N79 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N79
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N79. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N79 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N79

Prodajno pakovanje:
Nokia N79
Dva zamenjiva poklopca
4 Gb microSD memorijska kartica
Baterija (BL-6F)
Punjač (AC-5)
Žične stereo slušalice sa daljinskim upravljačem (HS-45/AD-54)
USB kabl za prenos podataka CA-101
Uputstvo za upotrebu
DVD sa softverom

Pozicioniranje

Da bi odgovorili na pitanje o čemu je zapravo reč kod modela Nokia N79 prvo ćemo morati da shvatimo koji model dolazi kao zamena. Iako poseduje veliku sličnost sa N78, ciljna grupa za ovaj model je potpuno drugačija. Ono što pokušavamo da kažemo jeste da je N79 ovde da zauzme mesto najprodavanijeg uređaja N serije do danas – N73 kao i svih njegovih nastavaka. Kada sada pogledamo kako je N73 bila predstavljena pre skoro dve godine nudeći najbolju kameru po veoma povoljnoj ceni, Nokia N79 radi upravo istu stvar pružajući 5MP modul kamere zajedno sa N78 baziranim hardverom i softverom.

Nokia N73:

Nokia N78:

Nokia N79:

Što se tiče plana kompanije Nokia, ciljna grupa za ovaj model označena je kao grupa korisnika koja vodi računa po pitanju tehnologije. U našem testu modela N78 razmišljali smo o različitim scenarijima za ovaj telefon ali svaki od njih zahteva da Nokia snizi svoje cene tako da bude prihvatljiviji u pogledu hegemonije N82. Međutim, njima nije bio potreban ovakav savet a N79 je služila kao zamena ne samo za N73 već i za N78. Sve u svemu, ovaj segment je dostigao nivo zasićenja u okviru kojeg veliki broj ponuda jednostavno ne može da parira pa će neke od njih jednostavno morati biti povučene. Srećom po kompaniju Nokia, čini se da je N79 u svojoj punoj snazi budući da nudi pristojni set karakteristika po adekvatnoj ceni. Čak i bez dalje redukcije cene Nokia N79 ima sve što je potrebno da osigura svoje mesto na policama maloprodajnih objekata za dug vremenski period; naročito od kada je Nokia N82 postala stvar prošlosti – iako Nokia još uvek nije istrošila sav svoj potencijal, definitivno će im se to uskoro desiti. Iako uvek postoji opcija sniženja cene to nije najbolji način da neki uređaj opstane uz održavanje prihvatljive zarade.

Povrh toga, N79 je direktan konkurent sa Nokia N85 u smislu da nastupa kao manje sofisticirana verzija ovog drugog modela namenjena svim onima koji nisu zainteresovani za telefone sa kliznim mehanizmom. U poređenju sa N85 ovaj model poseduje slabiji ekran i manje opcija u okviru svog prodajnog pakovanja ali što se hardvera i karakteristika tiče nikako se ne razlikuju. Osnovna linija je da je Nokia N79 namenjena onim ljudima koji traže najbolji odnos cena/kvalitet i u tom smislu N79 nema premca u ovkiru opsega svoje cene ali sigurno je da neće ponoviti ovaj status u toku 2009. godine. Međutim, preostaje samo jedno pitanje a to je da li će premašiti prodaju modela N73 – nama se čini da će najverovatnije tako biti.

Dizajn, veličina, kontrole

Model N79 je osmišljen na osnovu uređaja N serije uz nekoliko razlika, čak je i poklopac sa zadnje strane u liniji sa najnovijim trendom – sjajan je i karakteriše ga atraktivna šara. Zajedno sa telefonom se isporučuju i dva zamenjiva panela a zahvaljujući kontaktnoj ploči koja se nalazi na kućištu N79, aparat će uvek znati koja ploča je postavljena pa će shodno tome podešavati teme na odgovarajući način. Uvek možete isključiti ovu opciju preko menija.

Video klip: dizajn telefona, meni, korisnički interfejs (wmv, 63,8 mb)

Nokia N79 se može isporučivati sa velikim brojem izmenjivih pozadinskih ploča među kojima su plava, braon, zelena, bela i crvena. Svaki telefon se isporučuje sa određenom kombinacijom ploča (na primer plava, braon i bela su za belu varijantu N79).

Sva izdanja uređaja poseduju belu ili crnu prednju stranu dok se ispod nalazi hromirani plastični umetak koji pruža osećaj elegantnosti za N79. Bočne strane su izrađene od tamno sive plastike mada će se vremenom pojaviti i druge boje.

