Legend 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Legend
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Legend. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Legend vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona HTC Legend

Pozicioniranje

Nakon uspeha modela HTC Hero, kompanija je imala dva puta pred sobom. Prva mogućnost je bila da se produži maksimalni životni vek modela „Hero“ na sve moguće načine: predstavljanjem novih boja, specijalnih dodataka ekskluzivno za ovaj uređaj, konstantno ažuriranje softvera i operativnog sistema. Na žalost, danas slobodno možemo reći da se HTC odlučio da odbaci ove mogućnosti već se odlučio za predstavljanje Android 2.1 Hero modela. Kompanija se odlučila da obezbedi sličan „Hero“ model uz veliki broj unapređenja i izmena. Krakto ćemo se osvrnuti na greške koje su počinjene kod modela Hero i preneti nešto od toga na novu jedinicu koja bi trebalo da zabeleži veću prodaju od prethodnog modela i u isto vreme da ga ukloni sa tržišta tako što će ga zameniti.

Odabir ove opcije nije nimalo iznenađujući. Kompanija je odlučila da će biti prikladno da ako je podrška već dostupna bude očigledno i kreiranje novih proizvoda sa velikim brojem unapređenja. U ovom slučaju, životni ciklus modela Hero (poznat i kao Legend) nije produžen 4 – 6 meseci, što je moglo da se uradi a mogao je da bude produžen i za čitavih godinu dana ili duže. Uspeh je šarolik kada je u pitanju HTC, što se tiče proizvođača (kod slične platforme sam proces razvoja uređaja nije toliko kompleksan) kao i prodavaca ovih uređaja budući da uspeh Hero Legend ima veze sa razvojem ovog modela.

Smart telefon Legend je direktan uticaj razvoja modela Hero, njegov nastavak i na veliki broj načina njegova kopija – uređaj srednjeg opsega, tačnije, najvišeg dela tog segmenta po ceni koja je bliska ceni vodećeg modela. Šta je novo u poređenju sa Hero što se može pronaći kod modela Legend i do kog opsega se „Hero“ pretvara u „Legend“. O ovome će biti reči kasnije u tekstu.

Dizajn, korišćeni materijali

Uređaj karakteriše boja srebra koja potiče od upotrebe aluminijumskog okvira. Izgleda gotovo isto kao i model HTC Hero – karakteriše ga sličan oblik, dimenzije, zaobljenje sa donje strane osim što su promenjeni tasteri i korišćeni materijali.

Pojavljuje se pitanje toga kako je došlo do toga da Legend izgleda skuplje nego Hero? Da li je to zbog upotrebe aluminijuma? Po mom mišljenju to nema nikakve veze sa tim. Takođe, gotovo je nemoguće direktno ih uporediti, na primer, kao kada je u pitanju Vertu Mobiado model. Oba su skupa, oba dolaze iz opsega kvalitetnijih telefona ali su drugačiji, u pitanju su drugačiji korišćeni materijali, a sigurno je da se i sam način rada razlikuje. I ovde je slična situacija. Da, kod modela Hero korišćena je obična plastika za završnim slojem koji je mek na dodir dok je kod modela Legend okvir izrađen od aluminijuma. To nije ništa posebno ali utiče na efektivnost uređaja. Da objasnimo zašto.

U samom srcu aparata sve je isto kao i kod modela HTC Hero ali kod modela Legend korišćen je čvrsti, aluminijumski okvir koji se ne može ukloniti. U suštini radi se o čitavom kućištu osim dve strane. Prva – na samom vrhu, od baterije: ovaj plastični umetak je neophodan da bi se izbegli problemi vezani za bežični modul (Wi-Fi, Bluetooth, GPS). Isti plastični deo – na dnu kućišta, poklopac za odeljak baterije i slot za memorijsku i SIM karticu. Osim toga, ovaj jedinica poseduje i antenu za prijem 2G/3G signala, ipak, karakteristike smart telefona nisu prisutne (drugi bežični moduli u isto vreme i dalje rade – Wi-Fi, GPS). Za uklanjanje baterije potrebno je da uklonite plastični poklopac koji je specijalno dizajniran, a nakon toga baterija jednostavno ispadne. Ukoliko želite da izvadite karticu, to nije jednostavno. Ja sam morao da je gurnem vrhom olovke – nokat nije radio posao. Naravno, zamena bez isključivanja nije podržana. Međutim, model Hero podržava ovako nešto.

