B7722 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung B7722
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung B7722. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung B7722 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Samsung B7722 DUOS

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1200 mAh
  • Punjač
  • Žične slušalice
  • USB-kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

DUOS modeli koji podržavaju simultani rad dve SIM kartice dominiraju ovim segmentom. Modeli iz DUOS linije zauzimaju veći udeo kada su u pitanju rešenja sa dve SIM kartice uprkos njihovoj relativno visokoj ceni. Samsung nudi rešenja koja nemaju konkurenciju na tržištu zbog toga što pored niskobudžetnih modela izrađuje i veoma sofisticirane uređaje. Model B7722 sa ekranom osetljivim na dodir jeste vodeći model DUOS linije a većina karakteristika aparata bogatih karakteristikama podržana je u okviru ovog modela. Nema direktnu konkurenciju. Možemo reći da je model zanimljiv određenoj grupi korisnika koji traže telefon sa ekranom osetljivim na dodir sa naprednim karakteristikama za koji su spremni da izdvoje potrebnu sumu novca.

DUOS modeli, naročito vodeći, nikada nisu bili jeftini a naročito na početku prodaje. U okviru te linije prisutan je Samsung B5722 koji se pojavio krajem 2009 godine. Njegova prvobitna cena je uveliko snižena u odnosu na početak prodaje a razlog je ograničena potražnja za takvim telefonima. Takođe se može predvideti da će se ista stvar desiti i sa modelom B7722 a životni ciklus ovakvog modela je oko godinu dana.

Njegovo pozicioniranje je jasno a sigurno je da će biti jednako prihvaćen kako od strane muškaraca tako i od strane nežnijeg pola. Tu nema nikakvih ograničenja.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model se nudi samo u crnoj boji. Sjajna prednja strana ima hromirane ivice a zadnja strana se veoma lako prlja usled sjajne završne površine. Uređaj liči na tradicionalni telefon sa ekranom osetljivim na dodir a ukrašen je hardverskim tasterima za pozivanje i prekid razgovora a tu je i taster Back koji vraća za jedan nivo unazad u okviru menija. Ne može se reći da u dizajnu ima ičega revolucionarnog. Dimenzije telefona su 135 x 55.5 x 14.3mm a težak je 107 grama i veoma je komforan za rad.

Panel sa prednje strane karakteriše kamera za video pozive u okviru 3G mreža. Sa leve strane se nalazi dvostruki taster za regulaciju jačine zvuka kao i microUSB utičnica koja je zaštićena plastičnim zatvaračem koji je pričvršćen za kućište.

Sa desne strane se nalazi taster za zaključavanje ekrana, kojem može biti u okviru podešavanja dodeljena neka druga funkcija (za isključivanje ekrana ili njegovo aktiviranje). Dostupan je taster za promenu između SIM kartica kao i taster zatvarača kamere.

Sočivo 5MP kamere kao i LED blic su smešteni sa zadnje strane uređaja. Nemamo nikavih zamerki na kvalitet izrade i materijala korišćenih kod ovog telefona.

Ekran

Uređaj koristi TFT ekran rezolucije 240x400 piksela dužine dijagonale 3.2” 39x54mm koji može da prikaže 262.144 boje. Svi podaci se unose preko ekrana osetljivog na dodir (u pitanju je otproni ekran). Prilikom izlaganja sunčevim zracima slika bledi ali informacije i dalje ostaju čitljive. Ekran može da prikaže 8 tekstualnih i 3 servisne linije ali u nekim režimima je moguće i prikazivanje 12 tekstualnih linija. Slova su veoma velika i odlično čitljiva.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1200mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 420 sati rada u režimu mirovanja i 13 časova razgovora. Prilikom testiranja uređaj je uspeo da obezbedi prosečno 2 dana rada pri prosečnom opterećenju koje obuhvata dva časa razgovora, desetak poruka kao i minimalnu proveru elektronske pošte i slušanje muzike. Oni koji koriste telefon više će morati da pune njegovu bateriju svakodnevno. Vreme koje je potrebno da se baterija ovog uređaja napuni je 2.5 časa.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluetooth 2.1 je dostupan. Upravljanje slušalicama se izvodi bez ikakvih probema.

USB-povezivanje. U meniju možete odabrati jedan od dostupna tri režima rada: Samsung PC Studio, Mass Storage, Printer.