Moj favorit je bela verzija telefona – nema mnogo telefona koji su slični ovome koji vas izdvaja iz gomile što je veoma dobra karakteristika. Iako je sjajna površina modela N79 pravi magnet za privlačenje otisaka prstiju, od radi odlično svoj posao u smislu skrivanja tako da su skoro neprimetni. Iznad ekrana nalazi se VGA kamera namenjena za videokonferencije.

Sa leve strane nalaze se plastična vratanca slota za proširenje memorije zajedno sa microUSB slot-om. Tu se takođe nalazi i 2mm priključak za punjač. Sa suprotne strane nalazi se prekidač za kontrolu jačine zvuka i posvećeni taster kamere sa parom stereo zvučnika. Na samom vrhu nalazi se taster za uključivanje, zaključavanje tastature i 3.5mm audio priključak.

Dimenzije uređaja su 110x49x15mm a težak je 97 grama. Aparat N79 odlično staje u šaku iako je malo širi, međutim, to nikako ne utiče na celokupni doživljaj. Što se tiče kvaliteta izrade ponekad se čuje škriputanje, ali osim toga nema nikakvih drugih pritužbi na kvalitet izrade.

Nokia N79 vs Nokia N78:

Nokia N79 vs Samsung I7110:

Nokia N79 vs Nokia N85:

Ekran

Uređaj se isporučuje sa 2.4’’ QVGA (240x320 piksela) ekranom koji ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja pružajući veoma svetlu sliku koja ostaje vidljiva u različitim okruženjima.

Uopšteno govoreći, ekran N79 modela se odlično pokazao. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 8 tekstualnih i do 3 servisne linije. U nekim režmima moguć je prikaz i 14 tekstualnih linija. Sve veličine fontova su lake za čitanje.

U poređenju sa Nokia N85 ovaj ekran nije toliko svetao (sve niže date slike sa desne strane su snimljene sa N79).

Tastatura

Sve u svemu, plastična tastatura modela N79 je veoma jednostavna za upotrebu. Njeni tasteri imaju odličan odziv i meki su na dodir. Svi tasteri su jednako osvetljeni belom bojom, što numeričku tastaturu čini vidljivom u različitim okruženjima.

Povrh toga koristi NavyWheel koji je pad osetljiv na dodir koji omogućava pretraživanje listi prevlačenjem prsta preko navigacionog tastera. Dobra stvar u vezi sa tim jeste da su malo uštedeli sa ovim senzorom tako da će sigurno doći do nekoliko pogrešnih klikova uz korišćenje Nokia N78.

Senzor ambijentalnog osvetljenja je zadužen za pozadinsko osvetljenje tastature.

Baterija

Uređaj poseduje Li-Ion bateriju (BL-6F) kapaciteta 1200mAh sličnu onoj koja je iskorišćena kod modela Nokia N85. Model N79 prema tvrdnji proizvođača može pružiti 5.5 sati razgovora (GSM) i 372 časa rada u režimu mirovanja. Kada je reč o muzici – do 30 sati,dok baterija jednim punjenjem može da obezbedi do 280 minuta snimanja video sadržaja u najvišoj rezoluciji kao i 320 minuta video reprodukcije.

Prilikom testiranja baterija je u proseku trajala 3 dana pri čemu je N79 prosečno korišćen dva sata kada su pitanju razgovori, deset do dvadeset snimaka, nekoliko minuta videa i oko sat vremena slušanja muzike/radija. Potrebno je oko 2 časa da se baterija telefona N85 u potpunosti napuni.

Ispod se nalazi tabela sa vremenima trajanja baterije modela Nokia N79 u različitim primenama:

GPS-navigacija – 3.5-4 časa
Video reprodukcija – 4 časa 45 minuta
WEB-surfovanje (EDGE) – 4 časa
Wi-Fi (not stop upload podataka) – 3.5 časa
Muzika (preko slušalica) – 28 časova
Radio – 19.5 časova
Internet radio (preko Wi-Fi) – 6 časova
Igre – 5.5 časova

Zahvaljujući primeni FP2, neki režimi ne troše toliko energije, što značajno povećava trajanje baterije. Nokia N79 je po ovom pitanju očigledno bolja od modela N82 i N78.

Meomrija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 120Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 62Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju model Nokia N78.

Korisniku je na raspolaganju 50Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Zamena kartice bez isključivanja kod modela N82 je podržana, a telefon u prodajnom pakovanju sadrži jedinicu kaapciteta 4Gb. Nema nikakvih ograničenja kada je veličina kartice u pitanju - pri testiranju uređaj je sa lakoćom identifikovao 8Gb karticu.