Rupice na gornjem delu plastičnog panela nisu dekorativne već su deo preko kojeg je smeštena antena bežičnog interfejsa.

Pored nedostataka po pitanju dizajna, upotreba aluminijuma donosi veliki broj pluseva. Prvo, radi se o monolitičkoj jedinici. Nema nikakvih delova koji bi vremenom mogli da počnu da se pomeraju. Plastični poklopac sa donje strane veoma lako se fiksira, teško ga je olabaviti čak i nakon određenog vremena. Ukoliko vam telefon ispadne, poklopac i dalje ostaje na svom mestu. Naravno, ukoliko želite možete ga namerno ukloniti. Prilikom testiranja model Legend je nekoliko puta pao na pod i svaki put je poklopac ostao na mestu.

Ono što je takođe dobro jeste činjenica da je kućište aparata izrađeno od aluminijuma a loša strana je to što se na njoj skuplja prljavština. Otisci prstiju su takođe jasno vidljivi na modelu Legend.

Pored toga što se na ovom divnom kućištu prljavština i otisci prstiju jasno vide, ono je veoma osetljivo i na ogrebotine. Ukoliko uređaj nosite zajedno sa ključevima ili nekim sličnim objektima u džepu ili rancu, sigurno je da će veoma brzo doći do pojave raznih ogrebotina. Prilikom testiranja slučajno je vrhom ključa ogreban telefon na kojem je trag odmah bio jasno vidljiv. Prema tome, aluminijum je mnogo osetljiviji nego matirani ili metalizirani elementi. Ne želim da kažem da je model Legend beznadežno krhak već je jednostavno potrebno obratiti pažnju na činjenicu da „Legend“ nije pouzdan kao bilo koji drugi uređaj koji je izrađen od obične plastike te da kućište izrađeno od aluminijuma ne donosi nikakve bonuse gledajući sa praktične strane upotrebe.

Uređaj gotovo da nema nikakvih problema sa kvalitetom izrade. Istini za volju to bi bilo vrlo čudno kod smart telefona sa okvirom napravljenim od aluminijuma i gotovo bez dodatnih detalja napravljenih na spoljnoj strukturi. Međutim, jedan detalj kvari utisak i on je vezan za poklopac odeljka baterije. Kod nekih primeraka modela Legend poklopac ne leži čvrsto na telu što je naročito izraženo kod desne strane kada gledate telefon sa zadnje strane. Zazor između poklopca i aluminijumskog dela može biti do 1mm , što je mnogo naročito ukoliko se ima u vidu i da je na ovakvim mestima i pola milimetra je primetno. Pre nego što se odlučite da kupite HTC Legend, preporučujem vam da pažljivo ispitate zadnju stranu uređaja i naročito postavljanje poklopca baterije, pokušate da ga gurnete u fiksiranu poziciju i uverite se da se poklopac ne pomera i da nema nikakvog zazora između poklopca i tela telefona.

Dimenzije

Dimenzije ovog uređaja su upotredive sa onima koje karakterišu modela Hero, izuzev što je Legend za nijansu tanji i graciozniji. Međutim, možete veličinu proceniti i sami na osnovu podataka i fotografija koje porede veličine nekoliko smart telefona.

  • HTC Legend - 112 x 56,5 x 11,5 mm, 126 g
  • HTC Hero - 112 x 56,2 x 14,3 mm, 135 g
  • Apple iPhone 3GS - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 135 g
  • HTC Desire - 119 x 60 x 12 mm, 135 g
  • Sony Ericsson X10 - 119 x 63 x 13 mm, 135 g
  • HTC HD2 - 120,5 x 67 x 11 mm, 157 g

Uređaj je zgodan za lako nošenje u džepu pantalona ili košulje a da ne govorimo o torbi.

Kada je u pitanju pogodnost tokom korišćenja ovog uređaja u svrhu konverzacije, po mom mišljenju, činjenica da poseduje aluminijumski okvir je često lošija nego bolja. Uređaj svakako neće da vam isklizne iz ruke, ali pouzdanost držanja telefona nije na najvišem nivou. U pitanju je svakako jedna igra proizvođača koji je neobičnim mateirjalima želeo da ovom uređaju da notu svojstvenosti što je i uspeo kada je u pitanju vizuelna pojava.

