, uskoro se može pojaviti i bela verzija ovog telefona. Za sada nema nikakvih informacijama o nekim drugim bojama, sve što kompanija navodi je „moguće je“.

Ekran

Uređaj poseduje 2.4’’ QVGA (240x320 piksela) ekran koji ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja i koji pruža jasnu sliku koja ostaje vidljiva u različitim okruženjima.

Ukoliko uporedimo ekran N82 sa ekranom aparata Nokia N95, sigurno nećemo videti nikakvu realnu prednost drugog modela, ali kada su u pitanju Nokia N95 8Gb i njen 2.8’’ ekran, razlika od 0.4’’ sigurno neće proći nezapaženo. Uopšteno, ekran N82 se odlično pokazao. Ekran može prikazati do 8 tekstualnih i do 3 servisne linije. U nekim režimima moguć je prikaz do 14 tekstualnih linija. Sva slova su oštra i laka za čitanje.

Ekran N82 ne poseduje zaštitni stakleni sloj.

Tastatura

Jedno od najpopularnijih pitanja koja se postavljaju vezana za N82 jeste to da li je tastatura dobra. Što se toga tiče, tasteri su prilično maleni a oblik je neuobičajen. U suštini, ovaj element donekle podseća na Sony Ericsson rešenje i čini se da to i nije puka koincidencija – proizvođač je sigurno imao prostora da ubaci normalne taster u ovaj prostor ali zbog nekog razloga Nokia je odbacila svoj standardni dizajn kada je u pitanju tastatura.

Po pitanju ergonomije ovi tasteri su prosečni, nemaju niti pozitivnih niti negativnih stavova. Odlično rade i, lično na mene, nisu ostaviti nikakav poseban utisak. Svi tasteri su jednako osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem.

Još jedno pitanje koje se nameće vezano je za navigacioni pad, naročito na to da li poseduje NavyWheel sa velikim brojem karakteristika. Nažalost, ne poseduje i najverovatnije ga nikada neće ni imati. Model N82 nije uređaj koji je prvenstveno namenjen za igranje igara, čak i pored činjenice da se isporučuje sa unapred instaliranom N-Gage aplikacijom.

Baterija

Uređaj poseduje Li-Pol bateriju (BP-6MT) kapaciteta 1050mAh. Model N82 prema tvrdnji proizvođača može pružiti 5 sati razgovora i 225 sati rada u režimu mirovanja. Kada je reč o muzici – do 10 sati, pri maksimalnom kvalitetu snimanja – do 110 minuta, reprodukcija video sadržaja – do 200 minuta.

Prilikom testiranja baterija je u proseku trajala 2 dana a N82 je prosečno korišćen sat vremena kada su pitanju razgovori, deset do dvadeset snimaka, nekoliko minuta videa i oko sat vremena slušanja muzike. U celini, veoma je sličan sa drugim smart telefonima, bateriju potpuno prazni pri snimanju fotografija u mraku, ali i u tom slučaju puna baterija će „preživeti“ oko sto snimaka, što je više nego dovoljno. Potrebno je oko 2 sata da se baterija telefona N82 u potpunosti napuni.

Ispod se nalazi dijagram sa vremenima trajanja bateirje modela Nokia N82 u različitim primenama:

GPS-navigacija – 3,5-4 časa
Video – 4 časa 20 minuta
WEB-surfovanje (EDGE) – 3 časa
Wi-Fi (non-stop upload podataka) – 3,5 časa
Muzika (preko slušalica) – 11,5 sati
Igre – 4,5 časa

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 90Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju model Nokia N82.

Korisniku je na raspolaganju gotovo 100 Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Zamena kartice bez isključivanja kod modela N82 je podržana, a telefon poseduje 2Gb jedinicu. Nema nikakvih ograničenja kada je veličina kartice u pitanju - pri testiranju uređaj je sa lakoćom identifikovao 4Gb karticu.

Hardverski odeljak

Uređaj je zasnovan na TI OMAP2420 platformi, isporučuje se sa ugrađenim 3D akceleratorom, ARM11 procesorom, koji radi na 332 MHz. Na osnovu ovih tehničkih karakteristika N82 je prilično jednak modelu Nokia N95, budući da je prilično drugačiji od ponuda ostalih proizvođača koji rade na FreeScale rešenju. Slično kao i veliki broj drugih uređaja, N82 poseduje ugrađeni senzor kretanja koji služi ne samo za rotaciju vizira ekrana pri snimanju (može se isključiti u meniju), već i za prebacivanje ekrana u režim pejzaž i nazad u bilo koji meni. Ova karakteristika je identična onoj koja postoji kod Sony Ericsson-a K850i, međutim, kod ovog modela se koristi samo za njegov Multimedia meni dok se kod Nokia-nog modela može aktivirati bilo gde. Nema nikakvih žalbi na senzor N82 – savršeno je radio u svakoj situaciji. Još jedna zanimljiva stvar, ovi senzori će biti korišćeni i kod telefona baziranih na gestikulacijama koji tek treba da se pojave – u suštini Nokia N82 koristi samo osnove ove tehnologije. Više načina da se obuhvate senzori pokreta biće predstavljeni u Feature Pack 2 ili kasnije.