Hardverska platforma

Korišćenje TI OMAP 2420 platforme koja je iskorišćena i kod modela N82 ne bi bilo baš pravo rešenje kod relativno jeftinog rešenja tako da je za model N79 proizvođač posegnuo za platformom baziranom na pojedinačnom čipu iz kompanije Freescale i to ARM11 procesora koji radi na radnom taktu od 369MHz. Takođe, N79 poseduje senzor pokreta pa se ekran može rotirati automatski u zavisnosti od toga kako držite telefon.

Performanse

N79 se gotovo uopšte ne razlikuje od ostalih uređaja baziranih na FP2 kada su u pitanju performanse tako da je u liniji sa ostalim rešenjima baziranim na S60 platformi.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima za model N79:

Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 2 Mb/s. Nakon što N79 povežete sa računarom preko USB kabla on počinje automatski da se puni.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0. Podržani su sledeći profili:

A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG (1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N79 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu uređaja.

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj podržava univerzalni PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarndog PnP. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV, muzički ili stereo sistem, kao i fotografije na štampač. U određenom smislu UpnP je kao dodatak infrastrukturi (Wi-Fi na primer), u formi Bluetooth servisa tako da više izgleda kao upgrade softvera. Prodajno pakovanje uključuje Home Media Server, koji omogućava povezivanje N79 preko Wi-Fi mreže sa desktop računarom.

Kod modela N79 takođe postoji i Wi-Fi čarobnjak – on zadržava mrežu omogućenom u pozadinskom režimu i po potrebi je uključuje.

Kamera

Telefon se isporučuje sa ugrađenom 5MP CMOS kamerom, koja je slična kameri koja postoji kod modela Nokia N85 i nekih drugih Nokia brendiranih teleofna. N79 karakteriše dvo sekcioni LED blic koji pravi određenu razliku kada snimate fotografije sa 1 do 2m udaljenososti. I dok se blic modela Nokia N79 pokazao relativno dobro, i dalje postoje određene sumnje koja je vrsta blica superiornija - Xenon ili LED. Verovatno bi model Sony Ericsson K850i mogao da da odgovor na ovo pitanje, obzirom da koristiti i jedan i drugi tip.

Kvalitet slike čini da je N85 pravi gubitnik u odnosu na Motorola MOTOZINE ZN5 model, iako ga dosta ljudi više voli. Za one koji se pitaju da li je potpuno novi N79 na neki način drugačiji od N82 u smislu kamere – nije ili u krajnjem slučaju nije na način na koji bi to bilo primetno.

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Specifikacije kamere modela Nokia N79:

Carl Zeiss Tessar sočiva
20x digitalni zum
Žižna daljina 5.45 mm
Opseg fokusa: 10 cm ~ beskonačno
Macro režim - 10 cm ~ 50 cm
Scene - automatic, user defined, close-up, portrait, landscape, sport, night;
Geotagovanje

Najviša rezolucija u kojoj uređaj može da snima fotografije je Print 5M - velike, što odgovara rezoluciji 2592x1944 piksela i veličini slike od 700Kb do 2Mb. Korisnik takođe na raspolaganju ima neka od sledećih podešavanja rezolucije:

Štampa 3M – Srednje (2048x1536 piksela)
Štampa 2 M- Srednje (1600x1200 piksela)
E-mail 0.8 M – srednje. (1024x768 piksela)
MMS 0.3 M – male (640x480 piksela)

Vreme potrebno za snimanje slike u bilo kojoj od ovih rezolucija je 3-4 sekunde ukoliko vam je omogućen After-Shoot View. U slučaju da snimate drugu fotografiju odmah nakon toga potrebno vreme za snimanje iznosi 1-2 sekunde (u ovom slučaju fotografije se čuvaju u buffer-u).

Nijanse boja. Budući da se ove šeme mogu primeniti na bilo koju fotografiju u standardnom grafičkom editoru, nije pametno omogućiti ih pri snimanju fotografija. Dostupna su četiri efekta – Sepia, Black&White, Vivid, Negative.

Kompenzacija ekspozicije. Ovaj parametar se podešava u koracima od 0.33; veoma je koristan pri snimanju objekata uz dominantnu svetlost ili tamne tonove.

Uravnoteženje belog. Kamera modela N79 daje dobre rezultate u auto režimu, mada imate mogućnost da manuelnim putem podesite uravnoteženje belog i odaberete jedno od sledećih podešavanja - Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent.

