6303i classic 2010
2010. godina
2.2" LCD, 29.8% body
EXT nema
1050 mAh Izmenjiva
1 kamera, max 3MP
Test mobilni telefon Nokia 6303i classic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6303i classic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6303i classic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Nokia 6303i Classic

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 6303i
  • 2 GB microSD memorijska kartica MU-37
  • USB-kabl CA-101D
  • Žične stereo slušalice WH-102
  • Punjač AC-8
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1050 mAh BL-5CT
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Izgled modela Nokia 6303i Classic u svakom smislu bi se mogao opisati kao nešto već viđeno – ovaj uređaj izgleda a i po karakteristikama je sličan sa modelom Nokia 6303 koji je predstavljen godinu dana ranije. Čak ni interni dokumenti kompanije Nokia koji prate predstavljanje ovog modela ne bacaju svetlo na razlike između ova dva modela. Oni se razlikuju samo po ceni, dok je pozicioniranje uređaja isto. Softver je taj koji je nešto drugačiji kod novijeg modela. U suštini ovaj uređaj koristi šesto izdanje S40 platforme sa Compact korisničkim interfejsom i to je i glavna razlika u odnosu na prethodni model. Ostalo je isto – kamera, način izrade, materijali, kućište, dimenzije. Razlog zbog kojeg je kompanija odlučila da produži životni vek modela Nokia 6303 na ovako nekonvencionalan način je jednostavan. Naime, Nokia 6303 je jedan od deset najbolje prodavanih telefona na tržištu. A bilo bi zaista bez veze ne iskoristiti tu činjenicu.

Ovaj uređaj, koji nudi jedan od najboljih odnosa cena/kvalitet na tržištu je izrađen od veoma dobrih materijala, plus u pitanju je jedan od uređaja koji je namenjen korisnicima koji smatraju da telefoni treba da služe za pozivanje i da nemaju mnoštvo dodatnih karakteristike. Kompanija je ponovo izradila rešenje bazirano na veoma uspešnom modelu, rešenje koje je namenjeno masovnom tržištu. Kada je u pitanju korisnička struktura ovog uređaja ona je podeljena 60:40 za muškarce u odnosu na žene i opsega od 25 do 45 godina.

Dizajn, veličina, kontrole

Za razliku od originalnog Nokia 6303 modela ovaj je dostupan u šest boja. Dostupne boje su crna, braon, crvena, bela, boja čelika i boja kafe. Kasnije bi trebalo da se pojavi još nekoliko kolor varijanti ovog uređaja.

Poklopac zadnje strane uređaja je izrađen od metala, dok uređaj lepo stoji u ruci i odaje izgled ozbiljnog uređaja.

Dimenzije telefona su 108.8 x 46.2 x 11.7mm dok je njegova težina 96 grama. U pitanju su veoma dobre dimenzije i težina za uređaj izrađen od metala. Prednji panel je izrađen od metala. U ruci telefon deluje privlačno hladno. Vizuelno dizajn uređaja je blago zakrivjen pa telefon deluje tanje nego što zaista to jeste. Ipak, ovaj utisak se ne stiče kada je u pitanju crna varijanta kućišta.

Sa desne strane uređaja se nalazi dual taster za regulaciju jačine zvuka. Na donjoj ivici je 2mm konektor za punjač kao i 3.5mm priključak za slušalice. Uređaj poseduje i standardni microUSB konektor. Sa gornje strane uređaja se nalazi taster za uključivanje i isključivanje uređaja.

Kada su u pitanju utisci korišćenja ovog telefona moramo reći da je sve vrlo jednostavno. model karakterišu dobri materijali, ne najmoderniji dizajn, ali i značajna dopadljivost. Nemamo nikakvih zamerki već se stiče utisak da su kreatori ovog uređaja bili veoma raspoloženi za dizajniranje jednog vrlo privlačnog modela.