Video klip, senzor pokreta (4,33 mb, wmv)

Performanse

Nokia N82 se ne razlikuje od modela N95 8Gb po ovom pitanju – tehnički u pitanju jedan te isti uređaj koji radi na TI OMAP 2420 platformi.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Telefon se isporučuje sa USB 2.0 podrškom, (brzina transfera podataka 600-650Kb/s, dok model Nokia N95 ima mogućnost brzine prenosa od 900-950Kb/s) a po uspešnom povezivanju sa računarom, možete odabrati neki od sledećih režima:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite –koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.
Media Player (MTP protokol) – sinhronizacija podataka sa Windows Media Player-om .

Bluetooth. Smart telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N82 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela N82.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarndog PnP. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV, muzički ili stereo sistem, kao i fotografije na štampač. U određenom smislu UpnP je kao dodatak infrastrukturi (Wi-Fi na primer), u formi Bluetooth servisa tako da više izgleda kao upgrade softvera. Prodajno pakovanje uključuje Home Media Server, koji omogućava povezivanje N95 8Gb preko Wi-Fi mreže sa desktop računarom.

Kod modela N82 takođe postoji i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu i po potrebi je uključuje.

VoIP

Ova karakteristika je preuzeta iz E serije i zadržala je ista podešavanja i lakoću upotrebe. SIP protokol vam omogućava da pozivate premošćavanjem sopstvenog GSM operatera (mada vam je i dalje potreban operater IP telefonije). Najbolja stvar vezana za ovo rešenje je što može da koristi Wi-Fi mreže da bi smanjilo vaše troškove vezane za pozivanja. Ukoliko želite da imate aplikaciju tipa Skype-a na vašem telefonu Fring ili TruPhone su pravi izbor za vas.

Kamera

Modul kamere prenešen je sa modela Nokia N95 a njen glavni adut je ksenonski blic. Kompanija Sony Ericsson je bila prva koja je upotrebila ovu vrstu blica, a model K850i pored ksenonskog blica poseduje i LED blic što je i najbolji način za mobilni uređaj budući da se time osigurava visok kvalitet slika čak i kada slikate u okruženjima koja nisu najbolja za snimanje fotografija.

Ukoliko ste naučili da svoje fotografije slikate u mraku ili blic koristite intenzivno, sigurno nećete primetiti nikakvu razliku između modela Nokia N95, Nokia N95 8Gb i Nokia N82. Poslednji model možda koristi i prerađene algoritme za obradu slike ali vi to sigurno nećete primetiti na osnovu slika. Sočiva kamere su zaštićena poklopcem čijim otvaranjem se pokreće aplikacija kamere. Rukovodioci kompanije stavili su akcenat na njihove napore za redukovanje vremena za otvaranje poklopca i snimanje fotografije. Model N82 sav posao obavi za nekoliko sekundi, što je veoma dobar rezultat u poređenju sa najboljim ponudama koje trenutno postoje na tržištu. Za ovu brzinu, najverovatnije, je zaslužno povećanje RAM-a.

Video klip, kamera (11 mb, wmv)

Najviša rezolucija N82 je Print 5M – large, 2592x1944 uz veličinu slike od 700Kb-2Mb. Korisnik takođe može upotrebiti sledeća podešavanja rezolucije:
Print 3M – Srednje (2048x1536 piksela)
Print 2 M- Srednje (1600x1200 piksela)
E-mail 0.8 M – Srednje (1024x768 piksela)
MMS 0.3 M – Male (640x480 piksela)

Vreme potrebno za snimanje slike u bilo kojoj od ovih rezolucija je 3-4 sekunde ukoliko vam je omogućen After-Shoot View. U slučaju da snimate drugu fotografiju odmah nakon toga potrebno vreme za snimanje iznosi 1-2 sekunde.

Nijanse boja. Budući da se ove šeme mogu primeniti na bilo koju fotografiju u standardnom grafičkom editoru, nije pametno omogućiti ih pri snimanju fotografija. Dostupna su četiri efekta – Sepia, Black&White, Vivid, Negative.