Bili smo više nego znatiželjni da uporedimo fotograifje koje smo kreirali sa modelom Nokia N79 sa onima koje su nastale kamerom modela Nokia N85. Ovde smo doživeli malo iznenađenje. Obzirom da Nokia N79 poseduje noviji firmware i nove drivere za kameru neki od snimaka su bili značajno jasniji i detaljniji od onih koji su kreirani modelom N85. Moguće je ažurirati i firmware modela N85 tako da to nije naročito veliki problem.

Nokia N79 Nokia N85
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje modelom N79 postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike koji je prvi put predstavljen kod modela Nokia N80. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black&White, Negative, Vivid. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je kod modela N79 zaključan na 30. Telefon omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije.

Primer video klipa 1 (mp4, 3,46 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 3,12 mb)
Primer video klipa 3 (mp4, 6,15 mb)

GPS-navigacija

Glavno unapređenje u ovom odeljku se odnosi na novu verziju Nokia Maps aplikacije. Želeli bismo da napomenemo je aplikacija postala brža u odnosu na prethodnu verziju i za njeno inicijalno pokretanje potrebno je nekih 4 do 5 minuta. Ipak primećuje se unapređenje funkcionisanja ovog servisa. Po mom mišljenju Nokia N79 se može smatrati jednim dobrim navigacionim rešenjem. Ali na žalost uprkos poboljšanjima kada je u pitanju navigacija baterija se jednako brzo troši pri ovom režimu rada uređaja kao i kod prethodnih modela.

Muzički odeljak

Sve aplikacija koje imaju neke veze sa muzičkim odeljkom ovog uređaja (muzički plejer, radio, Internet radio) prenete su sa FP2 standardnog paketa karakteristika i u suštini nisu ništa posebno. Uređaj se isporučuje sa daljinskim upravljačem, istim onim koji se isporučuje sa N78; obezbeđene slušalice nisu ništa posebno, tako da bi trebali da ih izmeniti sa nekima koje imaju bolje mogućnosti.

Po pitanju kvaliteta zvuka, Nokia N79 je standardna Nokia ponuda koja se malo ili nimalo ne razlikuje od modela Nokia N78, što znači da nema ozbiljnih nedostataka na ovom polju. Ipak, ni ovaj model se ne može smatrati kao potpuna zamena za samostalni muzički plejer. Sa druge strane ljudi koji imaju nameru da muziku slušaju u muzički neprijatnim okruženjima kao što su bučne ulice, podzemna železnica i slično neće primetiti neku naročitu razliku po pitanju kvaliteta zvuka.

Sa druge strane, njegov FM predajnik nikako nas nije impresionirao. To je neobična karakteristika koja će možda biti ustaljena kod Nokia-inih rešenja ali, da budemo iskreni, nema nikakvu realnu upotrebu. Nažalost, ova ideja je nastala lošom tehničkom implementacijom, što nikako nije mana ovog posebnog modela, već svih uređaja ovog tipa. Ovaj slabi prijemnik ne može obezbediti stabilan i jak signal, već dolazi do šuma i statičkog ometanja pri emitovanju te je slušanje audio knjiga prava gnjavaža (to je što se tiče korišćenja prijemnika u kolima).

Meni Multimedia

U pitanju je meni u obliku točka (prvo pojavljivanje ovakvog menija bilo je kod modela Nokia N81), gde svaki tab karakteriše srodna funkcija. Možete se kretati kroz ove tabove uz pomoć D-pad-a ili numeričke tastature.

Trenutna verzija poseduje svega šest stranica, čiji redosled pojavljivanja može lako da se promeni – po podrazumevanom podešavanju, prvi tab koji vidite je vezan za muziku potpuno (uz pomoć ovog tabulatora, možete proveriti svoju biblioteku, početi nasumičnu reprodukciju vaših numera). Tab Games poseduje potpuno iste opcije kao i sekcija N-Gage. Galery omogućava da vidite poslednje snimljene slike i pozovete Album. Odabirom taba Contacts možete načiniti promene vezane za unose kontakata, a ovaj tab takođe može da ima i ulogu menija za brzo pozivanje, što može da bude zgodno u nekim situacijama. Tab Internet vodi ka vašim omiljenim internet stranicama, dok Map vodi do tačaka od interesa i lokacija.

Nije teško primetiti da postoji veliki broj funkcija koje su tipične za samostalne aplikacije dupliranih kod modela Nokia N79 – u multimedijalnom meniju možete dodati nove bookmark-ove, ali isto tako i pretraživač može služiti svojoj funckiji. Možete ubaciti i određene kontakte preko ovog menija, ali njihovo dodavanje na listu za brzo pozivanje ima više smisla. Po pitanju ergonomije, ovaj meni je potpuno prazan, ne donoseći ništa novo. U pitanju je samo još jedan način da se prikaže sadržaj telefona i to je otprilike to. Ovo možemo nazvati „savremenim“ načinom. .