Ekran

Telefon poseduje ekran QVGA rezolucije (240x320 piksela), dužine dijagonale 2.2’’ i dimenzija 31x41 koji može da prikaže 16 miliona boja (TFT) koje su svetle i zasićene. Ekran može da prikaže 9 testualnih i 3 servisne linije, iako određeni režimi omogućavaju prikazivanje i do 16 linija pri čemu font i dalje ostaje čitljiv.

Za razliku od modela Nokia 6700 kod ovog uređaja nema tehnologije za automatsko podešavanje jačine osvetljenja ekrana u zavisnosti od sadržaja koji se prikazuje već telefon poseduje samo senzor ambijentalnog osvetljenja. Prema tome za moj ukus slika je možda malo previše živa i možda za nijansu previše svetla. Ipak, ukoliko ne uporedite istovremeno ekrane ova dva uređaja, nećete ni primetiti razliku.

Tastatura

Numerička tastatura se sastoji od pojedinačnih tastera koji su dobro odvojeni, imaju srednju dužinu putanje pri čemu je rad sa njima zadovoljstvo. Jasno je da je površina tastature mala ali to ne utiče na lakoću korišćenja. Pozadinsko osveltjenje tastature se razlikuje u odnosu na boju kućišta pa je za crno kućište ova boja plava dok je za svetlije varijante bela. Pozdinsko osvetljenje je raspoređeno jednako pa su simboli na tasterima veoma dobro vidljivi u mraku, dok preko dana osvetljenje tastature nije od velike pomoći.

Blok funkcionih tastera je zajednički, navigacioni taster se nalazi u unutrašnjosti LED hardverskog tastera. Generalno tastatura je dobra , možda ne koliko kod modela 6300 ali u pitnaju su ipak različiti tipovi uređaja.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1050mAh (BL-5CT) koja prema navodima proizvođača treba da obezbedi 515 sati rada uređaja u režimu mirovanja, odnosno 8 sati razgovora, 30 časaova muzičke reprodukcije i 140 minuta video snimanja (u najboljem kvalitetu), odnosno 210 minuta video reprodukcije.

Prilikom testiranja baterija ovog telefona je trajala oko 2.5 dana pri čemu smo telefon koristili umereno (1.5 čas poziva, oko jedan sat slušanja muzike, desetak snimaka kamerom, nekoliko minuta reprodukcije video sadržaja). Bateriji je potrebno oko 2 časa da se napuni u potpunosti.

Ispod se nalazi prikaz vremena trajanja baterije koje smo ostvarili modelom Nokia 6303:

  • Video reprodukcija - 4 časa
  • WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 3.5 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 30 časova
  • Radio - 29 časova

Razlika u vremenu rada ovog telefona može se pripisati verziji S40 operativnog sistema.

Memorija

Korisniku je dostupno oko 55MB memorije u okviru uređaje na koju može smestiti bilo kakve podatke.

Ekspanzioni slot microSD memorijske kartice je smešten ispod baterije što znači da je morate ukloniti da biste mogli da postavite memorijsku karticu. Telefon se isporučuje sa memorijskom karticom kapaciteta 2GB, a podržava kartice kapaciteta 8GB.

USB, Bluetooth

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Printing & Media - štampanje fotografija, MTP režim.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 1 Mb/s. Baterija telefona se ne puni kada se poveže sa računarom.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.1 sa podrškom za EDR. Podržani su sledeći profili:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6303 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

Kamera

Uređaj koristi 3.2MP CMOS modul bez autofokusa (moguće je smao fokusiranje na jednu tačku). Takođe, dostupan je i LED blic.

Podržane su sledeće rezolucije fotografija:

  • 1536x2048;
  • 1200x1600;
  • 960x1280;
  • 600x800;
  • 480x640;
  • 240x320;
  • 120x160.

Podržana su tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Govoreći o drugim opcijama, tu je podešavanje zvuka okidača (on/off), x8 digitalni zum, mogućnost da izaberete da li ćete fotografiju sačuvati na memorijskoj kartici ili u ugrađenoj memoriji telefona, uravnoteženje belog, ISO nivo itd. Efekti se mogu primeniti na već uslikane fotografije, tako da ne morate da brinete ukoliko ih niste primenili pre fotografisanja – izbor je potpuno na vama. Omogućeni su sledeći efekti: Greyscale, Sepia i Negative.

