Tattoo 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Tattoo
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Tattoo. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Tattoo vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-komunikatora HTC Tattoo (Click)

U odnosu na nedavno predstavljene WM i Android uređaje kompanije HTC koji imaju visoku cenu, Tattoo donekle čudno izgleda. Prvo zbog toga što je to prvi Android komunikator u opsegu uređaja srednjih cena (treba pomenuti da ni drugi uređaji sa ovom platformom nisu daleko po pitanju cene) a drugo zbog toga što se HTC oslanja na netradicionalne beneficije uređaja, mnogostranost, upotrebljivost kao i na dizajn i pristupačnost. Komunikator HTC Tattoo – najmlađi Android uređaj sa uklonivim maskama i relativno niskom cenom. Šta je to što ovaj uređaj nudi?

Dizajn, materijali, kućište

Njegov zaobljeni oblik sa neprimetnim prelazima obezbeđuje prijatan osećaj telefona u ruci. Pored sive boje u prodaji će se naći bela, crna i tamno crvena kombinacija.

Samo kućište telefona izrađeno je od matirane plastike sa srebrnim umecima na gornjoj strani, a na telefonu ne ostaju nikakvih tragovi niti otisci prstiju. Tokom testiranja ovog modela na nekim mestima boja je izbledela.

Inače, kućište je blago savijeno, kao što je to bio slučaj i sa prethodnim Android uređajima ove kompanije dok je celokupni dizajn i dalje pod znakom pitanja.

Promenljive maske

Mlađani HTC Tatoo akcenat stavlja ne samo na kompaktno kućište, već i na ime i relativno nisku cenu. Ovaj aparat karakteriše i ukloniva maska a ukoliko želite da je zamenite dovoljno je samo da uklonite poklopac a zatim da je odvojite od prednjeg dela kao i mali blok ispod baterije. Čitava operacija traje jedan minut, to jest, ako prvo skinete poklopac a zatim isključita prilkjučke, što ne traje više od 20 – 30 sekundi, ništa nije komplikovano.

Kvalitet izrade aparata je veoma dobar. Svi delovi kućišta su odlično podešeni jedan u odnosu na drugi i nakon nekoliko uklanjanja maske nije došlo do pojave bilo kakvih zazora, što je veliki plus.

Međutim, kao što je slučaj i sa sličnim aparatima, ovo pitanje je i dalje otvoreno. Trošak zamene maske u ovom slučaju iznosi negde oko 20€. To nije jeftino ali nije ni preskupo imajući u vidu cenu aparata.

Dimenzije

Dimenzije uređaja su male tako da telefon odlično staje u šaku a možete ga nositi u džepovima pantalona i košulja. Po veličini HTC Tattoo je najsličniji smart telefonima i komunikatorima.

  • HTC Tattoo - 106 x 55,2 x 14 mm, 113 g
  • HTC Hero - 112 x 56,2 x 14,3 mm, 135 g
  • Apple iPhone - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 g

Kontrole

Sa prednje strane, u gornjem delu, nalazi se slušalica koja pokrivena rešetkom. Sa leve i desne strane zvučnika nalaze se indikatori. Levi svetli crvenom bojom prilikom punjenja, povezivanja sa računarom ili odnosno zeleno kada je baterija napunjena.

Sa leve strane, na gornjem delu nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. On se blago uzdiže tako da možete da ga koristite bez gledanja tokom konverzacije bez da udaljite jedinicu od uha.

Kao i kod drugih novijih modela HTC, Tattoo ima mogućnost izmene nivoa jačine zvuka za multimedijalne aplikacije (radio, plejer) čak i ako je uređaj onemoguće (isključen ekran). Ovo je veoma korisno, na primer, kada slušate muziku i želite da izmenite jačinu bez vađenja uređaja iz džepa.

Desna strana uređaja je ne sadrži nikakve elemente a ono što je novo kod ovog modela jesta način pristupanja kameri. Za aktiviranje kamere potrebno je bilo postaviti ikonu na desktop ili je obuvatiti opštim menijem. Obe metode su jednako komforne za upotrebu.

Sa donje strane nalazi se univerzalni ExtUSB konektor za punjač i kabl i otvor za mikrofon. Na samom vrhu nalazi se 3.5mm utičnica za slušalice kao i otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata. Veoma je lepo to što je HTC odlučio da prebaci sve nove uređaje na 3.5mm priključan, čak i relativno jeftine modele, kao što su Tattoo il Touch2.

Priključak za slušalice je na istom mestu kao i kod modela Hero, to jest, to je udubljenje koje se nalazi na gornjem delu poklopca baterije. Kada priključite slušalice samo jedan deo priključka je vidljiv. Ne postoje praktični nedostaci po pitanju ovakve odluke a priključak donekle izgleda neuobičajeno.

