Optimus One P500 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG Optimus One P500
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus One P500. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus One P500 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan tekst GSM / UMTS-smart telefona LG Optimus One (P500)

Prodajno pakovanje:

  • Smart telefon
  • Baterija 1500 mAh
  • Kabl microUSB - USB
  • Punjač
  • Stereo 3.5 mm slušalice
  • microSD memorijska kartica kapaciteta 2GB
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Ovde se možemo ograničiti na samo nekoliko fraza. Da bi počeli trebalo bi prvo da se podsetimo LG Optimus GT540. Ovo je pristupačni smart telefon baziran na Androidu sa odličnim odnosom cene i funkcionalnosti. Jednostavno rečeno – niskobudžetni „robot“. U praksi, velika potražnja vlada za smart telefonima dovela je do razumnih cena, adekvatne rezolucije ekrana (sve do GT540 jeftinog „robota“ koji su bio opremljen QVGA ekranom rezolucije 320x240 piksela, dok je LG svoje uređaje opremio HVGA ekranom, 320x480 piksela), odlične performanse i veliki broj drugih karakteristika kao što je dopadljiv dizajn i kompaktne dimenzije.

Smart telefon LG Optimus One (P500) je nastavak prvog „Optimus“-a uz najnoviju verzije Android-a i nekoliko unapređenih karakteristika.

Dizajn, materijali, kućište

Smart telefon zaista lepo izgleda, po mom mišljenju, čak i u poređenju sa prethodnim modelom. U odnosu na prvi Optimus model očigledne su sličnosti po pitanju dizajna – zaobljene ivice, teksturirana plastika sa prednje strane, dekorativni umeci sa bočnih strana ali su kod modela Optimus One svi ti detalji pojednostavljeni.

Matirana plastika koja pruža osećaj baršunastog (meka na dodir) nalazi se sa prednje i zadnje strane uređaja, a od istog materijala su izrađene i bočne ivice. Ovakva forma uređaja je već dobro poznata, nema nikakvih dodatnih elemenata i ukrasa. Na nekim tržištima Optimus One model će biti dostupan u dve verzije – u crnoj i boji srebra, ali uopšteno govoreći ovaj model je dostupan u nekoliko boja među kojima su plava i crvena.

Celokupan doživljaj Optimus One može biti opisan u dve reči: jednostavno i praktično. Ukoliko ste ljubitelj dizajnerskih detalja i potreban vam je telefon za raznovrsnu upotrebu a ne samo za vršenje određenih funkcija već i za privlačenje pažnje, u tom slučaju Optimus One nije pravi izbor za vas. Međutim, ukoliko vam je potreban telefon univerzalnog izgleda koji će biti pouzdan u svakoj situaciji – ovaj smart telefon je više nego prigodan.

Kvalitet izrade je odličan. Poklopac baterije koji je istovremeno i zadnja strana uređaja, odlično je pričvršen i nema naznaka da će oslabiti tokom vremena i upotrebe. Matirana plastika obezbeđuje isti izgled za dug vremenski period, kućište se ne prlja a otisci prstiju nisu vidljivi za razliku od uređaja sa sjajnom površinom.

Dimenzije

Ovaj smart telefon je mali. Naravno, po modernim standardima Optimus One ne može se nazvati kompaktnim uređajem a dimenzije uređaja su takve da on lako staje u džep pantalona ili jakne.

  • LG Optimus One - 113,5 x 59 x 13,3 mm, 129 g
  • HTC Legend - 112 x 56,5 x 11,5 mm, 126 g
  • Apple iPhone 4 - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 137 g

Uređaj lepo staje u ruku a završna površina meka na dodir doprinosi skupom izgledu telefna. Po mom mišljenju ovaj uređaj je vrlo prijatan za nođšenje.

Kontrole

Kod LG Optimus One, što je standardno i za sva četiri uređaja bazirana na Androidu, postoji i jedan hardverski taster ispod ekrana. Ne znam za vas ali meni to zvuči prilično zanimljivo. Sa leve i desne strane nalaze se sledeći tasteri: „House“, „Back“, „Back“ i „Search“ a svi tasteri su veliki i jednostavni za upotrebu. Tasteri imaju pozadinsko osvetljenje koje se pali prilikom aktiviranja ekrana (pritiskom na Power taster) ili bilo koji taster koji se nalazi ispod ekrana.