Kompenzacija ekspozicije. Ovaj parametar se podešava u koracima od 0.5; veoma je koristan pri snimanju objekata uz dominantnu svetlost ili tamne tonove.

Uravnoteženje belog. Kamera modela N82 daje dobre rezultate u auto režimu, mada imate mogućnost da manuelnim putem podesite uravnoteženje belog i odaberete jedno od sledećih podešavanja - Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent.

Modul blica

Jedna od najzanimljivijih stvari vezano za N82 je način na koji funkcioniše ksenonski blic i način na koji je unapređen u odnosu na standardnu LED jedinicu. Efektivna razdaljina za blic telefona je 2.5-3 metra, dok iz blizine (10-30cm) suviše osvetljava, naročito male objekte.

Pogledajte fotografije snimljene telefonom Nokia N82 sa (sa leve strane) i bez blica (sa desne strane).

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Hajde sada da uporedimo Nokia N95 (LED blic), Sony Ericsson K850i (ksenonski blic) i Nokia 82 u istom okruženju. Jasno je da LED blic modela N95 zaostaje za ksenonskim blicem koji odlikuje druga dva telefona – nedostaju mu neki detalji usled slabijeg osvetljenja, veliki broj objekata je zamagljen a na prvoj fotografiji veoma je teško raspoznati koji je naslov diska. Borba između ove dve kamere ukazuje na to da N82 preovlađuje budući i da su najmanji naslovi na disku čitljivi, nudi fotografije sa većim brojem detalja i bolju reprodukciju boja.

Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N95 Sony Ericsson K850i
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Nastavićemo poređenje sa telefonom Nokia N95 pri normalnom osvetljenju kada izađemo na ulicu. To je mesto gde nijedna kamera nema prednost, ponekad N82 proizvodi delimično jasnije slike ali nije bolja u svakom slučaju. Ovi primeri pokazuju da su ova dva modula kamere prilično slična budući da se slično ponašanju u istom okruženju.

Nokia N95 Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 1944x2592, JPEG (+) Uvećaj, 1944x2592, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Bili smo prilično zainteresovani da uporedimo N82 sa Sony Ericsson-om K850i kada smo bili napolju. Konačan rezultat nas ipak nije mnogo iznenadio – N95 se prilično bolje pokazao od K850i u odnosu na prethodne testove a tako je bilo i sa N82.

Sony Ericsson K850i Nokia N82
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Mnogi ljudi se pitaju koji od ova dva telefona Sony Ericsson K850i ili Nokia N82 je bolje rešenje kada se posmatra kao uređaj namenjen fotografisanju. Ja smatram da ovde ne može da bude dileme – Nokia N82. Govoreći u korist modela Nokia N82 tu je konvencionalni zatvarač kamere što omogućava da sočiva uvek budu čista. Modul blica kod ovog telefona je tako postavljen da nasuprot modelu K850i ne može da se dogodi da ga nenamerno prekrijete prstom kada fotografišete. Modelom N82 možete da fotografišete u svakoj situaciji, čak i zimi kada nosite debele rukavice, dok sa modelom K850i to nije bio slučaj već smo prilikom testiranja morali da skinemo rukavice. Pored toga kvalitet blica i fotografija je superiorniciji kod proizvoda kompanije Nokia i da budemo iskreni fotografije načinjene i sličnim okolnostima, znači one koje se mogu porediti su jasnije i življih boja kada su nastale modelom N82. sve u svemu, Nokia N82 je izašla kao pobednik iz ovog takmičenja.

Video

Telefon ima mogućnost snimanja video sadržaja u brojnim režimima kvaliteta, od kojih je najbolja opcija rezolucija 640x480 piksela pri brzini od 15FPS. Svi klipovi se snimaju u MPEG4 formatu, uz mogućnost snimanja i zvuka uz video klipove. Podrazumevano mesto za skladištenje video klipova je memorijska kartica, mada ga možete promeniti i klipove skladištiti na memoriju samog telefona. Maksimalna dužina trajanja klipa je 60 minuta, ali ovo nije moguće dostići jer će se nakon 40 do 50 minuta kontinualnog snimanja video sadržaja baterija isprazniti jer je u ovom režimu Nokia N82 ekstermno veliki protrošač energije. Prilikom fotografisanja možete koristiti digitralni zum (x8) kao i isključiti snimanje zvuka.

Slično kao i kod podešavanja za fotografije i kod video snimanja postoji mogućnost podešavanja uravnoteženja belog, primene kolor efekata kao i dve opcije vezane za režim Scene – auto i noćni režim.