Dok se nalazi u USB Mass Stroage režimu, uređaj se prikazuje na desktopu računara bez potrebe za instaliranjem ikakvih dodatnih drivera, tako da je odmah nakon povezivanja spreman za rad. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 600Kb/s.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost modela B5722 zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno.

Kada je povezan preko USB konekcije uređaj puni bateriju.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 10.

WiFi. Podržane mreže su 802.11 b / g, a uređaj može da pamti mreže po želji.

Memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 290 MB ugrađene memorije. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 32GB koje se mogu menjati bez isključenja telefona. Slot kartice je smešten ispod poklopca baterije.

Telefon poseduje i ugrađeni menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. U podešavanjima možete odrediti koja je podrazumevana lokacija za smeštanje fajlova.

Rad sa dve SIM-kartice

Ispod baterije se nalaze dva slota za SIM kartice ali nije bitno koji ćete koristiti za koju karticu obzirom da će vam meni telefona omogućiti da odaberete primarnu karticu, koju ćete koristiti kao osnovnu. Kada je u pitanju model B7722 Duo slotovi SIM kartica imaju svoje oznake ali je ovo jedino važno za red po kojim će vam ih SIM menadžer predstavljati.

Kako sve ovo funkcioniše? Uključite telefon i korišćenjem menadžera SIM kartica date odgovarajuće nazive SIM karticama koje su instalirane. Ovo znači da više nećete morati da mozgate koja kartica je na poziciji SIM1 a koja na poziciji SIM2 već možete dati nazive koji vam najviše odgovaraju. U okviru ovog menadžera takođe postoji mali set ikona za svaku karticu koje su prikazane u status baru.

Kada je na ekranu telefona režim mirovanja, ekran pokazuje nazive oba operatera, pri čemu brojevi koji su označeni odgovaraju poziciji SIM kartice. Indikator jačine signala prvog operatera se nalazi u gornjem levom uglu dok je indikator signala druge kartice pomeren udesno. Pri dolaznom pozivu telefon će prikazati koja kartica u stvari prima poziv. Status bar svake od kartica prikazuje tip konekcije (EDGE, 3G, HSDPA).

Za razliku od prethodnih modela u Duos seriji gde možete birati profil za svaku od kartica koje su instalirane, kod modela B7722 (kao i kod B5722) profili se biraju na nivou telefona, što je vrsta pojednostavljenja koja je napravljena na zahtev korisnika.

Po prvi put B7722 ima karakteristiku za prebacivanje između kartica pomoću tajmera. Možete podesiti vremenski interval za SIM1 koja će postati primarna i period za koji će SIM2 kartica biti primarna. Ovo je veoma pogodno tako da ne morate da vršite prebacivanje između kartica manuelno.

U svim menijima postoji ikona podrazumevane kartice, ali i opcija da možete odabrati drugu karticu. Obe kartice karakteriše jednaka vrednost, pa tako možete ne samo pozivati ili slati poruke koristeći bilo koju od kartica već koristili jednostavnim pomeranjem prekidača.

Sve liste poziva nose indikaciju sa koje kartice je poziv načinjen ili primljen. U telefonskom imeniku mogu stajati unosi sa jedne i druge kartice kao i memorije telefona.

Prisustvo dve radio jedinice zahteva dva IMEI broja, kao i što omogućava zadovoljenje svih potrebnih standarda

Kamera

Telefon poseduje 5MP kameru sa autofokusom koja obezbeđuje dobar kvalitet fotografija. Ali najbolje je da se uverite sami preko primera fotografija. Set opcija za podešavanje je standardan za telefone kompanije Samsung (uravnoteženje belog, kontrast, okviri itd).

Primeri fotografija nastalih kamerom:

Video. Snimanje video sadržaja je moguće u rezoluciji 320x240 piksela. Kada se snimaju video sadržaji koji će se slati putem MMS poruka postoje ograničenja po pitanju trajanja snimka. Kvalitet videa je prosečan.

Primer video klipa (mp4, 1,8 mb)>>>

Interfejs menija

Ovaj model je tipičan za svoju generaciju telefona osetljivih na dodir koji stižu iz kompanije Samsung (interfejs TouchWiz 2 plus) a razlike se tiču mogućnosti istovremene upotrebe dve SIM kartice, koje se mogu videti u brojnim widgetima, telefonskom imeniku, porukama i drugim odeljcima.