Nedostatak kontrolnog tastera je postao uobičajen za smart telefone bazirane na Android operativnom sistemu pa ni LG Optimus One nije izuzetak. Ovo znači da grešku koja je načinjena u kucanju negde na sredini poruke ćete morati da ispravite tako što ćete kursor morati da nacentrirate na grešku što zna da bude prilično nezgodno naročito ako imate velike prste.

Sada ćemo nešto reći o elementima tela. Sa prednje strane uređaja u gornjem delu se nalazi slušalica preko koje stoji rešetka koja je uronjena u telo. Indikator osvetljenja ne postoji na ovom uređaju, što je loše. Generalno, smart telefoni imaju senzor ambijentalnog osvetljenja ali se LG odlučila da ga ne ugradi kod ovog modela. Tako nećete imati indikaciju nekog događaja kao što su propušteni poziv ili pristigla poruka već ćete za tako nešto morati da pogledate na ekran.

Telefon nema senzor ambijentalnog osvetljenja pa se osvetljenost ekrana podešava manuelno. Ali postoji senzor blizine tako da tokom razgovora ekran se isključuje odmah nakon što približite uređaj uhu.

Leva strana sart telefona je prazna dok se sa desne u gornjoj zoni nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Tasteri nisu najzgodniji za korišćenje jer tek malo štrče iznad površine tako da je dosta teško pronaći ovaj taster tokom konverzacije obzirom da je potrebno da se naviknete na njega. Jačina zvuka može da se kontroliše i „iz džepa“ bez vađenja smart telefona niti uključivanja ekrana.

Sa donje strane uređaja nalazi se microUSB utičnica za uključivanje punjača i kabla kao i rupica mikrofona. Sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušalice kao i taster za isključenje uređaja i ekrana. Ukoliko ga držite pritisnutim nekoliko sekundi otvara vam se pop up meni u kojem možete da odaberete opcije kao što su „power off“, „turn on silent mode“ ili za rad u avionu.

Slot memorijske kartice se nalazi odmah ispod poklopca baterije i nije potrebno da uklanjate bateriju niti da isključujete uređaj da biste promenili memorijsku karticu. Slot SIM kartice je smešten ispod baterije.

Ekran

LG Optimus koristi 3.2’’ TFT ekran kapacitivnog tipa dimenzija 68 x 45 mm sa HVGA rezolucijom (480 x 320). Ekran ima odličnu osvetljenost kao i odlične uglove vidljivosti. O ponašanju ekrana prilikom izlaganja sunčevim zracima ne mogu mnogo toga da kažem jer u ovim zimskim danima nema mnogo sunca.

Reagovanje ekrana na pritisak prsta je dobro, ekran je prekriven zaštitnim staklom i ne može da bude ogreban tvrdim predmetima kao što su makaze.

Kamera

Telefon poseduje 3MP kameru sa autofoksuom. Sočivo kamere je uronjeno u kućište.

U režimu vizira ekran pokazuje ikonu odabranog režima (fotografija ili video) kao i preostalo vreme za snimanje video sadržaja. Ukoliko dodirnete ekran pokrenućete dodani meni sa podešavanjima. Posebni parametri su odabrani u pop-up prozoru.

Fotografije mogu da se snimaju u sledećim rezolucijama:

  • 3M - 2048x1536
  • 2M - 1600x1200
  • 1M - 1280x960
  • VGA - 640x480
  • QVGA-320x240

Dostupni su sledeći kvaliteti fotografija (povezani sa rezultujućom veličinom fotografije):

  • Excellent
  • Good
  • Normal

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Glow
  • Sunny
  • Fluorestsentr
  • Cloudy

Efekti:

  • Mono
  • Sepia
  • Negative
  • Blue
  • Solarization

Nezavisno od pomenutih podešavanja možete podesiti ISO parametar, odabrati zvuk okidača (mooguće ga je i isključiti), onemogućiti ili omogućiti geografsko označavanje. Možete odabrati režim fotografisanja na primer prepoznavanje lica, osmeh, portret ili panorama.

Telefon poseduje posebni režim makro fotografija koji može snimati iz blizine od 4 – 5cm ili više. Fotografije su veoma pristojne, imaju dobru rezoluciju bez mnogo šuma.