Video klip koji se nalazi na primeru smo snimili u najboljem kvalitetu – on je prilično dobar za gledanje na ekranu mobilnog telefona i jedan od boljih na tržištu ali i dalje ne može da se poredi sa onim koji omogućava model Nokia N93, a opet je u liniji sa onim koji se kreira modelom N93i.

Primer video klipa (mp4, 6,67 mb)

GPS-navigacija

Kod modela Nokia N82 možete menjati orjentaciju ekrana koristeći bilo portrait ili landscape režim – mada ova druga opcija nije baš najpogodnija za upotrebu pri navigaciji u automobilu jer zbog automobilskog postolja za telefon ovakva orjentacija nije mnogo od koristi.

Trenutna lokacija

Uključuje izradu rute, navigaciju do specifične lokacije, mogućnost da se sačuva trenutna lokacija kao slika ili orjentir. Poslednja stavka u ovoj podsekciji omogućava trženje mesta od interesa u blizini lokacije, koja su kategorizovana na sledeći način: Hrana i Piće, Transport, Kupovina, Znamenitosti, Ljudi, Kuće, Usluge. Dodatni meni omogućava izvršenje kontekstualne pretrage na detaljnijoj listi.

GPS-fix

Omogućava označavanje trenutne lokacije na mapi kao orjentira. Drugim rečima kada vršite navigaciju pritisnete desni programabilni taster da saznate gde se nalazite.

Dodatni servisi

Uz pomoć ovog servisa možete naručiti vodiče za gradove ili se pretplatiti na usluge praćenja, koje uključuju dodatne informacije o mestima od interesa koja su u lbizini. Cena ove pretplate varira od uslova ugovora.

Pretraga

Omogućava traženje specifične lokacije; da biste koristili ovu karakteristiku efektivno za lociranjem mesta potrebna vam je određena vrsta vežbe. Drugim rečima potrebno vam je da ustanovite način na koji se lokalne reči prepisuju na Enlgeski jezik. Ekran pretrage će takođe karakterisati rastojanje između vas i odabranog objekta kao i njegova adresa. Svaka pronađena lokacija je dopunjena thumbnail-om koji identifikuje kojoj kategoriji pripada. Odmah sa prozora za pretragu rezultata možete pozvati mapu, izgraditi rutu do mesta sa vašom trenutnom lokacijom koja služi kao početna tačka ili sortirati pronađene objekte prema imenu ili rastojanju.

Kreiranje rute

Prilikom izrade rute od jedne tačke na mapi do druge prvo je potrebno da izaberete početnu i krajnju lokaciju – specifično orjentire, adrese i mesta iz vodiča. Nakon izrade putanje možete da podesite dodatna podešavanja – odaberete prevoz (kolima ili pešice), brzinu demonstracije rute, omogućite izradu putanje preko dodatnih objekata, što uključuje puteve na kojima postoji putarina ili ukoliko želite ova opcija se može i isključiti. Odavde isto možete da proverite izračunatu putanju. Ukoliko odaberete stavku „Show route“, aplikacija automatski bira najkraću putanju, označava orjentire i izračunava ukupno rastojanje od jednog obejkta do drugog. Pri izradi putanje takođe možete pogledati demo u režimu simulacije. Ovde su takođe omogućeni i glasovna uputstva vezana za putanju. Ukoliko želite postoji mogućnost isključivanja kursora nakon čega će vam se pružiti mogućnost da saznate nešto o mestima od interesa u blizini lokacije – ona su označena thumbnail-ovima na mapi. Pritiskom desnog programabilnog tastera vraćate se u režim praćenja.

Pogled

Razmera slike se menja pomoću tastera „*“ i „#“ – najmanja je 10m a najveća 1000km – u ovom slučaju videćete nazive ulica bez brojeva kuća.

Aplikacija omogućava prikazivanje objekata na mapi u pokretu u 3D pogledu – da biste ušli u ovaj režim potrebno je da pritisnete „0“. Takođe imate mogućnost da proverite status satelita i promenite boju mape.

Orjentiri

Dodavanje orjentira listi se vrši tako što unesete naziv orjentira (po podrazumevanom podešavanju naziv orjentira je dat u skladu sa imenom objekta) i odabirom njegovog tipa iz padajućeg menija. Orjentiri se mogu koristiti za izradu putanja, a takođe imate mogućnost da ih menjate, brišete, prenosite kao tekstualne poruke ili preko IrDA/Bluetooth-a.

Podešavanja

Ova stavka uključuje opcije povezane sa mrežom. Tipove putanja, sistem mera, podešavanja vezana za pozadinsko osvetljenje kao i željeni jezik za glasovne upute.

