5730 XpressMusic 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5730 XpressMusic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5730 XpressMusic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5730 XpressMusic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pozicioniranje

U toku 2009 godine Nokia će učiniti sve da konsoliduje uspeh modela Nokia E71 i obezbedi QWERTY omogućene uređaje u vidu velikog broja ponuda. I dok nijedan od ovih telefona ne uživa posebno dobru prodaju, a to im nije ni primarni cilj – glavna ideja je obezbediti pristupačni QWERTY smart telefon na tržištu. Naravno, ovaj potez će od strane konkurentskih kompanija biti dočekan sa negodovanjem budući da će im na taj način biti oduzet deo njihovih korisnika, naročito kada su u pitanju korisnici Windows Mobile telefona koji su odjednom postali manje atraktivni u smislu odnosa cena/kvalitet, budući da se prodaju po gotovo duplim cenama. Iako je tržište Windows Mobile rešenja dozvolilo da QWERTY omogućeni bočni slajderi odavno nestanu a glavni razlog za to je bio sam način na koji su proizvođači telefona videli ove uređaje. Da skratimo priču, smatrali su da ovaj faktor mora biti osobina najskupljeg dela njihovog portfolia pa je to bio način na koji su dobili reputaciju precenjenih ponuda koje je mali broj korisnika mogao priuštiti sebi. Nema potrebe reći da je Nokia imala dosta poteškoća pokušavajući da izmeni ovaj stereotip a pored toga većina ljubitelja Windows Mobile već je sebi nabavila alternativne modele nižih cena koji poseduju ovaj OS, pa zašto bi Nokia onda ulazila na ovakvo tržište?

Imajući u vidu da je najveća kompanija na tržištu sa udelom od 40%, Nokia je uspela ne samo da održi prodaju na istom nivou već i da je uveća. U suštini, ova potreba odvela je kompaniju u nekom sasvim drugom smeru što je zaista neprikladna stvar sa stanovišta istraživanja i razvoja. Umesto toga oni su odabrali da se okrenu nekim relativno širim tržišnim segmentima preko agresivnim tržišnih kampanja. Kao što već možete pogoditi, to je tačno ono što žele uraditi sa QWERTY baziranih bočnim slajderima. Štaviše, neće imati potrebu da utabavaju stazu na ovom tržištu – kao što smo već rekli, ova oblast je već puna Windows Mobile ponuda ali one sigurno ne predstavljaju neku veliku pretnju modelu 5730 XpressMusic, naročito kada se imaju u vidu njihove visoke cene. Ideja je jednostavna: Nokia je prihvatila koncept sa kojim su neki korisnici već upoznati i koji će pokušati da načine održivim (drugim rečima – da se ovi telefoni načine relativno popularnim). Sigurno je da postoji veliki broj korisnika koji jedva čekaju da se ovo ostvari. Sa druge strane, kompanija je predstavila veliki broj ponuda, među kojima je Nokia E75 koja još uvek nije najavljena, ali već je dobro poznata na Web-u. Inače, ova ponuda neće se mnogo razlikovati od telefona koji je u centru pažnje u okviru ovog teksta, ali će biti obuhvaćen u okviru E serije.

Jedini razlog zbog kojeg je kompanija odlučila da izda model Nokia 5730 u okviru svoje muzički orijentisane linije je taj što Nokia pokušava da proda isti telefon iste forme u dve različite verzije ne bi li sebi obezbedila što veći tržišni udeo. U suštini, ne bi bilo pogrešno reći da želi da oforme novi segment bočnih slajdera sa thumbboard-om umesto predstavljanja svakog Nokia brendiranog telefona ove vrste posebno. Ukoliko uspe da dostignu neke pristojne cifre u smislu ostvarenih prodaja – čitav segment će dobiti zeleno svetlo.

Ipak, ovoga puta proizvođač se odlučio za potpuno drugačiji segment. Dobar primer bi bio Nokia 6800 kada je po prvi put predstavljena nova formu i da bi zatim pokušali da je predstave kao mainstream, međutim, nikada u tome nisu uspeli.