Kontrole

Za razliku od modela Hero kod kojeg je za svrhu kontrole bila dostupna grupa hardverskih tastera i trackball, kod modela Legend postoji grupa tastera i optički trackbal ili drugim rečima touchpad. Legend poseduje isti set kontrola kao i model HTC Desire. Dozvoliću sebi pa ću da citiram deo testa modela HTC Desire: Na određenom broju foruma već je primetna diskusija u okviru koje se HTC korisnici kritikuju što su među jedinima koji koriste trackball u okviru HTC Hero i Google Nexus One, te da ih je tajvanski proizvođač razmazio omogućivši ovu stavku na touchpad-u. Šta bi se tu moglo reći? Sa druge strane, to je nešto egzotično i zahteva određeno vreme da bi se čovek navikao. Veliki broj korisnika se žalio na to da je trackball jednostavno prestao da radi.

Šta je to što nedostaje? Po mom mišljenju u pitanju je touchpad – stvar koja je vrlo zogdna za korišćenje ali zahteva da se naviknete. Da me upitate koje rešenje je pogodnije, trebalo bi mi mnogo vremena da dam odgovor. Sa tačke logike, optički trackball je pogodniji i praktičniji od touchpad-a, prvo zbog koncepta dizajna i tipa upravljanja na koji su se već navikli oni koji koriste laptop računare. Kao drugo, kod ovakvog rešenja nemate šta da pritisnete, pa vaš prst ne mora tražiti touchpad na uređaju da biste izvršili radnju. Ko treće, prst na ekranu je mnogo lakši za upravljanje kada se krećete po menijima ili stranicama. Prema tome po pitanju pogodnosti radije bih izabrao trackaball.

Touchpad kod modela Legend je kombinovan sa hardverskim tasterom. Kada ga pritisnete pokrećete meni za vršenje različitih radnji ili sam ulazak u meni. Pritiskom touchpad-a možete otvoriti linkove, odabrati i pokrenuti programe itd. Ova radnja se izvodi najobičnijim pritiskanjem centralnog kontrolnog tastera. Prostor koji je dostupan za Touchpad je dosta velik tako da je omogućeno da sa njim bez problema upravljate telefonom.

Sada ćemo reći nekoliko reči o tasterima iznad touchpada. Oni se sastoje iz pojedinačnog bloka koji se opet sastoji od dva tastera sa leve strane kao i trećeg i četvrtog tastera koji su u stvari ukombinovani u pojedinačni hardverski taster. Skroz levo se nalazi taster na kojem je ikona kućice i koji služi za vraćanje na centrali ekran ili za pozivanje prozora koji omogućava pokretanje šest različitih aplikacija. Zatim sledi taster “menu” koji prikazuje meni prečica (držanjem ovog tastera pojavljuje se ili skriva tastatura na ekranu). Zatim slede dva tastera koji su ukombinovani u jedan hardverski taster i to su Back i Search. Očigledno je i HTC podlegao trendovima pa su ovi tasteri implementirani na način koji je uobičajen kod novijih modela.

Tasteri su većih dimenizja nego što su bili kod modela Hero, dok je njihova pogodnost korišćenja dodatno poboljšana priličnim hodom koji imaju ovi tasteri. Kada sa telefonom radite u mraku uključuje se pozadinsko osvetljenje bele boje. Kada telefon koristite po danu pozadinsko osvetljenje tastature se isključuje (ovde na scenu stupa senzor ambijentalnog osvetljenja).

Sa prednje strane uređaja u gornjem delu se nalazi rešetka koja prekriva zvučnik. Desno od rešetke se nalazi senzor dinamičkog osvetljenja kao i senzor blizine. Senzor ambijentalnog osvetljenja automatki podešava pozadinsko osvetljenje kao i uključuje i isključuje osvetljenje tastature. Uz pomoć senzora blizine ekran telefona se isključuje tokom poziva, ukoliko držite uređaj blizu uha, dok kada ga udaljite pozadinsko osvetljenje se jednostavno odmah uključuje.