Sa druge strane, LG Optimus One ima problem kada je u pitanju fotografisanje teksta. Barem nijedan od uzoraka koji su snimljena tokom testiranja nije bio dobar.

Sveukupan kvalitet fotografija možete proceniti sami na osnovu snimaka. Po mom mišljenju u ovom segmentu Optimus One je negde u sredini među Android uređajima. postoje smart telefoni sa boljim kamerama ali i oni sa lošijim. Makro režim je dobar ali sa snimanjem teksta ne mogu biti zadovoljan.

Video

Video se snima u 3gp formatu (3gp4 kodek) prosečnom brzinom od 8 do 20 fps dok se zvuk snima pomoću samr kodeka.

Sledeći tipovi rezolucije su dostupni za video:

  • VGA - 640x480
  • QVGA - 320x220
  • QCIF - 176x144

Video podešavanja su slična podešavanjima za foto-režim. Možete odabrati režim snimanja, uravnoteženje belog, kolor efekte, ograničiti dužinu snimanja (za MMS) ili onemogućiti snimač zvuka.

Svaka od dostupnim rezolucija omogućava zumiranje. Ova karakteristika nije dostupna tokom snimanja a zumiranje zahteva prestanak snimanja. Možete pogledati kvalitet videa.

Primer video klipa (3gp, 4,3 mb)>>>

Baterija

Smart telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1500 mAh. U standardnim uslovima (30 – 40 minuta razgovora dnevno, 10 – 15 tekstualnih poruka, aktivni Gmail i MS Exchange nalozi sa push-mail režimom rada) LG Optimus One je radio čitava dva dana, ponekad je to bilo i dva i po dana kada opterećenje nije bilo toliko. Ovo je na nivou prethodnog modela GT540 i dosta dobro za smart telefone.

Kada sam slušao muziku u trajanju od 4 do 5 sati baterija je mogla da izdrži samo dan i po. U poređenju sa najnovijim HTC uređajima ovo su odlični rezultati.

Performanse

Kao i prethodni model i Optimus One radi na Qualcomm MSM 7227 sa 600MHz centralnim procesorom. Poseduje 512MB RAM-a i 512MB memorije koja je dostupna za korisničke aplikacije pri čemu je korisniku na raspolaganju oko 170MB skladištenog prostora.

Uređaj podržava Xvid kodek. Tokom testiranja pokretan je video rezolucije 720x304 piksela uz 1200 kbps kvalitet (XviD kodek) pri čemu je veoma lako renderovan putem standardnog plejera. Pored toga, potrebno je uzeti u obzir da numere koje su snimljene u nekompatibilnim formatima ne mogu biti reprodukovane. Jedan film sa AC3 kodekom imao je sliku ali ne i ton. Video u rezolucijama izand 700x300 piksela može zahtevati konverziju, ali sve ispod se reprodukuje bez problema.

Prosečna brzina interfejsa je veoma visoka i nema usporavanja tokom rada sa menijem ili otvaranjem aplikacija.

Povezivanje

Smart telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Sve ove karakteristike mogu biti onemogućene ili omogućene bilo preko menija podešavanja ili widget-a koji se nalaze na početnom ekranu, što je standard za Android 2.2.

Za sinhornizaciju podataka sa desktop računarom ili prenos podataka možete koristiti USB kabl koji je deo prodajnog pakovanja. Interfejs konekcije je USB 2.0 i potrebno je manje od dve sekunde da se izvrši kopiranje fajla veličine 10MB na memorijsku karticu uređaja. Kada je smart telefon povezan sa računarom možete odabrati režim uklonivog medija, u kojem se može pristupiti memorijskoj kartici, ili režim sinhronizacije za komuniciranje sa LG PC Suite alatom. U ovom drugom slučaju možete vršiti sinhronizaciju MS Outlook kontakata, unosa u kalendar i poruka kao i kopirati nove muzičke sadržaje ili slike na ili sa uređaja. LG PC Sync softver na veliko iznenađenje ne poseduje nikakve bug-ove (nasuprot mom ličnom iskustvu kada su u pitanju slični softveri kompanija Samsung i Nokia) i vrlo je zgodan za korišćenje.