MAP Loader

Ovo je zasebna aplikacija za PC koja omogućava da upload-ujete mape na smart telefon (sam uređaj ili memorijsku karticu). Sam proces nije komplikovan ali iz nekih nepoznatih razloga za prebacivanje određenih mapa na model N82 je potrebno mnogo vremena iako one nisu po veličini preterano velike. Preporučujemo da mape na telefon preuzimate noći ili preko čitača kartice – ovo će vam omogućiti da koristite telefon tokom vremena dok prebacujete mape.

GPS podaci

Ovaj meni je prenet sa prethodnih modela – poseduje digitalni kompas, trenutnu brzinu, rastojanje, itd.

Pretraga – Verzija 4.0

Alat miri mogućnosti lokalne pretrage i pretraživanja. Pored toga mehanizam za pretragu koji se koristi kod modela N82 može da varira od zemlje do zemlje. Generalno, možete odabrati engine za pretragu manuelno po sopstvenoj želji ili zadržati podrazumevani – Yahoo. Razlog zbog kojeg postoje razlike među regionima i kojima se telefon isporučuje je u tome što je u nekim regionima lakše podesiti lokalni engine za pretragu.

Lokalna pretraga se izvršava u sledećim kategorijama:

Muzika
Kontakti
Kalendar
Poruke (uključujući telo poruke)
Email (naslov i telo poruke)
Bookmark-ovi
Slike
Video
Tačke interesa
Aplikacije
Beleške

Video klip, Pretraga 4.0 (22,9 mb, mpg)

Sve što je potrebno da uradite je da unesete prvo slovo reči i N82 će vam trenutno prikazati koliko poklapanja je telefon uspeo da pronađe u svakoj sekciji, što je zaista zgodno. Već neko vreme, Samsung brendirani uređaji se isporučuju sa sličnom ugrađenom karakteristikom; međutim, njihov engine za pretragu je donekle manje sofisticiran, iako su mogućnosti pretrage u velikoj meri u liniji sa pretragom kod Nokia modela.

Meni Multimedia

U pitanju je meni u obliku točka (prvo pojavljivanje ovakvog menija bilo je kod modela Nokia N81), gde svaki tabulator karakteriše srodna funkcija. Možete se kretati kroz ove tabulatore uz pomoć navigacionog tastera ili numeričke tastature.

Video klip, Meni multimedia (7,2 mb, mpg)

Trenutna verzija poseduje svega šest stranica, čiji redosled pojavljivanja može lako da se promeni – po podrazumevanom podešavanju, prvi tabulator koji vidite je vezan za muziku potpuno (uz pomoć ovog tabulatora, možete proveriti svoju biblioteku, početi nasumičnu reprodukciju vaših numera). Tabulator Games poseduje potpuno iste opcije kao i sekcija N-Gage. Galery omogućava da vidite poslednje snimljene slike i pozovete Album. Odabirom tabulatora Contacts možete načiniti promene vezane za unose kontakata, a ovaj tabulator takođe može da ima i ulogu menija za brzo pozivanje, što može da bude zgodno u nekim situacijama. Tabulator Internet vodi ka vašim omiljenim internet stranicama, dok Map vodi do tačaka od interesa i lokacijama.

Nije teško primetiti da postoji veliki broj funkcija koje su tipične za samostalne aplikacije dupliranih kod modela Nokia N95 8Gb – u multimedijalnom meniju možete dodati nove bookmark-ove, ali isto tako i pretraživač može služiti svojoj funckiji. Možete ubaciti i određene kontakte preko ovog menija, ali njihovo dodavanje na listu za brzo pozivanje ima više smisla. Po pitanju ergonomije, ovaj meni je potpuno prazan, ne donoseći ništa novo. U pitanju je samo još jedan način da se prikaže sadržaj telefona i to je otprilike to. Ovo možemo nazvati „savremenim“ načinom.

N-Gage i igrački odeljak

Slično kao i N81 i N82 se isporučuje sa prethodno instaliranom N-Gage sekcijom, sa kojim je ova karakteristika i prvi put predstavljena. Ova aplikacija će međutim biti dostupna za preuzimanje i za model N95, tako da nema neke velike razlike između ova dva modela. Model N82 se isporučuje sa dve igre – Asphalt 3D i Fifa07. Obe igre su dostupne ovde u demo verzijama dok se za kompletne verzije treba dodatno platiti. nd more.