Tasteri se nalaze ispod ekrana. Gornji red se sastoji od dva bloka od po dva tastera pri čemu se sa leve na desnu stranu nalaze: taster za povratak u glavni meni, taster Back i taster Search.

Sa leve i desne strane centralnog petosmernog tastera nalazi se taster sa odgovor i poništavanje poziva. Centralni taster je veoma jednostavan za upotrebu i tu nema mesta nikakvoj kritici, dok su drugi tasteri suviše mali i nisu izbočeni iz površine kućišta na šta je potrebno navići se, naročito ukoliko imate velike prste.

Taster za pretragu radi na sledeći način. Većina menija koje probate vodi ka otvaranju novog pop-up prozora u okviru Google polja za pretragu ali ukoliko pritisnete ovaj taster u prozoru aplikacije koja „zna“ gde treba da traži, pretraga se vrši u okviru aplikacije. Tako da ukoliko kliknete na taster za pretragu u okviru imenika otvara se meni za pretragu kontakata. Ukoliko pritisnete ovaj taster u okviru polja Market, pretraga se vrši među aplikacijama.

Slot za SIM karticu nalazi se ispod baterije.

Slot za microSD karticu (format kartice koji je podržan je microSDHC) nalazi se sa desne strane, prvo je potrebno pomeriti poklopac od baterije dok isključivanje komunikatora nije neophodno.

Ekran

Uređaj poseduje TFT-LCD ekran osetljiv na dodir čija je dijagonala 2.8’’. Fizičke dimenzije ekrana su 56x42mm dok je rezolucija 240x320 piksela (QVGA). Ekran ima odlično podešavanje osvetljenosti ali mu nedostaju boje i oštrina, što se može primetiti samo kod relativno niskih rezolucija.

Uglovi gledanja ekrana su maksimalni i nema negativnih uticaja na prikaz slike. Pri minimalnom nivou osvetljenja moguće je čitati knjigu, dok pri direktnih sunčevim zracima možete koristiti najjači nivo osvetljenja ali će čitanje informacija i u tom slučaju biti otežano.

Reakcija ekrana na pritisak prsta je odlična, što je možda i najveća razlika između HTC Tattoo i prethodnih modela ove kompanije. Tattoo se isporučuje sa olovkom a tu je i slot za nju. Što se tiče preciznosti odziva na pritisak ekrana ona se može uporediti sa drugim ekranima među kojima je onaj kod HTC Hero, a razlika je minimalna i ograničena na razliku između veličina ekrana.

Kamera

Uređaj koristi 3MP kameru bez autofokusa. Sočivo kamere je smešteno u gornjem delu zadnje strane telefona. Obzirom na to da sočivo nema zaštitni pokopac rupica u kojoj se nalazi sočivo je pogodna za sakupljanje prašine, pa je pre svakog snimanja obavezno da očistite ili izduvate prašinu.

Interfejs kamere je veoma jednostavan: ekran vizira prikazuje samo ikonu za prelazak između režima korišćenja kamere (foto/video) i ikonu za prelazak u galeriju. Za pristup podešavanjima potrebno je da pritisnete „menu“ ispod ekrana. Panel sa podešavanjima se pojavljuje u donjem delu ekrana, dok se pojedinačni parametri biraju u pop-up prozoru.

Fotografije su dostupne u sledećim rezolucijama:

  • 3M - 2048x1536
  • 1M - 1280x960
  • L - 640x480

Kvalitet slike (utiče uglavnom na veličinu slike):

  • Basic
  • Standard
  • High
  • Higher

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Daylight
  • Cloudy

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative

Ekspozicija:

  • Centered
  • Integral
  • Spot

Za razliku od poslednjih uređaja kompanije koji su bazirani na Windows Mobile operativnom sistemu, gde svako podešavanje odabira menija mora da se potvrdi pritiskom tastera „Finnish“, kod modela Tatoo je sve znatno jednostavnije: odaberite željenu opciju podešavanja i ona biva trenutno prihvaćena, bez potrebe za dodatnim klikom. Pored opisanih podešavanja, možete promeniti nivo osvetljenja, vrednost ISO (od 100 do 800 ili Auto), dodatno podesiti zvuk pri okidanju (može se isključiti), zatim uključiti rešetku na ekranu, tajmer kao i omogućiti snimanje sa geografskim podacima.