Integrisani Bluetooth 2.1 + EDR. modul podržava sledeće profile:

  • Audio Gateway (AG) - osnovni profil za rad sa uređajem;
  • Audio / Video Control Transport Protocol (AVCTP);
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - mogućnost kontrole reprodukcije preko bežičnih slušalica;
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP);
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP);
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - prenos stereo zvka preko Bluetootha;
  • Hands-Free Profile (HFP). Bluetooth konekcija sa zvučnikom;
  • Headset Profile (HSP). Bluetooth konekcija za slušalice sapodrškom za osnovne komande - tj. odbijanje i javljanje na pozive, kontrola jačine zvuka;
  • Object Push Profile (OPP).prenos različitih objekata - događaja u kalendaru, kontakata itd;

Uređaj je sa stereo slušalicama radio sasvim dobro. Kvalitet zvuka kada su korišćene bežične stereo lsušalice je bio prihvatljiv.

Wi-Fi (802.11b / g). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Navigacija

Kod modela LG Optimus je upotrebljen gpsOne čip kompanije Qualcomm. Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps.. Ova aplikacija omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji internet konekcija nikada nećete ostati bez mapa. Sa druge strane bez interneta ova aplikacija je beskorisna.

Za prvo pokretanje GPS-apotrebno je oko dva minuta. Nakon toga sateliti se mogu pratiti za manje od 25-30 sekunudi.

FM-radio

Uređaj je opremljen FM radiom sa manuelnim i automatskim traženjem stanica kao i funkcijom njihovog dodlejivanja speicjalnom meniju za brzi pristup. FM radio radi samo kada su slušalice povezane jer one služe kao antena

Unos teksta

Standardna tastatura na ekranu kod modela LG Optimus je veoma slična onoj koja je isntalirana kod originalnog Optimus modela. Generalno ova tastatura nije loša ali je znatno lošija od onih koje instalira kompanija HTC ili rešenja koja mogu da se pronađu kod Samsung telefona novijeg datuma.

LG Optimus One poseduje dve tastature – tj. kompletnu QWERTY tastaturu kao i alfanumeričku. Ova druga je jednostavna i analogna osnovnoj tastaturi telefona, odnosno samo skup tastera sa brojevima sa po nekoliko slova koja su dodeljena svakom tasteru. Zbog toga ćemo reći nekoliko reči samo o QWERTY tastaturi.

QWERTY tastatura omogućava da koristite nekoliko jezika između kojih možete vršiti izmene uz pomoć posvećenog tastera. Isti taster se takođe koristi za unos specijalnih karaktera. Dodirna povrtana informacija kao što je vibracija ili zvučna notifikacija se takođe može omogućiti.

Tasteri na QWERTY tastaturi su prilično uski, te je teško unositi tekst jednim prstom. Ipak, kada se naviknete da je koristite odmah će vam biti lakše pa ćete moći i da ostvarite veću brzinu unosa.

Softver

Smart telefon pokreće Android 2.2 operativni sistem i poseduje originalni korisnički interfejs kompanije LG. Kompanijin vlasnički korisnički interfejs je prerađeni desktop koji sadrži tri ili pet ili sedam virtuelnih ekrana po vašem izboru, različite dodatne widgete kao i izmenjeni glavni meni programa.

Meni programa podržava kategroizaciju; možete na primer kreirati tab nazvan "Games" i smestiti sve igre u njega. Korišćenjem ovakvih kategorija možete sortirati programe što je zgodna karakteristika koja nije dostupna kod Android operativnog sistema kao podrazumevana.

Lista LG widgeta uključuje asortiman časovnika, alata za obaveštavanje o vremenskim prilikama, svetsko vreme i neke druge. Svi wdgeti su dobro dizajnirani.

Diktafon. TSmart telefon je opremljen diktafonom. On može da prikazuje vaše glasovne beleške u vidu liste što je veoma zgodno urađeno.

Rečnik. LG Optimus se isporučuje sa prethodno instalirnaim DioDict 2 rečnikom koji koristi Lingvo word bazu podataka.

Konkurencija

Sa cenom po kojoj će se ovaj uređaj prodavati on ima nekoliko direktnih konkurenata.