Dok je telefon u režimu mirovanja, osnova ekrana je zauzeta barom koji sadrži tri prečice do ekrana za pozivanje, telefonskog imenika i menija. Sa leve strane nalazi se strelica koju kada dodirnete proširujete bar za aplikacije, pri čemu vam se omogućava da svaki Widget prevučete na ekran (njihov raspored se može podešavati). Očigledno je da B7722 DUOS izgleda znatno lepše sa samo nekoliko prozora na ekranu nego sa čitavom grupom raznih widgeta koji se nalaze na ekranu. Pogledajmo sada šta se sve može nalaziti na ekranu:

  • Naziv operatera - obična četvorougaona kućica sa nazivom operatera za prvu i drugu SIM karticu
  • Datm i vreme
  • Analogni časovnik
  • Digitalni časovnik
  • Svetsko vreme (za bilo koji odabrani grad)
  • Kontrole plejera (Play / Pause, rewind)
  • Radio kontrole
  • Album sa thumbnail-ovima (možete takođe skrovolati slike preko ove karakterisitke)
  • Prečice za igre
  • Događaji (propušteni pozivi, SMS)
  • Podsetnik rođendana
  • Menjač profila
  • Prečice za pristup različitim aplikacijama

Lako je utvrditi da Samsung Widget-i omogućavaju korisniku da podesi i kreira izgled ekrana po svom nahođenju. Na žalost, ranije ili kasnije ćete ipak biti ograničeni jedinim stvarnim ograničenjem koje postoji kod modela B7722 u ovom odeljku - fizičkom veličinom njegovog ekrana; prirodno je da želimo da smestimo što je moguće više elemenata u njega. Ipak, šta je tu je ali i u ovom stadijumu, Widget-i su najfleksibilnije rešenje i definitivno ispred Nokia-inog Active standby rešenja.

U glavni meni možete ući tako što ćete pritisnuti ikonu u donjem delu ekrana, ili iz menija prečica koje su dodeljene centralnom tasteru. U režimu mirovanja takođe možete koristiti numeričku tastaturu za pozivanje i to veoma jednostavno.

Glavni meni je prikazan u vidu matrice 3x4 (tri ekrana). Ekran osetljiv na dodir je lak za rukovanje - potrebno je samo da dodirnete stavku koja vam je potrebna, zatim pozovete polje za unos podataka duplim klikom, jer ga prvim odabirate a sledećim omogućavate tastaturu na ekranu.

Tokom podešavanja datuma unos tastature se podešava podrazumevano, ali možete koristit i jog. U pitanju je cilindar sa ciframa, koji je ranije bio jedino rešenje za unos kod Samsung modela sa ekranom osetljivim na dodir.

Sav unos teksta se vrši preko tastature na ekranu, koja je gotovo identična izgledu tastatura koje poseduju telefoni konvencionalnog izgleda - ona poseduje tastere sa više simbola pridruženih svakom tasteru, tako da ukoliko je potrebno da unesete neko specifično slovo potrebno je taster kojem je to slovo dodeljeno pritisnuti više puta. Kada svoj uređaj zakrenete horizontalno pojavljuje se QWERTY tastatura. Rad sa njom je lagan, ne izaziva nikave probleme.

Telefon karakteriše T9 način unosa teksta ali njegova implementacija dovodi do pojave velikog broja pitanja. Ono što predstavlja veliki minus jeste to što tokom unosa reči ona uopšte nije vidljiva do završetka unosa. U ekstremno retkim situacijama, kada se radi od dvema sličnim rečima, pojavljuju se strelice koje dozvoljavaju pretraživanje liste. Ispostavlja da ni lista dostupnih opcija takođe nije vidljiva. Po mom mišljenju, onemogućavanje T9 funkcije nema nikakvog smisla ali znanto ubrzava unos teksta. Dostupno je i unošenje reči u rečnik ali je to mučan posao.

Postoji i mogućnost prebacivanja na bilo koji unapred podešeni jezik i to nije nikakav problem. Iz menija možete pozvati režim editovanja koji tada možete da dodelite ali ga ne možete nigde kopirati. Ovo je korisno ukoliko želite da koristite različit font ili slično.