Sa leve strane uređaja pri samom vrhu se nalazi indikatorska lampica. Ona svetli narandžasto kada se baterija uređaja puni ili kada je uređaj povezan sa personalnim računarom, odnosno treperi kada je nivo napunjenosti baterije nizak. Takođe, ova lampica svetli zeleno nakon okončanja punjenja. Ukoliko postoji neki događaj kao što je neodgovoreni poziv, nova elektornska pošta, tekstualna poruka ili nešto drugo, svetlosni indikator će trepereti zeleno. Aktivnost bežičnog interfejsa se ne prikazuje preko ovog indikatora.

Sa leve bočne strane smart telefona u gornjoj zoni se nalazi tanki taster za regulaciju jačine zvuka. Ovaj taster je lak za pritiskanje i dodirivanje npr. tokom poziva. Nivo jačine zvuka za muzički plejer se može podesiti ne vadeći uređaj iz džepa.

Desna strana uređaja je prazna a sa donje strane se nalazi univerzalni microUSB priključak za povezivanje punjača i kablova, mikrofona i otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata. Sa gornje strane uređaja se nalazi 3.5mm priključak za slušalice kao i taster za uključivanje i isključivanje uređaja. Ukoliko pritisnete i zadržite ovaj taster nekoliko sekundi, otvara vam se pop up meni koji nudi mogućnost isključenja telefona, promene režima u nečujni ili vibraciju, a tu je i opcija da se onemogući preuzimanje podataka kada ste u romanig-u.

Slušalice kod modela Legend su takve da kada je utikač povezan sa utičnicom one nisu vidljive.

Taster za aktiviranje kamere ne postoji kod ovog modela. Kamera se uključuje pritiskanjem ikone sa istim nazivom, dok za svrhe snimanja i fokusiranja možete koristiti touchpad ili pritisnuti ekran. Nakon što ste koncipirali sliku potrebno je da pritisnete taster za fotografisanje i mirno držite ruku dok uređaj izvrši fokusiranje.

Ekran

Model Legend koristi ekran osetljiv na dodir koji je izrađen korišćenjem AMOLED tehnologije. Dijagonala ekrana je 3.2“ dok je fizička veličina 68x45mm uz rezoluciju 480x320 piksela (HVGA). Osvetljenje ekrana je prilično dobro uz karakteristike koje su uobičajene za ovaj tip ekrana. Naravno, kvalitet slike inferioriniji je nego kada su u pitanju WVGA ekrani kao što je slučaj kod modela HTC Desire, Google Nexus One, Motorola Milestone i Sony Ericsson X10.

Uglovi vildjivosti su odlični čak i uz snažno zakrveljnje uređaja slika nije narušena.

Ekran modela HTC Legend poseduje zaštitno staklo (izrađeno od specijalnog polimera, istog materijala koji je korišćen i kod izrade modela HTC Desire i Google Nexus One). Zahvaljujući upotrebi ovog materijala, površina ekrana nije osetljiva na ogrebotine a tragovi otisaka prstiju gotovo su nevidljivi.

Kod maksimalne jačine osvetljenja, informacije su manje-više čitljive i pri direktnim sunčevim zracima. Pri minimalnom osvetljenju moguće je čitati knjigu budući da je osvetljenje AMOLED ekrana i dalje veoma visoko pa je i pri minimalnom osvetljenju moguće čitanje. Na čitavu situaciju imaju uticaj i kolor šema ali i beli font i crna pozadina. Na sledećim fotografijama možete videti ekran modela HTC Legend sa minimalnim nivoom osvetljenja (klizač je na nuli) i pri maksimalnom.

Maksmimalni nivo poozadinskog osvetljenja

i minimalni

Poređenja radi prikazane su i fotografije iz programa za čitanje knjiga na ekranima FBReader Legend i Hero, levo je Legend a desno je Hero.

Maksimalni nivo osvetljenja ekrana

i minimalni

Kao i kod drugih tipova, ekran modela Legend ima odličan odziv na pritisak prsta dok korišćenje olovaka ili sličnih objekata neće dati dobre rezultate.