Za one koji vole režim fotografisanja više fotografija, postoji opcija prema kojoj 6303 Slide može da uslika tri fotografije velikom brzinom. Kod ovog režima sva podešavanja ostaju ista kao za režim pojedinačnog fotografisanja, uključujući rezoluciju. Kamera poseduje i self-timer za slikanje samog sebe koji odlaže fotografisanje za 10 sekundi.

Interfejs kamere koristi vertikalnu orjentaciju, što podseća na uređaje koje karakteriše treće izdanje S40 platforme.

Primeri fotografija:

Video.Uređaj omogućava snimanje video sadržaja u 3gp formatu, dostupne rezolucije su 320x240 ili 176x144 piksela. Možete ograničiti dužinu trajanja snimka, ali takođe on može biti i neograničen, tj. sve dok ne ostanete bez memorije. Efekti koji se primenjuju na video snimke su isti kao i za fotografije. Kvalitet video klipova je prilično prihvatljiv kada ih gledate na ekranu telefona, uključujući i maksimalnu rezoluciju. Međutim, kada isti video klip pogledate na monitoru računara uočićete da je klip daleko od odličnog, mada i dalje dosta dobar za gledanje, što je naravno veliki korak napred u odnosu na prethodna rešenja.

Teme, aplikacije, igre

Standardni set uključuje nekoliko igara pri čemu se one razliku od tržišta do tržišta.

Standardni set aplikacijeuključuje standardne funkcije kao što su Converter, Opera Mini, World Clock, Yahoo! Go, Widsets, Download!, Flickr, Messenger (Windows Live Messenger). Na pojedina tržišta ovaj model će se isporučivati sa nekim dodatnim aplikacijama i igrama. Java aplikacije se mogu upload-ovati bežičnim putem ili direktno u memoriju telefona, a ne postoji ograničenje kada je u pitanju veličina.

Dostupna Maps 2.x aplikacija može obezbediti navigaciju sa eksternim GPS prijemnikom. Mape se isporučuju sa memorijskom karticom koja čini deo prodajnog paketa ovog teleofna ali se mogu i zasebno preuzimati. Ipak, korišćenje navigacije na ovom uređaju nema baš mnogo smisla.

Utisci

Kada je u pitanju kvalitet prijema Nokia 6303 se pokazala veoma dobro – sve u svemu pokazala se pottpuno isto kao i druga Nokia brendirana rešenja. Jačina zvuka koju zvučnik isporučuje je prosečna, čak i nešto niža nego kod drugih ponuda kompanije Nokia. U zaista bučnim okruženjima se može dogoditi da propustite zvonjenje telefona (ali ovo u velikoj meri zavisi od melodije koju ste odabrali). Što se tiče jačine vibracije koju obezbeđuje telefon na nju nemamo nikakvih zamerki.

Cena po kojoj se ovaj uređaj prodaje u Evropi je takva da on jednostavno neće imati nikakvu konkurenciju (pomenućemo materijal izrade - metal, Nokia brend, standardne karakteristike i veoma dobar dizajn). Ipak, na pojedinim tržištima originalni model Nokia 6303 je i dalje dostupan, što onemogućava da se Nokia 6303i prodaje po nešto nižoj ceni i čini ga manje atraktivnim. Ipak, vremenom kada originalna Nokia 6303 potpuno nestane sa tržišta i cena Nokia-e 6303i će opasti i stvari će doći na svoje mesto. Treba računarti da će Nokia 6303i biti na tržištu dostupna najmanje 16 do 20 meseci.

Sve u svemu u pitanju je interesantan model, jedan od najboljih po odnosu cena/kvalitet na tržištu. Kod ovog modela ne postojo neki veći problemi što će omogućiti da ovaj uređaj nastavi tamo gde je originalna Nokia 6303 stala.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024