U svim menijima postoji donja linija koja čini upotrebu tastera kontekstualnom a njihov maksimalni broj je četiri, odnosno, zavisi od trenutnog menija.

Prevlačenjem vašeg prsta na dole sa leve strane ćete učiniti da se lista skroluje mnogo brže nego kada to uradite prevlačenjem sa desne strane. U slučaju da lista koju pretražujete sadrži imena, uvek možete izabrati opciju da se prebacite na tačno određeno slovo.

Tradicionalno dostupne su tri radne površine plus tri u glavnom meniju.

Telefonski imenik

Telefonski imenik možete pozvati dodirom prečice koja se nalazi na ekranu u režimu mirovanja; videćete listu koja sadrži sve unose i sa SIM kartice ali i iz memorije telefona. Odaberite SIM karticu sa koje želite da pozivate koristeći bočne tastere.

Polje ispod imena sadrži podrazumevani broj, koji može da bude izabran manuleno iz liste unetih brojeva za određeni kontakt. Podržana je i brza pretraga po prvim slovima imena; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK dobijate detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može biti slika fotogrfija ili video klip. Svaki unos može imati do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Polja nisu fiksirana što znači da njihov tip možete odabrati manuelno (na primer uneti dva broja mobilnih telefona i dva broja fiksnih nekom kontaktu ili dodati dodatne beleške, adrese, datum rođenja koji će biti prikazan u kalendaru itd.)

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće pokvariti prijatan rad sa ovim telefonom. Lista ne može da bude sortirana po imenu ili prezimenu.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl (uključujući MP3) može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri dolaznom SMS-u se ne može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 2000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 2000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa ovim telefonom, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati 18 brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Možete kreirati koliko god želite pozivačkih grupa, dodeljujući im po 20 kontakata i prilagođavajući ih melodijom i sličicom.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu. Ovo daje ekranu odličnan izgled.

Liste poziva

Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva (90 unosa). Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Za pojedinačne brojeve možete da uredite crnu listu, koja će odbijati sve pozive koji dolaze od tih kontakata.

Postoji i lista poslednjih brojeva sa kojih ste primili poruke ili poslali ih na njih (dve takve liste). /p>

Poruke

Kao i mnogi drugi proizvođači i Samsung se odrekao veštačkog odvajanja SMS-MMS tipa poruka - počnete da kreirate poruku i onda u zavisnosti od sadržaja ona biva određena kao SMS ili MMS. Meni i dalje zadržava opciju da se prebacite u MMs režim (na primer kada želite da pošaljete samo tekst ali na e-mail adresu, bez pozivanja ugrađenog klijenta).

Memorija telefona može da uskladišti do 1300 poruka istovremeno; telefon podržava EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Odabir kartice sa koje se šalje poruka se vrši jednim dodirom ekrana osetljivog na dodir. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail postoji mogućnost ne samo prebacivanja adresa na crnu listu već i samih neželjenih subjekata.

Ne postoji ograničenje po pitanju veličine dolaznih poruka, dok je veličina odlaznih MMS poruka ograničena na 300Kb. Kao dodatna opcija dostupna sa ovim telefonom postoji opcija odbijanja reklamnih poruka i opcija tipa poruka koje će biti primljene. Sve poruke se skladište u opštoj dinamičkoj memoriji, što važi i za e-mail poruke.

Takođe telefon ima i korisnu funkciju za slanje SOS-poruka – kada je ova funkcija aktivirana a nađete se u opasnoj situaciji, potrebno je da taster za regulaciju jačine zvuka pritisnete četiri puta i poruka sa tekstom „I am in emergency. Please help me“ će biti poslata na kontakte koje ste ranije odredili, a na sve pozive koji dolaze od tih kontaka telefon automatski odgovara. Primaoci (ne više od njih 5), kao i broj ponavljanja se mogu podesiti manuelno, dok se tekst SOS poruke ne može prilagođavati.