Automatska kontrola osvetljenja kod smart telefona radi iznenađujuće dobro (ranije to nije bio slučaj), sistem adekvatno menja nivo osvetljenja ekrana shodno uslovima okruženja. Kod modela Hero postoji mogućnost nezavisnog određivanja kvaliteta ekrana, kao što je vidljivo na donjim fotografijama, kao i na originalnoj slici:

Poređenje ekrana modela HTC Legend i HTC Hero (Legend je gore):

Poređenje ekrana modelaHTC Legend i Google Nexus One (Legend oje gore):

Kamera

Komunikator poseduje 5MP kameru sa automatskim fokusom i LED blicem. Kamera se nalazi pri samom vrhu zadnje strane i uronjena je u ravan površine uređaja a oko nje se nalazi metalna ivica. Blic se nalazi odmah ispod.

U režimu vizira ekran prikazuje ikonu blica kao i prelaznu ikonu u okviru galerije. Za pristup podešavanjima potrebno je kliknuti sa klizač na levu stranu ili pritisnuti „Menu“ ispod ekrana. Panel za podešavanja pojavljuje se sa leve strane ekrana dok se neki parametri mogu odabrati u okviru pop-up prozora.

Za fotografije su dostupne standardne i widescreen(odnos strnaica 3:2) opcije:

  • 5M (Wide) - 2592x1728
  • 5 M - 2592x1952
  • 3M (Wide) - 2048x1360
  • 3M - 2048x1536
  • 1M (Wide) - 1280x848
  • 1M - 1280x960
  • Economy (Wide) - 640x416
  • Economy - 640x480

Kvalitet slika (uglavnom predstavljen kroz veličinu izlazne slike):

  • Normal
  • High
  • Maximum

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent lamp
  • Daylight
  • Cloudy

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative
  • Solarium
  • Posterize
  • >Blue

Fokusiranje:

  • Centered
  • Integral
  • Spot

Pored opisanih podešavanja, možete promeniti nivo kontrasta, zasićenje boja, nijanse i oštrinu u pet nivoa. Takođe, možete podesiti zvuk pri okidanju, rešetku na viziru, tajmer, odnosno na fotografije uneti lokaciju gde su snimljene zahvaljujući ugrađenom GPS-u.

Zasebni makro režim je dostupan, ali sa njim ne možete snimati objekte koji su na rastojanju manjem od 6 do 7 cm. O kvalitetu fotografija snimljenih u makro režimu prosudite na osnovu primera iznad.

Kod modela Legend koji je korišćen za testiranje prisutan je problem koji je ranije identifikovan u prethodnim uređajima ove kompanije. Naime, pojavljuje se crvena tačka kao deo fotografije a u ovom slučaju nalazi se u gornjoj polovini okvira.

Kvalitet fotografija u normalnim uslovima može biti određen na osnovu datih primera. HTC Legend pruža fotografije koje su po kvalitetu najsličnije onima koje pruža Desire – sigurno je da ovo nije vodeći model kada su u pitanju smart telefoni sa 5MP kamerom, kvalitet je osrednji a možda i lošiji od toga.

Video

Telefon snima video sadržaje u MP4, ili 3GP formatima (kodeci mp4v ili h.263) pri 28fps. Zvuk se snima uz pomoć sAMR kodeka.

Za video možete odabrati sledeće rezolucije:

  • VGA - 640x480
  • CIF - 352x288
  • L - 320x240

Podešavanja u video režimu se ne razlikuju od onih koja su dostupna u foto režimu. Karakteristike koje su dostupne a koje se razlikuju odnose se na omogućavanje/onemogućavanje snimanja zvuka, kao i ograničenje veličine i trajanja fajla.

Za svaku od rezolucija u kojoj se snima video može se primeniti zumiranje. Korišćenje zum funkcije tokom snimanja nije moguće, već se prvo mora zaustaviti snimanje. Kvalitet videa nije loš ni u jednoj rezoluciji, uključujući VGA rezoluciju.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Polbateriju kapaciteta 1300mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 8 časova razgovora (GSM) i do 440 časova (18 dana) u režimu mirovanja mada su ove cifre su značajno preuveličane.

U standardnim uslovima (30-40 minuta poziva na dan, slanje 10-15 tekstualnih poruka, provera elektronske pošte po unapred utvrđenom rasporedu), moj HTC Legend je obezbedio jedan dan trajanja baterije. Ukoliko ovome dodamo još neke funkcije, baterija modela HTC Legend će obezbediti 12-14 sati rada.