Iako se Nokia 5730 neće suočiti sa nikakvom vrstom direktne konkurencije ova činjenica ne može da garantuje da će se on prodavati veoma dobro. U suštini, njegov prethodnik, Nokia 5320 takođe nije imala direktne rivale pa opet nikada nije postala naročito popularna ponuda. Pored svega navedenog ovaj model će imati rivala u modelu Nokia 5800 obzirom da se drugo pomenuti model i Nokia 5730 nalaze u relativno bliskim cenovnim opsezima. Zato je glavni zadatak modela Nokia 5730 da utvrdi portfolio kompanije Nokia i možda generiše neku prodaju, ali to je sve.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon će biti dostupan u dve standardne XpressMusic boje – plavoj i crvenoj. Kao što ste već primetili imali smo prilike da isprobamo plavu ediciju. Gornja ivica uređaja je metalna pri čemu zaista liči na Nokia-u N810. Ali nemojte da vas ova činjenica zavara – ostatak telefona je načinjen od plastike. Njegovu sjajnu prednju stranu karakteriše standardna tastatura koja je priličan magnet za otiske prstiju.

Fokus na muzičke karakteristike modela Nokia 5730 je naglašen sa tri kontrole plejera koje se nalaze sa desne strane koje između ostalog omogućavaju pristup Say and Play karakteristici. Ispod njih se nalazi slot microSD kartice čiji zatvarač ulazi u kućište i dosta ga je teško otvoriti. Ovde se takođe nalazi i micro USB utičnica.

Sa leve strane nalaze se kontrole za regulaciju jačine zvuka zajedno sa posvećenim tasterom kamere. Sa donje strane telefona se nalazi 3.5 mm audio priključak dok su sočivo 3.2MP kamere (Carl Zeiss) i LED blic smešteni sa zadnje strane uređaja.

Klizni mehanizam funkcioniše bez ikakvih problema. Potrebno je samo da lagano gurnete gornju polovinu pri čemu ekran menja svoju orjentaciju u landscape.

Ekran

Telefon se isporučuje sa 2.4“ QVGA ekranom rezolucije 240x320 piksela i dimenzija 31x42mm. Ekran može da prikaže 16 miliona boja pri čemu je slika veoma dobrog kvaliteta i može da bude vidljiva u različitim okruženjima. Sve u svemu u pitanju je dopadljiv ekran koji vam najverovatnije neće stvoriti nikakve probleme prilikom korišćenja ovog uređaja. On može da prikaže 8 tekstualnih i 3 servisne linije koje se ispunjavaju veoma vidljivim fontom. Kao što je i logično za očekivati u određenim menijima je moguće promeniti veličinu fonta (npr. u meniju za slanje poruka gde uvećani font više odgovara) pri čemu se može maksimalno dostići 14 tekstualnih linija.

Tastatura

Nokia 5730 poseduje navigacionu grupu srednje veličine sa tasterima mekim na dodir. Sve u svemu, pravo je zadovoljstvo raditi sa njom. Tasteri su osvetljeni relativno slabom belom bojom. Takođe navigacioni pad sadrži pad osetljiv na dodir.

Ugrađena QWERTY tastatura je zgodna za korišćenje. Najbolja stvar u vezi nje je da tekst možete unositi korišćenjem obe ruke i da se vaši prsti neće sudarati jedan sa drugim obzirom da je veličina tastature i tastera takva da odgovara i ljudima sa velikim prstima. Jedino pitanje koje me buni po pitanju thumbboard-a je kako proizvođač planira da štampa lokalne alfabete na ovim tasterima. Ali jedna stvar je sigurna – Nokia će ponuditi lokalizovane verzije modela 5730 tako da će biti interesantno videti kako će ovo funkcionisati.

Tokom testiranja uporedio sam brzine unosa teksta koje se mogu ostvariti sa modelom Nokia E71 i 5730 XpressMusic. Nokia 5730 je uspeo da odnese pobedu zahvaljujući većim tasterima. Međutim, treba pomenuti da thumbboard-ovi kod ova dva uređaja obezbeđuju potpuno drugačiji doživljaj i oni koji su koristili konvencionalne QWERTY telefone će više biti zadovoljni modelom 5730. Sada ću vam pomenuti i jednu zanimljivu činjenicu – ponudili smo nekolicini ljudi da napišu poruku sa modelom Nokia N97 i zatim E75 (obzirom da nema razlike između ovog telefona i 5730 na ovom polju) i rezultat je bio takav da oni koji već poseduju QWERTY omogućene telefone tvrde da je E75 lakši za rad.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh (BL-4U) koja je sertifikovana da omogućava 270 časova rada, 4.55 časova razgovora, 26 sati kontinualne muzičke reprodukcije, 150 minuta video snimanja (pri maksimalnom kvalitetu) uz 180 minuta video reprodukcije.