Muzički odeljak

Premda Nokia N82 nije muzički telefon po definiciji, ovaj model se kada je u pitanju muzički odeljak ne razlikuje od muzičkih odeljaka koji su specifično muzički orjentisani u portfoliu kompanije Nokia. Ovaj model se ne isporučuje sa daljinskim upravljačem, ali uvek možete da ga kupite zasebno. Takođe N82 ne poseduje muzičke tastere kao što su oni koji su dostupni na modelu Nokia N81, ali standardni tasteri prilično dobro vrše ovu funkciju.

Glavna stvar vezana za muyički odeljak ovog telefona je da Nokia N82 poseduje 3.5mm audio priključak i ostalo radi sam plejer čime N82 nudi iste mogućnosti kao i druga rešenja uz veoma dobar zvučni doživljaj. Zajedno svi ovi detalji konstituišu nešto što sa sigurnošću možemo nazvati muzičkim telefonom.

Sledeći formati su podržani: AAC, AAC+, eAAC, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, Mobile XMF, SP-MIDI, AMR (NB-AMR), MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7,8,10, True tones (WB-AMR), WAV. MP3 fajlovi sa promenljivim bit-rate-om uključujući VBR, se reprodukuju bez problema modelom N82. Po sinhronizaciji sa Windows Media Player-om 11 ili višom verzijom, možete iskoristiti prednost zaštićenih DRM fajlova (Janus DRM).

Interfejs plejera koji postoji kod modela N82 poseduje osrednji dizajn, mada je vrlo simpatično rešenje. Kao prvo, poseduje kompletnu podršku za Album Arts, thumbnail-ovi sličica koje su prikazane na ekranu su dovoljno veliki, a pored toga možete uključiti neki od postojeća tri vizuelna efekta, koji se mogu prikazati i preko celog ekrana. Ovo nema neki naročiti smisao kada je u pitanju funkcionalnost telefona, a pored toga svetlo koje konstantno treperi će se odraziti i na trajanje baterije uređaja.

Naziv numere i izvođač su prikazani na ekranu kao i kontrole plejera. Karakteristika progresivnog „premotavanja unapred“ je omogućena kod modela N82.

Rezultati RightMark Audio Analyzer testova koje je postigla Nokia N82:

Alexander Dembovsky je rekao:

Nokia N82 je veoma poletan model kada je u pitanju muzički front i u liniji je sa audio plejerima. Njegov grafikon frekventnog odziva je vrlo gladak, izuzev za neznatna povećanja i smanjenja koja postoje u nižem delu frekventnog opsega. Ipak, velika većina ljudi nikada neće čuti ove minorne neodstatke i zaista ih ne treba ni tražiti niti obraćati pažnju na njih.

Aduti modela Nokia N82 su standardni 3.5mm priključak za slušalice kao i pristojna jačina izlaznog signala. Audio priključak vas čuva od različitih nepogodnosti i iskrivljenja zvuka, neželjenog šuma koji stvaraju adapteri dok visok nivo izlaznog signala smanjuje šanse da biste mogli da iskusite probleme sa omiljenim slušalicama na visokim nivoima zvuka.

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.35, -0.64Dobar
Nivo šuma, dB (A): -78.1Prosečan
Dinamički opseg, dB (A): 78.1Prosečan
THD, %: 0.0057Veoma dobar
IMD, %: 0.060Dobar
Stereo transkripcija, dB: -74.4Dobra
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 62.539Veoma loša

Opšte performanse: Dobre

Frekventni odziv

Nivo šuma

Ekvilajzeri. Kako se podešavanja ekvilajzera modifikuju, zvučni doživljaj se značajno razlikuje. Svaki od 6 prethodno instaliranih ekvilajzera karakteriše 8 opsega i sa svakim se može upravljati od strane korisnika. Lista preseta obuhvata: Bass Booster, Classical, Jazz, Pop, Rock. U podešavanjima zvuka možete podesiti uravnoteženje zvuka, Stereo Widening i Loudness.

Telefon poseduje režime nasumične reprodukcije kao i sa ponavljanjem (jedne ili svih numera). Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja na ekranu se nalaze podaci o trenutno reprodukovanoj numeri.

Pozivanjem menija Music, omogućava vam se pretraživanje svih numera, lista pesama, sortiranje biblioteke numera prema izvođačima, albumima, žanrovima i kompozitorima. Muzička biblioteka (ili lista numera) se update-uje automatski po svakom uspešnom pokušaju sinhronizacije sa personalnim računarom preko Nokia PC paketa ali se u slučaju da koristite memorijsku karticu sa prethodno unetim numerama ovo se neće dogoditi.

Visual Radio – online radio, takođe omogućava gledanje Album Arts karakteristike i čitanje tekstova pesama na ekranu.