Performanse

Smart telefon je izrađen na Qualcom MSM 7227 platformi i poseduje procesor radnog takta 600 MHz. Uređaj je opremljen sa 348MB RAM-a od kojih je za prilagođene aplikacije dostupno oko 100MB. Svako pokretanje aplikacije oduzima približno 2 – 5MB RAM-a, tako da iako u pozadini imate nekoliko otvorenih programa, uređaj će raditi bez ikakvog odlaganja.

Za preuzimanje muzike, fotografija, video sadržaja i drugih korisničkih podataka u trenutnoj verziji operativnog sistema koristi se samo memorijska kartica. Za preuzimanje aplikacije, sa druge strane – koristi se samo interna memorija, 512MB kod HTC Legend, od koje korisnik ima na raspolaganju 185MB za instaliranje softvera.

Sada ćemo nešto reći o reprodukciji video sadržaja i celokupnim performansama. Video sadržaje rezolucije 1280x720 piksela nije moguće reprodukovati ali video sadržaje rezolucije 720x480 piksela uz 2000kbps kvalitet snimanja Player ES Video Player (deo File Manager ES File Manager) se mogu prikazivati bez problema. Kada je reč o Meridian Video plejeru reprodukcija sadržaja ide glatko i bez ikakvih problema. Treba imati na umu da reprodukcija standardnih i DVD sadržaja video rezolucije 720x480 piksela nije moguća. Pored toga, možemo reći da uređaj lako savladava video sadržaje rezolucije do 720x480 piksela uz kvalitet snimanja do 2000kbps. Prilikom konvertovanja video sadržaja, kada je u pitanju model HTC Legend, dolazi do smanjenja veličine slike na rezoluciju ekrana.

Sveukuona brzina interfejsa je savršena, nema ni najmanjeg usporenja ili odlaganja neje funckije. U poređenju sa modelom HTC Hero interfejs modela Legend doslovno leti.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Sve ove karakteristike mogu biti onemogućene ili omogućene bilo preko menija podešavanja ili widget-a koji se nalaze na početnom ekranu.

Za PC sinhronizaciju Hero koristi miniUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kopiranje fajla veličine 10MB traje nekih 2 do 3 sekunde. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete tip konekcije za svrhu sinhronizacije pomoću HTC Sync programa, da punite bateriju uređaja, prebacujete fajlove na memorijsku karticu (drive) ili da koristite uređaj kao modem (pristupate internetu koristeći 2G/3G kanal).

Uređaj poseduje ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Audio Gateway (AG) - glavni profil za omogućavanje rada slušalica
  • Audio / Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • Headset Profile (HSP).Najviše korišćeni profil, obezbeđuje podršku za popularne Bluetooth slušalice koje se koriste sa mobilnim telefonima.
  • File Transfer Profile (FTP). Obezbeđuje pristup fajl sistemu drugog uređaja. Ovo uključuje podršku za dobijanje lista direktorijuma, promenu različitih direktorijuma, fajlova, brisanje fajlova i slično.
  • Object Push Profile (OPP).Osnovni profil za slanje „objekata“ kao što su slike ili detalji sastanaka

Za razliku od modela Hero, kojeg karakterišu neki osnovni medija profili, model Legend OPP ima profil za prenos objekata (kontaktnih kartica, na primer) preko Bluetooth-a i profil FTP za pristup sistemu datoteka drugih uređaja. Smart telefon sa stereo slušalicama radi bez ikakvih problema. Kvalitet zvuka prilikom korišćenja bežičnih video slušalica je prihvatljiv.

Wi-Fi (802.11b / g). Telefon se isporučuje sa Wi-Fi konektivnošću. Ona vam omogućava da podesite Wi-Fi sleep režim, static IP only režim kao i dodate sigurnosne sertifikate. Tokom korišćenja WiFi modula uređaj se prilično zagreva.

Navigacija

U okviru HTC Legend gpsOne čip je korišćen na Qualcomm platformi. Prisustvo ili odsustvo određenog programa za navigaciju zavisi od prodavnice gde ste kupili uređaj, neki prodaju uz model Legend navigacioni softver „Navitel Navigator“, drugi ne.