Samsung GT-i5800 (Galaxy 580). Prednosti uređaja kompanije Samsung u odnosu na Optimus One su bolje razvijen korisnički interfejs, zgodna tastatura na ekranu, dostupnost hardverskih kontrolnih tastera ispod ekrana. Nedostaci su niža rezolucija ekrana, lošiji dizajn, uređaj se lako prlja, uređaj poseduje sistem senzorskih tastera ispod ekrana. Po mnogim aspektima ova dva uređaja su slična: ista im je rezolucija kamere, uporedive su veličine i performansi platforme.

Generalno, po mom mišljenju, Samsung Galaxy 580 je poželjniji u ovom slučaju – njegov set programa je bogatiji, ali ukoliko vam je bitnija praktična upotreba uređaja onda je možda LG Optimus One bolja varijanta.

Sony Ericsson X8. Dopada mi se izgled modela SE X8. U nekim detaljima nije najbolji ali matirana plastika i jedinstveni oblik čine ovaj uređaj lepim smart telefonom. Ovo je verovatno jedini plus za SE X8 u odnosu na smart telefon kompanije LG. Takođe bih dodao prisustvo ugrađenih žičnih stereo slušalica sa daljinskim upravljačem za muzičke sadržaje.

Od minusa treba napomenuti manju veličinu ekrana, staru verziju operativnog sistema (i dalje je u prodaji veliki broj uređaja sa verzijom 1.6 Android operativnog sistema). Kada su u pitanju Android uređaji ove kompanije onda je možda bolje da se isporučuju sa čistim operativnim sistemom.

Ukoliko bih trebalo da se odlučim da nekome poklonim telefon i izbor bude između SE X8 i LG Optimus One onda bih se odlučio za X8. Njegova pojava je prilično lepa i svakako bih se svideo onome kome bi bio poklonjen. A LG Optimus bih zadržao za sebe.

Acer beTouch E400 . U pitanju je uređaj koji je vrlo jednostavan i praktičan pri čemu poseduje sličan ekran kao i LG Optimus One, kameru i sličnih je dimenzija. U ovom poređenju E400 i Optimus One su najsličniji u većini aspekata izuzev što je E400 nešto skuplji i ima bateriju manjeg kapaciteta, te je opremljen sa manje dodatnih programa.

Zaključak

Kvalitet mrežnog prijema kod modela LG Optimus One tokom testiranja je bio dobar. Kvalitet glasa tokom poziva je bio dobar, jačina zvuka koju slušalica obezbeđuje je dobra ali problem nastaje prilikom razgovora u bučnom okruženju. Jačina melodija zvona je osrednja ali se taj problem može rešiti glasnim melodijama. Ukoliko želite da imate dobar kvalitet melodija pri dolaznim pozivima onda je najbolje da odaberete neku od standardnih melodija. Vibracija je prosečna ili neznanto slabija nego što je prosek pa je moguće da je nekada nećete osetiti.

Kao i prethodni model, GT540 i ovaj uređaj postavlja standarde kada su u pitnaju jeftini Android uređaji – HVGA rezolucija ekrana, pun set bežičnih interfejsa i Android 2.2. Ovaj novi standard je ranije testiran od strane kompanije Samsung. Ipak, kada bih morao da načinim izbor između dva uređaja sličnih karakteristika i približne cene između modela kompanija Samsung i LG odlučio bih se za onaj kod kojeg je zadržan prepoznatljiv izgled.

Kompanija LG je predstavila jedan vrlo interesantan Android model baziran na verziji 2.2. Za one koji traže svoj prvi Android smart telefon i ne žele da potroše suviše novca u pitanju je razumna ponuda.

Opis:

  • Klasa: Smart telefon OS Android 2.2
  • Forma: monoblok
  • Rivali: Samsung Galaxy 580, Acer beTouch E400, Sony Ericsson X8
  • Materijali: plastika
  • Operativni sistem: Android 2.2 +LG interfejs
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Platforma: Qualcomm MSM7227, procesorradnog takta 600 MHz
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za podatke: 170 MB + slot za microSD kartice kapaciteta do 32 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR (A2DP), microUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: TFT, kapacitivni, 3.2" dijagonala, rezolucija 480x320 piksela (HVGA)
  • Kamera: 3 MP sa autofokusom, video se snima u VGA rezoluciji
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Opciono: FM-radio, G-Senzor
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1500 mAh
  • Dimenzije: 113,5 x 59 x 13,3 mm
  • Težina: 129g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024