FM radio – ova aplikacija poseduje standardni interfejs, sa mogućnošću čuvanja do 50 stanica. Kada smo testirali prijem u gradu, radio je radio vrlo dobro.

Telefon poseduje dva stereo zvučnika postavljena sa obe strane kućišta. Jačina zvuka koju oni reprodukuju je neznatno iznad proseka. Ovo omgućava da telefon nosite sa sobom i slušate muziku u hodu mada nema mnogo smisla jer ćete pri jačini zvuka podešenoj na maksimalni nivo jasno primetiti iskrivljenje zvuka.

Prethodno instalirane aplikacije

Nokia N82 se isporučuje opremeljena aplikacijom pod nazivom LifeBlog – koja okuplja sve vaše multimedijalne sadržaje na jednom mestu i omogućava da ih pretražujete preko vremenske linije, što je interesantno za neke korisnike. Ipak mišljenja sam da veliki broj ljudi neće ovu karakteristiku smatrati niti interesantnom niti korisnom već će radije da koriste Galeriju ili Menadžer fajlova.

Video klip, Life Blog (14,1 Mb, wmv)

Video Center– omogućava korisniku da se prijavi za različite kanale koji nude asortiman video klipova, uključujući mobilnu verziu YouTube-a. Svi video sadržaji se upload-uju na uređaj pa ćete biti u mogućnosti da ih gledate kada god to želite. Video klipove možete gledati preko celog ekrana u landscape režimu ali je moguće i gledati ih u portrait režimu. Najbolji način za upload-ovanje klipova je preko kućnih ili kancelarijskih Wi-Fi mreža.

QuickOffice se isporučuje u ograničenom izdanju. Ovo se naročito odnosi na činjenicu da verzijom aplikacije koja postoji na modelu Nokia N82 nećete moći da editujete office dokumente. Da biste mogli sa ovom aplikacijom da radite nešto više od čitanja dokumenata potrebno je da platite dodatni iznos.

Adobe PDF – omogućava čitanje PDF fajlova, na ovu aplikaciju nemammo nikakvih pritužbi.

ZIP – omogućava vam ekstraktovanje fajlova iz arhive ili kreiranje novih arhiva.

Barcode – čita bar kodove kao što ime sugeriše. Aplikacija koja u današnje vreme nije od naročite važnosti.

Konkurencija

Izuzimajući ostale modele kompanije Nokia, N82 kao direktnog konkurenta ima samo model Sony Ericsson K850i, sa kojim deli sličnu cenu i paket karakteristika. Pogledajmo primarne specifikacije ova dva modela:

  Nokia N82 Sony EricssonK850i
Veličina, težina (mm, grams) 112x50.2x17.3, 114 102x48x17, 118
Ekran 2.4', TFT, QVGA, 16 miliona boja 2.2', TFT, QVGA, 262.144 boje
Ugrađena memorija 100 Mb 40 Mb
Memorijska kartica microSD microSD orM2
Baterija Li-Pol, 1050 mAh Li-Pol, 930 mAh
AProsečno trajanje baterije 1.5-2 dana 2-3 dana
MTP mode po USB povezivanju Da Da
3,5 mm audio priključak Na kućištu Potreban adapter
Kamera 5 MP, CMOS, zatvarač sočiva 5 MP, CMOS
Blic Xenon Xenon + LED
Video snimanje VGA, do 30 FPS QCIF, 15 FPS
Stereo zvučnici Da Ne
Platforma S60 treće izdanje FP1 A200
GPS Da Ne

Ukoliko ova dva modela suočimo jedan sa drugim, definitivno ćete se zapitati koje su to stvari koja ova dva modela imaju zajedničke. Svi lošiji aspekti modela Sony Ericsson K850i su rešeni sa modelom Nokia N82 i stavljeni u središte pažnje. Nezavisno od modula kamere koji je kod modela Nokia N82 nešto bolji, Nokia je takođe bolja kada je u pitanju poklopac sočiva, veća memorijska kartica koja se isporučuje sa telefonom, kao i mogućnost prikazivanja snimljenih sadržaja na televizoru. Pored toga kvalitet video snimaka je veoma pristojan. Što se tiče nedostataka modela Sony Ericsson K850i ili bolje da kažemo njegovih neobičnih karakteristika tu su ergonomija navigacionog pada kao i nedostatak hardverskih programabilnih tastera. Sva ova žrtvovanja su bila načinjena da bi se smanjila veličina telefona. Da li je sve to vredno i da li je nešto manja veličina uređaja toliko važna ili je važnije imati konvencionalnu tastaturu?Teško za reći.