Prilikom testiranja baterija modela Nokia 5730 je trajala oko 3 dana uz prosečnu upotrebu (1.5 časova poziva, do jedan čas slušanja muzike, desetak fotografija i nekoliko minuta snimanja videa). Za potpuno punjenje baterije ovog uređaja je potrebno oko 2 sata.

Ispod se nalazi prikaz vremena trajanja baterije koje smo ostvarili modelom 5730 XpressMusic:

  • GPS-navigacija – 4 časa
  • Video reprodukcije – 4 časa
  • WEB-surfovanje (EDGE) – 3 časa
  • Muzika (preko slušalica) - 2.5 časa
  • Radio – 23 časa
  • Igre – 4.5 časa

Memorija

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog ukljuivanja na raspolaganju ćete imati oko 96Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju model Nokia 5630. Korisniku je na raspolaganju 0ko 140Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Nokia 5730 radi sa microSD memorijskim karticama (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 8Gb a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 32Gb.

USB, Bluetooth

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima za model 5730 XpressMusic:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Print – nije potrebno objašnjenje.

Maksimalna brzina prenosa fajlova je oko 1 Mb/s.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 sa podrškom za EDR. Podržani su sledeći profili:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 5730 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

WiFi. Telefon podržava 802.11 b/g, i takođe poseduje čarobnjak za povezivanje.

Muzički odeljak

Očigledno je da je muzički plejer modela Nokia 5730 XpressMusic baziran na standardnom setu karakteristika platforme kojoj uređaj pripada. Ono što bismo dodali ovde je da se telefon isporučuje sa osmopojasnim ekvilajzerom. Zvučnici se ne ponašaju najbolje kada je u pitanju najviša jačina zvuka. Pored toga, par slušalica koje se isporučuju u prodajnom pakovanju sa modelom Nokia 5730 je najverovatnije prva stvar koje treba da se otarasite nakon što izvadite telefon iz prodajnog pakovanja. Radio poseduje RDS podršku, ali to je sve što je vezano za njega.

Say&Play karakteristika telefona je zgodna da je imate pri ruci ali nije ništa posebno.

Kamera

Nokia 5730 XpressMusic karakteriše kvalitet fotografija koji se ne razlikuje mnogo od fotografija koje isporučuje model N78 barem kada je kvalitet u pitanju.

Iz očiglednih razloga ovde nećemo postovati primere fotografija.

Ali možete nam verovati na reč - fotografije su identične sa fotografijama nastalim Nokia-on N78 u svakom aspektu.

Slike sa ekrana

Utisci

Kvalitet poziva za model Nokia 5630 nikada nije bio problem i on je lako ispuni očekivanja kada su u pitanju Nokia brendirana rešenja. Njegova jačina melodija zvona je prihvatljiva, dok je vibracija dokazano prosečne jačine .

Verzija softvera koja je instalirana na uređaj koji smo testirali nije imala Contact Bar kao onaj koji postoji kod modela Nokia 5800, ali prezentacija modela 5730 XpressMusic navodi ovu funkcionalnost, tako da očekujemo da će prodajno izdanje da je poseduje. Pored toga telefon karakteriše standardni set karakteristika trećeg izdanja FP2, izuzev Say & Play i ranije pomenutog režima ekrana. Iako kamera ovog modela nije savršena treba ipak imati u vidu da je ovaj uređaj pozicioniran na srednji ili donji segment tržišta tako da je teško očekivati nešto više od njega po ovom pitanju. Cena po kojoj se ovaj telefon prodaje je takva da on predstavlja primamljivu ponudu za one korisnike koji žele da kupe relativno jeftino QWERTY obezbeđeno smart rešenje. Ipak, treba ponoviti da iako je u pitanju veoma dobar proizvod ne treba očekivati čudo od njega.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024