U drugom slučaju na aparatu će biti instaliran samo jedan program za navigaciju – Google Maps. Uz ovu aplikaciju možete se voziti (nema glasovne navigacije) i pronalaziti adrese prema nazivima ulica ili mesta (restorani, kafe barovi, nazivi institucija, itd). Pored toga, Google Maps, u poređenju sa nekim moćnijim navigacionim softverom koji mapira program preuzet sa interneta, samim tim je dostupan za navigaciju u svim većim svetskim gradovima, gde god da se nalazite. Glavna stvar je da internet konekcija bude dostupna. Ovo je i najveći minus Google Maps, bez internet konekcije aplikacija je neupotrebljiva.

Za prvo pokretanje „Navitel Navigator“-a potrebno je manje od jedan minut, a nakon toga svako sledeće aktiviranje se vrši za 10 – 15 sekundi.

Zvuk

Kvalitet zvuka koji obezbeđuje HTC Legend nije ni bolji ni lošiji u odnosu na HTC Desire ili Google Nexus One. Ukoliko ste imali prilike da čujete zvuk sa jednog od ova dva uređaja onda možete da pretpostavite o čemu se ovde radi. U poređenju sa zvukom koji obezbeđuj Hero, zvuk je nešto bolji ali ne u velikoj meri. Nije poznato da li to ima neke veze sa kućištem izrađenim od aluminijuma kada govorimo o modelu Legend.

Softver

Smart telefon karakteriše Android 2.1 budući da interfejs koristi poslednju HTC Sense verziju. Potpuno isto kućište je prisutno kod HTC Desire – možete pročitati detaljni članak o modelu Sense u kome su opisane sve funkcije Android smart telefona baziranih na ovom interfejsu. Jedina razlika između Legend i Desire jeste da prvi na podržava aktivne pozadinske slike. Ukoliko se odlučite i preuzmete verziju „Living oboin“ nećete moći da ih postavite budući da ta opcija prilikom odabira slike ekrana nije dostupna.

FM-radio

Telefon poseduje FM radio. Kada prvi put pokrenete program automatski se vrši skeniranje frekvencija a zatim se kreira lista pronađenih radio stanica. Pored toga, nove stanice se mogu dodati manuelnim putem, naziv može biti unešen za bilo koju pronađenu stanicu a kada se stanica odabere kreira se lista radio stanica.

Informacije o reprodukciji prikazuju se u okviru sistem bara. Radio ima mogućnost reprodukcije zvuka i preko slušalica i preko zvučnika. Kvalitet prijema je daleko od savršenog, ukoliko se nalazite u zatvorenom prostoru potrebno je aparat prineti prozoru da bi signal odabrane frekvencije bio jači a samim tim i zvuk bolji. Osim ovih problema, radio uglavnom dobro radi. FM radio je moguće preslušavati i kada su slušalice priključene kada one imaju funkciju antene.

Konkurencija

HTC Desire. Ovo je i tužno i smešno, ali prvi i glavni konkurent modelu Legend je model Desire. Razlika u zvaničnoj ceni između ova dva modela je oko 10%. Na crnom tržištu model Desire je nešto jeftiniji pa će ova razlika biti manja. Da li je pomenuta razlika u ceni dovoljna da odaberete Desire umesto modela Legend?

  • Viša rezolucija ekrana (800x480 against 320x480)
  • Veći ekran (3.7 v. 3.2)
  • Veća količina sistemske memorije (576 MB v. 384 MB)
  • Snažnija platforma (1 GHz u odnosu na 600 MHz)

Ovde ćemo kao prednost navesti i prisustvo "live" slika na desktopu.

Reći ćemo da je jedina prednost modela Legend u aluminijumskom okviru i nešto dužem veku trajanja naterije. Prema tome, korisnici će sami odlučiti šta im je važnije.

Sony Ericsson X10 . Cena modela X10 je gotovo istovetna ceni modela Legend. Na crnom tržištu oba telefona su dostupni po nešto nižim cenama. Šta čini X10boljim ili lošijim od modela Legend?

Reći ću da X10 poseduje ekran više rezolucije i veće dijagonale, ali kvalitet prikaza je po mom mišljenju kod modela X10 lošiji, obzirom da poseduje specijalni sloj koji je neobičan kod touchscreen modela. Još jedan plus ovog modela je bolja platforma (Snapdragon procesor radnog takta 1GHz, 600MHz kod modela Legend). Sledeći plus za model X10 je 8MP kamera koja obezbeđuje prilično dobre fotograifje i video kao i kartica kapaciteta 16GB u prodajnom pakovanju.