Jedna stvar je sigurna – dok su rešenja kompanije Sony Ericsson prošle generaicje bila isped Nokia-inoh modela po pitanju funkcionalnosti, dizajna i odnosa cena kvalitet, današnji Nokia modeli su u vođstvu. Ukoliko pogledate prodajno pakovanje ova dva modela, Nokia N82 je bogatija a takođe poseduje i veliki broj dodataka koji se ne mogu jednostavno prevideti. Kada se govori u korist modela Sony Ericsson K850 treba naglasiti duže trajanje baterije, marginalno manje dimenzije i verovatno dizajn. Naravno, bez sumnje ovde treba imati u vidu i lojalnost brendu. Ovo je prvi put da je Nokia predstavila direktnog konkurenta vodećem proizvodu kompanije Sony Ericsson. Ukoliko pokušate da procenite učinak svakog modela na tržištu kada je u pitanju prodaja, već sada je jasno da je Nokia pobednik.

Utisci

Kvalitet poziva nikada nije predstavljao problem kada je u pitanju model N82. On je lako ispunio naša očekivanja kada su u pitanju Nokia brendirani telefoni. Melodije zvona zvuče prilično glasno zahvaljujući dual zvučniku koji poseduje ovaj telefon – po ovom pitanju Nokia N82 je jedna od najboljih ponuda na tržištu. Sa druge strane, ponekad oba zvučnika (obzirom da su sa desne strane) budu prekrivena nečim što dovodi do toga da zvuk biva prigušen. Jačina vibracije je takođe jedna od jačih strana ovog modela.

Da li je Nokia uspela da pogodi u centar ovim modelom? Bez ikakvog ramzišljanja može se reći da će telefon biti privlačan masama i i da će biti isitnski dobra ponuda – Nokia N82 definitivno ima sve ono što je potrebno i isto kao i Nokia N73 pre godinu dana na putu je da postane najprivlačnije i najbolje Nokia brendirano rešenje koje je namenjeno pre svega fotografisanju. Njegov muzički odeljak se ne razlikuje od muzičkog odeljka modela Nokia N95 8Gb, što znači da je donekle inferiorniji u odnosu na Nokia-u N81. Ipak muzički doživljaj sa modelom N82 se nikako ne može opisati kao loš. Nepostojanje daljinskog upravljača je još jedan detalj koji jasno govori kako je ovaj telefon pozicioniran.

Sa svojom trenutnom cenom Nokia N82 kao jedinog direktnog konkurenta ima Sony Ericsson K850i. Za koji se odlučiti, upitaćete se? Ovo će biti teška odluka za vas. Bolje je da izvagate kakvo iskustvo ste stekli ukoliko imate prilike da se poigrate sa nekim od ovih modela. Za vlasnike modela N95, Nokia N82 neće doneti ništa novo – u suštini ovo je i dalje stari N95 sa popravljenim nekim nedostacima i više ugrađene memorije. Rešenje kompanije Sony Ericsson košta manje ali i nudi manje. Čak i u slučaju da vam GPS navigacija nije potrebna, N82 je vredan zato što poseduje viši potencijal i brojne dodatne mogućnost zaslađene konvencionalnijom ergonomijom.

Osvrnuću se na neke glasine koje cirkulišu internetom prema kojima će kompanija Nokia plasirati muzički orjentisanu verziju modela N82 opremljenu sa 8Gb memorije. Ovakav razvoj situacije je malo verovatan imajući u vidu pozicioniranje uređaja. Ukoliko pažljivije pogledate modele kompanije Nokia na tržištu jasno vam je da bi dodavanje ovog ogromnog skladištenog prstora koje bi povećalo i cenu uređaja imalo samo smisla ukoliko Nokia u svojoj ponudi ne bi imala model N95 8Gb. Prema tome isto kao i N73 ni Nokia N82 neće najverovatnije imati nikakve varijacije sa kapacitetima od 4 ili 8Gb.

Lagano završavajući našu priču, mogu da kažem samo još jednu stvar koju verovatno i znate. Kompanija je u vidu modela N82 izdala pravi bestseller. Ovaj model pripada najfinijim modelima N serije istovremeno je jedan od najboljih teleofna za mlade, jedan od najboljih telefona sa kamerom (na masovnom tržištu) i takođe jedan od telefona koji imaju najviše potencijala na tržištu uređaja namenjenih poslovnim korisnicima. Očigledno je da je odrednica „najbolji“ vezana za ovaj model na jedna ili drugi način, što on svakako i zaslužuje.

SAR nivo modela Nokia N82 – 0.62W/Kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024