Ugrađeni mail klijent je standardan u svim svojim komponentama – 5 naloga i maksimalno 100 dolaznih poruka; prilozima se takođe može rukovati telefonom, mada takođe postoji nekoliko ograničenja – ne postoji način da primite fajl koji je veći od 500Kb, ili da pošalje fajl koji je veći od 500Kb. Primljeni fajlovi se mogu pregledati preko ugrađenog pretraživača. Uređaj ne podržava HTML u e-mail-ovima, što kvari format u u većini poruka koje primite, pa ponekad čitanje može da bude zaista otežano. E-mail klijent kod uređaja kompanije Samsung počinje da zaostaje za sličnim alatima koji posotje kod uređaja kompanije Sony Ericsson ili Nokia.

Planer

Memorija telefona može da uskladišti do 200 događaja koje možet ezakazati kao i 100 događaja tipa godišnjica. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Na žalost nije moguće pokrenuti podešavanje kalendara pritiskom na određeni datum u kalendaru; Drugi proizvođači implementiraju rešenje koje ove parametre menja autmatski (po podrazumevanom podešavanju trajanje događaja je jedan čas). Ergonomija planera je na ovaj način ozbiljno narušena.

Aplikacije

FM-radio. U memoriju telefona možete da uskladištite 99 radio stanica. Opseg dostupnih frekvencija je 87.5MHz - 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije i brojevi. Radio može da radi u handsfree režimu, a možete i da ga podesite kao alarm časovnik. Bez obzira kako ćete radio da koristite slušalice moraju da budu priključene, jer one igraju ulogu antene. Radio je dobro implementiran, iako ne prima sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi u pozadini.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi dok napredne opcije nisu dostupne.

Diktafon. Možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada, sve je jednostavno i jasno.

Kalkulator - jednostavan i razumljiv.

Konvertor služi za konvertovanje jedne jedinice u drugu a takođe vam je na raspolaganju i konvertor valuta.

Štoperica i brojač su sasvim obični.

Beleške - jednostavne tekstualne beleške.

Igre - Telefon se isporučuje sa do tri igre pri čemu njihovi nazivi zavise od tržišta. Takođe je dostupan prethodno podešeni program (IM klijent). Maksmimalna veličine aplikaicje koja se može preuzeti je 500KB. Za JAVA-u je dodeljeno 4MB memorije. Multitaksing nije podržan.

Zadaci - lista zadataka sa različitim prioritetima koji su nevedeni posebnim oznakama.

WAP

Telefon poseduje pretraživač Samsung Mobile 1.5 (Dolphin). On je baziran na WebKit-u, na isti način kao pretraživači u proizvodima kompanija Apple, Nokia. Za razliku od NetFront pretraživača, ovaj pretraživač ima neke jedinstvene karakteristike. Na primer, moguće je podesiti jačinu pozadinskog osvetljenja pretraživača. Ovo je ukoliko koristite telefon na otvorenom više nego zgodna karakteristika. Podrška za Flash vam omogućava da vidite sve resurse bez ikakvih ograničenja. U pitanju je takođe jedan od prvih ugrađenih pretraživača koji podržava banovanje prikaza banera. Testirali smo ovu karakterisitku na brojnim primerima i funkcioniše.

Java podrška je ostala ista, dostupne su tri vrste teksta, tu je i mogućnost otvaranja novog prozora za pretraživanje kao i pretraga kompletnog teksta po stranama kao i internetu. Pretraživanje je brzo i veoma zgodno ali ne bolje od onoga što pruža Safari na Apple iPhone-u, ali malo bolje ili jednako sa onim što pruža pretraživanje na S60 modelima. Ovo je očigledno bio pravi korak za Samsung a ostaje da se vidi kako će se ovaj pretraživač razvijati sve dok ne postane jedno od najboljih rešenja za ovakve uređaje. RSS je sada deo pretraživača. Veoma je dobro što je Samsung odlučio nakon što su korisnici u vidu povratnih informacija zatražili da RSS bude uključen u pretraživač to i učini.

U okviru odabranog kanala telefona moguće je ne samo učitati tekstualnu informaciju već takođe i audio i video fajlove. Kada su u pitanju ograničenja ono je 5MB za pojedinačni fajl. Na žalost ne postoji opcija za učitavanje RSS vesti prema unapred utvrđenom rasporedu već se svi kanali moraju učitavati zasebno.

Alarm

Telefon je opremljen sa pet alarma od kojih se svaki možete podesiti za određeni dan u nedelji. Možete odabrati jednu od 5 melodija, ili prebaciti na mp3 melodije. U podešavnjima je moguće omogućiti automatsko uključivanje pri početku bilo kog događaja.