O kvalitetu fotografija nećemo govoriti već utisak o njihovom kvalitetu možete proceniti iz primera koji su navedeni ispod. Želeo bih da napomenem da kod test uzorka ovog modela su fotografije previše svetle.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG

Video

Tatoo snima video u MP4 ili 3GP (kodek mp4v ili h.263) pri 15 frejmova u sekundi. Zvuk se snima sa sAMR kodekom 128 kbps (sample rate – 8000Hz, mono). Sledeće video rezolucije su dostupne sa komunikatorom:

  • CIF - 352x288
  • L - 320x240
  • M - 176x144

Podešavanja koja su dostupna u video režimu su slična kao i za foto režim. Od karakteristika koje vredi pomenuti tu su mogućnost uključenja/isključenja snimanja zvuka, prikaz ograničenja trajanja ili veličine završnog fajla.

Pri bilo kojoj rezoluciji video snimanja možete koristiti dvostruko skaliranje. Korišćenje zum funkcije tokom snimanja nije moguće već morate zaustaviti snimanje. Kvalitet videa je u liniji sa najnovijim modelima kompanije HTC. Generalno ova kamera obezbeđuje prilično dobar kvalitet za snimanje u većini slučajeva ali daleko od toga da može da posluži za neke ozbiljnije primene.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1100mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija obezbeđuje 6.5 časova razgovora (GSM) i do 340 sati rada u režimu mirovanja (14 dana). Ovo naravno nisu istinita trajanja baterije. Ukoliko napunite bateriju uređaja i ostavite ga da stoji ne dodirujući baterija obezbeđuje oko jedan dan rada.

U standarndim uslovima (30-40 minuta poziva dnevno, slanje 10-15 poruka i slušanje muzike oko dva časa dnevno), vreme trajanja baterije modela HTC Tatoo je je bilo oko dva dana.

Performanse

Telefon radi na verziji Qualcomm-ove MSM 7225 platforme. Procesor uređaja radi na 528MHz, uređaj je opremljen sa 256MB RAM-a od je za aplikacije dostupno oko 120MB. Nedostatak memorije za operativni sistem se ne primećuje.

Za preuzimanje korisničkih podataka, možete koristiti internu memoriju koje ima oko 400MB ili memorijsku karticu. Kao i kod modela Hero, ureađaj ne može da sačuva snimljene fotografije u internoj memoriji već da biste mogli da pokrenete kameru morate umetnuti memorijsku karticu.

Uređaj ne može da reprodukuje sa lakoćom konvertovan video na rezoluciju ekrana (QVGA), međutim zbog karakteristika Android operativnog sistema gotovo svaki video mora da se konvertuje u drugi format.

Brzina interfejsa (HTC Sense) je dobra pri čemu mogu da se detektuju samo minimalna kašnjenja pri radu.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Sve ove karakteristike mogu biti onemogućene ili omogućene bilo preko menija podešavanja ili widget-a koji se nalaze na početnom ekranu.

Za svrhe PC sinhronizacije i prenos podataka možete koristiti miniUSB kabl koji se isporučuje sa telefonom. Uređaj poseduje Bluetooth 2.0 + EDR.Podržani su sledeći profili:

  • Audio Gateway (AG) - glavni profil za slušalice
  • Audio / Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - kontrolisanje muzičke reprodukcije pomoću bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - upravljanje preko bežičnih
  • Hands-Free Profile 1.5

Uređaj ne poseduje podršku za transfer objekata (sadržaja kartice, slika) preko Bluetooth-a, nije moguć pristup sistemu fajlova drugih uređaja. Rad sa stereo slušalicama nam nije priredio nikakve probleme već je sve radilo uobičajeno: kvalitet zvuka je prihvatljiv ali nije savršen.

Wi-Fi (802.11b / g). Uređaj se isporučuje sa Wi-Fi konektivnošću, koja je radila veoma dobro tokom vremena u kojem smo testirali telefon. Ona vam omogućava da podesite Wi-Fi sleep režim, static IP only režim kao i dodate sigurnosne sertifikate.

Navigacija

HTC Tatoo koristi Qualcomm-ov gpsOne čip za svrhu navigacije. Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps, ali naša test jedinica nije bila opremljena Google Maps niti servisima. Međutim, jedinice koje se isporučuju sa konačnim firmware-om poseduju ovaj program.

Uz pomoć Google Maps aplikacije možete kreirati rutu putovanja, pronaći željenu adresu prema nazivu ulica ili mesta (restorani, kafei, imena institucija itd). Veliki plus ove aplikacije je što se mape mogu preuzeti sa interneta za gotovo svaki grad na svetu, pa je stoga u teoriji moguće ovim softverom koristiti GPS navigaciju bilo gde. Osnovna stvar koja vam je potrebna je da možete da pristupite internet. To je i glavna negativna strana Google Maps aplikacije jer bez internet konekcije ona postaje neupotrebljiva.

Za svrhe navigacije pri pešačenju, pretragu ulica i oblasti na mapi Google Maps savršeno odgovara. U najnovijoj verziji Google Maps 3.0 dostupna je funkcija koja se zove Locator i preko koje možete videti na mapi gde se nalaze vaši prijatelji.