Prednosti modela Legend u odnosu na X10 su kompaktnije dimenzije, kućište koje izgleda skuplje kao i opšti izgled koji je dopadljiviji u odnosu na „plastični“ izgled modela X10. Kod modela Legend ekran je zaštićen staklenim slojem koji se ne može izgrebati ključevima na primer dok je kod X10 u pitanju plastični sloj. Po pitanju lakoće korišćenja, Legend je po mom mišljenju snažniji model jer poseduje Android 2.1 operativni ssitem koji je u svakom slučaju bolji od verzije 1.6. Kao drugo kod modela Legend je iskorišćen Sense interfejs kompanije HTC koji je vrlo pogodan za rad.

Još jedna prednost modela Legend je veoma dobar kvalitet koji obezbeđuju njegovi zvučnici. Nakon svih kontroverzi vezanih za mikrofon i zvučnik modela X10, može se reći da je prednost koju poseduje Legend više nego očigledna.

Zaključak

Kvalitet prijema signala ovog uređaja u vreme testiranja je bio veoma dobar. Upotreba aluminijumskog tela nije nimalo uticala na ovaj parametar, što je bio strah kod pojedinih korisnika. Kvalitet govora tokom razgovora je bio dobar, i o njemu ne možemo reći ništa više. Kada razgovarate u normalnim okolnostima nema potrebe da pojačavate jačinu zvuka u slušalici preko srednje vrendosti dok su one više potrebne samo za vrlo bučna okruženja. Kvalitet melodija zvona je na prosečnom niovu, a većina melodija pri maksimalnom podešavanju jačine zvuka se čuje zaista glasno. Vibracija je prosečne jačine ili neznanto snažnija i u najvećem broju slučajeva ćete je osetiti čak i kada hodate.

Kada sam prvi put video model HTC Legend a to je bilo neposredno pre događaja u Barseloni, ovaj uređaj je kod mene izazvao veoma pozitivna osećanja jer sam imao utisak da se konačno pojavljuje jedan uređaj koji među smart telefonima ima veću dozu originalnosti. Sada se moje mišljenje o ovom modelu značajno promenilo a razlog za ovo je veoma veliki stepen sličnosti sa modelom Hero kao i drugim uređajem tajvanske kompanije. U pitanju je model HTC Desire. Iako na pojedinim tržištima ovaj model će zabeležiti dobru prodaju činjenica je da je Desire mnogo bolji uređaj kojim je kompanija pogodila pravo u cilj a dokaz je to što je ovaj model počeo da se veoma dobro prodaje odmah nakon pojavljivanja na tržištu.

Kada se sve sabere i oduzme šta je to što nam donosi model Legend, onda dolazimo do zaključka da je u pitanju Hero u aluminijumskom kućištu, samo blago unapređen. Kao drugo ovaj model svakako gubi po pitanju svega u odnosu na model Desire, koji je tek nešto neznatno skuplji. Prema tome, ne treba očekivati da će ovaj model generisati naročitu prodaju, ali njegov cilj je i bio da produži životni vek modela Hero.

Opis:

  • Klasa: smar telefon baziran na Androidu
  • Forma: monoblok
  • Konkurencija: HTC Desire, Sony Ericsson X10
  • Materijali tela: Aluminijum, matirana plastika (meka na dodir)
  • Operativni sistem: Android 2.1, HTC Sense korisnički interfejs
  • Mreža: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Platforma Qualcomm MSM7227, procesor radnog takta 600 MHz
  • Memorija: 384 MB
  • Memorija za podatke: 512 MB + slot za microSD kartice
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR (A2DP), konektor microUSB (USB 2.0) za punjenje / sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: AMOLED, kapacitivnog tipa, dijagonala 3.2" rezolucije 480x320 piksela (HVGA),automatski nivo kontrole pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom i blicem, video se snima u VGA rezoluciji
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Opciono: FM-radio, akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1300 mAh
  • Dimenzije: 112 x 56,5 x 11,5 mm
  • Težina: 126 PM
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024