Menadžer fajlova (My files)

Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Bilo koji upload-ovani fajl se skladišti ovde. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura memorijske kartice se prikazuje zasebno od interne memorije.

Podešavanja

Tradicionalno, ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi kao što je zaštita lozinkom odabranih sekcija.

Za ovaj uređaj nisu dostupna neka specijalna podešavanja. On se samo isporučuje sa asortimanom pozadinskih slika i mogućnošću da se one menjaju nasumičnim redosledom. Možete kreirati animirani slide show i primeniti različite efekte, dok u režimu mirovanja, telefon će se ponašati uobičajeno.

Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim profilima koji omogućavaju korisniku da menja podešavanja trenutno.

Veličina fonta kao i njegova boja i stil se takođe mogu podešavati.

Korisnik može modifikovati snagu vibracije uz pomoć VibeZ-a.

MP3 plejer

Integrisani MP3 plejer, podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova. Korisnik ne mora da brine oko bitrate-a - telefon bez problema radi sa svim dostupnim formatima i podržava WMA, AAC, eAAc i eAAC+.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ureađj poseduje ekvilajzer, ali njegovo podešavanje nije moguće. Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Jačina zvuka se može podesiti na 14 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu - u ovom slučaju na ekranu će biti prikazan naslov trenutne numere kao i muzičke kontrole, što je prilično dobro.

Podržan je Album Arts

Dok se reprodukcija izvodi preko zvučnika, zvuk koji isporučuje plejer je donekle iskrivljen i nedostaje mu snaga, mada i dalje nije preterano prigušen.

Iako u pitanju nije muzički model možete kvalitetno slušati muziku preko ovog uređaja.

Find Music - je funkcija koja omogućava da pronađete naziv izvođača na osnovu dela numere snimljenog preko radija ili mikrofona.

Music Store - servis koju je dostupan samo u Rusiji. Možete preslušati određenu numeru i kupiti je. Radi preko Wi-Fi konekcije.

Rečnik - uređaj poseduje ugrađeni rečnik Abbyy Lingvo.

App Store. Ova aplikaicja je kopija Samsung fun Club-a i daje pristup java aplikacijama, slikama i melodijama.

Video Editor. Omogućava vam da vršite editovanje video sadržaja, dodajete zvučne numere.

Facebook / My space - aplikacija koja omogućava rad sa pomenutim društvenim mrežama.

Sync. Podržava PC Studio, što znači da su sada korisnicima na raspolaganju potpune mogućnosti sihronizacije svih sadržaja. Plus, uređaj podržava Microsoft Exchange.

Utisci

Jačina melodija zvona je dobra i one mogu da se čuju u različitim uslovima uključujući bučnu ulicu. Vibracija je prosečna ili neznantno bolja, mada neki korisnici će reći da to ne primećuju. Osetljivost uređaja se ne razlikuje u odnosu na konvencionalne telefone kompanije Samsung uprkos prisustvu dva radio modula.

Telefon ne pretenduje da bude rival modelu Samsung Wave – ekran je jednostavniji, interfejs je stariji ali opet pristojan. Kao DUOS glavni proizvod, ovaj model je dobro rešenje koji je ispred direktnih rivala. Nema drugih modela sa kojima bi se mogao porediti. Istovremeno za ovaj model ne treba da očekujemo visoku prodaju jer pripada segmentu u kojem nikada nisu bile beležene visoke cifre po pitanju prodatih uređaja.

Sa cenom po kojoj je dostupan, ovaj model privlači pažnju jer većina sličnih modela košta gotovo upola manje. LG GX500 je u liniji sa modelom Samsung B7722 i ne možemo ga uzeti u obzir. Neki će ga koristiti kao jeftini DUAL-SIM telefon, ali B7722 ima tu prednost da poseduje Wi-Fi što je veoma važno za pojedine korisnike. U pitanju je jedan od prvih modela sa ovom karakteristikom koji ima podršku za dve SIM kartice. Ne verujem da će mu ova činjenica doneti kolosalnu prodaju ali može se koristiti kao jedna od prodajnih tačaka. Konačni sud je da je u pitanju glavni model jednog interesantnog opsega koji nema direktnih konkurenata.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024