Zvuk

Čitaoci često traže da o zvuku određenog uređaja posebno govorim naročito ukoliko opisani uređaj poseduje 3.5mm priključak za slušalice. Sa druge strane mnogi čitaoci znaju da moje uho nije naročito izvežbano da odredi nijanse kvaliteta zvuka, naročito pošto sam isprobao mnoge uređaje po ovom pitanju.

Ipak reći ću nešto o kvalitetu zvuka koji obezbeđuje model HTC Tattoo. Njegov zvuk nije lošiji od onoga koji obezbeđuje model HTC Hero. Sa druge strane kvaitet zvuka ovog uređaja je približno jednak kvalitetu koji obezbeđuje HTC HD čijim kvalitetom opet pojedini korisnici nisu zadovoljni, pa stoga ih verovatno ni Tattoo neće zadovoljiti. Ipak za one koji muziku slušaju kao zabavu ovaj uređaj će obezbeđivati pristojan kvalitet zvuka. Drugi pak neće voleti njegov zvuk. Prema tome, moj savet je da ukoliko ste zainteresovani za ovaj uređaj pre nego što se odlučite da ga kupite u prodavnici dobro isprobate zvuk koji on nudi.

Kod modela HTC Tatoo postoji FM radio, koji radi samo kada su sušalice priključene. Uređaj može da vrši automatsko i manuelno pretraživanje talasnog područja, dok se stanicama mogu dodeliti imena. Postoji i opcija reprodukcije zvuka preko zvučnika.

Unos tksta

Slično kao i kod modela Hero i Tatoo je opremljen QWERTY tastaturom na ekranu. Dodatni simboli se mogu brzo uneti, ali je njihova vidljivost donekle ugrožena relativno malom rezolucijom ekrana. Svaki put kada pritisnete neki od tastera na tastaturi na ekranu, ekran lagano zavibrira što doprinosi realnosti korišćenja tastature na ekranu. Promena jezika tastature je veoma laka na modelu Tattoo i izvodi se pritiskom jednog tastara. Tastatura se može ukloniti sa ekrana pritiskom jednog tastera koji se nalazi u levom donjem uglu ekrana.

Zaključak

Prilikom testiranja sa modelom HTC Tattoo nismo imali nikakvih problema po pitanju nivoa prijema. Jačina melodija zvona je prosečna ili nešto iznad proseka, dok je jačina zvuka koju obezbeđuje slušalica pri razgovoru takva da ćete uspešno čuti ono što vam sagovornik govori čak i u bučnim okruženjima. Vibracija je prema mom mišljenju slaba što se retko događa uređajima kompanije HTC. Loša vest je da se ne može promeniti tip vibracije. Kao rezultat ovoga na primer kada hodate a Tattoo vam se nalazi u džepu pantalona vibracija se ne oseti, a da ne pominjemo situacije kada se uređaj nalazi u džepu jakne ili torbi. Stoga moramo da se oslonimo samo na melodije zvona.

Uređaj je na tržištu dostupan od meseca oktobra, a kada je u pitanju konkurencija onda nam izbor nije naročito širok obzirom da ne postoji nijedan uređaj u opsegu cena odnosno karakteristika koji bi mogao da bude konkurentan sa modelom HTC Tattoo.

HTC Tatoo je dobar komunikator baziran na Android operativnom sistemu sa svim karakteristikama koje su tipične za najnovije HTC ponude: vlasnički interfejs kompanije, 3,5mm priključak kao i veoma dopadljiv dizajn. Stoga moram da kažem da ukoliko tražite Android uređaj za svakodnevnu upotrebi u nameravate da ga zadržite duže od godinu dana onda je HTC Hero najbolja ponuda. Ali obzirom na to da je razlika u ceni između modela HTC Hero i Tattoo značajna, korisnici koji žele da uštede će svakako želeti da se odluče za jeftinije a ne mnogo lošije rešenje kakvo je Tattoo.

Opis:

  • Klasa: Komunikator
  • Forma: Monoblok
  • Konkurenti: nema ih
  • Korišćeni materijali: matrana plastika
  • Oprativni sistem: Android 1.6, HTC Sense interfejs
  • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 2100
  • Procesor: 528 MHz Qualcomm MSM7225 platforma
  • RAM: 256 MB
  • Skladištena memorija: 512 MB + slot za microSD kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi, Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), ExtUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • ekran: TFT 2,8" sa rezolucijom od 240x320 piksela (QVGA)
  • Kamera: 3MP sa fiksiranim fokusom, video se snima u CIF rezoluciji
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm
  • Dodaci: akcelerometar
  • Baterija: uklonjiva Li-Ion 1100 mAh
  • Dimenzije: 106x55, 2x14 mm
  • Težina: 113 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024