N-Gage i igrački odeljak

Nokia N79 je jedan od prvih telefona koji karakteriše potpuni N-Gage klijent – nešto kasnije lokalizovana izdanja će postati dostupan širom sveta. Uređaj se isporučuje sa 15 igrica koje su dostupne za probu ali i pored toga možete odabrati jednu verziju u potpunosti i igrati je bez nadoknade korišćenjem aktivacionog koda koji dobijate od kompanije Nokia uz Nokia-u N79.

Prethodno instalirane aplikacije

Video Center – omogućava korisniku da se prijavi za različite kanale koji nude asortiman video klipova, uključujući mobilnu verziu YouTube-a. Svi video sadržaji se upload-uju na uređaj pa ćete biti u mogućnosti da ih gledate kada god to želite. Video klipove možete gledati preko celog ekrana u landscape režimu ali je moguće i gledati ih u portrait režimu. Najbolji način za upload-ovanje klipova je preko kućnih ili kancelarijskih Wi-Fi mreža.

QuickOffice se isporučuje u ograničenom izdanju. Ovo se naročito odnosi na činjenicu da verzijom aplikacije koja postoji na modelu Nokia N79 nećete moći da editujete office dokumente. Da biste mogli sa ovom aplikacijom da radite nešto više od čitanja dokumenata potrebno je da platite dodatni iznos.

Adobe PDF – omogućava čitanje PDF fajlova, na ovu aplikaciju nemammo nikakvih pritužbi.

ZIP – omogućava vam ekstraktovanje fajlova iz arhive ili kreiranje novih arhiva.

Barcode – čita bar kodove kao što ime sugeriše. Aplikacija koja u današnje vreme nije od naročite važnosti.

Firmware update – Ova aplikacija proverava vaš trenutni firmware i ažurira ga ukoliko je potrebno.

Utisci

Kvalitet prijema nikada nije bio problem sa N85. Veoma lako je potvrdio sva naša očekivanja kada su u pitanju Nokia brendirani telefoni. Melodija zvona je prilično glasna zahvaljujući duplim zvučnicima. Vibracija je jedna od jačih strana i sve to zahvaljujući balansiranom dizajnu kućišta modela N79.

Nokia je sa ovim modelom predstavila solidan telefon namenjen i radu i igri. Mnogo sam razmišljao kakav u stvari je zaista Nokia N79 uređaj i zaključio sam sledeće. U suštini u pitanju je veoma dobar poslovni telefon ali i sa određenom dozom stila, koji ipak nudi mnogo više funkcionalnosti i karakteristika nego izgleda. Među sličnim ponudama je Sony Ericsson W902, međutim, njegova jača tačka je dizajn. Imajući u vidu da se ova dva uređaja prodaju po sličnim cenama, Nokia N79 nadigrava Sony Ericsson W902 po pitanju ugrađenog GPS-a, WiFi konektivnosti, superironijeg muzičkog kvaliteta kao i dužeg trajanja baterije (u odnosu na ranije ponude kompanije Nokia). Pored svega navedenog, ovaj model omogućava korisnicima da poruče jednu od instaliranih igara besplatno u kompletnoj verziji.

Sa druge strane, kada je u pitanju Samsung i7110 poređenje ova dva uređaja ima smisla samo ukoliko Nokia-u N79 nikada niste imali u rukama. U suštini ova dva uređaja su drugačije pozicionirani, imaju različit paket karakteristika, ali imaju jednu zajedničku stvar - oba modela rade na S60 platformi. Pored toga i7110 ne donosi kompletan paket navigacionih aplikacija u sebi, što će simpatije korisnika svakako okrenuti ka modelu Nokia N79.

Obzirom na cenu po kojoj se prodaje, Nokia N79 nema direktnu konkurenciju - Motorola NZ5 niti Sony Ericsson W902 ne mogu da se kvalifikuju kao konkurenti Nokia-i N79. Takođe, sa dolaskom modela Nokia 79 sasvim je jasno da je N78 stigla do kraja svog puta. Isto važi i za N82 ali ovaj model će se ipak zadržati nešto duže na tržištu. Sve u svemu, Nokia N79 je jedna od najfinijih ponuda u segmentu i svako ko za sebe traži telefon ovog tipa treba ovaj model da uzme u razmatranje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024